Има риск за енергетиката, ако не платим за ”Белене”

На извънредно заседание парламентарните комисии по бюджет и по енергетика подкрепиха Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК.

Обратно в новината

Коментари - Има риск за енергетиката, ако не платим за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тоз ветеран не е сред читавите, че в джоба пак имало дупка, знаем пак сега

Този "актив" Теменужке, който вие, тъпи мошеници плащате от нашия джоб за втори път за 25 години (вече купувахме реактор за Белене през 90-те, който руснаците изкупиха обратно на нищожна цена!) е неликвиден. Той може да се използва само по 2 начина, като и двата са губещи: или строиш централа, която не е ясно как ще се изплаща и ще е на цена каквато кажат руснаците, защото само те могат да я построят с това оборудване или продаваш на нищожна цена оборудването обратно на руснаците, на каквото цена те се съгласят да го изкупят!

Ако всяко семейство си има собствен източник на енергия (което е 100% възможно) тогава нямаше да се стигне до тук. А и при бедствия нямаше да спира тока на стотици села а само на пострадалите обекти. Но някой не иска да сте независими. И Ако този някой пусне по една бомба на всичките ни централи и цяла България се връща в каменната ера. А вие спорете още дали да има нова централа. Овцете мислят като овце, робите като роби. Не сте свободен народ и това си е.

Ама ти си "културен революционер" бе пич! Мао в Китай така разпореди всяко семейство да произвежда стомана през 50-те години на 20-ти век! Щото на Китай требвала стомана за строежи. После с тая "семейна" стомана колко сгради паднаха и колко народ изтрепаха е трудно да се пресметне!

Ами защо го спряхте, ма, Теменуго?

Ехо, прокуратурата - имате клиенти!!!

сега Хилари да плаща

И каква стана тя. Един наперен американски агент, назначен за министър, беше 100 процента уверен, че ще спечелим арбитража, щеше да "наплясква" Путин и т.н... Ситуацията си е за ОСТАВКА...

традиционно лекуваме сьимптомите, а не болестта. А болестта тръгна от собственния "съвайвър" на политическата сцена на "месията" ББ. Обслужихме американските интереси и се "смразихме" с руснаците. Сега ВСИЧКИ ще носим финансовите последствия и ще "цункаме" нечие "мечо" дупе !! Но това за лошият мат'рял на средна възраст у нас не е важно и Боце е пак първи по популярност. Честит успешен роден експеримент с "мозъкопромиване" "недотаковани" български овчици !! :((

Тези които са сключвали договори за Белене да плащат всичко! Ако не могат в затвора да ги вкарват а не да прехвърлят задълженията със закон на невинния български народ. Руските подлоги във власта и политиката да плащат руските претенции!!!

поименно, друже. Иначе ще те помислим за трол на ББ. Защото според отдавна странно изчезналата от мрежата биография на ББ той е върл натикомунист. Но, който е честен и търси намира...книгата на Гр. Лилов :)))

Не, тези които попречиха да се реализират проектите, ТЕ треба да плащат. Защото сега ще платим много, а нема да имаме нищо в крайна сметка.

Anachronos

Само роб би поискал толкова голяма централа. А мислил ли си за независим източник на енергия в своят дом? Не, защото мислиш като роб а не като независим и свободен човек. Робе.

"Намалихме цената от "Марици-те" с 33% /16% от едната и 17% от другата/ ..." - Бойко и Теменужка, м.Март 2015 г. ?!?! На всеки който поне малко разбира от математика, ще му стане ясно, че с такива "управляващи" просто сме "осъдени" да "пащаме" ... и за тяхната "компетентност" също ...

Към коя дата реакторите са били готови? Някой някога виждал ли е предмета на арбитража?

А защо никой нищо не обелва че морето ни е "сухо" тоест след първия сондаж нема открит петрол или газ. Още един сондаж ще има, но шансовете да има нещо силно намаляват. И въпроса е от къде ще пълним хъба,...от Турски поток?

че след плащането ни руснаците ще направят нещо полезно за България?

