Шефът на НЗОК: За някои клинични пътеки се заплаща малко

Най-много средства от бюджета на НЗОК за 2018 година ще бъдат насочени към изпълнителите на болнична медицинска помощ.

Обратно в новината

Коментари - Шефът на НЗОК: За някои клинични пътеки се заплаща малко | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първото правителство на ГЕРБ заяви че ще оправи цените и изпрати до билници и мед. центрове искане за остойностяване на прегледи и операции.Изпратихме обратно подробен разчет за всяка манипулация,като опеделихме 30% от тази сума за труд.Получените стойности бяха с 1/2 по-високи от онова ,което плаща здравната каса и...ГЕРБ замлъкнаха.А сега разбирате откъде идват фалитите на болниците.

така беше - министър Москов обеща и повече направления ,Но здравна каса е автономна структура с гласуван бюджет и едва ли от МЗ могат да им определят ценоразпис при най-добро желания . Гръмки обещания само поставят лекарите в неизгодната позиция да обясняват наличния дефицит!!!

Може една терапевтична КП да струва повече от една хирургична. Хирургът не е повече от интерниста. ЕКГ-то кой го разчита? Да не би Господ да диктува на терапевта какво да прави? Интерната е много по - всеобхватна и непредсказуема от хирургията. Не толкова силова и видимо драматична. Изисква повече интелект. И това си личи от написаното. PS/Всички дейности са хората! И ... идват от потребностите на хората и живота!!!!

Не е само това проблемът. Не може едно консервативно лечение като пътека да струва повече от оперативното. Това е смешно и жалко. На някои места дори няма снабдяване с качествени конци за операциите. И ако случайно тръгнете да променяте цените на пътеките, което не може да чака повече, тъй като дълговете на болниците се увеличават, поне вървете в една болница и се поинтересувайте какъв е разходът за лечението на един пациент, а не да си правите съчинение разсъждение. Касата е най-голямата мафия. Не може един месец да плащат дадена пътека, а следващия да не, само защото на ЕКГ-то на пациента сестрата забравила да си напише името, фамилията и подписа, тъй като тя го е правила. И каква е тая измислена австралийска класификация на болестите, която въведохте? Сега като се изписва един лист ни карата нас лекарите да кодираме един куп заболявания по МКБ и австралийската само и само да има повече цифри, които могат да бъдат сбъркани, за да не платите. На касата не и пука за пациентите. Някое шефче гледа само за какво да се хване да не платят паричките, за да може да ги прибере. Ето това е здравеопазването в България. Велика държава!!

ЕКГ не се ли прави от лекар? Или при вас сестрите са по-образовани от лекарите?

на всякъде се прави от сестрите като механично изпълнение ,но винаги се разчита от Лекаря!!!

наречена герб ограбва туземците останали в бълхария

Пази боже доктор да ти потрябва. Добрите се познават веднага - умираш си от това, от което те лекуват.

винаги е добре второ мнение, хиляди лекари не следят истинската медицинска наука - не знаят езици, нито лекарският съюз има грижата за това. Българските медицински списания са пълни с хвалебствия за нови лекарства, голяма част от които са само чиста търговска история, правят симпозиуми и конгреси и там - същото - няколко добре платени от фирмите лекари, обикновено професори и доценти, повтарят като папагали рекламните брошурки на биг фарма и принуждават здравната каса да ги плаща. Поради ниските заплати лекарите началници нехирурзи така си докарват пари. При хирурзите вече всички знаят - всичко лекуват само и единствено с операция, защото там се заплащат добре клиничните пътеки. Хаосът е пълен и няма нищо разумно. Да споменавам ли безумията на Москов с пръстовия отпечатък и отровните ваксини. Огромната част от лекарите са само изпълнители на разпорежданията на началниците, но те отнасят боя и скандалите. Не съм чул някой да е бил майстор строител въпреки безумията и там.

Приятелю, ти явно не си лежал в хирургия, дано не ти се и налага. Недей да твърдиш, че всичко се лекува само с операция. Смешен си. Извади си от интернет пътеките да видиш кое се лекува с операция и кое не. Примерно всички тежки кръвоизливи лежат в хирургия и се лекуват консервативно, без операция. Прави се кръвопреливане и системи с лекарства, които да прекратят кръвоизлива. Ако той не бъде овладян по този начин има и други методи преди операцията. Айде много здраве от хирурзите!

