България е на 6-о място в света по затлъстяване сред децата

България е на шесто място в света по затлъстяване сред децата. У нас 20 процента от малчуганите вече са затлъстели.

Обратно в новината

Коментари - България е на 6-о място в света по затлъстяване сред децата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Затлъстяването е признак на ниска култура. Специално при децата проблемите са три: лошо и неправилно хранене, липса на обща физическа активност (игри, някакви домакински дейности и други подобни в домашни условия) и липса на физическа култура (в училище и организирани занимания със спорт). В еднаква степен вината е у родителите, повечето също със затлъстяване и институциите, на които въобще не им пука, че расте некачествено поколение - лошо образовано и със здраволсловни и физически проблеми в ранна възраст.

Не вярвам, някой да е затлъстял от ядене на грозде. Другаде е разковничето.

предпоставка за затлъстяване е най-вече некачествените храни. А като прибавим кокосовото масло и многото Е-та, картината става трагична, като цялата ни държава.

Абе стига сте разправяли, че германците били дебели, че ни тъпчели с ГМО и т.н. Факт е, че българина няма никаква култура на хранене. Тъпче се като за последно, най-вече с тестени изделия и месища, масово не спортува, после другите му виновни. Пари нямал за здравословна храна и спорт. Ако отдели малко време да си готви, вместо да купува готови боклуци, и малко за да потича (без пари) навън, сакън нещо ще му стане и ще се повреди. Винаги като си идвам в България ми прави впечатление, че хората, дори и да не са пълни, са отпуснати и в лоша форма. С коремчета, паласки, без мускули. И като видят че са напълнели, вместо да се заловят да спортуват, решават да спазват някоя диета за известно време, все едно това ще им разреши проблемите.

Българина вече не може да си позволи да има култура на хранене. Доходите са изключително ниски, а качествената храна - недостъпна. Производители и вносители лъжат за състава на храните, бутат консерванти и Е-та и си плащат да не ги закачат. Хората ядат най-евтината и достъпна храна - тесто! Че даже ако погледнеш и месото и пилешкото - всичсо е набутано с какви ли не химикали за да му вдигнат трайността и теглото...

И лучец яж, водица пий! Дий, воле, дий - Дий красто дий... Юруш на полските ябълки и крушите от Аржентина. Впрочем бананите са вредни заради използваните пестициди ускоряващи узряването им! link

има си едно такова "древно" "поверие", че за да е здраво детето, то трябва е по-пълничко и за това, дори едно време се викаше: папкаи мама, че да пораснеш голямо. но днес и папкането е от друга порода, а и движение никакво не става. всичко е готово и наготово. дори усилието да се дъвче е минимализирано до такава степен, че дори и зъби няма да трябват на следващото мутант ско поколение.. но дет се вика защо трябва да проваляме милярдните печалби на концерните само заради някакъв си здрав дух в здраво тяло?

А, не тая работа е нагласена! Може България да е на първо място по съдови заболявания и последна по раждаемост, но дечицата са си читави, гледам ги по улиците- хапват все още истински домати, ягодки, черешки и мляко! До кога - не знам.....

e ako mi obqsnite kakva e razlikata mejdu hot-dog i hamburger

разликата е голяма, ама не ми се обяснява.......

Как да му обясниш на българина, че германките са 3 пъти по слаби и стегнати от българките. Изградил си е едни стериотипи от кръчмата и въртят лафовете от преди 30 години.

А защо ли преди 10 ноември 1989 година,не беше така???

Глад братче. В Сомалия що не е така?

Ти по него време ташаклия ли беше или минаваше прав под масата:))) Тато беше хитрец,народът трябваше да е сит за да не му се случи случка:))) Сигурно не познаваш вкуса на истинския хляб,месо,колбаси,зеленчуци...... Е за това ще гледаме дебели гъзове.

Щото банани имаше веднъж в годината.

Е грозде поне имаше достатъчно.

Не знам кой споменава Германия като страна на дебели хора. Може би си спомнят туристите от ГДР. Гермнците като цяло са фит. САЩ бъкат от посредствени хора и за това са напред в класациите по килограми на човек от населението. Но да не гледаме САЩ и Германия. Нека погледнем себе си. Скъпи съграждани, нацията ни е изпростяла до дъното, вече май сме и под кота нула. Неука посткомунистическа нация.

