Цесии за 800 млн. лв. отпадат при несъстоятелност на КТБ

Внесен е законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност. Прихващания за около 800 млн. лева в КТБ ще бъдат забранени.

Обратно в новината

Коментари - Цесии за 800 млн. лв. отпадат при несъстоятелност на КТБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЧЛЕН 59, А НЕ ЧЛЕН 50 МАЛОУМНИЦИ!!!

Това "допълнение" на закона за съжаление само ще налее още пари в джобовете на ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА, след като съда отмени т,н. "промяна на закона със задна дата"

На мен ми е чудно, защо никой не търси виновниците за състоянието на банката.

българинът е цар на кашите. Сигурно и Василев е бил убеден в това, защото досиетата са съхранявани като хартия за вторични суровини. А БНБ пък нЕма данни за това кой пил, но иде време за плащане...

ни прави на малоумни! след като банката е замразена, значи кредитите не са били изискуеми, значи цесиите са незаконни. Но правистите имат различна логика от тази на нормалните хора!И непрекъснато ни манипулират

кви 5 лева? тия гарантираните ще плащаме ние о они ша ни крадат законно. по техни закони, платени пак с от нас краднати пари. ба ти простата губерния.

притисняват Герджиков и КС. всяка кожа одрана от туземците е добита с ум, труд и мерак. ни са разбира защо до 800 млн, а не например до 500 млн. или до 696 млн, пък в 888 млн има още повече дупки.

ivo10

Стига им толкова на алчните крадливи, червени ръчички. Трябва да бъдат отсечени. Браво на Борисов. Сега ще нададат кански писъци за да си защитят грабежите в съда.

Трябва да се ликвидират всички фирми имали досег и финансирали комунистическата партия.

Бойко вече подхваща крадливите комунистически отрепки. Това е добър знак.

По- скоро тъмночервените комунисти от герб правят мръсно на светлочервените от БСП и АБВ. Ама няма какво да ги правиш. Едно време другаря Сталин поне ги е разстелвал за да ги отучи да интригантстват, ама зле си е свършил работата

Цитат: През пролетта на 2009 г. Борисов посещава Вашингтон и се среща със зам. директора на Европейския департамент на МВФ. Мой познат от този департамент, присъствал на срещата, ми разказа тогава за поведението на г-н Борисов. Той започнал с познатите ни тиради за лошото наследство, което ще получи като бъдещ министър председател на България, от престъпната Тройна коалиция, за корупцията и престъпността в досегашното правителство, за намеренията му да вкара всички сегашни министри в затвора и т.н. Домакинът го послушал няколко минути, но го прекъснал деликатно, като казал, че в МВФ не се занимават с политика и че това, което Борисов разказва не го интересува. Казал му, че се интересува много повече каква финансова политика ще провежда бъдещото правителство на Борисов. Без да се замисля Бойко отговорил: Каквато ни кажете вие. Това изненадало домакина, който до тогава не бил чувал подобен отговор, макар че се бил срещал със стотици важни личности от страните членки на МВФ. Той направил необходимото да се излезе от конфузното положение и от своя страна разказал на Борисов с какво се занимава неговият департамент. Борисов мълчал и кимал одобрително. Не е трудно да си представим какво е помислил домакинът за Борисов и за България, какво е разказвал на своите началници и колеги в департамента за нашия бъдещ министър председател, какви съвети е давал на своите колеги, посещаващи България с официална мисия през следващите месеци и години. Беше ме срам като българин, като слушах този разказ на моя познат. Не зная как бихте се чувствали вие, читателю, слушайки такъв разказ!

Кой ще инвестира в държава, където се предлагат закони със задна дата на действие? Този похват беше често използван по времето на социализма и все се чудехме как е възможно, но ето, че има хора, които го помнят. Добре, че има юристи, които си разбират от работата. Остава управляващите да ги слушат по-добре.

да беше тук товарищ Сталин нямаше да има никакви цесии и блудкави изказвания от кретени "висша математика на правото" просто всички щяха да са в Сибир: Бочко, Сокола, Дебелян, Цветан Василев - всичките са достойни за Сибир да чукат камъчки и да се трудят честно и мъчно да изкарват хлябът си като тоя народ под тях !!! пуу дано ви застигне справедлива участ тарикати мръсни ...Бойко не се прави на чист - хич не е случайно че се оттегли като премиер и набута оня будала Орешара на пангара а ся се правиш на ни лук ял ни лук мирисал

Защо извадиха списъка на големите вложители? Искаме да видим списъка на големите кредитополучатели както и на хората от Българският елит които са представени в тези юридически лица. Нека се разкрият офшорките които са теглили кредити.

