Дипломати срещу езиковата политика на Украйна

България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограничения за обучението на майчин език.

Обратно в новината

Коментари - Дипломати срещу езиковата политика на Украйна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

- в Украйна се гарантира свободното развитие и използване на езиците на националните малцинства, но украинският език в Украинската държава е фактор за националната сигурност; - чл. 7 от новия Закон на Украйна За образованието предвижда, че по време на предучилищното и началното образование децата се обучават изцяло на родния си език. По същото време държавния език се изучава като отделна дисциплина; - в средното училище (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства образователният процес се осъществява на украински език, но същевременно продължава изучаването на родния език като отделен предмет. Също така се предвижда възможността за изучаването на определен брой учебни предмети на родния си език. Това напълно съответства на съвременната европейска практика.

Интересно, украинците по същият ли начин мразят българи, както българи мразят украинци? Що се занимавате с нас? Един ден русия е враг, после малко за да замажите ситуация, Украина притеснява българи?С какво? Роми и турци в България на кой език се учат? На майчин?

Не им обръщайте внимане - българите не мразят украинците (Украйна никога не е имала претенции "да освобождава България" и никога не се е настанявала в България, за десетилетия.) Но тук има една пасмина, която служи на руската имперска пропагандна машина - тя се изявява активно по форумите - просто не и обръщайте прекалено внимание.

разбрах пък, Покрайнина/ на цивилизацията / е сега една държава наричана още РСФСР!?Населена с угри, коми-пермяци, татари, самодийци, самоеди, кавказци и каква ли не друга пасмина с черни бради, азиатски вид и говорещи още два-три някакви езика, освен руския!?

никой не забранява да говори нито на български, нито на руски. Щото когато децата ви отиват в Англия на обучение, те учат английски, а не натискат Парламента за да им преподават на български, при условие, че дори пари плащате?

До колкото разбрах, в Украйна майчин език се учи само в началния курс на училищата, докато в България се учи в ...

На 5 септември парламентът на Украйна прие промени в Закона за образованието. Те предвиждат от 1-ви януари следващата година националните малцинства да получават образование единствено на държавния украински език. Инициативата очевидно е насочена срещу руското малцинство, но наред с това са засегнати и правата на други граждани, включително от български, румънски и унгарски произход. Унгария още на 10.09.2017 г. регира остро на приетият в Украйна закон за образуванието. Тогава външното министерство на страната излезе с остра декларация в която се заявява, че няма да подкрепя никакви украински иниациятиви на международната сцена заради приетият закон за образуванието.Заедно с Унгария остра реакция изрази и Русия. Същият ден отрицателна реакция изрази и Полша. До 14.09.2017 г. от българското МВнР няма никаква реакция. На 13.09.2017 г. пред Дарик външният министър Е. Захариева заяви, че следи отблизо темата и че тя вече е обсъдена на неформална среща на външните министри на ЕС. Ето това е разликата между зависимите и независимите държавни ръководства. Впрочем едва ли ще изненадам някой мислещ българин, ако кажа, че още на 7.09.2017 г. американското посолство в Киев излиза с декларация в която заявява, че САЩ подкрепят напълно приетият закон за образованието.

доста ви подвежда... - в Украйна се гарантира свободното развитие и използване на езиците на националните малцинства, но украинският език в Украинската държава е фактор за националната сигурност; - чл. 7 от новия Закон на Украйна За образованието предвижда, че по време на предучилищното и началното образование децата се обучават изцяло на родния си език. По същото време държавния език се изучава като отделна дисциплина; - в средното училище (след 5-ти клас) за представителите на националните малцинства образователният процес се осъществява на украински език, но същевременно продължава изучаването на родния език като отделен предмет. Също така се предвижда възможността за изучаването на определен брой учебни предмети на родния си език. Това напълно съответства на съвременната европейска практика.

лекичко дипломатите и Порошенко стреснато си го премести от единия крачол, в другия!?

Между другото и Украйна и БЮРМ - Македония имат сходни, подобни, та дори еднакви проблеми с историята, и утвърждаването си.

