КНСБ иска минимална заплата за висшисти

Да се въведе минимална работна заплата за висшисти - 1,5 пъти по-висока от общоприетата за страната, предлага КНСБ. 4 млн. души живеят с до 420 лв. месечно.

Обратно в новината

Коментари - КНСБ иска минимална заплата за висшисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Крайно време е някой да въведе ред в това безредие! Защо висшист с качества ще взема 460 лв. РЗ, за какво е учил, питам....Дори според мен трябва да е среднист 1 МРЗ, висшист 2 МРЗ ! Нека уважаваме образованието си, за да се развиваме!

Проблемът в България е, че на доста места управляват необразовани и некомпетентни хора, които са заели позиция, защото се подмазват на по-големите началници, особено гола вода са шефовете и шефчетата в образованието...У нас нещата са тъкмо на обратното на Меритокрацията; затова умните и кадърните младежи се изнасят в чужбина - тук ако работиш и си компетентен, няма да успееш без връзки...

И не ми хвалете среднистите - като си погледната дограмата в къщи как е направена, или като прочета за пореден ремонт на нова магистрала...

2226 лв. са необходимите средства за покриване на разходите за храна, жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка за четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца в края на юни, съобщиха още от КНСБ. Средно на един човек издръжката на живота достига до 556,55 лв. ................ Ако почиваш в царевицата на село, може и да са достатъчни тези пари.

Тъй като образованието пари струва и съм си го плащала от джоба + безсънните нощи над учебниците, напрежението от изпитите и това, че аз уча, а другите си живеят живота, една малка сметчица каква трябва да ми е заплатата. Цените са средни след сърч в нета: - диплома за магистър 500 лева (за хуманитарно образование толкова) - първи чужд език, минимум B2 - 300 лева - втори чужд език, минимум B2 - 300 лева - компютърна грамотност (офис пакет, интернет пощи, свободна работа с принтери, скенери и друга периферия) - 300 лева 1400 лева е минималната стартова заплата, после говорим за стаж, опит, допълнителни сертификати, специализации. Само моля да не задълбаваме колко трябва да изкарва един работник с такава заплата, щото той вече е направил гореизброените инвестиции в себе си, САМ. Уважаемият работодател иска служител с висше, 2 езика и компютърна грамотност. Това не става без пари. Аз съм ги вложила в себе си предварително, с идеята да изкарвам повече от 420 лева. Ако ми плаща 420 лева, ще му изкарвам точно толкова, колкото ми плаща.

Ти и без това ще му изкарваш толкова колкото ти плаща, защото който плаща той поръчва музиката. След самооценката следва трезва преценка на ситуацията.

Не, душице, просто не се вкарвам в лошата ситуация да се трудя за 420 лева. Трудовият пазар не е еднопосочен и аз не съм с робска психика. Търсене и предлагане, слънчице, търсене и предлагане. :) Имай хубав, незлобен ден и високи доходи!

Малко размишления за заплатите в България. България произвежда един продукт, плаща за него 400 лева заплата и го продава по европейски страни н Англия, например. В същата страна обаче се произвежда същият продукт, само че за работна заплата се плаща 10 пъти повече. И той се продава по същата цена, както българският продукт. Изчислете нормата на печалбата при двата продукта за собственика. Ами нали това беше смисъла на ЕС. Продаваш в Европа по европейски цени и ПЛАЩАШ НА РАБОТНИКА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ. Нещо гнило има в България. Нещо неминуемо, което ще я унищожи. Баламите свършиха. Приятен ден.

goose

Я дай поне един такъв продукт? :-)

Касиерка в супер,бензиджията,мед сестра,учител.Ти си имбецил виж си в Гугъл какво е.

Моля?