А длъжни ли са да правят каквото и да е за нас? Кои сме ние, че някой да прави нещо за нас?!

Тази комунистическа хранилка ще платим НИЕ с ВАС! Платихме кражбата от КТБ - 6.5 милиарда евро. Василев го държат в Сърбия за да не се разприказва. И сега така ще стане! НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ! Ние с ВАС - народа неизбягал навън, сме осъдени за ударните комунистически кражби, ние плащаме тези "държавни гаранции" Няма значение от коя партия са лъжците по телевизиите - те са от комунистическия "елит"!

на българските управляващи. С Русия ,нищо. Има държави с петрол, с газ, огледайте се и се потрудете да направите нещата без руска помощ. Дори да изглежда изгодно някакво руско предложение, риск от измама винаги има.

Тази се е нас...ла от снимката си личи,но кокала не пуща.Какво самочувствие трябва да имаш ,за да се захваниш за работа от която нищо не разбираш.Ама те в Булгаристан всички са такива,защото никаква отговорност не носят,че даже колкото един шофьор.

Ми те шофьорите станаха милионери, я гледай купуват футболни отборчета апетитни бизнеси и т.н.

блядите да си взимат всичко и да си ги заврта ..........писна ми от тя цел живот ни скапаха.............само бомби с закаснител може да правят ...как не направиха един тв един гсм една кола свестна

Много ми е интересно защо никой не излезна с позиция по въпроса (без да лъже - което е една химера) да каже колко ще струва на Българския данъкоплатец 1 мегават час? Не е ли атомната енергия най- евтината като производство и най-чиста. Защо тези който са подписвали договора с руската страна не се разследват за тези убийствени лихви. Тези пари ако се дадат за децата на България, образование и медицина щяхме да сме далеч по добре - явно никой не го иска.

Е какво да кажат? В Акую преференциалната цена е 15,5 цента/кВгч за 15 години, в Хинкли 12 цента/кВтч за 35 години. Тука говореха с половин уста за 7,5 до 9 евроцента /кВтч преференциална цена за 15-20 години. Атомната енергия НЕ Е НАЙ-ЕВТИНАТА. Най-евтина е от ВЕИ. Атомната има други предимства - постоянна е. Не се заблуждавай от преференциалните цени - те са и за изплащане - така наречените амортизационни отчисления. За самото производство обаче, производствената цена от ВЕИ клони към нула.

Трябва да направят не АЕЦ а другото Белене и там да въдворят Гоце, Станишев и Овчаров.

Много е добре дори ,че руснаците ще се сдобият с едни активи.Ще имаме сериозен гарант срещу местни кражби от известните ни на всички клептомани.После ще си бранят и развиват активите.Ние също печелим от това .Вечните ни врагове от запад ,какво направиха Подкупиха политиците ни да си затрием сами икономиката ,създадена също с руска и то безвъзмездна помощ .Щели да ни правят емигрантски бантустан .No pasaran !

По 1 милион на 3 дни и ... сега започва да се обмисля оспорване на лихвите - и докато се приключи , хоп цената на целия проект . Честито .

"Русия можела да продаде реакторите за Белене...."Незабавно НС да избере комисия по този въпрос, с председател храбрият хибриден войн, другаря Плевнелиев и членове-Къдравата Сю, Трудовака Перука, специалист по МиГ-29,Рамадан Кънев, забелязан да развява украинско знаме на жълтите павета,Методи Андреев, сменил 10-на партии, сега депутат от ГЕРБ, все още мяка, като говори,д-р Менгеле, въвел пръстовите отпечатъци и секретар, Ревльото Паси, сега вече разбрах, защо рева и се сополивеше, като ни приеха в НАТО, щото с нас и без нас там, все тая.... Да, и сайта Дир.бг, Нова тв, Btv, БНТ и Европа, като най-безпристрастни медии на Балканите и Света, само те да отразяват хода на преговорите....