Несправедлив сте към Украйна, явяваща се люлка на съвременната цивилизация, но за македонците сте прав, те се опитват да присвоят нашият велик пълководец Олександър Македоненко

Украина означава покрайнина, край. Държавата я създават в СССР някъде 1918 г. или по-късно. Трябват им републики за в ООН. Между другото в ООН поне доскоро сегашната я нямаше, или имаше проблем с името. Та напълно ги разбираме украинците. Половинта (1/2) от хората в държавата не говорят правилно и не пишат правилно на украински. Или говорят с полски, или с унгарски, или с румънски, или с български, или с руски, разбира се думи. Това им е проблема, че и в Народното Им събрание националистите не могат да намерят някоя украинска дума, и използват руската. След което започват викове и побоища.

Преди да пишете подобни глупости прочетете репликата от 08:42

Тарас, моля за извинение!

Някой знае ли КОГА и КЪДЕ и имало ДЪРЖАВА наречена "Украйна"?! Някой да е чувал за някакъв украински цар, крал, император, княз, президент и пр., освен в ново време?!

Хаде, стига си се репчил! Украйна има още преди да има държава "Русия".

"Киевска РУС" ли имаш предвид :) Разбойниците се взехте мноооого на сериозно! Русия е СВЕЩЕНА и ВЕЧНА!!!

Ех, Захариева, ех, Захариева....Не може, хем пръста в гъза, хем душата в Рая!!!

Тее фашаги си плачат за още няколко автономии....!

Той Путин постояно си плаче като КГБ копелдак

Добре е,че има единомислие в позицията на 4 ЕС Държави. Интересно ми е,какво ще реши профаши режимът в У Краина.

Интересно защо ли не се обадиха великите пазители на демокрацията - сащ , англия , германия ...

пропустали сте. обадиха се,със специално писмо посолството на сащ поздрави украйна с приемането на закона

Интересно, ако попитат нашта колко турски или цигански училища има в България!

Прескочи до село Рибново и провери . Друг факт - началото на годината изгоря къща при пожар , пожарните се забавили защото ... табелата на селото е била на турски ...

Има огромна разлика -В България малцинства НЯМА. А в Украйна по конституция ИМА!

Тази мярка формално е срещу руснаците в Източна Украйна. Така мисля. Естествено покрай тях Украйна се опитва да наложи украинския и в западна Украйна. През 1920та мисля Западноукраинската държава току що създадена е нападната от Полша, Словакия и Румъния. Всеки гледа да лапа. Превземат столицата Лвов, местят столицата, пак я превземат, третия град столица беше Ивано-Франковск мисля. Между другото този град малко по-голям от Бургас влезте в гугълмапса да го разгледате и сравните с бегето колко по-чист и спретнат е например, да знаете, че плюете по-спретнати от нас хора поне. Та такива ми ти работи. Всеки си иска да отхапе парченце. Някак си не е много логично да им се сърдим на аукраинците. Българския е близък до техния език, бих даже казал обратното пред вид произхода. Може да се учи български и по няколко часа само на седмица. Да го духат румънците и унгарците. А относно руснаците - те принципно искат спец. права в украйна, а това няма как да стане. Нещо като циганите у нас - искат спец. права да лапат без да работят и да правят престъпления без наказание. Айде чао, пишете минуси, Украйна е голяма държава и трябва да се вземе в ръце. Както казах не само Русия гледа завоевателно към нея. Аз лично страна в спора Русия-Украйна не вземам, защото ги смятам за приятелски страни и двете.

наште какво църкат не ми е ясно. ако трябва да преподават у нас на турски и си.гански нема ти казвам какъв вой ще се дигне :)))

Ти в България явно не си бил поне 20години . Отдавна се преподава на турски , на цигански - липсва писменост ( преди година и за това имаше дебати в мо ) .

Катето е голяма симпатяга!Министър ама хубав.