Истински проблем със заплащането и с безработицата има само в провинцията. В София практически няма безработица- който не работи или не е доволен от предложенията за работа или просто не иска да работи! Освен това масово хора без никакъв ценз и опит кандидатсват за позиции, които изискват и ценз и опит. След 3-4 "неуспешни" опита тези хора започват да твърдят, че не могат да си намерят работа, а всъщност те просто трябва да започнат от по-ниско стъпало. При мен се явяват на интервю касиерки и сервитьорки с "висше" образование от Ботевградския университет..примерно...без 1 ден трудов стаж по специалността си, за позиция , която изисква поне малко опит. като им зададеш 3 въпроса по специалността - ами това не го помня, ох това съм го забравила....писала, че знае английски , питаш я нещо, тя: ами аз не съм го практикувала от няколко години...пълна трагедия! Затова предпочитам и вземам на работа хора около и над 40-те...

В провинцията е страшно. Не се търпи повече. Да взимаме автоматите , ама не като в Турция. Да ги почваме то се не търпи. Няма и 400 лева заплата по 12 часа труд.

Ще търпиш, ще търпиш. ;)

Има нещо сбъркано в нашата държава и в коментарите на повечето хора : какво значение има образованието като заплатите са ужасно ниски независимо с висше или без си, с изключение на някой сектори. Няма как да гледаш нормално семейство с под 2000 на семейство с 4 човека всичко друго е мизерия и ограничения във всяко отношение!!!

популацията има право да даде управлението на територията на друга държава когато местната власт се занимава главно с ограбване, изгонване, уморване, осакатяване и малтретиране на населението!!! аз има три магистърски степени, работя за 600 лева и издържам трима души! това е безобразие!!! така че турция и русия да се разберат, коя от тях ша ни освобождава от демокрацията е от европата!!!

Путин колко е обещал да ти направи заплатата? А Ердоган? Питай първо. Не на юнашко доверие.

единият ми изпрати един кубик рубли, а другият един кубик лири, като аванс!!

държавата да признае за трудов стаж безработицата на всички висшисти от 1989-та насам!!! всеки завършил вишист да поучава минималната работна заплата докато започне работа и ако е безработен!!!

Що? Не е ли по добре да се обработват масиви с нааждения примерно от съответните лица докато си получават минималната заплата и чакат някой да им се обади да ги вземе на работа? Могат да отглеждат зеленчуци, овошки, дори да пасът животни (по-кадърните от тях).

защо ша хванат гората и полето и краи с демото на демокрацията!

Сериозно ? Вие виждали ли сте какви висшисти има там навън ?! Като Лилето Павлова примерно ... И други, и други ...

someone

има англичани, завършили в оксфорд, които са безработни, или работят работа за хора с гимназия, и са благодарни - висшистите да търсят приятели, роднини, връзки, контакти, да си затварят устите и да се научат сами да се оправят в живота.

Висшето образование се дотира от държавата. Ясно е на всички, че толкова вишисти не ни трябват и ще са като тези в Оксфорд с тази разлика, че ония са богати и затова са учили, а тука се поддържа системата. После някой с връзки те минава по тъч линията и ти стоиш без работа, а след известно време вече няма никакви шансове да наваксаш.

someone

едни от наи-богатите хора, които познавам от западна европа са учили само гимназия/гимназия с колеж, почнали са от нулата в частна куриерска фирма и са се издигнали чрез работливост и кадърност до началници. от университета само около 5 специалности са с големи заплати - лекари, зъболекари, програмисти, инженери. ако учите друго като среднист може да взимате повече пари.

someone

много глупаво. никъде в западна европа няма такова нещо, отделно не виждам труда на висшиста с какво е над труда на средниста - работата е работа. ако среднисти спрат да работят българия трябва да затвори като държава.

Ако си намерят работа по специалността...ОК. Но ако дойдат да работят при мен няма как да стане. Мен ме интересува какво може и каква работа върши наетия човек. Не ме интересува каква му е дипломата.

someone

аз да питам - ако презряните среднисти спрат да работят - кои ще кара камиони с доставки храна за магазине, кои ще пече хляб, кои ще продава, кои ще сервира, кои ще готви на високомерните висшисти, които на 23 години искат началническа заплата и позиция?

Висшето образование НЕ Е привилегия, и подобни искания звучат бутафорно.