Ех, Тъпонужке, какво ти разбира главата от енергетика, еле пък атомна! За да не му личи тъй ярко тъпотията Боко Рапоня се е обградил все с калинки и насекоми като тебе. Добре, че има Видьовден и той вече наближава, амин!

да плащат приматите бантускотове дето гласуваха за гоце трипера,жида станишев,боклушарски,доган и бялатазлатка защото те подписваха неизгодни договори с блядовете

Събирайте парици хора, че след неустойката към Русия ще трябва да плащате и на Уестърнхаус ли бяха, за следващата "сделка на века"....

тази тревога маи идва от някои другари, които са събрали сухи пари да започнат проект за нова централа след като държавата и нек са им платили реакторите, и видите ли сега със малко спестени парички, тези другари ще помогнат на народа да стане малка частна централка. аз очаквам че същите тези другари са искали целият проект да е платен от народа , ама маи ще е само част от него.

Нещата са много прости. Докато има европрограми едни пари ще се въртят насам-натам и ще се създава илюзията, че нещо работи в държавата. Дотогава можем да теглим разни заеми, с които ще плащаме старите такива и новите глоби и неустойки. Обаче после ... после ще е страшно. Без икономика, без външно финансиране и с десетки милиарди дългове ... Толстой каза, че руснаците ще ни купят, но може и да не е прав. Може кредиторите да ни вземат! Какъв е изводът - в следващите 3-4 години учете чужди езици и гледайте да скатаете някой лев, че в началото е трудно, животът е скъп, а на работа никой не те взема без да знаеш езика, дори и за мияч на чинии.

Ти си прост. Не нещата. Ама мий чинии де, не пречиш на никого.

Цъ, не позна. Инженер съм и си работя по специалността. Засега съм в България, но напоследък работя предимно с чужденци. И мисля за в бъдеще изобщо да зарежа работата тук, просто не искам да плащам за кражбите на една шепа "народни избраници", ното за грешките на разни некадърници. Не искам и децата ми да плащат за тях.

Допълвам коментара с поговорката - тати ще ми купи колело, ама друг път. И още - Москва на сълзи не вярва. Приятен ден.

Ти работиш на процент от московска страна.

СЕЛЯМ АЛЕЙКУМ НА ВСИЧКИ! Тука един от дежурните коментатори ме знае, като краен атакист-русофил, което според него е лошо, много лошо. Когато пиша коментари на тема АЕЦ Белене, той се опитва да ме ме затаппи, от къде и от атомни централи разбирам. Моят скромен отговор беше, че строителството на АЕЦ Белене се ръководеше от Плевен и това обяснява всичко. Това Беше за времето си един необходим и перфектен във всяко едно отношение проект. И в това нямаше никакво съмнение. Когато започна разпада на нашата държава, на което му викаха преход, трябваше да бъде унищожено всички, защото то беше построено от комунисти, а те са лоши хора. Така беше пречупен и гръбнака на нашето земеделие текезесетата. При това положение, съдбата на централата беше решена в контекста на целят разпад. От строеж, тя беше превърната в место за грабеж. И така беше при всички правителства. Няма невиновни. Но няма и наказани. Настана мутринското безвремие и безнаказаност. От всички възможни варианти беше избран най лошият. Плащаш за кражбите на другите като поп за нищо. А народа прост, тъп и мълчи. Имаше един Мунчо, който единствен протестираше, но с обединените усилия на предателите, устата беше му затворена. Мунчото се казваше ВОЛЕН СИДЕРОВ. И СЕГА настана спокойствие за партийната енергийна мафия. САБАЛ ХАИР!

Освен, че си познат като краен атакист-русофил, което не просто е лошо, а е трагично за един човек, тук си познат и като "специалист по всичко"...почти не се сещам тема, по която не само да се изказваш, но и се правиш на експерт. Чували сме безкрайните ти истории за "бригадата", с която май не си строил само в Тонга и Вануату:) Накратко - освен, че "политическите" ти разбирания са безумни, си и голям въздух под налягане! В този смисъл е нелепо да се изказваш за Белене като за "необходим и перфектен" проект. Просто защото не е така. Белене от самото възникване на идеята за тази централа та до днес е и си остава пълна недомислица и бездънна яма за трошене/крадене на народни пари! Факт! Неоспорим! Не мога да подмина без коментар и уникалното ти твърдение за "ткзс-тата като гръбнак на земеделието":)) По-безумно нещо от това е трудно да се измисли:)

"голям въздух под налягане" със самочувствие.