би ли си закарал колата при повреда при двама различни монтъори в кратък срок??? аналогично е и на секундата искане за второ мнение ако ще и на професорско ниво в ПАРИЖ ДА Е

Oт 90-та година се въвежда тази електронна система, на една израелска фирма първоначално се платиха едни 8млн. евро за една лаишка програма за регистрация на пациенти, която тук може да направи всеки деветокласник от математическа паралелка. Корупцията и наглостта на управляващите нямат край, те си мислят че в тая държава всички са по-глупави от тях и ще ги залъгват както си искат.

Кога влезе Еврото ??? И компютри в кабинетите се внесоха около 2004г....

Има два варианта: ако искаш да минеш по-най-евтиния и сигурен път е да си заявиш визита при личния лекар и второ ако искаш по своя преценка си плащаш !!! Чиста работа! И при фал се сърдиш единствено и само на себе си!

Първо без обиди ,моля! Имам най-искреното желания батака в здравеопазването ни да се оправи... Никъде по света в първите 24 часа Не те напъждат за "второ мнение"!!! за яснота : медицината е изключително финна и деликатна област ,от която и страна да го погледнеш.....никой не може сам!Но има ред и ако се нарушава се стига до днешния ни хаос...доволни няма! Основна истина : лекаря няма как да знае какъв проблем носи пациента,но има път ,нарича се алгоритъм ,чрез който се достига до истината ......започва се с разказ на пациента за Оплакванията му /симптомите/,после основен преглед от лекар обща медицина и трето стъпало ако има необходимост ,се назначават изследвания, и задължително готовите резултати трябва отново да се обсъдят от екипа лекар-пациент.Може да има необходимост и от втори преглед от същия лекар.Назначаването на консулт с тесен специалист е при определена неяснота -Специалиста консултира колегата си ...личния лекар ,дава мнение ,разширява изследванията и следващото налюдение на развитието продължава пак от личния лекар. А по света ,за да се стигне до тесен специалист се чака с месеци и пациентите на роптаят

ТСЪГЛАСНА СЪМ, ЧЕ ИМА ПАЦИЕНТЕ, КОИТО СЕ ДЪРЖАТ ПО ТОЗИ НАЧИН, НО ТЕ СА МАЛКО ПРОСТО ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЯМА АВТОРИТЕТ, ЗАЩОТО НЕ Е ПРАВИЛНА!

Здравна система за една бедна държава е единствено възможната!Но не се прилага правилно и от пава пациента я превръща в слободия В държавите ,които споменаваш осигуряването е на лична сметка и там изискванията са други и парите се разходват твърде внимателно.....

Има влошаване на взаимоотношенията.....но я ми кажи как да се усмихнеш вежливо на човек ,който по телефона прави заявка да му подаде сестрата талон без дори да съобщава оплаквания?! Талона е пари ,освен това трябва да носи паспортна част и работна диагноза!а зад тази диагноза е заложен авторитет на лекаря и юридическа отговорност ,ако щете........И при отказ се започва нагъл спор ,че бил здравно осигурен и тн .Посяга на общата солидарна сума. А има и втори ясен вариант ...искаш определена мед.услуга ....отиваш по лична преценка и от своя джоб .......чиста работа.

От една страна Парламентът гласува всяка година бюджета на Здравната каса. От друга - "държавата" не била отговорна за неуредиците в здравеопазването