"Ябълка вместо банан и грозде..." Какъв банан и какво грозде ви гони, вредни плодове няма... Вижте какво става с газираните боклуци, полуфабрикати по магазините, лютеници, чипсове и какво ли още не. Няма нищо за ядене. А за заплахата ГМО мисля, че дори няма смисъл да се коментира. Влезе ли в България, вече дори и храната от плод-зеленчука ще е канцерогенна и ще се пълнее от нея. Ще стане страшно, защото тогава вече няма да има НИЩО, което да става за ядене.

Идея си нямаш колко си глупав на тази тема. Серьозно ти го казвам, а не се заяждам. Гивориш неща от които си гола вода и повтаряш глупости на по глупави от тебе.

Гледам по улиците майките с количките и малките деца.2/3 от майките, за да си гледат кефа ,да зяпат и да им е комфортно си залъгват децата с бисквити,зрънчовци.Това дето лапаш нещо-гълташ нищо.Още от количките започват да ги захранват.По-късно минават на чипс.

Ами да си стоят в къщи пред компа и какво да очакваме като резултат? После храната виновна... За мен е все едно дали ще ям хотдог с ГМО кренвирш (в който не е ясно има ли месо) или хамбургер с ГМО кюфте (отново с неясен произход). Най си е добре да си хапваме нещата от село (лютеничка, сирене - домашно, печено пиле от двора и т.н.) и след това на двора. Така няма опасност от затлъстяване.

Колко хора от градовете имат поминак по селата а и време и пари да го произведат. И аз мога да кажа, че е наи-добре да сме всички милионери и да купуваме само био продукция на баби и дядовци.... голямо изказване.... няма що....

Явно не си схванал какво казвам..Стой си пред компа и чакай да не напълнееш. Сега разбра ли? Другото е препоръка по възможност...

много бързо прихващаме основните евроатлантически ценности

Яжте хот дог- хляб, сирене и домат, или чушка, пълнена със сирене и хляб:) И хич да не ви пука! Няма как да се освините като американците и германците!!!! Може и люти чушки, който обича и му понасят;)

За да разбереш ,кой управлява света разбери ,кои не ти е позволено да критикуваш.(Волтер)-Богоизбраните Луциферианци.

Не мога да разбера разликата между хамбургера и хот дога!

хот догът в софия е кренвирш с хляб, а хамбургер е със шунка (хам), кюфте или нещо подобно, но все пак месо:), обградено от марули, зеле, кисели краставички, горчица, а най-добре е КФС, защото между хляба има истинско месо, от пиле. Ок???

Спокойно, от банани и грозде няма да ви напълнеят децата, хах.. Божеее, тези диетолози..

Ако децата са застрашени от диабет, то елогично да избягват храни с висок гликемичен индекс (ГИ). Това са храни, които водят до рязко повишаване на нивото на кръвната захар. Бананите са с висок ГИ, гроздето със среден, ябълките с нисък. Затова на тези деца им препоръчват ябълки вместо банан или грозде. Бременните също са застрашени в различна степен от гестационен диабет и също е добре както да следят нивото на кръвната си захар, така и да избягват прекомерна употреба на храни с висок ГИ.

Това е невъзможно да е вярно. За американците сме чували колко са тлъсти, а и си личат по телевизията. Някога германците бяха по-добре, но изведнъж и там стана същото и надебляха много. Сигурно това е някяква тенденция из западна Европа. Имам познат отишъл в Германия. Беше 80 килограма и никакви признаци да стане дебел, а сега е над 110. Очевидно е вредно да се живее там. ;)

От ГМО-тата е! Искат и нас да ни сложат там! Отврат!

овча путка или кирливи мадури ...как може да кажеш, че ябълката е полезна, а гроздето вредно или vice versa...и после да се наречеш експерт..?!?!?!

Гроздето и бананите съдържат много захар. Ако се консумират на гладно от сегашните плужеци, дето не стават от компютъра, се повишават нивата на инсулина и се блокира разграждането на мазнините. Бананите и гроздето са си ОК, но за нормални деца. За бъдещите клиенти на ТЕЛК, не са много подходящи.

Плодовете не съдържат захар за глюкоза.

Какъв инсулин бе, плодовете не натоварват панкреаса, това да не ти е захароза..

Глупости на диетолози. Яж всичко с мярка. И мазнините в някаква степен са полезни.

