Здравните пакети се ”делят” по състояния, а не по болести

Основният и допълнителният пакет не делят пациентите според техните заболявания, а според това дали състоянието им е по-тежко или по-леко.

Обратно в новината

Коментари - Здравните пакети се ”делят” по състояния, а не по болести | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравните пакети се деляли по "състояние " , а не по болести !!! Нямам думи - при положение че статистиката дава 1 000 000 българи със псигични отклонения - интересно какво им е състоянието или заболяването !!!! 500 000 със сърдечни забоявания - това " състояние" ли е ....... и тн в този ред - Има ли "микро инсулт" г-н Москов - това състояние ли е или заболяване ???????????? Изобщо Вие в какво "състояние " сте ?????

Къде могат да се прочетат проектите за конкретните пакети с диагнозите и спешността им? В момента няма читава наредба за спешност и понятието "спешност" никъде не е определено еднозначно. Сега е "всеки, който твърди, че е спешен, се прима за спешен до доказване на противното", т.е преглед. Ако не е спешен, евентуално си плаща прегледа- има такава наредба, с точката и запетаята му. Следващо- как точно ще отнемат лицензи? А да видя как на "токуда" ще отнемат за изнудване на пациенти, докарани с "Бърза помощ"? То хубаво, бърза помощ го кара, по презумпция е спешен, но ще бъде прегледан СЛЕД като си плати прегледа и СЛЕД като си плати скенера. Ако бъде приет, скенерът влиза в пътеката, но те изнудват хората да го платят, преди приемането в болница. Иначе- няма болница! А как частните болници си подбират пациентите? Защо ни един клошар не попада там, ако е принципът само на спешност? Или има и друг, таен принцип, двоен аршин?

ижвурлете пенсионерите от цсмп. направете еднакви униформите и заплатите на работецтите там. променете им категорията на труд. те го заслугават.

Страшна глупост. Ако моето състояние е по-леко могат да ме отложат за прием докато ми дойде реда и състоянието ми е достатъчно влошено . Така започвам да пълня гушата на фармацефтите за достатъчно дълго лечение или доживотно След като съм си плащала за консумативи и персонал в болницата . Или направо на погребално бюро .. Жестоко системата е уникална

А може пък и да ти е минало напълно и без да лежиш в болница. Ако те бяха приели, биха източили касата с твоята "болест".

Голям демократ-рекетьор е този!!!Нищо не направи за здравеопазването ,а се чуди как да раздели болните по някакви субективни критерии!!!дано човек да не се разболява в България!!!Гадове мръсни!!!

Pesh0

Значи за едно и също заболяване , ще има различни подходи. Това изобщо , няма да доведе , до даване на пари под масата .

За 26г. геноцид не бях чувал за по-голяма глупост.Тоя докарва здравеопазването до колапс,а шепа олигофрени му се радват.Утре когато бъде изгонен от министерството като милионер всички ще го сочат като лош пример,а името му ще стане нарицателно като човек досъсипал здравната система.

криминалния престъпник е Петър Москов и всички от НС гласували. Преднамерено, пациентите се искат в летално състояние,за да се правят с тях експерименти с високите технологии.Никой не мисли за болките, за оцеляване и з алечение на пациентите. Това е поредния геноцид, заради високите технологични апарати,които се внесоха.Ние сме опитни зайци

Когато кумунизите и депесарите върлуваха из здравеопазването, тия които визираш и думичка за справедливост не обелваха!?Днес вият, сякаш здравеопазването е потънало точно отпреди една година!?Тия, които кучешки вият сега из форума, много от тях пенсионерски тиквеници, на тях децата им съставляват мафията, която краде милиардите левове от бюджета на държавата за здравеопазване и от бюджета на НЗОК!Децата им са престъпниците съставящи, лекарската, чиновническата/ включително от НЗОК/ и фармацевтичната мафия!Всеки, който понечи да им прекрати, кражбите на тия за милиарди, веднага му обявяват кучешка война, без да ги е еня, че точно децата им докараха здравеопазването до колапс и децата им са престъпниците нарушаващи всякакви човешки норми!

а не по болестно състояние е това: "Основният и допълнителният пакет не делят пациентите според техните заболявания, а според това дали състоянието им е по-тежко или по-леко."!

Москов как може човек да планира кога ще се разболее? Москов води политика на ГЕНОЦИД срещу българите - само безработните българи плащат за здравно осигуряване, цигани и бежанци не плащат. А колко цигани са с инвалидна пенсия.

Москов!!!Кажи колко анестезиолози останахме в нашата държава????????

пускай атома бе. СПЕШНО Е ОТ ПЪРВИ ЗДРАВЕН ПАКЕТ...