...да обясня простичко. Става дума за висококфалифицирани кадри, които са учили висше, държали са над 60 изпита и колоквиуми, знаят как се решава квадратно и биквадратно уравнение, дроби, системи и пр., как се изравняват формули по химия, специалисти са по биология и география. Това са учители, лекари, дизайнери, хора на изкуството. Тоя, който е завършил механо с диплома 2.50, да върви на терминал 15, да кара ТИР из всички щати, средата му да са магистралните проститутки, а останалите, за които писах по-горе не са калинки, щото в пъти знаят повече от него.

и кво кат знаат? Ми че то и Сергей Станишевич има висшо. което не му попречи да нанасе на България щети за милиарди. АКО Е БИЛ ЗНАЕЩ И МОЖЕЩ - МИ ДА ДОКАРА ПРОЕКТИТЕ НА ПЛЮС, НЕ НА ТОТОАЛ ЩЕТА.

За мен разните дизайнери са ми едни от най-големите охлюви, които съществуват.

То затова тая професия умря, защото всичко живо безработно се пише "дизайнер". Истинските дизайнери ги е срам да се нарекат такива и зарязаха професията, а охлювите доосраха пейзажа. Ма вие сте си виновни, че не правите разлика и търсите грозно, евтинко, па ако може и безплатно.

От кога изброените по долу, без учителите по съответните специалности владеят тънкостите на математиката и другите математически специалности? Цитирам: става дума за висококфалифицирани кадри, които са учили висше, държали са над 60 изпита и колоквиуми, знаят как се решава квадратно и биквадратно уравнение, дроби, системи и пр., как се изравняват формули по химия, специалисти са по биология и география. Това са учители, лекари, дизайнери, хора на изкуството.

goose

Последно висококвалифицирани или завършили висше? защото личните ми наблюдения от 20+ години трудов стаж казват, че двете нямат нищо общо помежду си

нали висококвалифицираните кадри дето имаме трябваше да бъдат нископлатени..или някой друг го е казал.

ТОВАЕСТРАТЕГИЧЕСКОБЕ! Иван костов така редеше икономикс....ниска ценъ на труда, че да имаме предимство.

Абе я не издавай държавни тайни, трай си, че ДАНС ще цъфне на вратата.

А след като повечето са с купени висшета и са по-тъпи от галоши - тези, които с честен труд са си изкарали образованието какво..

Вече нямам сили и нерви да се боря за каквото и да е.Над 40 съм,с висше образование,а работя на 4 часа,за 270 лв.Имам издръжка,сметки...........Да ми го духат,когато ми е най-мръсен,всички политици,бизнесмени,синдикалисти и всякакви отрепки.

Освен един плюс да ти сложа. Честно сигурно щях да трепя хора за пари ако трябваше да вегетирам с 270 лева на месец за постоянно.

Без да се замисля, мога да изброя поне 20 от моите познати, които са също като тебе - над 40, с висше образование, обаче работят на 8 часа за над 4000лв чисти на месец. Това в България, работа в частни фирми, наемни работници, плащат си всички данъци и осигуровки. Най-обикновени инженерчета и програмисти. Може значи. Що така се получава, че един може, а ти не? Понамързява ли те, какво ли?

глупости! това за 2 процента бандити, които ограбват 70-те процента мизерници! срам за страната е това!

Кога да си купя висше образование? За един приятел питам, от махалата.

купи днес, добра инвестициа е. утре ше ти се изплати. приемат законъ на канисеебе и опа: 800 кинта от небето секи месец.

Синдикатите у нас ,са явни представители на ИМИТАЦИЯ на дейност. Хрантутници нищо друго. От време на време надават вой , реално не могат да защитят нито една тяхна идея. Само си искат нещо и до там. Вземат си заплатите и плямпат ..........

откъде намират хилядарките,дето ги хвърлят през балконите на ало измамниците???

Ама досега толкова време никой не ебава да ми даде нещо, само ме шпорят и изстискват като лЕмонче. Накрая е ясно - сухата коричка - в кошчето. Работя с бъдещето на нацията, но струвам по-малко от чантата на един полуграмотен депутат, та затова използвах цинизми и жаргон, белким схванат нещо.

ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ,ТО ИМАЛО ОЩЕ И СИНДИКАТИ,БРЕ,БРЕ,БРЕ,И ЧИЯ ИДЕЯ ПРОПОВЯДВАТЕ БЕ БОКЛУЦИ,ВЪН ,ВАШТА МАМА СИНДИКАЛНА,ХРАНТУТНИЦИ СТЕ,НИЩО ПОВЕЧЕ ,ЧЕ СИ ОСТАВИХ КАРТЕЧНИЦАТА В КЪЩИ,И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪМ ВИ ВИДЯЛ,ТАПАНАРИ СКАПАНИ

Писането по форумите ще го броим ли за работа на вишист?

Не! Особено ако не знае как се пише думичката...

най- ми е смешно, когато хора, които цял живот за 1 стотинка не са извадили хляба си, а са били на държавна хранилка, коментират, колко трябва или не трябва да плащат работодателите. Точно заради държавния сектор, раздут до безумни нива и чиновници, които взимат умопомрачителни заплати, не правейки нищо, тук се включва и полицията, частният бизнес е натоварен с голямо данъчно бреме. Съкращаване на държавната и общинска администрация поне с 40-50%, това е рецептата .....

Запитахте ли се защо излиза този материал точно в този момент? Представете си следното. Аз съм ректор на университет. Един от многото и доста безполезни. Нямам студенти. Никой не иска да учи при мен. Започвам да се вайкам. Първо няма да имам студенти и няма да ми плаща държавата и второ, ами тези студенти до скоро си купуваха изпити от мен. Няма да взема пари. Я да се се събера с другите от бандата и да видим какво може да се направи. Да подлъжем младите"Учи тате да не работиш" и да взимаш едни пари, щото си вишист. Тъпа работа! Я да видим всъщност тази диплома дето ще ми я дадете, къде ще ме отведе?

Ако доходът на един работещ са недостатъчни, за да покрият средната сума за издръжка на живота, то значи имаме възможно най-лошия случай на икономическа измама. Минималната заплата не ограничава тая измама а я поощрява и узаконява. Няма как човек получаващ минималната, но недостатъчна за издръжка заплата да продължи да работи и съществува без да създаде проблеми и на обществото...

За съжаление, тези разсъждения са много сложни за повечето хора.

Прав сте! Щото, то, нали това беше целта на така наречения преход, преди повече от 25 години. Вече е пълно с първосигнални същества, викащи "ура" и "долу"...

на ум,че брутната работна заплата в бюджетната сфера,не може да да бъде по -голяма от тази в материалния сектор?? Или това не ги устройва,защото винаги са били синдикати на бюджетарите???

Ами сегашният председател на КТ ПОДКРЕПА,е в управителния съвет на НОИ, СРЕЩУ НЯКОЛКО СРЕДНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НА МЕСЕЦ..

От къде на къде и тия синдикати ще ми източват пенсионните осигуровки ,та после едвам пенсийката да стигне само за телефона , ток и вода-180лв-, а за храна и лекарства..-на фотосинтеза....!?Не ги е срам...!?

FuckTheEU

Че кой взема 420 лева? В провинцията МАСОВО се работи на минимална заплата, която след всички удръжки намалява до 370 лева, тоест МАСОВО цели семейства живеят с по около 700 лева на месец. Въобще нормално ли е да се орязва минималната заплата? В кои страни освен в нашата го правят? Питам сериозно понеже не съм запознат и би ми било интересно да разбера.

Големият въпрос е как с 420 лв. заплата не излизате от кръчмата.

Айде сега не всички са в кръчмата, а тези които са едва ли ще разбереш схемата. В Египет още са практикували като са заплащали на работниците в бира. Сега не е по различно, дай на простолюдието евтин алкохол и да си заработи цигарите и той ще ти бачка вярно за да може довечера пак да отмори. Е как да не е изродено и дегенерирало всичко.

в соца. Няма да се учудя ако предложат да се върнат единните щатни таблици повсеместно. Близко е до акъла че бизнесът веднага ще реагира негативно на това предложение,защото няма начин на начинаещ вишист да плащаш 690 лв, а той да не може нищо да прави...колко трябва да плаща бизнесът на тия работници дето му въртят с години работата???

Е да де, ама той бизнесът се накъсал да плаща на тия дето му въртят работата с години...