Еи измъчиха го тоя наш език брей Дадохме им го а тия там макета укропи рус-ватники от диалектите нации правят Я ЗЪ СЪМ ТРАКИЕЦ А ШУРАТА РОДОПЕЦ ОТИ СЪ БЪПКА С ДВЕТИ НОГИ ПО БЪРУГИТЕ

Мек суджук, тесна коза лижеше Концерт на Поп-група Мъйните И Тез червени домати* ще чуете В, "Арена Арменец", заповядайте

Чуйте, и, коментара, на Балос, и Мамата: Е, сега, Мазния суджук, се оте.а! Радио "Долна грешница" Водещата баба Тодорка

....и Все ми се струва, Колеги - че 'забравяме' ОсновоПолагащото ... - #Кой 'повдигна' Този 'въпрос' ?! --> Баш 'наш' Серж !!! ...пък 'нашта' Или...Янка (а сега де ;-) - дозакукумечи ТроянскоКонието. ....а 'случайно' да Си 'спомняме' че Именно 'наш'Серж - Е Отговорен за онея-там 'Изчезнали' папки Касаещи Сигурността-Ни ?!

Налълно подкрепям политикана на Украйна. Мисля, че и при нас трябва да стане така. Мамка му, тук е БЪЛГАРИЯ, абсурдно е човек, който има български паспорт да не може да говори на български!!! Толерантността не трябва да се превръща в абсурд! Никой не забранява на някой да знае какъвто си иска език. Но да живеея в България и да не знаеш български, е абсурдно.

Я се поинтересувай колко процента от американците не знаят американски език.

dimitrez79@yahoo.com

Да, но същото не важи и за децата им. В учелищата се учи само и единствено на английски, освен в часовете по чужди езици.

И аз незнам АМЕРИКАНСКИ език. Незнам даже някой да е чувал за такъв език. Мислех че американците говорят английски щото съм ги чувал да си говорят с англичаните без преводач. Тоз АМЕРИКАНСКИ език май само в тъпата ти селска кратуна го има. Аман от малоумници в тая прокажена БИ ДЖИ тиня.

Е, чи то и американски език имало... нещо като бразилския ще да е, аз пък знам аржентински език.

Когато ни натискаха тук да се учи на майчин език , ни обясняваха , че така било демократично - сега ... тишина . Пак стигаме до позабравен въпрос ,, Защо бомбардираха Белград '' - най- точния отговор ,, Като Афганистан - дрога си трябва '' .

Нашите измислени Политици да спрат да се МЕСЯТ в Вътрешните работи на чужда Държава !!! За Украйна е важно да ИЗГОНИ всякакви Турски и арабски Шпиони, а един от начините за това е чрез езика...

На Украински хляб е "хлiб", свят е "свiт", а слава е "слiва". Така че "Слава на Украйна"( фашисткия им поздрав) се произнася: "Слiва Украини" :)))

Това със сливата много ми хареса :-)

ПIЧКА ПАК ПИЧКА ЛИ СИ Е ако приемем че е е i то как казват,,,, IБЕМ ТИ ПIЧКАТА ЛIЛIНА,,,МАЙ ТЫ ТРЯБВА ДА Е

Плевенска черноглава, боядисана в русо. Кой я брой за слива тая платена продажна, уж българка, камо ли за дипломат. И какво ли зависи от България вече от 28 години назад. Долни подлоги до още по-долни подлоги.

А на нашите тъпи копилета, които коментират мога да съобщя, че държава Украйна никога не е имало, няма и няма да има. Територията в исторически план се казва Малорусия.

Законът бе приет на 5.09. и нашият посланик още преди няколко дни трябваше да е предявил нашите претенции пред Климкин. А защо Сергей Лавров не е бил поканен да придподпише писмото на изброените външни министри е "загадка". Ебати тъпите копилета.

Лаврата си гледа водаката. С такиви глупости не се занимава.

Колко динамичен и справедлив е света в днешно време.Вече има украински език , а преди него и македонски,хърватски и дори може би и черногорски език.Хвала на тезо обществени инженери.

