НЗОК ще плаща скъпо лекарство за рак на гърдата

От 1 декември НЗОК ще плаща лечението на болните от рак на гърдата със скъпия медикамент "Афинитор". Едномесечната терапия с него струва около 7000 лева.

Обратно в новината

Коментари - НЗОК ще плаща скъпо лекарство за рак на гърдата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека всички да знаят, че тенденцията в онкологията е да се използват едновременно 2 и дори 3 скъпоструващи медикаменти едновременно. Решението? - Увеличени вноски за здраве!

Освен Афинитор, който е насочен към мТОР-а, трябва да се пусне паралелно и лекарството Торисел. Въпрос, Ториселът разрешен ли е за употреба в България, както в други страни или е разрешен само Афиниторът? Търся отговор.

Това което искам да кажа е /специално за този който ми е сложил минус/ , че има още дозина таргетни лекарства насочени към определена биохемична пътека на активация, тоест, онкологът трябва да разполага с набор от лекарства за да действа ефективно. Освен това, при прескрипцията на подобни лекарства трябва да се ползва данните от геномният онкологичен атлас и да се секвенира генома преди прилагане на таргетна терапия.

Жалко за тия хора. Само че, то и затова само милионери си правят скъпоструващи операции, защото имат много пари. А останалите си умират. А иначе, тези хора, като са толкова богати, може да отидат в някоя частна болница и там да ги лекуват.

на всеки от нас е с еднаква цена и за богатите и за бедните, затова да не ми се оправдават т.н. структури от бранша, че не стигали парите. Ако трябва 2дни здравите в БГще ги отгладуват, за да се осигурят средства за тези скъпо струващи илачи, защото утре здравите може да ги заместят тези от онкото, които са се преселили в отвъдното!

Ами, щом са решили да раздават по 7 000 лв. на човек/ месечно- Супер. Дори и при ГЕРБ не се е мислило за такива заплати. Волен Сидеров от Атака обещаваше 1 000 лв заплати, А БСП иска да дава по 7 000 лв месечно. Това е повече и от заплатата на президента. Едва ли някой в България ще откаже по 7 000 лв заплата месечно. Нека пускат печатниците за пари. САМО Не ЗНАМ , КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТАКА, ДОКАТО ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА....

centsche

Изчетох всички коментари. Много омраза и голямо кълнене, човекът с противоположно мнение да се разболее. Вие, пишещи, наред ли сте? Когато някой мрази толкова силно, както мразите вие, болестите го застигат много по-лесно. Народът е казал: Здраво тяло -здрав дух! Но духът е водещ. Без здрав дух няма здраво тяло. За да се излекува от каквото и да било, човек първо трябва да поиска прошка от всички и всичко, да изчисти душата си и след това да лекува тялото. Само тогава лечението ще е успешно, дори и с по-ефтини препарати.

Най-после едно добро да се направи за тези хора. Не разбирам само защо за всичко трябва да се воюва, да се правят репортажи за отделни случаи та касата да плаща дадено лекарство. Докато пребориш администрацията в държавата, може и да не доживееш ползването на жизнено важното лекарство. Всичко е сбъркано в държавата, но за здравеопазването просто нямам думи .....остава ти да се молиш да не се разболееш, особено от такава болест.

Тук за съжаление сме свидетели на страшна манипулация породена най-вече от липсата на адекватна информация, а именно този препарат найстина модерен увеличава продължителността на живота на онкоболните с рак на гърдата (и то не всичките му видове) само със средно 8 месеца (от 2 до 16 месеца индивидуално) това е посочено дори в официалния сайт на препарата! Освен това може да се ползва и при редица други заболявания вкл.педиатрични - нима другите пациенти с тези животозастрашаващи заболявания нямат правото да го ползват? На практика сме свидетели на грубо манипулиране на естествената за повечето хора хуманност. Това че в държавата няма пари, а и скоро съвсем няма да има си е просто отделна тема на дискусия. Здравната каса се точи яко от фарм.компании за съжаление тежко болни пациенти помагат съзнателно или не на този процес...

Биологията е доста сложна, а и еволюцията едовела до различни механизми на резистентност. Именно тенденцията е да се третира с комбинация от таргетни лекарства, нещо като СПИН-а за да бъде ясно.

Сбъркана държава със сбъркана ценностна система. Не е нормално да има пари за рейнджърите в Афганистан примерно, а да няма пари за здравето на здравноосигурени хора.

не е нормално да има 5% милионери и 85% на социални помощи

"По думите й онкологията не е държавен приоритет" Така е! Държавен приоритет е избирането на подлеца и доказан паразит Станишев за евроминистър. За тази кауза пари не се жалят!