Трябва да се въведе минимална работна заплата за гейове в размер на два пъти минималната за страната!Тези хора имат нужда от специални грижи за външния си вид, а това се прави с пари!

pompai

Синдикатите са корумпирани ,няма какво да говоря.

Ще стана продавач в БАКАЛИЯТА под нас, жената взима 600 лв., аз ще взимам ехеееее. КРАЙ ОТИВАМ

Поредното малоумно предложение от синдикатите. Не е важно каква диплома си успял да купиш в корумпираните университети, а какво можеш да правиш. С това малоумие още повече ще нарсне корупцията във висшето образувание и ще започнат масово да се раздават дипломи на неграмотници. Дипломата отдавне не е документ с покритие дори и при лекарите, а какво остава при икономисти и библиотекари. Невежество и корупция. Невежи учители и преподаватели, журналисти, политици, лекари, невежество в синдикатите и администрацията. Невежи и корумпирани избиратели си избират си избират невежи и корумпирани депутати, кметове и управници. Това невежество го пресъздаваме вече 25 години. Това невежество създава следващо невежо поколение и така до безкрай. Невежи родители създават невежи деца. Как пък не се мамери един журналист да го коментира, а само правят копи пейст по медиите.

На чукундурите в политиката и разни охранени дебелогъзковци от казионни организации би трябвало отдавна да им е ясно, че заплати и доходи с административни мерки не се повишават! Повишават се със създаване условия за едно реално производство, а ако не можеш да създадаш такива условия ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ПРЕЧИШ С ГЛУПОСТИ! В една нормално работеща фирма никой няма изгода да държи човек на минимална ниска заплата. Ясно е, че от такъв няма полза, за да стои той или е някакъв некадърник или пък е кадърен без друга перспектива в момента ( но е ясно,че при такива условия няма мотивация за работа). От хора, които се почесват по цял ден на минимална НИКОЯ НОРМАЛНА ФИРМА НЯМА НУЖДА! Проблемът е, че е пълнмо с кухи фирми, създадени единствено да усвояват средства от фондове.Там се държат такива хора "за бройка", това на практика не са реално дълготрайни създадени работни места, нито пък реални производства. През 2020 год. субсидиите спират, всички тези кухарки ще бъдат закрити, ще оставят много хора на улицата, а всичките тези стотици милиони ще бъдат на практика "усвоени" без да са допринесли нищо за развитието на икономиката.

е как НЕМА ДА СА ДОПРИНЕСЛИ С НИЩО?!?!?!?!?!? ВЪЗМУТИТЕЛНО! Ше са задължили и правнуците да изплащат заемите с лихвите. пускай атомъ!

В продължение на горното ето още един безумен закон от днес, да ни е ясно в една бедна държава как се прахосват парите на хората. Първите дето ще се възползват ще са циганите, ще си намерят "работа" от цялата страна в София, а пък ние ще им плащаме всичко : "Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвижда одобрения днес от правителството проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. "

Немам думи.И нерви!

Шефе вземи ме на работа за 50 лв отгоре, ще ти бачкам като за двама, ти ще си доволен аз нахранен.

Пламенчо, че то всичко стана висшист и не ще да работи. Не останаха вече индианци, а вождове много. Един баланс на необходимите кадри не може са направите, а само ревете дай.

За да има хора които да живеят с по 20 30 хил. на месец , трябва да има такива които да гладуват !!!!

На това се вика кратък, верен, много точен коментар. Точно в десетката. А би било хубаво да не е вярно...

Не трябва да има никакви минимални и никакви максимални заплати в частният сектор. Всеки получава толкова за колкото може да се спазари.

ПП: А синдикатите, и двата, по-добре да ги закрият.

е не - минималната заплата е постижение на човечеството. мога да ти го обясня икономически и филисофски--.

Постижение не на човечеството, а на по-мързеливата част от човечеството.

Синдикатите пак разлайват кучетата.Само толкова.За пореден път....и си пият кафето.....