Има и босански и црногорсски език. А на хърватски трамвай е "коньовоз", пистолет - "самострел", футбол - "ногомет", а колан - "околопоясни панталонодржач" :) Пишурката с неговия "драснипалниклечица" ряпа да яде :)

Бедата на Украйна е, че годината е 2017. А, те се опитват да правят държава с методи от 1917г. Нямат шанс да наложат това дет сега му викат украински (а, преди 40г това беше изобщо различен език) и да направят украински народ, нация, държава. Преди 100г номера би минал, тогава не е имало интернет, могло е да се контролира информацията и насила да се наложи всичко, ма 2017 няма как да стане. Достатъчно е да се видят интернет форуми дето има избор на език (рус или укр), на укр. версиите на форумите никой не ходи, щом има руски.

имат, имат ! имам познат там - и се хвали как е накарал родителите си да учат украински на стари години

За да искаш м други държави българските малцинства да учат български трябва първо да разрешиш на малцинствата в България да учат майчиния си език.

Шило

Че кой ти го е забранил? Доколкото знам, има такава възможност. Ама нещо не го искат турците турския език. Учат други

Има цигански и турски училища!!!!!

Исмаил грешиш--в училищата има СИП-свободноизбираема подготовка, по който децата изучават майчиния си език.Същото искаме и за българите в Украйна.

И ти грешиш като Бойко - няма да забраняват изучаването на български език, а преподаването на другите предмети на български, което и досега не го е имало. Всъщност се прекратява преподаването на руски.

Исмаилчо, османците са дошли по нашите земи и са ги завзели с кърви меч. Теб никой не те е приемал тук, а си останал да живееш благодарение на българската толерантност, докато в любимата ти Анадолия българин не е останал, а е изклан, прогонен или асимилиран. Така, че по-кротко и бъди благодарен, че живееш в европейска държава, като бял човек.

Не само това ами ще прави това, което ние му кажем.

Ако Турция иска в България да се учи турски защо не разрешава на малцнствата в Труция да учат своя език. Айде, българите и арменците ги унищожиха, ами другите? В Турция има десетки народности, има дори гърци мюсюлмани, на които никой не разрешава да учат нито гръцки нито родния си диалект, да не говорим за милионите кюрди.

Дали все още има някой учуден от това което се случи в Крим и Донбас.

Съмняваш ли се в руският фашизъм!

Расбира , че всички сме учудени!От киментара на зетя още повече!!!

симо

не се дръвчете много,щото украйната е по-....за америчка....Впрочем ,то ще си проличи от някоя,,нова инициатива,, за,, програми за по-добро сътрудничество или обявяване на русия за ЗАПЛАХА,,/май вече го направихте ,а???.Едобре де,добре....ноооо внимаваите в картинката-каза който трябва.

Тази маймуна не знае какво прави в Политиката, защото е дошла да краде ! Как ще реши този казус като е неграмотна тъпа Селянка с креватна гимнастика стигнала до тук ! Само Орбан ще реши всичко ! Герб да си дават оставката иначе с камъни ще ги изгоним от Министерствата в Банкя !

"Слава героем" ... "Героем салава". Тази тъпня е официален бандеровски поздрав въведен от Роман Шухевич в частите на ОУН - УПА. Предвид на гореказаното и познавайки дълбините на украинската просотия, дори приветствам решението им. Баба ми , Бог да я прости казваше, че шантав човек и силен вятър нищо не може да ги спре. Та и с укрите така ....

А в България учи ли се майчин език?

Погледни се в огледалото, хубаво се виж. После вземи един автобус до гр. Кайсери( или Сивас, или Коня..) в Анадола. Хубаво погледай тамошните физиономии. И тогава си отговори какъв си по кръв- българин с турско име или турчин

dobrin

хората си мясат е други,ако отидеш испания почти същото мозеш да видиш...но ,като ти заговорят и като че ли си на марс...