се определя на кой състоянието е по-спешно или по-малко спешно?Така ще стават много грешки.

Този д-р ,селски денди по име Москов ще довърши здравеопазването.Този човек ,като управленец е перфектно некадърен.За доктор проблема е за пациентите.Девиза на Москов е: Има българи има здравни проблеми.Няма българи има риформи и няма проблеми.

Лекарите и болниците които надписват неизвършени услуги върнаха ли парите в здравната каса? Има ли осъдени лекари и болници?! Циганите крадат от глад, а лекарите и болниците крадат от АЛЧНОСТ

А ние ще можем ли да отлагаме плащането на здравните осигуровки???? Съвсем ще оставяте хората да мрат... Убийци!

Колко пъти се увеличи бюджета на здравната каса, без да има никакво подобрение на здравните услуги. Каква е разликата между една битова кражба и надписването на неизвършени услуги от здравно заведение. Трябва да има наказателна отговорност за отчитане на фиктивни здравни услуги, тогава ще трябва да се намаля бюджета на касата в пъти.

ще искаш лекарите и сестрите да работят безплатно не,че сега не е така.

Ти разбираш ли какво си написал? Признаваш, че лекари и сестри крадат.

ти хубаво говориш за наказателна отговорност, но човешките заболявания са безброй, а пътеките - към 300. Как да вкараш някой в болница, а ко не е точно по пътека? Тогава изкривяваш резултатите, за да го напаснеш към пътеката. И тези лекари ли са престъпници?

Теб одиторе и другите "наказатели",прокурори и дансаджии в кой пакет да ви сложим???

Колко пъти запълвахте държавния бюджет с парите на здравната каса!!!Това ама изобщо не е наказателно.

Москов иска да изнесе бронхоскопиите от болницата,където касата плаща 270 лв пътека в ДКЦ където възнамерява да плаща 35 лв,=.За 35 лв никой бронхолог няна да си вдигне ръката да похване бронхоскопа и да сключи договор с касата.Ще стане следното-тази процедура ще се заплаща изцяло от пациента на цена около 300 лв.Така стоят нещата драги ми Москов.

Откъде пък се извъдихте бронхолозите? Не сте ли пулмолози, бронхоскописти?

същото колега.

Да бъдем точни-ние сме пневмофтизиатри-бронхоскописти(бронхолози) Около 65 на брой в БГ.

Е, така поне ще се прави само на онези, които наистина има нужда и са решили да си я платят, а не на когото сварите, независимо дали има нужда и независимо от рисковете за пациента, само и само да вземете парите. Кога ще признаете, че за вас пациентите са само бройка, средство да източите още пари от касата и не ви пука дали ще го излекувате или не. Кога благородната ви професия се превърна в най-долнопробна търговия?!

На когото сварим,викаш.Въобще наясно ли си какво е това беонхоскопия,кога я правим и на кого?

Няма такова нещо.Като си против лекарите от кого по-точно търсиш помощ.

ЕЙ, много хейтъри по форумите, брей! Човекът започва да прави реформа - недоволствате, ако не правеше - ЩО не прави! Я се спрете и стига само сте заливали със словесна помия!Колкото сте по-семпли и незапознати, толкова сте по-агресивни!

От толкова много "реформи" медицината (а и държавата) умря.

Сидерасти, що ривете???" Плащате ли си осигуровки върху доходите, които ви дава Сидераста във вид на парче пица???

идва пациент с платгинена здравна карта, по скоро застраховка. ние нямаме четец, който да прочете картата и да му осигури всички екстри, за които човека съвсем добросъвестно си е платил. пращаме го в отделение с мизерни условия. той, ако не е умиращ, ни тегли една майна на родния си език и си заминава.

Ето сега ще се развихри "легално" корупцията - кой ще прецени дали си спешен или не си - да, лекаря, но при определени условия...

В основата на качественото здравеопазване е превенцията, не лечението на спешните състояния. Но в случая идеята е истински да се лекуват само спешните пациенти, което хем влошава здравето на нацията, хем излиза в пъти по-скъпо на здравната каса.

Ами за превенцията трябват още повече пари от т.н. РЕГУЛАТИВЕН СТАНДАРТ! Да ти кажа ли колко се полага на пациент от него.Смешно малко Е.

Какъв купон бе???? Народа болен ,едва деяни,той ще говори за купони????!!!!! Още не сте го осъзнали какво ни е приготвил...вашия бивш любимец Москов!

''ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ'',са следните: --КОЙТО ИМА ПАРИ ,ЩЕ ЖИВЕЕ,КОЙТО НЯМА ,СИ ЗАМИНАВА ... --БОГАТИЯ УМИРА САМО ВЕДНЪЖ,А БЕДНИЯТ ,ВСЕКИ ДЕН ....