... Средно на един човек издръжката на живота достига до 556,55 лв. ... --- а кво да кажат тези с 42 лева социална помощ, ако това са всичките им пари!? ---

Няма лошо да има разграничение, но нека да е минимално от 5 до 10 процента. Ще стане така, че среднистите ще злобеят срещу висшистите, а вторите ще се чувстват богопомазани и ще си клатят краката. Вместо продуктивност ще има обратния ефект. По добре е всички заплати да се вдигнат, на сегашната ни скъпотия минимума трябва да е 800 лв. А средната 1200 -1500. Идеята е средната да не превишава два пъти минимума, кадърни изследвания са се доказали ,че водят до икономическо харакири. Така , че прекомерната диференциация е пагубна, но в България се прави точно това, примери много. А за това , че бизнеса се товари, хе хе айде стига смешки, нали за това му се вика конкурентноспособност, който не може да бяга по правата с останалите да затваря кепенци, оцеляват най- силните. Така е при пазарната икономика, ние какво сме , мязаме на провинция в Индия.

Мога да допълня с примери. Касиер в банка взема 550 нето, като след работно време остава и да пише платежни може и до седем вечерта, което не се плаща разбира се, на другия полюс охранители се тунтуркат с кола по 12 часа, седмица работят седмица почиват 950 лв.

FuckTheEU

Не е вярно. Братовчед ми работи в провинцията в Телепол за 370 лева на месец.

Пари в България има за всички, Но... не са за всички. За жалост масово работодателите кръшкат: от осигуровки, от реално възнаграждение и др. За жалост по-зле ще става положението с възнагражденията.

имат близо до 2 000 лв и над 2000 лв доход в домакинството си да цъкне плюсче, а останалите минусче, ей така за статистиката

хм то с 2000 лева щото едно семейство ще се скъса от лукс...ама нейсе. доходите в бг трябва да растат по-осезателно.

требва да пазиш в най-строга тайна колко пари зимаш! щот иначе: ше ти поискат пари за мебели или по-лошо.

еми нз какво се оплакваме, като статистиката сочи 2:1 в полза на средната класа към бедните (пиша това при 8+ и 4 -)

На бас ,че половината дето са ти писали плюсче са работодатели, дето получават аритмия като чуят за промени в заплащането. Излезе новият Рейндж Роувър, а на тях не им стиска да си го купят. Не ти ли стана ясно ,че статии с КНСБ се четат от тях, на бачкаторите им е безразлично за тях е глас в пустиня. Дугото виж работното време ,нормалните хора ще се приберат в седем осем с бръмнали глави, даже няма да коментират в дира.

Тези 2000 може и да стигнат. Само за храна. Ами автомобил? Обзавеждане? Електроника? Само един ТВ е около 3500лв.

Баба ти само на ТВ-та от 3500 е гледала.

то поне тв.то го купуваш един път. но има няма едни обувки струват 2к... но и без скъпи обувки и без тв човек живее...въпроса е, че 2к трудно стигат за екзестенциални неща.

Голям майтап. Първо направете образованието стойностно пък заплатите сами ще си дойдат на мястото. В момента всеки дебил който пожелае се дипломира, което автоматично смъква стойността на хартийките които се раздават от университетите. Не случайно в най-добре платените сектори вишето изобщо не е фактор.

На Боко пурите струват повече, ама кой как се уреди!

А българските пенсионери са отсвирени от всякакви списъци! Явно е, че държавата ги е обрекла на бавно и мъчително умиране. В някои държави това се нарича "ГЕНОЦИД". Жална им майка....

Стига ревахте пенсионерите та пенсионерите. Ами децата ви не ви ли интересува, защо ходят да работят в чужбина и да бършат дрислива данъци. Да работят за чужди пенсии. Ето за това няма за пенсионерите защото българските пенсионери са егоисти и мислят само за себе си, а не за децата си и за внуцит си и не го осъзнават. Ето затова ще останете тук само червените бабички и ще взимате мизерна бесепарска или герберска пенсия, защото децата ви ги няма те са в чужбина заради вашата тъпота.

Че нали същата съдба очаква и твоите деца, бе тюфлек! Или се мислиш за вечен?!

По таз логика, ако си Висшист може да работиш към Паркинги и гаражи, да се расождаш цел ден по улиците и да получаваш 1200 лв. Супер добрееее