Абе овен каракулски, т.е. ама много къдрав и тъп .... България е еднонационална държава, а Хохлятия не е. Освен това тъпунгерино, България, е единствената държава в света дето от как я има си е все БЪЛГАРИЯ, бе овньо. И преди 2500 години, и сега си е все България.

ТАКЪВ ЕЗИК(МАЙЧИН) В БЪЛГАРИЯ. ОТДАВНААА НЯМА! ОПРОЧЕН ЕЗИК ОТ ВСЯКЪДЕ!(МИ КВО ПРАИМ)си е абсолютно майчин български език и още безброй безобразия- ГОЛ Я МИ, Б Я ЛИ и.т.н

Щото вие шопи, мачедонци, турлаци и разни други от Западна(ла) България говорите много правилно - четеМе-е, правиМе-е, мислиМе-е. Мечете като кози същи! Много ясно, че се казва : бЯл, млЯко, голЯм.

Както Англия и САЩ отгледаха и отхраниха бясното куче Хитлер за да го хвърлят срещу Съветския Съюз, така сега САЩ и Англия отглеждат фашизоидния нацистки режим в Украйна за да го насъскат срещу Русия. Хитлер ухапа и тези, които го отгледаха, киевската шайка няма да е по-различна.

в украина е нужно само да се забрани руският език.

Нали затова се отцепиха Донбас и Крим. Следват и други руски области.

Искам само един въпрос да ви задам--"Ако сте българин живеещ в Украйна и очакваш помощ от Майката-родина с надежда"--как ще се чувствате.От това как ще постъпи и действа българското правителство ще покаже неговата сила.В този въпрос няма ваши и наши--има ЗАЩИТА на българското малцинство в Украйна.Очаквам-твърдост и натиск от българското правителство за разрешаване на проблема.Коплесна работа с останали засегнати страни членки на ЕС.Уважаеми господа, нас ни дрешеха яко докато ни приемат в ЕС--заявете ясно ,че ако Украйна не махне закона, България няма да я подкрепи за ЕС.Унгария вече го направи.

ПЪРВО ЩЕ ВИКАЖА ЕДИН ВИЦ Абе вчера на гарата видяли твоята жена . То пък у нас една гарааа !!!! същото е и за украина - тя никога не била държава и никога не е имала граници утвърдени от меж-ни институции . ТОВА което се прави е диктат на краварите и е против руското население което е повече от 50% и това което се прави е също не законно но ттова е команда от кравария и това ще е така !ООН ГИ ОСЪДИ ЗА САИТА МИРОТВОРЕЦ В КОИТО 800 ЖУРНАЛИСТА СА ПОД ПРИЦЕЛ КАКТО БЕШЕ НАПРИМЕР ПИСАТЕЛЯ БУЗИНА - УБИХА ГО КАКТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НО И ЕС И В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗНАЯТ ЗА УБИТИТЕ ОТ ТОЗИ САИТ ! И ТУКА ЩЕ Е ВСЪЩОТО - ЩЕ ВДИГАТ МАЛКО ШУМ И НИЩО !!! ТОВА Е ДЕМ-Я ПО КРАВАРСКИ

Иванушка, знаем колко ти е вътъка но спри с тези манипулации! Не е твоя работа как трява да се управлява нито Украйна нито България. Хайде маарш в милия ти свинарник!

Украйна в момента се натиска да влезе в този съюз, и когато приема закони които противоречат на подписаното от нея споразумение за асоциация с ЕС е напълно нормално членовете на съюза, в който иска да влезе, да я питат дали е направила случайна грешка или смята така безгрижно да си я кара и занапред-)

ЗА 27Г 27 БЪЛГАРИ НЕ ВЪРНАХА ОТ УКРАИНА БОЛШЕВИШКИТЕ СВИНЕ! А СЕГА СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ГО НАЛАПАТ НА ДЖУДЖЕТО!

Къде са РЪГНАЛЕ нашите ТЪПИ политици???? Оправиха образованието в България ,та почнаха да гледат и навън!!! Нали начело с ТИКВАТА му пляскахте на Порошенко???? Де гиди пуста ГьОСТЕРИЦА,та а по-горе,а по-долу!!!! Ама майче и това време наближава!!!!!