В БЪЛГАРИЯ ЛИЧНИТЕ ДОКТОРИ НЯМАТ ОБНОСКИ НЯМАТ ВИСОКА КУЛТУРА НА ОБСЛУЖВАНЕ, КАКТО И В БЪРЗА ПОМОЩ , НАРОДА Е ИЗНЕРВЕН ОТ НЕМОТИЯ, ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО МАЛКО МУ ТРЯБВА НА ЕДИН БЕДЕН ЧОВЕК ДА ГО ПОСРЕЩНЕШ С УСМИВКА И ДА МУ ОБЯСНИШ С ДОБРО, ЗА ДА НЯМА ПОБОИЩА, ТОВА Е ХУМАННА ПРОГЕСИЯ И ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТ ДОКТОРИТЕ ОСОБЕННО ПРИ ДНЕШНОТО ВРЕМЕ, В НОРВЕГИЯ ДОКТОРЪТ ИЗЛИЗА ОТ КАБИНЕТА И МЕ ПОСРЕЩА С УСМИВКА И МЕ ЗДРАВИСВА, А НАШИТЕ , КАЖИ КАКВО ИСКАШ? ИМА И ВЪЗПИТАНИ ДОКТОРИ, НО СА МАЛКО, БЛАГОДАРЯ НА САЙТА, ЧЕ МИ ПОЗВОЛИХТЕ ДА СЕ ИЗРАЗЯ, ТОВА, КОЕТО МИСЛЯ!!!

се откриват нови и нови частни болници!? Не знам каква е ползата от тях за боледуващите хора, но заплащането на чиято дейност увисва на бюджета на НЗОК!В същото време НЗОК иска да откаже да финансира, утвърдени от Министерството на здравеопазването нови, по ефективни и щадящи онкологични терапии и лекарствата за тях!?Всичко това, при изключително бързото нарастване на хората с онкологични заболявания в страната!?Броят на които, нараства с плашещи темпове!

Ако се разграничат ясно чисто частните болници от солидарната каса ще е правилно. И договарянето на лекари от частните центрове и с болничната помощ. Така ще се скъса порочния кръг .....ела ми в кабинета , абе я да те изследваме в болницата

ВЯРНО Е ЧАКАШЕ СЕ, НО ДНЕС ЧАКАШ ПРИ ЕДИН ДОКТОР, УТРЕ ПРИ ДРУГ, НО ИМАШЕ РЕЗУЛТАТИ, А СЕГА СЕ МОЛИШ НА ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР И ТИ КАЗВА НЕ МОГА ДА ТИ ДАМ НАПРАВЛЕНИЕ, ЗАЩОТО СВЪРШИ ЛИМИТА И ЩЕ МИ СЕ КАРАТ, ТОЕСТ АЗ НАПРИМЕР, ЩЕ УМИРАМ ОТ БОЛКИ И ЩЕ СЕ МОЛЯ, ИЗОБЩО НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ТАЗИ СИСТЕМА!!!!!

Пак опира до манталитета:защо чакаш "днес при един ..."?!?!защото не вярваш и си мислиш ,че си по-на ясно след надничане в интернет или разговор по комшийски...в това е проблема. При личния лекар обичайно се влиза още същия ден-.....към момента все още в 80% това са предишните лекари,на които се прехвърли издръжката на старите поликлиники.......ако си изпълниш рецептата ще имаш видим резултат. Но ...криво разбраното "Второ мнение " ...""да видим друг какво ще каже ....."е единствено и само по желание на самия пациент........ Никъде по света това своеволие го няма!!!

Здравната ни система е солидарна!- нещо подобно на взаимоспомагателните каси от старо време.........На всеки му идва реда! И на хитреците дето се скъпят да си внесат 8% Трябва да се смени нагласата в манталитет на пациента да отива при личния си лекар само при болест -това първо и 2ро да отива само за направление. Това е порочното!Това обезсмисля и влече сериозни последствия ,както за финансите ,така и за здравето на самия пациент. Справедлив и с много добър резултат е холандския модел.И там недоволни няма!

ЗАЩО НЕ ПОЗВОЛЯВАТЕ НА МЛАДИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ НА ВАШИТЕ МЕСТА, А ТЕ СА ТОЛКОВА УМНИ И ОБРАЗОВАНИ И СА ОБИКОЛИЛИ НЕ МАЛКО ДЪРЖАВИ И ЗНАЯТ КАК ДА СЕ СПРАВЯТ, ДОКОГА, ЩЕ СТОЯТ МЛАДИТЕ ОБРАЗОВАНИ ДЕЦА БЕЗ РАБОТА, АМИ ЗАЕМАТЕ ТЕХНИТЕ МЕСТА,ТЕ ТРЯБВА ДА ГРАДЯТ ТАЗИ ДЪРЖАВА А ВИЕ НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАТЕ ИГОИСТИ СТЕ, ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТЕ ОТ СИСТЕМАТА!!!!!!!??????

