Пенсионерите ще плащат по 1 лв. при личния лекар

Потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2.90 лева на 1 лев. В същото време ще бъдат орязани парите за частните болници, а от НЗОК ще поискат актуализация на бюджета си в размер на 150 млн. лева.

Обратно в новината

Коментари - Пенсионерите ще плащат по 1 лв. при личния лекар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разделянето на българите върви с пълна сила.Сега са пенсионерите,срещу които трябва да се настрои обществото,че искат достойни пенсии,които щедро им бяха обещавани.Спрете да се гаврите със старите хора.ПРЕВЪРНАХТЕ ВСИЧКИ ХОРА,НЕ САМО ВЪЗРАСТНИТЕ,В ПРОСЯЦИ.ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ.

това е поредната кумунистическа идиотщина само и само да замажат гафа с Пеевски. Докато не се въведе лична индивидуална здравна застраховка- касата си остава едно голямо разградено ТКЗС - а комунягите най-обичат такива баниц. Парите трябва да са на твое си име и само ти да ползваш за квото си се осигурил и ако не са похарчени да се прехвърлят на децата ти - а не както е сега - да има за братята римляни и кога ти трябва напровление да си плащаш като поп

ДРУГАРИ УПРАВЛЯВАЩИ,това предложение страшно ме обижда и унижава.Защо ми е това подаяние, искам достойна пенсия,която да ми позволява да си посрещам нуждите СПОКОЙНО.И ПЕНСИОНЕРИТЕ СМЕ ХОРА.НЕ НИ ОБИЖДАЙТЕ И НЕ НИ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ.

Този филм вече сме го гледали! Преди време таксата за пенсионерите също беше 1 лв., но се видя че опашките се увеличават застрашително и това отпадна. Освен това личните лекари много се дразнят когато пенсионера си отстоява правото и плаща само левче. Всъщност GP-тата са натоварени не само с бумащина, но и с неща които могат да се върщат и от фелдшери или мед.сестри. Едно време имаше долекарски кабинети , където бабите си мереха кръвното или детето с ожулено коляно получаваше първа помощ. Тогава нямаше здравна източваща каса, нямаше лични лекари, отиваше се директно при специалист. Сега хаосът е тотален .Вече 23 години се говори за здравна карта, но никой не смее да я въведе. Нека държавата си поема социално слаби, пенсионери и т.н., а всички останали, които си плащаме сериозни здравни осигуровки да получаваме съответния пакет от здравни услуги.

деер

Поредната глупостерия!!! Нека плащат 2.90лева, пък да им връщат и 5лева на следващата пенсия. Стига практики способстващи източването на НЗОК!!! Нека да има награда от 5 000 за всеки съдействал да изобличи лекар източващ НЗОК! Нека да видим, докторите практикуващи алъш-вериж ще се откажат от НЗОК!!!! Нека само лекари да има в България !! Не искаме доктори тарикати!!

Тия комунисти са най-злобните и отвратителни хора! Как не спряха да хулят това младо момче,преуспяло в Германия/мисля се досещате каква държава е Германия/ и спечелил изборите за Президент.

тотален популизъм.....ОСТАВКА!!!

Ужас! Съвсем няма да се доредя до личния...

Swebus

Това е чиста комунистическа пропаганда! До преди две-три години пенсионерите въобще не плащаха такса, както и учениците. Дянков въведе такси и за тях, след като откраде милиард и нещо от здравната каса. Сега скапаните комунисти само дооцапват нещата за да се харесат на твърдия си електорат

БРЦК

Хахаха - тия вместо да оправят системата дето е на изкуствено дишане са решили да дърпат щепсела. Сега ще се влезне в една спирала на бой над лекари , опашки от електората на бсп пред джипито , немане на пари , немане на лекарства , купони и тн и тн. Тоя филм сме го гледали вече , даже и повторението гледахме. Без павета по главите на олигарски , лая манолова и обран бостан нема да мине. Гледам ,че и парното ще 'пипнат' , заемите вече ги изхарчиха , а даже сняг още няма.

И много Ви моля, не давайте за пример UK. Това не е положителен пример.

Ако има двама човека които отидат в болницата и се очаква да платят 2 потребителски такси х 2.90. И единият плати само 1 лев, то другият плаща 4.80. Нали така? На това се казва социална солидарност или пакет от мерки за социална справедливост. За мен е евтин популизъм и мерки за разделяне на обществото.