Защо мълчиш Волене? Снишаваш ли се и ти, и съпартийците ти?

От както ми се роди дете, гледам да го осигуря, България вече не ме интересува.

ако това недоразумение с шарените роклички ще ни защитава пиши ни бегали

Къф украински език, бе кьорпета? То тва си е цигански руски!

Тъп мангал - акъл дава...

Дипломатите са слаба работа. Спомняте ли си онзи с еврейското име, паси ли беше, дето отиде при арабите, които мразят еврейте, да говори за делата на българите. Провали се тотално като куче на нива, набута България с пари, медиците ги скъсаха от бой. После всичкото посланник обявява успеха ... трагедия! Същата работа и тук. Естествено че трябва да се преподава украйски в Украйна. Те тези глупаци, ще обявят мазно мазно че това е правилната политики, майчин език да се учи в училищя и стой и гледай как се сере върху делото на Ботев и Левки ... В нашето училище да се учи афганистански, турски, арабски, и 101 африкански езика. Политиката на един народ трябва да я ясна и силна и над волята на пет политика от цигански произход. В България само и единствено обучение на български език + допълнение чужд език според нуждите, но никога на колене пред някаква неука сган, която е решила че има малцинствени права и няма да уважава държавата в която живее!

Медиците ги издъни Надка, не Паси!

А в България учат ли децата на турски, цигански, арменски и др. майчини езици?????

А ти що сравняваш всичко това с езика ,създаден във Великите македонски земи? АЙДЕ ДЕ! ...УЧИ си мангалски по принуда.

Да, учат! Във всяко езиково училище се преподава на езика, на който се набляга. Това е най-сигурният начин да научиш учениците. Ама ти от къде да го знаеш това, като си прекарал първите 18г в екс-СССР?

Глупав въпрос. Какъв отговор му се полага?....

Това са напразни усилия на дипломатите! ! ! Защото амерканците ще водят войната срещу ръшите до последния ,,украинец, , а това няма да продължи дълго !?,

ха ха ха. ..велико! ха ха ..

Само Росен Плевнелиев като посланник на българо-украинските отношения може да оправи несправедливостта.

В Украйна има Гражданска война и никой не може да скрие това ! Българите в Украйна са преследвани убивани и унижаване трябва да разбере Българското ръководство ! Първо , Паметник на Опълченците в Болград беше осквернен и никаква реакция от тази особа издигнала се под шлифера на Плевналиев ,а сега при малоумника крадлив Бойко Мутрев ! Следва още издевателства над Българите в Украйна и никакви защитни реакций от Българското Правителство

Ей ти рашка поне не се подписвай с велико Българско име и да не даваш становища по въпроси. по които нямаш хабер!!!!!

Какво бе Укропитек Усрански , майка ти е Курва Киевска !

veska

Аууу! Изразила била загриженост тази вице на главатаря на държавата ни! Тя не е изказала протест, а загриженост. Днес прочетох, че българският милиардер от Канада, Игнат Канев, се бил срещнал с президента, омбудсмана и министъра на външните работи на РБ. Та на срещата си с министърката, той разбрал, че тя била учила в чужбина и се е върнала в България!!! А аз знам, че тя е ВЗЕЛА диплома за висше образование от ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ! От този хуниверситет, откъдето има диплома и димитровградският кмет от герб - фалшива диплома.

Всички живеещи народи в Украйна имат исторически еднакви права над тази страна ! Украинци ,руснаци , унгарци ,румънци ...живеят на своя земя . Първите българи там се заселват още по времето на Екатерина в безлюдната южна част на Украйна заедно с преселени там руснаци и украинци от вътрешноста ! Така че българите имат същите права над тези земи ,както и останалите ! Сега Боко да обясни ,защо така много е помагал на фашистките превратаджии в Киев ,както се похвали вчера и въоръжавал ли ги е с боеприпаси с които бяха избивани хората в Донбас !??