На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. местно време Четвърти реактор на атомната централа "Ленин" в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима. Радиация облъчи голяма част от Европа.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и западна Русия. На международна дарителска конференция в Киев на 19 април бяха събрани 550 милиона от общо 740 милиона евро необходими за изграждането на нов саркофаг върху останките от избухналия реактор в Чернобил.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от Франс прес.
Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия.

Пилотите са съзнавали, че тези защитни средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за в. "Комсомолская правда".
По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди. За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те са били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Няма точни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика.
През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че от радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.

Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил.
В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко.

АЕЦ-ът в Чернобил бе окончателно затворена едва през декември 2000 г. след няколко инцидента, но според експерти е още опасен. Изследвания доказват, че няколко дефекта са виновни за инцидента.

Ядрена авария в Чернобил бе оценена на максималната седма степен по Международна скала на ядрените събития, използвана от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).
Наскоро Япония повиши нивото на аварията в АЕЦ "Фукушима" 1 също до седма степен.

Президентите на Украйна и Русия Виктор Янукович и Дмитрий Медведев участваха днес в церемония по полагане на първия камък на паметник, посветен на хората, участвали в борбата с последиците от чернобилската катастрофа, предаде ИТАР-ТАСС.
Церемонията се състоя в парка на град Чернобил.
Медведев призова да се помисли за подготовка на нови международни конвенции за предотвратяване на глобални катастрофи, по-специално в ядрената енергетика.
"Днес изпратих до нашите партньори в чужбина, включително в Общността на независимите държави, предложения за осигуряване на необходимото развитие на ядрената енергетика в света, включително за предотвратяване на глобални катастрофални последици", каза руският лидер.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен в местния Илински храм, възстановен през 2001 г.

"25 г. след Чернобил не искаме политика на руска рулетка" е заглавието на декларацията на СДС, която председателят на партията Мартин Димитров прочете. В нея отново се говори за окончателно прекратяване на проекта АЕЦ "Белене", да се приеме план за конверсия на площадката там с цел развитие на безопасни производства, за отказ от изграждане на ядрени централи на територията на ЕС, както и да се инициират широки обществени дискусии по тези въпроси.

Последна актуализация в 14,30 ч.