Архимандрит за зарята на Великден: А за мутри може

Архимандрит Дионисий обяви, че той е поръчал зарята навръх Великден пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, но със знанието на Светия синод.

Обратно в новината

Коментари - Архимандрит за зарята на Великден: А за мутри може | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вземи прочети малко. Комунистите са атеисти, и не могат да служат на църквата. Ти сигурно съдиш по себе си - като Куневица - за всичко си годен, независимо от убеждения, които може би нямаш?

Христос се разпъна и възкръсна, за да ни спаси, достатъчно е да Го обичаме. Може би "нареченият за епископ" така изразява любовта си към Него...

Как му дойде на акъла да сравнява Иисус Христос с мутра! Хвала на такЪви!

Беше глупаво, както и присъствието на Плевнята!

Оффф религии. Колко погрешна посока на еволюция! :(

С фойерверките обикновено се прави РЕволюция, а не Еволюция. Религията е положителен термин, който изразява връзката м/у Бога и човека. Не е редно да се изразява в негативен план. Имаме свободна воля, но няма път на спасение без Бога.

Държавата върви добре, църквата копира Московския патриарх и изпростя тотално

Не знам защо дяволчето в расо сравнява тая кич с мутрите, но явно има защо...

таман са подаде господ на балкона да ни види колко сме зле и ние го изпозастреляхме с шарени ракети

Скверно и кощунствено е да се сравнява църковен празник с мутренско парти.

неофит не беше във форма, болен ли е човека

Наглеца: Който не харесва зарята - било скверно и кощунствено! Следващия път направо да ни анатемоса!

Все повече се стопява дистанцията между мутрите и църквата. То не бяха мощни коли, не бяха "Ролекси", не бяха гей-купони (баба Гуси) и т.н.

събуди зевса в мен

реших, че зарята е по повод годишнината от априлското въстание, но видях как поповете се стреснаха, а на Неофит какво му беше нещо много слабо изпълнение като болен

от педерас не чакай почитане на Христос. Жалко за нас вярващите

но и те не са това което бяха

След опита за пренаписване на историята ни, сега започнаха да поучават и БПЦ.

Та тоя Дионисий утре ще каже да станем католици...заради хибридна война...

Християнските празници се ознаменуват с КАМБАНЕН ЗВЪН!!! Тази година в София всички църкви биха камбаните за не повече от 10-15 секунди!!! Това ми направи и на мен впечатление, и на много мои познати, коит оса били на разбични места в столицата. ЗАЩО?? Значи ония от минарето може по пет пъти на ден да квичи, а православните храмчове да не бият камбаните? Не ни трябва заря, трябва ни ПРАВОСЛАВЕН КАМБАНЕН ЗВЪН!!!!!

Миналата година бях за Великден на остров Корфу,такава заря и толкова оркестри на едно място не бях виждал!Хората си празнуват като за последно,а тук пак се намериха по-големи католици от папата да оплюят хубавата идея!!!

Стига с тая Гърция! Кога почнахте да ходите в Гърция, кога почнахте и за пример да я давате! До оня ден (когато ви беше забранено да пристъпите във вражеска капиталистическа Гърция), дори Библия не бяхте виждали, а сега - много знаете, много акъл давате, много сте видели, много сте набожни. Смешковци.

Защо не разпитахте какво празнуват та да не говорите глупости като тоя ''поп''????? За единствен посетил острова ли се имате???или просто си показвате селенията щом ходите някъде а не се интересувате от обичаи традиции ??

Нова година празнуваха!!!

Архимандрит Дионисий има добро излъчване.Значи е прав за зарята.След време всички системи фашизъм,комунизъм,пазарна икономока и др.ще отстъпят и ще се въведе синархията,обратна на анархията .За сега човечеството не е готово.Ръководителите ще се избират по излъчването.Историята познава такива ръководители,например Махатма Ганди.Гледа се невидимото,то е най реално.

Може да се помисли и за мажоретки

Браво то не само за зарята,много други неща трябва да копираме от гърците!Нашите пишман хотелиери да отидат на почивка там и да видят каква закуска се предлага и какво е качеството на храната!!!

Поредния лумпен! Сравни заря по великден с хотелско обслужване - един светъл празник с чревоугодничество. Ето такива сте всички защитници на подобно тъпотия.

Че 90% от българския народ празнува езичническия ритуал , а не християнския. Хората се радват на събирането на семейството, децата - на яйцата, бащите - на агнето и виното. А целокупно - на отпуската. Поинтересувайте се колко процента ходят на църква, колко си остават в къщи и колко пътуват в чужбина. А и в офертите пише какво ще се яде, а не колко свещи са осигурени.