При цялото ми уважение към Вас СИНЬОР съм напълно съгласен с всичко освен за Вашия "Мунчо", защото го знам и като бивш главен глашатай (редактор) на демокраДа Костов, и като като патерица на неотдавнашното правителство на БСП-Орешарски, която с вотове и невотове ги подпираше да не паднат от власт. Одобрявам русофилското му говорене, ама не разбирам защо е само говорене, но не и ефективни политически действия? Защо например не организира подписка за референдум за излизане от НАТО, от ЕС, за положителни промени в отношенията ни с Русия, за защита населението на Донбас против укро-американския геноцид и т.н.? Ама не, той наистина си протестира ей така, на приказки, само колкото да го харесат и гласуват за него. Рес, нон верба (дела, не думи) казва древно-римската мъдрост! Е, при тези обстоятелства кажете ми моля, как да вярвам на този "Мунчо"?!

Лумпен, дай направо един референдум тип "Крим", а?:))) Референдум за защита населението на ДОНБАС!!!!???? Хахахахахахаха И за подобряване на отношенията ни с Русия:))))))))) Не..наистина няма такива кретени като вас...няма:))))

Още преди да ни осъдят трябваше да направят ново дружество. Да сключи договор за наем с НЕК, прехвърлят се активи и печалби. Късаш договора за наем и фалит! Всичко това го позволява БГ законодателството. Защо не го направиха, журналята да одат и питат ББ!!!

Още един "специалист" по търговско право виждам тук:)) Накратко - така описаната от теб "схема" е простичко описана в търговския закон, раздел несъстоятелност и фалити и..е определена като незаконна и подлежаща на отмяна:) Ако беше така както си го опиал...нямаше да има и един длъжник, който да си плаща задълженията:) Всички щяха по "гениалната" ти схемичка да действат - наемче, прехвърляш активите, късаш наемчето, фалитче..кеф:))))

Абе за т'ва Белене вината на ББ ли е, или предшестващите го управници, т.е. т.нар. царче и Серегея? Може ли някой да осветли въпроса?

Виновни са всички от 89 година до днешна дата който са били на власт!

Няма такъв филм "всички са виновни":) Ако всички са виновни - никой не е виновен! Много е удобно да се обявят за виновни всички.. Виновните за Белене са добре известни - Първанов, Овчаров и енергийната мафия в БГ.

Ок. Намираш виновните. Наказваш ги. После? Проблемите ти решени ли са?

Абе снайпера, Че са виновни "всички от 89 година до днешна дата който са били на власт", така е, но аз питам конкретно за Белене и за вината на ББ, щото все него оплюват! И то като че ли са забравили, че всичко тръгна от дрОгарете, които извършиха антинародния проамерикански преврат на 10.11.1989г., преименуваха се БСП и заедно с креатурите си СДС, ДПС и сл. разрушиха и заграбиха всичко създадено от българския народ. Че и наричат продажниците и обирджиите от БСП-то комунисти, въпреки че комунистическите идеи са против частната собственост върху средствата за производство, а тия сега са най-крупни собственици и върли капиталисти.

При Ризова Теменужка каза, че това е държавна помощ и е нужно разрешение от ЕС. Да ама има Регламент, който забранява държавната помощ. Та може и да не стане, както си го мислят нашите умници. Според мен те са надушили, че руснаците ще подадат иск за обявяване на НЕК в неплатежоспособност (за което имат пълно право, тъй като не плащаме вече повече от 3 месеца) , след което следва несъстоятелност на НЕК с всички последици и руснаците ще гушнат каквото може.