Деленето е следното 1989 г-: средна продължителност 69,8 г. 2015 средна продължителност 75 години.

Много лъжеш! Ама много!

То бива, бива идиоти да ни управляват, ама чак толкова големи ИДИОТИ не сме заслужили!!! Въпреки всичко!!!

Тези са гении в сравневие с истинските идиоти като тебе.

москов ,взимай си редовно хапчетате и си е...ай мамата

Много ми е интересно кой ще поеме отговорност за отлагането на медицинската помощ в случай на усложнения, в резултат на това отлагане. Или пак ще стане : платете си по-добре, че не е ясно какви последици ще има. Аз съм ок да има два пакета, но и компетентността на лекарите да е свързана с носенето на съдебна отговорност от тяхна страна.

И защо лекарите да я носят отговорността? Не правят те тези пакети,а Москов.Него ще съдите.

Аз ОТКАЗВАМ да плащам осигуровки! Щом като плащам - трябва и да получавам. А не да "ме отлагат" защото някоя циганка била "спешна"

при инфаркт няма разделение по расов признак. а клиничната пътека на инфаркта е около 5000 лева. много ми е интересно откъде ще извадиш тия пари, за да си платиш ?? такива като теб ги виждам всеки ден, не плащат и после ходят и плащат само здравните си осигуровки и то за целия период. щото сте големи тарикати. здравите осигуровки са на принципа на застраховките - ползва ги този, който има нужда. аман от разбирачи..

АЗ ПАК ДА ПИТАМ, ЗАЩО ИМА САМО ЕДНА ЗДРАВНА КАСА В БЪЛГАРИЯ, А НЯМА ЕДНА СЪВРЕМЕННА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА. ТОЗИ МИНИСТЪР НАЛИ ОБЕЩА ДЕТСКА БОЛНИЦА? ИЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЪБИРАМЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА В НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ?

Не разбирам какъв е смисълът да отлагат лечението на болен и осигурен човек. Единственото обяснение е , че ще чакат евентуално да умре и да си спестят парите за лечение.

А ти не се ли замисляш, че за да те лекуват освен пари са необходими и лекари? Говори се от години че лекарите в България си слагат шапките и заминават в чужбина, но на кой му пука? Само чета подигравателни коментари: Чинии щели да мият там, за санитари щели да ги наемат и прочие безумни простотии.

jingiby

Очаквах пакетите да са разделени в зависимост от вноските, които плаща болният. Този който се осигурява над 2000 лв. в един пакет, този който се осигурява над 1000 лв. в друг, а този който се осигурява на минимума в трети пакет.

Какво ще стане, ако си се осигурявал над 2000лв и не си боледувал, но като се пенсионираш и се осигуряваш под 1000лв.

ами затова в умните държави има поименни партиди на осигурените. и колкото повече си плащал през годините, толкова по-малко да имаш да доплащаш, когато се наложи...

абе, този говори като икономист, но не и като лекар. Та сега е време да питам - до колко сме длъжни да плащаме осигуровки и до колко сте длъжни да ни лекувате. Щото плащането на осигуровки се обезсмисля при варианта който ни се предлага. Предлагам да не плащаме осигуровки , а да си плащаме лечението, може и по-евтино да ни излезе. Бил дал Хипократ.клетва ?

никога не се е клел (и не е карал учениците си да се кълнат), че ще лекува пациентите си без пари. И днес лекарите не обещават да работят без заплащане -- вземете я прочетете тази клетва, стига само сте я споменавали, без да знаете за какво става дума.

е от комунистите... Другия път ще внимавам...

Пакетите се "делят" по състояние, а не по болести. Ако лечението на пациента не може да се отлага - то той "влиза" в основния пакет, ако може - в допълнителния, обясни Москов. Г-н Москов преди да ги разделите по състояния,сте ги разделили по болести.Кажете кой пътеки остават?

Пише в статията. Или четеш избирателно?

И каквото каже министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е вярно и трябва да бъде изслушван. Добре е учил, когато е следвал медицина.