На всеки поп по един ТАНК С КОМПЛЕКТ СНАРЯДИ И КАНДИЛА!

Този нещо съвсем се распаса!

Този и дружките му са срам за християнството, за църквата, за духовеннството, Не се питайте защо няма хора в църквите попчета а се замислете какво проповядвате и какво правите, Като иска да връща нещо от преди 70 години питали се дали не накара миряните да искат да се върне инквизицията та да и е клиент тоя???Такова падение на ''независимата'' църква не е имало за срам на християнството, Мутра в духовни одежди също като премиера който ще ''громи'' корупцията която командва

Този и дружките му са настоятелството на храм св. Ал. Невски - всички без един масони. Те дават и парите за зарята. Не църквата е проблем, а някои нейни членове.

Щом за мутри може , то до мутрите да поставим И ЕДИН СВЕЩЕНОСЛУЖАЩ И ТОГАВА ХЕПТЕМ ЩЕ Я УВАПЦАМЕ!

Възкресението Христово символизира смирение, а не фойерверки, гръм и трясък. Не е ли достатъчно замърсяването на столицата, та трябва да се стовари допълнителна отрова върху главите на столичани и то от такава уж богоугодна институция за каквато се пише - БПЦ.

ами не съм съгласна. в гърция, където хората са къдзе къде по-набожни от нас и не ходят в цэрква само на Великдеин, празнуват точно така великден. Защото всимки дни от началото на поста да тъжни, тъмни а с Въозкресението идва светлината и настава празник. Ограмотете се! А иначе и човека си е прав. Всяка вечер в китното село Драгалевци бумкат и тряскат като звук и светлини комплексарските изблици на новобогаташите.

А ние понеже отдавна сме загубили идентичността си, следва с гърците да се оправдаваме. Омръзна ми от сравнения с тоя и оня.

Запознайте се първо за какво са фоеверките в Гърция и тогава защитавайте тоя псевдодуховник

по религия и душа та така се стряскаш от направеното?! Какво смирение може да има в душата ти, когато от минарето вият високоговорителите?! Или точно те те радват?! За каква отрова върху главите на хората говориш, двулична тикво, след като не знаеш нищо за традициите в отдаването на военна почит и почест чрез светлинните и топовни изстрели?! Още повече че държаванта ни религия е източно православна и войската ни е точно такава, въпреки че в нея има вече и друговерци, което не е лошо, защото прз 1877-78 години за освобождението ни рамо до рамо и наред с православните руски войни са се били и мюсюлмани и католици и представители на други вероизповедания! Ако имаш нещо против това армията ни по военному да отдаде почит на Възкресението на Христа значи не си правосавен и не си истински българин!

Ти си от групата на наглия Дионисий!

А аз си мислех, че почит се отдава само на умрелите. Не на възкръсналите.

Какво общо има армията с Бога! Нашата светска армия! Къде видяхте Исус и армия, къде в Библията го прочетохте. Или Библията не значи нищо за Вас ... ако е така, просто не обсъждайте духовни теми.

За мен Заря и Гвардейци е неуместно да се включват в проявати на Църквата. Още повече на най-големите християнски празници. Архимандрит Дионисий е млад и го е направил, поради суета и липса на мъдрост и житейски опит. Не трябва да го анантемосваме, все пак е уведомил предварително Светия синод. Въпросе е те къде са блели.

Един свещенник от Св.Александър Невски се обади по телефона по БТВ и обяви че отказва да служи повече там под управлението на Дионисий. По време на Великденската литургия си е позволил да командва патриарха и още нещо каза отеца че е променил канона на Велика Събота..

КАК Е!!! ВАЖНОТО Е - ДАЛИ Е СПОРЕД КАНОНА ИЛИ НЕ!!! СИНОДЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ,НЕ ТИ !!! НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИИ ТАКИВА !!!

НЕ Е според канона и няма нужда ''синода' дето се е сраснал с мутренското управлени да ми казва като мога да се напъна и да прочета какво пише в книгите а не какво приказват празнодуховниците

Стига си крещял за канона, крещи това, което пише в Библията, чел ли си я, там къде са посочени фойерверките, искам точен цитат.

АНАТЕМА, празноглави Дионисие!!!!!!!!!!!!

прочетете в Афера...

Ти имаш яки проблеми, но не ги виждаш защото си си наврял главата там, дето слънце не огрява. Честно. Нищо лично.