Професоре, май въобще не си за този пост!Приличаш на бобърче и въобще е време да си отиваш!

ЗАЩО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВИНАГИ ГЛЕДАТЕ И СЕ ВЛИЯЕТЕ ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ, ТРЯБВА ДА СИ СЪЗДАДЕ НАША БЪЛГАРСКА СИСТЕМА, КОЯТО ДА УСТРОЙВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, . КОЛКО МАЙКИ С ДЕЦА ЧАКАТ С ЧАСОВЕ, КОЛКО ВЪЗРАСТНИ ХОРА СЪЩО ЧАКАТ С ЧАСОВЕ И МЕСЕЦИ ЗА НАПРАВЛЕНИЕ, ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ПИТАМ ВИ ГОСПОДА?

Здравната система е пълен ташак и бедствие за всеки, който няма пари да си шари лично на лекаря. Да се говори за здравни пътеки е жесток цинизъм, защото лекарите всичките взимат под масата и си докарват много повече от всички други професии в България. Последните изявления на шефа на здравната каса са поредната акция на бсп, които искат плащане на пари за каквото и да е стига да действа затрудняващо за бюджета. Такъв фарс е следствие от цялата политика на българина- консумира на момента всичко, което докопа.

ПРОФЕСОРЕ ЗА КАКВИ ПЪТЕКИ МИ ГОВОРИШ, ПЪТЯТ Е ЕДИН; ИМА ЕДИН ПЪТ ДА НЯМА ЛИЧНИ ДОКТОРИ, ДИРЕКТНО ДА СЕ ЗАПЛАЩА НА КАСАТА В БОЛНИЦАТА, ПАЦИЕНТА ДА СЕ ЗАПИШЕ, ПРИ, КОЙТО ДОКТОР ИСКА, ДОКАТО МИ ДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЛИЧНИЯТ ДОКТОР АЗ ЩЕ ХВЪРЛЯ ТОПА! НЕ ПРИЗНАВАМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ, ВИЕ СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА КРАДЕТЕ ЧРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ!!!!

НЕ Е ВЯРНО, КОЛКО ЛЪЖИ, ОТИВАМ ДА КУПЯ ЛЕКАРСТВО ОТ ЕДНА АПТЕКА ,ПИТАМ КОЛКО СТРУВА 15 Е, ОТИВАМ НА ДРУГА ЕДНО И И СЪЩО ЛЕКАРСТВО ,СТРУВА10Е. ИЗМАМНИЧЕСКА СИСТЕМА В ГЪРЦИЯ НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТВ НА ТАЗИ СИСТЕМА.НАЙ МЕРКЕЛ СЛЕДНОТО, ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕМ НА ГЪРЦИЯ ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ СИСТЕМАТА НЕ ИМ Е ПРАВИЛНА, ПРИ СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ 100 ПЪТИ ПО ДОБРА НЯМАШЕ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ПРИ, КОЙТО ДОКТОР ИСКАШ ПРИ НЕГО ХОДИШ И НЕ ЧАКАШ, КОЙТО Я ИЗМИСЛИЛ ТАЯ СИСТЕМА НЯМА УМ ЗА ПЕТ СТОТИНКИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ КРАДАТ! КАКВО РАЗБИРА ЛИЧНИЯТ ДОКТОР, ДА ЧАКАМ КЕФА МУ ДА МИ ДАДЕ НАПРАВЛЕНИЕ, ГРАБИТЕЛИ НА НАРОДА, НЕ СЪМ СЪГЛАСНА СТАЗИ СМОТАНА СИСТЕМА!!!!

При социализма мила ми Мария,имаше участъкови лекари и бяха много ,но пак се чакаше и пак имаше колосално недоволство ,но все пак манталитет на пациентите беше на друго ниво,вярваха изпълняваха и имаше видими добри резултати ........

Колко е пенсията на Плочев и каква заплата взема на месец ?