За това трябваше да се направи ново дружество, да се фалира НЕК и щеше да е забравено за всичко включително и договорите за 25г. Защо не посмя ББ да го направи? Явно конците се дърпат в България от енергийната мафия пред която и ББ е безсилен! Т.е. на всеки му е мил живота по един или друг начин!

Ама вие какво очаквахте, когато гласувахте и си мислехте, че един необразован мутро-пожарникар ще се справи с управлението на една държава. То е все едно да ходиш да целуваш жаби, като си мислиш че ще станат принцеси.

Щом има разрешение от ЕК, ха вземете да довършите централата в края на краищата! Стига сте се мотали с разни богати инвеститори, нека да бъде държавна! Няма нужда, тръбите за ЮП и двата реактора да стоят като нови паметници на българо-съветската дружба, я! Поне някаква полза да има!

Пари имаш ли? Това не е баничка с боза за левче.

Имам предложение към бъдещите екс-МС-та: От тия бидонЕ, дека се търкалят у гьола, да направят два казана за рИкийка, за Мoonshine. Турят два атома и казана сварен за секунди... Да прати там екс МС-то да върти казанджийницата на смени - всеки по слециалноста си: Нушка главен технолог по атомите... Ангелачето ще тури два шезлонга и един противоатомен чадър за дежурната смяна. Двата Москвича ще са Дежурна линейка екип - единия шифИор, другия със слушалките. Бъчвето, както и досега с две функции - "Охрана" и "Готова продукция". Останите на смени... Само Веждичката нЕма да пращат, щото няма да излиза тонажа на готовата продукция... САШ-ките да им пратят някой кораб залежал ГМО царевичак и спиртеца готов. После викар цър цар Киро - спец. по карашика - кеф ти 'хуиски, кеф ти водка, най-голям кеф - йени ракъ (Yeni Raki)... пазар голям! ще му избоят кинтите за нула време...

Нушито, на снимката... май и потънали атомите...

Няма ли поне един свестен журналист, коъто да извади записите на безумните и безочливи твърдения на "Борисов и сие" за "гьоловете", тяхната безполезност и хвалбите на Борисов пред западните си "началници" , че той лично е спрял руските проекти. Всички тези записи да бъдат сравнени със сегашните шикалкавения . Кой трябва да плаща за това? Не трябва ли съд ?

Докато ни плаща "А за Б" нищо не може; до извадим. Разберете ни!

Тиквата е толкова тъп и безпросветен, че ония като му кажат нещо и той нищо не разбира, ухилен отговаря - Ме уи. Нали помните героя на великия Тошко Колев в "Двойника". Само дето няма кой да го попита - Дай да видим сега колко ще струва на България това Ме уи! Плюс минус 10-20 милиарда.

Искам да ви припомня нещо и дам като информация. Отнася се за АЕЦ Козлодуй. Ако си спомняте Трайчо и конфликта му с ББ? Човека изнесе информация, че колкото и пари да налеем в АЕЦ а, е късно. Поразрових се и поразпитах. Оказа се, че ние сме се забавили с модернизирането на 5 ти блок с 2/3 години. Т.е. всички пари, който се наливат в момента за модернизация са напълно похабени защото до октомври другата година няма да изпълним плана по модернизацията. И аз се питам, тези пари отиват ли наистина по предназначение или не?! За да не се получи така, че набеждавам и клеветя, просто излагам съмнения! Според мен тази модернизация трябва да се наблюдава от външна комисия или прокуратура. Но там милионите са толкова много, че не знам какъв ще е ефекта. Специално за Козлодуй следя много внимателно какво се случва и дано съмненията ми не се окажат верни защото тогава верно трябва да наредим всички на стадиона... Опасявам се, че може да се случи нещо подобно и с реакторите за Белене. Плащаш нещо което не си видял. Излагат се хипотези, че могли да го продадат на трета страна. Аз държа като гражданин след като се платят реакторите да бъдат доставени в България и обществото да ги види преди кабинета да продава!!!