Иисус Христос дойде и живя на Земята като последен сиромах - скромно и молитвено. Зарята бе една помпозна показност, нямаща нищо общо с духовната същност на Християнската вяра. Кощунство е да се сравнява Великото Възкресение с рожден ден на мутри....Този на снимката и др. подобни нему да се засрамят и покаят, защото отблъскват истинските вярващи хора. Бог вижда.....

Не така смята оня с ролекса от Пловдив - демона с църковни одежди НИколай.

И на мен ми се струва неуместно. За съжаление българската православна църква до такава степен се е омърсила от алчност и безверие, че вече не може да си даде сметка за елементарни неща. Като се замисля, аз не знам за православен храм в България, който да прави нещо за бедните и онеправданите (ако някъде има, то е самотен войн на фона на всеобщата незаинтересуваност), да събира помощи, да раздава помощи, храна, да приютява .... не, те само мислят как да събират пари и да демонстрират скъпи коли и възможности, да се карат за имоти и земи и до там. Уви, мисля, че по-голямата част от служителите в нашите църкви трябва да бъдат изгонени позорно от там, така, както Исус изгони търговците от храма и на тяхно място да дойдат истински вярващи хора, за да се възроди църквата ни и да привлече хора във вяра, с пример и дела, а не само с празни думи и зари.

дето приютява деца, но и него го омаскариха и ограбиха! Те това са сегашните попове - алчни, дебели, мазни и мръсни в душите си, та за това нямат никаква близост с хората и с вярата им! Я им виж джиповете и ланците и изгорите дето се кършат около тях!

Пожеланието на Великден е "радвайте се",ЗАЩОТО ТОВА Е ПРАЗНИК НА ПРАЗНИЦИТЕ ,НЯМА -ПО ВЕЛИК ДЕН ОТ ТОЗИ ,а да не забравяме и невеществения огън ,който ние православните получаваме !!!! Чудесно и тържествено е ,но има злобни хора ...!

Значи да изпукате 2000 за 1 минута може, а да нахраните някое сираче и някой бездомник не може а? Той дядо Добри ще ви оправи с гегата.

Почти няма православн храм в България, пред който един или няколко дни в седмицата да не се раздава храна на бедните. А в някои градове вече към църквите има и ежедневно отворени кухни за бедни.

Имаш странно чувство за хумор. Аз не съм видял нито един храм в провинцията да организира такова нещо. Сигурно може в по-големите градове, но в малките градчета поповете освен да събират такса помен, годеж и свещ друго не правят.

Наистина ли?!

За първи път чувам, но ви вярвам и това е хубаво. Лошото е, че не е вярно, че важи за почти всеки православен храм в България, напротив, явно важи за миниатюрна част от православните храмове в България, а това е срам и позор, трябва да важи за всички.

По безсмислени обяснения и то от духовен, ама май в кавички, човек няма!!! Като нищо за следващия Великден ще има мажоретки, а и някоя пайнерка може да се уреди с кратък рецитал, така и така се събира публика , а все ще се намери някои с "отношение" да й плати хонорара.

И мажоретките се чеда божиии!

"и ще бъдете мразени от всички заради Моето име, но, който претърпи докрай, ще бъде спасен". Матей 10:22

все пак да не забравяме, че руските агенти направиха най-голямата заря в църквата св Неделя. Повече жертви имаше само в Църквата св Неделя в Батак. Така че тия приказки че не обичали зарята са лъжа.

ИМА ПРОБЛЕМ В ТОВА, ЧЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ НЕ Е ОБЯВЕН ЗА БЪЛГАРСКИ СВЕТЕЦ, А ЗА ТАКИВА ОБЯВЯВАТ РУСКИ ТАКИВА-ИЗБИЛИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ И ПРИЕЛИ ИСЛЯМА НАКРАЯ!

Защо да няма заря? Русия наложила тази църква да е "Св. Александър Невски", а не "Св. св. Кирил и Методи". Но за този "Светец" беше публикувана достоверна информация, че е починал като мохамеданин!

Браво Дионисий!

Айде, пък догодина Св. Синод да осигури и мажоретки.

И тоя най отпред пред тях да ги напътства:))))

Защо никой не коментира как вчера истински мутри носиха иконата на Бачковския манастир, а някои обясниха, че го правят за късмет от лотарията? Това с какво е по-добро и християнско от Великденска заря?

ще ги имаш. като се развали пак Арматата пред Путин на площада

В Гърция на християнските празници свещеника организира зарята. Мурзилките както винаги плюха заради това събитие по президента Плевнелиев. Те не се радват на българското. За тях важното е парада на 9 май в Московията. Такива шествия е правил др Сталин и Хитлер Ким Чен Ир. Също и римските императори за плебеса. Те затова и се кефят максимално. Щото са плебей.