Докато потребителските такси се плащат в брой на лекарите, няма да има здравеопазване, а търговия. Нали затова имат компютри и всичко уж се отбелязва там, на го измислят умните глави толкоз пъти си бил на лекр, толкова ти се удържа към здравната осигуровка. например в детските градини е така има такса и плащаш колкото детето е ходило, така няма да крият докторите парите на народа.

Добре дошли в сивото зравеопазване :)

този,който освобождава някого от заплащане на потребителска такса,да заплаща вместо него,респ. да доплаща,ако намалява тази такса.

Сега очаквайте вой от ОПЛ;о) - щото държавата трябва да поеме разликата. А познайте как ще я "поеме" и колко редовно ще я плаща! Това веднъж вече го играха другарите и ОПЛ виеха до Бога!

а справедливо недоволство.Както ще са недоволии и хлебопроизводителите,ако ги задължат да продават хляба на пенсионерите на 30% от цената му.

Слънчице, колко пъти си издал касов бон за потребителска такса? Ама честно!;о)

И така не става. За да доплати държавата джипито трябва да отчета прегледа на пенсионера, да му вземе 1 лев и да издаде фискален бон. До тук добре, ама после трябва и данъци да плаща!

След като им вдигнаха пенсите със швейцарско правило(цели два лева), сега таксите за лекарите намаляват, благоденствието за българския пенсьонер настана, очакваме още ток за без пари от Белене и други социални придобивки. Само остава въпроса: КОЙ щЕ ПЛАщА...

до Стефан: Всички са били млади и са плащали осигуровки. Не знам дали си млад, но ако си, е срамота да говориш така. Като станеш пенсионер ще видиш какво е. Дано доживееш.

Хей "Случаен", незнам на колко години си се пенсионирал, може би поне на 60. Аз ще трябва да работя до 65 (засега). Като си внасял осигуровки запитал ли си се къде са те. Иди да си ги потърсиш там. Аз като работещ Ви плащам пенсията и ..... Бъди жив и здрав.

Когато Вие се пенсионирате , млади човече , някой друг ще изплаща вашата пенсия

в UK дори няма такса,за да отидеш при GP.плащат се само рецептите. съответно пенсионери,деца до 18г и социално слаби не плащат нищо.в болниците не плащаш престои или операция,това се нарича "здравна каса".това в българия е хибрид между US и UK система,за да лапат парите на хората

рецептите също са безплатни, ако си при твоето GP. От там каквото и лекарство да са ти изписали е около 8 паунда.

явно ходиш само за настинка при GP.има доста лекарства над 8,които изписват

Явно си присъствал на преразказ по картина от рода на комшийката от първия етаж е чула, че.... Първо, за да отидеш на GP в GB трябва да се запишеш и да чакаш няколко дни /не е както в България за щяло и нещяло- хайде веднага на лекар/. Второ, лекарите са индийци, пакистанци, частично араби и със съмнителни познания по медицина- GP-итата не учат "малките" специалности- УНГ, кожни, очни, както и фармакология. Действат със медицински софтуер- вкарват оплакванията, софтуера ти изплюва вероятната диагноза заедно с рецептата за лечение. Ако софтуерът не ти е улучил диагнозата и продължаваш да се мъчиш, може да видиш пак GP-ито, но не по- рано от 10 дни. По свое усмотрение GP може да ти даде направление за специалист /consultant/, но за него чакаш не по- малко от 3 /три/ месеца. Естествено, може да прескочиш цялата бюрокрация и да отидеш директно на consultant срещу не по- малко от 150-200 паунда. И, не забравяй, в Обединеното Кралство на лекарите- специалисти им е забранено със закон да преглеждат повече от 3 дни в седмицата и повече от8 пациента на ден. Ха, остани си със здраве!

обади се някои тук от лондонското гето Walthamstow,които се заблуждава,че живее в UK и се изказа неподготвен!моето surgery са само бели и са всички англичани и един поляк,които преглежда като бг лекар,но и англичаните са доста добри :),ноооо това не е лондонско гето,осрано с пакистанци, индиици и всякаква паплач (да не включваме бг и ромънските циганя ).

айдеее, пак се завръщат пенсионерските седянки пред дофтурските кабинети-кой се съди за коминя с брат си от 30 години,колко гаден бил Бойко,каква алва имало на времето и каква курветина била Мишева от 3 етаж..Това ги чака докторите от сабале ,особенно в периода ноември-април! Най добре я намалете на 20 стотинки,така ще се информират на аванта!

ако може да е без пари...