Ти не знаеш ли, че 3-ти и 4-ти реактор бяха модернизирани точно преди да ги затворят? А ги модернизираха, уж за да не ги затварят ?!? От това държавата загуби стотици милиони лева, но пък тези пари отидоха в едни частни фирми, които сега са енергийни мастодонти.

Платихме за Белене, няма го! Платихме за Южен поток, няма го! Платихме за Набуко, няма го! Платихме за модернизация на 3 и 4 блок на Козлодуй и ги закрихме! Платихме за американски Марици, и те ни осъдиха! Платихме за американски бази, напълниха ни с афганистанци,,,

И на ЧЕЗ плащаме и те осъдиха държавата за няколко милиона. Излиза, че е лъжа, че сме най-бедната държава в ЕС.

Теме-нужката, въпреки че изглежда амортизирана от говорене на глупости, все пак е секси. На фона на другата ни Кака-Вътрешна.

Когато опрат нещата до млрди честно казано никой не го вълнува, кой е секси и кой не, защото парата е огромна и ще трябва отново ние да плащаме-аз, ти и всички...! Вече ни идват прекалено много сметките, който ни приготвят! Утре като си измислят нови данъци ще ревнем отново и отново ще е след дъжд качулка.

"снайпера", напълно съм съгласен с написаното от теб. Но като ги гледам - тази, онази и другите наши управляващи Каки си мисля като Мечо Пух ("Седя и си мисля не е ли по-добре само да си седя?"). Та и аз се питам - не е ли по-добре само да си седя?! На дир-ника...

А,дали Русия не ги е ПРОДАЛА,след като НИКОЙ БЪЛГАРИН не ги е ВИЖДАЛ и НИКОЙ БЪЛГАРИН не е ПОКАНЕН да ги ВИДИ ЗАЩО А,може ли да има вариант,при който тези реактори ВЪОБЩЕ да НЕ са ПРАВЕНИ

Не са си и помислили да започват произходството им. Но виж, да ни набутат секънд хенд... Най-вероятно това ще се случи.

Комунистите лапнаха комисионите и насадиха народа на пачи яйца. Отново! Гласувайте за комуниста Радев, да ви насади на щраусови!

СЪГЛАСЕН СЪМ - ГЛАСУВАМЕ ЗА РАДЕВ

Радев ще довърши проекта!

Гласувах с + заради иронията. :)

че сега злорадстват и се гаврят с българите, точно както са го правили еничарите! Виж коментарите на Шило, Снайпера, Иван, личи ли, че българска майка ги е раждала!

От Арбитража информирали, че намират основание за разглеждане на тази наша претенция. Ще я разгледат и се надяваме тази претенция да бъде уважена, добави министърът. тя таз патка и иска в арбитража щеше да печели ама греда сега да не стане пак гредичка с тия лихви...

Белене трябва да се направи! Ама не централата, а онова, другото Белене. Щото като гледам Тиквата и неговите некадърни кифли и калинки, то трябва да има къде да ги въдворим.

И ТАЯ е с акъл на кокошка но е министът и даже ако и има акъл не може да направинищо защото сме управлявани от западни идиоти (но мислът за своите избиратели но и никак за българите 1 ИЗВОД помислете си сами - ние знаем че и мигрантите ще са много и много повече от колкото ние можем да изхраним - но не само да храним но нужна и енергоресурси - ток вода и ГАЗ ако няма газ то шума (само че колко шума и колко ще е нужна поне да стоплим за един мигрант - тъпотия - нямат нищо а миграти ще имаме повечне от колкото можем да приемем но нормите на ЕС

Хахаха, ма и да получите активи ли се надявате?

Вий хем парите да вземете, хем нищо да не дадете! Земното кълбо никой не е успял да го лапне!

Триперливия путкар агент гоце да плаща, защото направи голем член и го размаха, за което получи милиони комисионни от мурзилките и накупи хотели на копелдаците си.

Триперливия путкар агент гоце да плаща, защото направи голем член и го размаха, за което получи милиони комисионни от мурзилките и накупи хотели на копелдаците си.