"Пакетите ще се делят по състояние" Хващам се за състоянието и се сещам как на 1-ви получих бъбречна криза - всеки, който е запознат с това "състояние" знае, че от него не се мре, ама се страда здраво... Та след два часа търкаляне из чаршафите и повръщане все пак решавам да обезпокоя 112. Дойдоха, набиха ми две яки обезболяващи и ми казаха, че трябва да отида до личната - да ми пуснела направление и изследвания. Сгъната на две към ранния следобед се затресох при нея, там пак сгъната на две чаках около 40 мин. после хукнах по етажите да правя изследвания, ама понеже ехографа там сгънал, трябваше да отида да го направя в друго лечебо заведение. Там първо се дотътрих пак сгъната на две, после почаках, после ми го направиха и пак ходом марш към личната в другото ДКЦ. Там пак чаках... След три часа ходене по студа напред-назад, се добрах до леглото си , сгъната вече на десет! Абе, ДА ВИ ПИКАЯ на здравеопазването аз на вас! После защо българите "не обичали" да ходят на лекар!!!

Точното безумие, което и аз преживях!

А защо гласуваш за кумунистите ма? Гласувай за ГЕРБ или РБ, там е бъдещето! Ако всички гласуваме правилно САЩ, ЕС и Турция ще ни оправят и ще живеем добре!

Ама нали "некомунисти" от изброените партии ни управляват и вече тези ни оправят.

дали в такъв случай не е по-добре направо да си отиде човек в спешното? Въпреки че като млада (18 г), при първата ми криза ме оперираха от апендицит, а после при втората (на 23 г) ме приеха по спешност, но не ми дадоха болкоуспокояващо цяла нощ, защото съм си била търсела наркотици... Добре, че на сутринта дневната смяна ме спаси...

Тъй като гледам от тук нататък борбата ще е как да ни изкарат болни от соц. значимите заболявания. Особено ако там няма лимити!

Обрязването трябва да е част от основния и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН пакет!!!

Спешно е .... Москов да си ходи преди Бакалов!

"Пакетите се "делят" по състояние, а не по болести. Ако лечението на пациента не може да се отлага - то той "влиза" в основния пакет " А кой преценява дали може или не може -пациента, лекаря или който трябва?? После употребявате социално значими, а коит не са "социално значими"? Абе не може ли да говорите по-конкретно , защото от това нищо не е ясно... само как го увъртате и сучете...

Състоянието е спешно???? Състоянието не е спешно????? Пациента починал??? Е,лекарят не е господ....

"ще бъдат прехвърлени в амбулаторни условия, но ще се извършват в болниците"????? Е как тъй бе дървено желязо1

Не знам, но положението вместо да се влошава, то става безнадеждно. И преди като бяха на власт, тия Демократи (сега Реформатори) ни разказаха майката и сега историята се повтаря. Преди време под маската на модернизацията, извършиха приватизация. Реално просто продадоха "работните места", купувачите пък направо продадоха всичко за старо джелязо и изнесоха парите в офшорките и основно това бяха немски инвестиционни фондове (маскираната дума на немски олигарх) - в резултат работни места, особенно раб. места за "отличници" - заровени и кръста. Като няма работа, има емигранти, айде 2.5млн българи напуснаха страната. Няма раб. места - няма кой да пълни бюджета, няма бюджет - няма пенции, няма здраве, няма образование и за да е още по-привлекателна България -вземаме 16 млрд заем, да има да плащат и тези които останат в Бугария. И сега тука Реформаторите с Москов (ясно е, че и Герб са съгласни) ни играят пак един филм за пари, значи аз хем съм задължен да си плащам здравна осигуровка, но здравето ми пак не е гарантирано. Здравето ми било основно и допълнително, като кабелната телевизия, За телевизията хайде, може да има пакети, ама за здравето ми, ей богу не мога да го проумея.............осен, ако е поставена задача, тоя български народ с неговото православие, с връх Шипка, с Левски, Ботев....да бъде затрит......

Поредния лъжлив боклук! Масовата приватизация направиха сомундетата и те приеха и лансираха РМД. Те ограбиха държавата, резерва и банките. А работните маста са свързани с много неща. Примерно сега един лазер, компютър и съответния софтуиер с 2 души персонал върши това което преди вършеха между 10 и 100 човека. Инак работа колкото щеш стига да искаш да работиш за малко пари.

Няма да се притесняваш, Москов, имаш мнооого време да мислиш, да премисляш, а ако ти трябва медицинска помощ, ще я намериш напълно безплатно в Правителствена болница- там, за такива като теб и Боцко работи пакет " Всичко включено", а лично Патриарха идва на крака да ви целуне ръката!

Аха, ясно. Значи, аз го разбирам така: Направления по НЗОК ще се дават за: - настинка - грип - разстройство - високо кръвно - ниско кръвно - и други подобни. За всичко останало ще трябва да си плащаме нали?

Точно за описаните не би следвало да дават направления. Те не са спешни в общия случай / с някои изключения, преценено от специалист/.

Хората масово искат да се махнат направленията.

Този човек, вече не направи ли 2 мил та да си ходи?