НАЙ-ПОСЛЕ, ДА ИКОНОМИСАМЕ НЯКОЯ СТОТИНКА ОТ НАШИТЕ РАЗХОДИ, THANK you

Да се връща здравеопазването преди 1989г.Хората не са виновни че се разболяват.Троват ни с домати ,сега пък в луканката бръмбари слагали,изкуствени сирена и млека и какво ли не.Плащам си здравните но ме е страх да ида на лекар не се знае по коя здравна пътека ще ми отрежат нещо или ще ме уморят.На времето в грипна епидемия се пръскаха автобусите на последната спирка,при лекаря кварцова лампа .А сега влиза болния от грип след това теглят бебето.Идеш ли на лекар всичко може да хванеш

Същото лекарство не се предлага безплатно в Англия, защото е прекалено скъпо ... на нас не ни е скъпо.

Да ти свирнат гърдите бе боклук долен

Чудя се, ако фармацевтиката измисли хапче за лекуване на рака по 10 000 евро ли ще го продават?!

Няма да има такова хапче.....

Фармацията е БИЗНЕС. Като такъв, няма финансов интерес да произвежда ЛЕКУВАЩИ медикаменти. Всички световни фармацевтични фирми ОТКАЗВАТ да произвеждат лекуващи медикаменти, а произвеждат само ПОДЪРЖАЩИ лекарства - такива, които след като се разболееш, до края на живота си да приемаш /да им ги купуваш/. Ако не беше така, нямаше все повече заболявания да стават хронични - диабет, астма, хипертония, ...

не само фармацията и медицината е бизнес! Лекарите са бизнесмени.

не бива да си толкова тъп има толкова ваксини, за да няма повече такива болести

Крайно време е да се загърби солидарния модел в здравеопазването! Индивидуални партиди и здравни застраховки могат единствено да ни избавят от блатото в което сега сме. Но тогава краденето ще е много по-трудно, а в повечето случаи и невъзможно! Затова няма и да се въведе в БГ.

С мижиавите си вноски няма да имаш за една нормална операция, да не говорим за нещо по-сериозно. Рано или късно всички опираме до сериозно лечение-направи сметка на операциите ,свободно, които достигат хиляди левове без медикаменти,упойки т.н. и колко години какви вноски си плащал.

Винаги може да се разболееш от нещо, за лечението на което няма да стигнат не само твоите вноски, ами и тези на семейството ти! Мисли малко преди да дрънкаш глупости!

Трябва да знаете нещо много важно в тази връзка: операцията, химио или лъчетерапията могат да унищожат тумора, но те не могат да премахнат причината, довела до развитието му, което означава на практика, че тази причина продължава да действа и може да доведе до образуването на нов тумор. В голяма част от случаите причината е натрупването на токсини в клетките и когато това натрупване мине една определена граница, се стига до мутация на гените и превръщането им в онкогени, а оттам и до злокачествено израждане на клетките. Това обаче не означава, че токсини са се натрупали единствено в мястото на образуване на тумора. В останалите тъкани на организма също има такива, без обаче те да са достигнали тази критична граница, при която вече се развива злокачествено заболяване. Именно затова често се получава следното: пациенти, на които е извършена радикална операция, туморът е премахнат, липсват метастази или наличните са отстранени, след месеци, година или повече отново да развият злокачествен процес, тъкмо защото някъде другаде в тялото този критичен праг на натрупване на токсини в клетките е преминат. Много често това става в костите, може би защото там се намират едни от най-малките кръвоносни съдове в организма и кръвният ток е най-бавен, тоест логично е, че там изхвърлянето на токсини от клетките ще бъде най-затруднено.

centsche

Абсолютно вярно!

Такъв анти научен коментар с претенции за вярност не бях чел до сега. И кака така нормалните гени стават онкогени, може ли да обясниш? Токсичната теория, която ти развиваш е била характерна за началото на 20-ти век.

44 000 x 7000 = 300 000 000 на месец или 3,6 милиарда на година. Това е повече от бюджета на здравната каса.

"Диана Борлакова алармира, че НЗОК отказва да плати на нея и още 49 жени". А сега сметни пак.

Значи, че на останалите плаща.................................

ами в чий ръце са аптечките и фармацевтичните копании в ръцете на най-висшия комун. ешелон и ДС разбира се

Потресена съм!!! Исках преглед-профилактика на гърдата - "НЯМА НАПРАВЛЕНИЯ, ПЛАТИ СИ", така ми отговориха. А, тук чета за лечение напреднал стадий!!!!!!!!! Защо и кой иска да богатее толкова много?!

Аз си плащам, защото за мен здравето е по-важно от принципа за направленията и от това, че съм плащала осигуровки.Да, плащам и какво-да легна да умирам като няма направления и да чакам да се разболея ли???

Не че подкрепям практиката, но някои отговарят на твоя въпрос със спиране на плащанията за осигуровки. Иначе съм напълно съгласен, че администратовното определяне на бройка за преглед при специалист е най-голямата глупост, която може да съществува в здравеопазването. Тия от НЗОК да не са лекари, че да определят кога и кой има нужда от преглед и при какъв специалист?!