Глупак !

Ей..дупенце....Това дето по-вероятно си го чел, а не видял за гърчолята, се доближава до сектантство....та две съседни църкви....да се "обстрелват с фойерверки"....

Христос и неговото поведение и учение ни призовават към любов, всеопрощение, скромност, смиреност, човеколюбие и търпение ! А какво представлява днешната църква, преценете сами !

... представляват кишиши-търгаши за сметка на истинската вяра! Ако така се развиват нещата, освен окепазени от ремонти манастири, ще видим и чуем чалга вместо военен марш и заря на духовен празник!?!?

Боже, Боже, прибери си вересиите.

Аре пак ПОТУРЛЕСТИТЕ са у форума. Я сус бе, марш от тука

без да съм вярващ, но знам, че възкресението и пречистването на греховете е апогея на християнската догма. В този смисъл защо дя няма заря на най-големият празник от определените от същата догма? не разбирам какъв е шока на хората, които ходят да се кланят пред икони, ама и те не знаят що им се кланят май.

Щото тия гольовци, дето от вчера са религиозни, щото им се вижда модерно и дето четат евангелието, като Дявола, както го чете - наопъки и на перпендек, си бяха въобразили, че не можело.

Човек или го разбира или не. Но след "неговото име е..." всичко може да се очаква.

Защото религията проповядва ....Смирението , като откриването на сърцето и душата към Бога, а не разюздани прояви на фалшиви разбирания за почитта.....т.е......търговците пак влязоха в храма....Под търговци разбирай.....когото искаш...

а построяването на храм с позлатени кубета е пример за смиреност нали? както казва колегата над тебе - четете си евангилията както дявола- както ви е удобно.

Архимадрит Дионисий незабавно трябва да бъде отлъчен от църквата. Това че сенода знае не значи, че той е съгласен с обругаването на светлия празник. Ако утре познатия на архимадрит Дионисий му даде 10000 лв. да събори храма, значи ли че ще го събори??!! Архимадрит Дионисий ВЪН ОТ ЦЪРКВАТА!!!

Мухаха "Разпни го!", нали? Или: "На кладата!" "И все пак тя се върти", колкото и да ви е неприятно ;)

На Вас рождения Ви ден какзва ли Ви някой как да го празнувате. Църквата, Синода са решели как да си празнуват празника, това си е тяхна работа. Като не Ви харесва сте напълно свободен да не празнувате.

Църквата и Синода са длъжни да празнуват както се е празнувало и преди 2000 г. На теб като не ти харесва си избери друга! Наскоро регистрираха някаква на "спагетеното чудовище", мисля ще ти отива! :D

Следвайте вярата а не религията. Христос рекъл че когато имаме нужда можем да се помолим на Бог и дал пример как да стане това. Обърнете внимание "когато имаме нужда" и второ дал само пример. А ние повтаряме тая молитва кат папагали а тя е била само пример и всъщност е била негова молитва а не ваша. Никой не може да ми казва как да вярвам в Бог. А религията точно това прави.

ДА НЯМА ПРАВИЛА,НИКАКВИ,ТАКА ЛИ?! ДА СТАНЕМ КАТО ХАМЕРИКАНЦИТЕ - ДА ПЕЕМ СПИРИЧУЪЛИ И ДА СЕ КЪЛЧИМ В ЦЪРКВИТЕ ЛИ ?! ИЛИ КАТО КАТОЛИЦИТЕ - ДА ВЗИМАМЕ НА ХОРАТА ПАРИ, ЗА ДА ВЛИЗАТ В ХРАМОВЕТЕ ?! ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ЗАПАЗИМ ПРАВОСЛАВИЕТО В ОРИГИНАЛНИЯТ МУ ВИД. И БЪДЕТЕ СИГУРНИ,ЧЕ "ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ОСЕЯН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ" !!!

Dimi

Вместо да се оплюва всичко е добре да се погледна как се празнува великден и в други православни държави. Веднага мога да дам пример със съседна Гърция. На остров Корфу цял ден в събота има литийни шествия от различните църкви с иконите и с местните духови оркестри. Навръх великден събота срещу неделя в 12 часа има грандиозна заря... Така, че това не е прецедент... нито оркестъра, нито зарята...

Не не са военни оркестри, нито се пеят вонни маршове, нито се прекъсва службата, за да се пусне зарята....Помислете, сравнете и тогава давайте пример!