Плочев, Плочев, Плочев. Пак за болниците мислите. Цялото лечение се изнесе в болниците. На какво прилича това? На хората не им е удобно да лежат по болници, защото иначе трябвало да си платят много пари за изследванията. И здрави хора, стават болни. В коя държава е това положение? Да не говорим как се изопачава статистиката на заболеваемостта в милата ни държавица. Нищо общо с действителността. Изнесете повечето неща в доболничната помощ, а в болниците да постъпват реално нуждаещите се. И остойностете труда на докторите. Само за болниците мислите. Сега те вършат работата на специалистите. Значи не са болнична, а доболнична помощ!!!

ХАЙДЕ ШЕФА ДА СЕ ПЕНСИОНИРА, ВРЕМЕ МУ Е. ТОЙ Е ПОПРЕЯЛ, НЕ ВЯРВА НА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ...

Няма ли млади хора за поста ? А сте сложили 66 год.пенсионер .

Само младите ще ни оправят. Те мислят в перспектива. Не стоят на едно място по 15-17 години, не ги мързи. Гледат много напред, не като дъртофелниците, дето не щат да си развалят рахатлъка.

В третата възраст съм, но благодаря на провидението и на родителите си, че съм здрав човек. Дано никога не търся помощ от наши доктори - не, че няма добри и почтени, но къде ми е гаранцията, че ще попадна на такива? Защо не искат лична здравна карта, в която поне които сме грамотни да контролираме лекарите от какво са ни лекували и манипулациите, които са ни правили? Толкова години се говори за електронната здравна карта и нищо не се прави!

СЛЕДВАТЕ ПЪТЯ НА ГЪРЦИЯ И ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ВИ ГРЕШКА, ЩЕ ЗАТЪНЕМ, КАТО ТЯХ. ГРЪЦКАТА СИСТЕМА Е НЕПРАВИЛНА, ЗАЩО НЕ РАЗБЕРЕТЕ, ОЩЕ ЕДНА ОГРОМНА ГРЕШКА НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ, МОЛЯ?

Напротив, гръцката е безкрайно правилна. Ако Плочев продължи, ще се оправим. И който работи, а не надписва и лъже, ще го усети. Пациента също ще усети и отношение и точното лечение. А не обвързаност с този и онзи......

камбо Диското се изрекъл пак...сега за пътеките ...за инфекциите нещо?? а за допинга??? смях смяяяях доцент Баев....))))

няма да забранят със закон да се препродават в чужбина на пълната им цена скъпите лекаства, ПЛАТЕНИ ОТ КАСАТА, това било законово позволено, представете си и Марешки стана милиардер по тая проста логистична схема (държавата плаща, а той препродава и то на много по-голяма цена), НО щели да накарат пациентите да си плащат по-голямата част от цената на другите, платени от здравната каса лекарства, за да компенсираме пак ние хората техните ЗАКОНОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Ще ни орежат с 50% и болничните, ще си плащаме всички консумативи в болниците, ще ни връщат от бърза помош, ако не ни е закарала линейка ....абе ега си тарикатите са се събрали в това змийско гнездо на жълтите павете....вижте я тая змия на снимката как гледа само

Не, г-н доктор, не се плаща малко, а се краде МНОГО!

аз има право на едно профилактично направление всяка година, за какво аз си преценя, че ми трябва , къде отива това направление, какво правят личните лекари с тия напрвлния, на кой ги дават от наше име...щото на мен не ми го е давала години наред моята т.нар. лична лекарка това профилактично направление

източването на касата става по много канали...и тоя на снимката не само, че ги знае много добре, но и ги варди с цялото си туловище... думица не се говори за очевадните престъпления, озаконени даже с гласувани от тия престъпници парламента закони

да ,за всеки здравно осигурен има ресурс за профилактичен преглед всяка година. Но в този пакет влиза точно определен набор изследвания и основен преглед при Личния лекар. За това е необходимо да се заяви час ,за да има достатъчно време и да се върне пациента /пак с час за визитата / с изследванията за обсъждане на резултатите. И ,ако има отклонение евентуално да се премине към лечение или консултации с тесен специалист. Колко от вас го правят добросъвестно и ежегодно?!?!