Исках само да обърна вниманието, към факта, че се наливат милиарди в лечение, но не и в профилактика. В чий интерес е това?!

"Тогава от НЗОК се оправдаха, че нямат достатъчно средства, защото лекарството е много скъпо, а и се отпускало за други 2 вида рак." С други думи са и казали, че е имала лошия късмет да се разболее от неправилния вид рак?

Потресена съм!!! Исках преглед-профилактика на гърдата - "НЯМА НАПРАВЛЕНИЯ, ПЛАТИ СИ", така ми отговориха. А, тук чета за лечение напреднал стадий!!!!!!!!! Защо и кой иска да богатее толкова много?!

Онкоболните на са избрали съдбата си!Утре може и да сте Вие!Значи може от нашите осигуровки за пенция да плащаме на долните цигани,а няма пари за наистина болните.Още повече,че в последните години това са все по-млади хора.Това може да е Вашата майка,сестра или съпруга.Не на помощите за 15-то дете на циганите!!!Нека парите отиват за лечение,за апаратура,а не да храним сганта!!!Ние сме един малоумен народ,който гледа как го крадат,как се раждат циганета,приютяват потенциални терористи и седим и само си пишем тук-чак на мен ме е яд.Да,някой трябва да ни поведе,ама все едни галощовци-как не се оядоха.Дано има справедливост-малко се иска-повече българчета,по-малко циганета!!!!Или ще си построя една къща на центъра без документи и ще се пиша циганин,та хем няма да я съборят,хем и тока ще ми плащат.ИЗРОДИ-как може да няма пари за онкоболните,ами за депутатските кифтета има-не Ви ли приседнаха!!!!!!!!!!111111

И циганчетата, децата, не са избирали съдбата си.

Да, раждайки се не са направили съзнателен избор, правят го обаче по-късно (аз му викам нежелание за интеграция) и затова се множат на всеки 12 години за наша сметка, а когато ние повдигнем въпроса те му викат "дискриминация".

centsche

Когато някой мрази толкова силно, както мразите Вие, болестите го застигат много по-лесно. Народът е казал: Здраво тяло -здрав дух! Но духът е водещ. Без здрав дух няма здраво тяло. За да се излекува от каквото и да било, човек първо трябва да поиска прошка от всички и всичко, да изчисти душата си и след това да лекува тялото. Само тогава лечението ще е успешно, дори и с по-ефтини препарати.

сигурно някоя мастита комунистка се е разболяла , а те не искат да плащат от милионите за закуска

Сакън, да не би да е Мая?

МНОГО ХУБАВО РЕШЕНИЕ - НО ГО ИСКАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 7000 ЛВ. НА ПАЦИЕНТ. ГЛЕДАХ Г-ЖА БОРЛАКОВА И ЧУХ ,ЧЕ СЕ Е ОСИГУРЯВАЛА НА ТАВАНА ,КОЕТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ КАТО ГО СМЕТНЕМ ТАКА 12 МЕСЕЦА ПО 160,00 ЛВ Е 1920,00 ЛВ ЗА ЕДНА ГОДИНА. ТЯ ИСКА ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 7000 ЛВ. ОТ НАС ДЪНАКОПЛАТЦИТЕ НЯКАК НЕ ИЗЛИЗАТ СМЕТКИТЕ.

то заради това е здравното осигуряване, иначе всеки щеше да си плаща сам лечението..нвдай си боже ти да се разболееш или да ти правят пари за по скъпа операция, здравната каса ще плати твойта операция с парите на другите данъкоплатци.

Ами разболей се и ти та да си на кяр. Боклук гнусен.

Тази жена реши своя проблем на база на медийния шум който вдигна. Тези 84 000 лв. на година можеха да спасят 200 души, които ще починат от високо кръвно налягане. Аз не съм сигурен кой е боклука в случая.

Ами разболей се и ти бе, тарикат! Да видиш колко е гот! Първо ти искат 900 лева за "доброволно" дарение, после ти искат още няколко стотака или хилядарки че касата не била покривала консумативите, и като капак на всичко, за да си купиш още няколко годинки живот ти трябват лекарства за по няколко хиляди на месец, (за които касата пак няма пари), и накрая умираш. Разболей се бе, имай предвид че дори с лекарствата пак има голяма вероятност да умреш млад, но пък така от друга страна хубавото е че няма да остарееш нали? Голем кяр!!!

Пожелавам ти да се РАЗБОЛЕЕШ, да имаш нужда от скъпоструващо лекарство, което може да ти помогне и тогава да правиш сметка колко осиг.си платил/а и колко пари трябват за лечението ти.Никой не е застрахован и никой не знае в кой момент ще бъде от другата страна. Та по-кротко със сметките!!!!!!