А кой ще доплати остатъка до реалният разход ? ...пак онези дето ще плащат пълната сума :). Мерси - НЕ. ИЗЧЕЗВАЙТЕ СОЦИАЛНИ ПАРТИЗАНИ!!!

На мен ми взе за 2 болнични (за двамата работодателя) плюс потребителска такаса 26 лв. В същата поликлиника платено посещение е 20 лв.

Горките джипита, голям рев ще падне!!!!!. А какво ще правят с онко болните и всички освободени от такса, на които сега взимат такса защото ДЪРЖАВАТА не мислила за лекарите !!!! Не само данъчни а съд ....

Тези лични лекари са едни писари на рецепти. В повечето случай те забравиха да мерят и кръвно налягане.

че на всякъде в света са така.знаят си 1 антибиотик и го изписват за всичко!

Това трябваше отдавна да стане така. Вярно е, че пред кабинетите предимно са пенсионери, но те нямат вина, че се разболявт повече от 20-30 годишните. За пенсионер с пенсия 150лв 3 са много. Аз съм майка на две малки деца и ми се свива сърцето като ги гледам как броят стотинките, и не съм съгласн че ходят за всяко дребно нещо на лекар, просто не могат да си позволят тоя лукс за тях. Аз лично смятам, че таксата трябва да е процент, от което получаваш, а не твърда, както когато увеличават пенсиите им процентно.

И как да стане процент от това,което получаваш?! Може би с по един данъчен пред всяко ДЖИ ПИ?!?!?! Бабата със 180 лева пенсия,ама как да разбере личния и лекар,че има и 3 магазина и взима 1500 лева наем,примерно?! Като предлагате някакви идеи,помислете малко преди това!!!

колко са такива баби, в провинцията и по селата ли да дават магазини под наем, да не говорим че на село и лекари няма, сложи им разходи за транспорт до града, тогава пиши

Съгласен съм таксата да се обвърже с възнаграждението, независимо дали си пенсионер или работещ. За пенсионерите НОИ може да издаде карти с % отстъпка в зависимост от пенсията, защото да не забравяме, че макс. пенсия е 840 лв., т.е. много повече от един "работещ беден", а работодателите съответно спрямо размера на трудовото възнаграждение. Системата на уравниловка за данъци и такси необвързана с доходите ни прави най бедната държава, която ограбва най-бедните (най-голямата част от населението) за сметка на привилегии за богатите.

Посещението при личния лекар е ползване на медицинска услуга,която си има цена. Така както хляба си има цена и всеки я плаща ,така и прегледа при лекаря е необходимо да се заплаща. Всякакви намаления от пазарната цена и обвързване на плащането с доходите си е комунизъм, за който вече изпитахме на гърба си до къде води.

И после отиват на шопинг-промоции по магазините. Цял ден обикалят по автобуси и търговски вериги.

Разликата до 2.90 от бюджета на Здравната каса ли ще се доплаща, както в миналите години , защото горките джипита ще ревнат с пълен глас , че имат много разходи и как ще ги покриват. Но пък те добре си покриват разходите като не издават касов фиш при всеки преглед. Днес ако има 20 болни по 2.90лв=58.00лв. в джоба, я дал фиш , а не дал.

За да заведеш детето си при специалист ти трябва направление от ЛЛ. Защо е нужно това???? Само излишно бавене на лечението и загуба на време. Моля,помислете за децата ни!!!!!! Все пак плащаме здравни осигуровки!!!

ЗО плаща държавата/когато се сети,дава колкото й се откъсне от сърцето/.

г-н дир,защо допускаш коментари,сеещи омраза между хората по възрастов признак? а ти стефанаки,пропускаш да забележиш,че това са амортизирани от работа хора на възраст,от които държавата е взела пари,за да те "отчува" теб и такива като теб недоразбрали.

Те и сега ходят всеки ден да им мерят кръвното, а като стане по 1 лев ще са по 3-4 пъти дневно. Абсурдите на БКП продължават.......

Браво! Тотално вече достъпа до личния лекар ще е максимално затруднен. Ами , че то пред кабинетите на GP тата пенсионерите са го обърнали на социална мрежа, сега с намалянето на потребителската такса забравете да се доберете до кабинета.

Е, чак сега от пенсионери няма да можем и да видим личния лекар. Те и сега, особено освободените от такса, киснат пред кабинетите за щяло и нещяло - не спели добре, не ....добре и т.н.

Стефане, дядовото, ти ще дойдеш на моя, аз няма да дойда на твоя /хал, искам да кажа, положение / .