Плочев,гербадийска куха лейка.... В доболничната специализирана медицинска помощ били наляти 20 мнл.за "заплати"-ти да си жив!ТАМ ЗАПЛАТИ НЯМА-има само дейност,каквото заработиш,това получаваш. Пътеките,за които споменаваш,са създадени все от бивши министри от МЗ и управители на НЗОК,напр.,Генчо Начев,Финков и т.н.И са насочени към точно тяхната сфера-инвазивна кардиология. Най-нормалното е,в извън болничната специализирана помощ,да се инвестират пари,така щото,да се намали бройката на хоспитализираните пациенти.Далеч по-здравословно и евтино излиза,както та хората,така и за обществения ресурс,наливан в НЗОК.Всинца сме наясно,къде са огромните течове-имено от болниците и аптеките. Куха лейка гербаджийска.

В коя държава медицинските специалисти не си знаят заплатите а чакат клинични пътеки ? На всичко отгоре прекият ти началник ги определя, само да си помисли човек какво става. Клиничните пътени водят до различно заплащане и това води до приоритет на някои специалности.Още повече че определени болници не работят по много от клиничните пътеки.Нужно е преструктуриране на здравната система.Иначе кашата ще стане по забъркана.Примери от Европейският съюз и тяхна помощ.

Не вярвам, че е от неразбиране. По-скоро не искат да направят реална реформа, защото сега за много лекари положението е изгодно и доходно.

... този "Проф. Плочев", е най-големия палячо който съм виждал. Припомнете си ситуацията с Еболата преди няколко години!

А за други пък се заплаща прекалено. Зависи кой мафиот е псиал правилата да са му удобни на него.

Финансирането първо трябва да се централизира, после да се оптимизира. Ето хората примерно не знаят, че лекарите от спешна помощ не получават пари от НЗОК. Същото е с психиатричната помощ, отделно имаме държавни, общински и частни болници както и нерегламетирни плащания. Сумарно това са 7 милиарда на година които гарантират доход от около 10 000 лв. на лекар. В момента има лекари на заплата по 5-600 лева и такива на 50 - 60 000 лв. на меец. Има и по 100 000 лв.

100000 - 1 лекар, 1000 - 20 000 лекари

Този какво разбира от клинични пътеки. Цял живот се е занимавал с диарии, а те макар и недостатъчно винаги са плащани, я от каса, я от МЗ. Какъв бюджет може не да прави, а да изпълнява този.

от 1 лев таксата при тия писари , наречени лични лекари стана 3 лева....как не ви е срам

и то без касови бележки, тия пари къде отиват това ежедневно милиони от такси при личните лекара из страната... тях защо не търсите, а искате болничните да орязвате....Да спреде далаверите с износа на платените от държавата скъпоструващи лекарств аи това не искате да спрете....какви сте вие там на ръководните длъжности - тия факр май говорят за престъна, ама напълно преднамерена безстопанственост...и загуби в милони за държавата и здравноосигуряващите се българи....

Те половината пенсии и всички под 18 години са освободени от такси при личните лекари, а пък заемат 3/4 от прегледите. На ден средно повече от 5 прегледа с такса няма как да има.

тоя да каже колко скъпоструващи чужди лекарства , платени отдържавата и той е продал заедно с марешки на стократни цени из аптеките на Европа

Оправете първо нещата с фалшивите лекарства в опаковките например турски и други. Реекспорта на лекарства продавани по евтино на България. Фалшивите болнични. И тогава ще останат много много пари.

няма такова нещо като фалшив болничен бе. Съгласно европейските директиви, имаме право на 5 дена и без да предоставяме бележки от лекарите. Ние си ги плащаме всеки месец с осигуровките тия болнични, а тоя на снимката да каже къде източва парите ни за болнични

ей, мижав дъртако, искам касови бележки като отида при личната лекарка, къде отиват тия пари от таксите - по 3 лева стана вече, а касови бележки не давата, а здравни осигуровки ми отдържате всеки месец...

В дискотеката дават ли ти, щото там повече кинти оставяте!

Ти при личната лекарка ходиш за да получиш здраве ли или да получиш касова бележка.Щото ако ходиш за касова бележка си един обикновен симулант и не ти се полага болничен!