Горките ни деца страдат от вредни храни, фалшиви млека, меса, масла... Родителите им ги хранят с боклуци от чуждестранните вериги поради липса на средства! Липса на време и средства у родителите да запишат децата си на спорт! Това е убийство, което статистиката доказва безмилостно! Знаете ли, че когато на човек е системно на студено и е под стрес надебелява, това е реакция на организма, ами сега със скъпият ток?

преди 89-а и заживейте добре!

море, баща ми сигурно на времето би ме "записал" на спорт, само да ме намери къде се скитам из улиците, или обикалям с колелото или се катеря по дърветата или крада череши или играя на жмичка до 11 вечерта.

"хот дог вместо хамбургер"?!

бате, булгаристанска нация, втората по величие в света...

Тъпите ко*елета от ДпС друга работа нямате ли си? Спрете се с това "булгаристан", че един слънчев ден ще ви изяде главите.

Гадна статистика, но не е изненадваща. Бананът и гроздето са най-малкия проблем... Ако само от тях се дебелееше, хахаха.... Всякакви сладки и преработени боклуци, които продават по лафките и мазни манджи и яденета, които им предлагат в училищните столове, до там водят... А и после и вкъщи вероятно пак нагъват обилно първо, второ и трето и те така... Някои родители явно си мислят, че като растат децата , трябва да ги тъпчат с всичко. Но не е баш така. Трябва и малко мисъл в главата. Освен това трябва и да спортуват. Повечето деца се ограничават само до физическа дейност в час по физ. възпитание, което е лошо...

а пък аз обичам да си мазна малко нутела върху банан и така

Хот дог вместо хамбургер! Много са добри, де*ба и демагозите! Отдавна не се бях смял така.

Много ясно, че ще дебелеят. Качествената храна е скъпа, яде се предимно хляб. По-евтинко да е. Тук 90% от по-възрастното поколение си мислят, че марципан е онова, което се продаваше у нас по Живково време. А трябва децата да ядат достатъчно месо, риба, яйца и да не ядат тесто на всяко хранене.

Особено ако искат да се чувстват отпаднали, да страдат от алергии и по-честичко да боледуват трябва баш на месото, рибата и яйцата да наблягат. Децата трябва да плодове и зеленчуци за да са здрави, жизнени и с пъргав ум.

Борбата е за кетъринга в училищата и детските градини. Едни наши фирми да вземат едни пари. Същото, като зелените училища по Н-звездни хотели разбира се извън сезона!

Внука не яде нито хамбургери, нито хот-дог, сега насила ли да го карам да яде хот-дог?

И правилно. Всяко дете ТРЯБВА ама ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се храни с паста от вътрешности, перушина и копита с добавена ГМО соя и цял куп канцерогенни консерванти. А да, и малко хормончета, че да расте по-бързо.

Значи в Щатите всеки втори е дебел, а България била на 6-то място.Как става това?

Ами то за това истинското име на тази наука е не статистика, а стъкмистика. Не си ли забелязал, че основната идея на ВСИЧКИ новини е да се ЧУВСТВАШ гадно. От там ти се бърка в психиката -> здравето, като го съчетаеш с калпава храна и т.н. - какво може да стане със тебе освен това, което реално става? Мисли и действай, не ги чувстай, не си тъпчи нито главата, нито сърцето, нито тялото с глупости и за начало ще си ограниши загубите, а след време и да започнеш и да живееш по-добре.

Специалистите вместо да съветват родителите,да посъветват здравния министър,а той да посъветва и забрани производството на л...ната,наречени"храна".Защо всеки се прави на ощипан и прехвърля вината на родителите?И с какво хот дога е по-добър от хамбургера?И двете неща са боклуци,да не говорим колко деца ядат хамбургери,та това ни е проблема.Нормалната,естествена храна се продава вече като"био","еко"и е в пъти по-скъпа от боклука,който могат да си позволят хората,айде стига вече популизъм,едно е да си беден без избор и друго е да си тъп и да ядеш"макдоналдс"за престиж!

Да не говорим, че продават като "био" и "еко" същите гадни боклуци и ГМО, но на двойна и тройна цена.

Наредбите за организираното детско хранене не се спазват, родителите за по-лесно тъпчат децата с палмови и соеви боклуци, те ми се сетили да препоръчват ябълка пред грозде! Де го чукаш, де се пука! Изглежда малоумно! Ами диабет тип1 при децата? За него какво е обяснението? Може би не са десетките ваксини и стотиците химикали в "храните", а някой касис или круша...