Кой викаше,марабара аскер, кой искаше да се взима заем от МВФ, кой заповяда да се стреля срещу Чакъра и България беше осъдена, заради кого България е на държавен арбитраж за Белене за над 1 млрд лева, кой даде лицензии за ВЕИ и фотоволтаични централи над допустимата квота,кой имаше над 300 фалшиви подписа като кмет, кой пращаше студентите да гледат овце и да копаят картофи, кой имаше частичка от офшорна фирма щото бил див каратист,кой викаше ,дисис наш химн, кой обясняваше ,че щял да изпълнява какво му кажела Меркел, кой протежира Фидосиева, кой викаше ,ало Ваньо, кой обясняваше ,аз съм прост и вие сте прости, кой обяви пенсионерите за лош матриял който бил изял парите,кой обясняваше ,че плащал пенсии, кой искаше оставка за правителството,кой вдигна чената на тока и беше прогонен с ценатана тока, кой обясняваше че пидлите били интелигентни, кой риташе топка с митничарчетата, кой летя със самолетчета щото трябвало да тренират, кой изгони митничарите от фабриката на Мишо Бирата, кой произнасяше присъди от екрана на телевизора, кой излезе от тефтерчетата,кой подслушваше,при кой се случиха над 100 убийства не разкрити повечето, кой, кой има още много кой . Сега да видим кой иска да управлява съдбините на българите и кой обяснява какви варианти имало и защо. А може и без него,България може и без него ,със сигурност.

ща лайкна 1н + за Бочко говориш май ...сори малко бавно стоплям като бедния ни прост народец който да се чудя вече да го мразя ли дето оставя по един и същ начин тарикатите да го минават - щот и ние народът сме много тарикат :)))

Зад това решение прозира желание на премиера да се маскират кредиторите които не искат да си върнат кредитите с тези които искат. Ако 70% от кредито получателите се стремят да си върнат парите, а останалите 30% не правят нищо не означава ли това, че тези 30%са нямали намерение да не връщат кредитите още при тяхното получаване. Това ще намали кръга на фирмите които да бъдат разследвани и за които да се събира информация. Колкото повече време минава толкова по мътно става. Защото КТБ няма да може да си върне парите когато юридическите лица на които е давала заеми започна да обявяват фалити. Може би това е целта на премиера застраховател/охранител.

И все пак виновните за КТБ няма да останат гладни и жадни, а с пълни джобчета - ей ви го на Кадиев например!

Балона с КТБ го наду Борисов. Недей да търсиш под мухата слон. Главният виновник е ясен.

Tani4ka69

Олеле Вежди Рашидов ще се гръмне....

Премиера застраховател/охранител с нова гениална идея. Борисов като основен виновник КТБ да стигне до тук сега прави така, че държавата да загуби и пари и имидж с некомпетентните закончета на господата от ГЕРБ.

Браво

КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?! ЧЕ КОЙ ТЪРСИ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И ОТРАДЕНИТЕ ОТ БАНКАТА ПАРИ?! ВМЕСТО ДА МУ ВЗЕМАТ ДЪЩЕРНАТА НА КТБ БАНКА "ВИКТОРИЯ" В КОЯТО ОДИТОРИТЕ ПРЕХВЪРЛИХА ВСИЧКИ "ДОБРИ" КРЕДИТНИ ДОСИЕТА , ТЕ ВЗЕХА, ЧЕ МУ Я ВЪРНАХА !!!!!!!!!!!! ВИЖТЕ КАКВО Е "Решенията на управителния съвет на БНБ от днес /19 НОЕМВРИ 2014/ " : На основание чл. 107, ал. 3 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) дава на квесторите на ТБ "Виктория" ЕАД задължително предписание в срок до 12.12.2014 г. да организират провеждане на Общо събрание на акционерите на банката, на което да бъдат приети решения за: изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ПОД ВЪНКАШНОСТ ЧУЖДА И С ИМЕ НОВО АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ ВЪЗКРЪСВАТ КАТО ПТИЦАТА ФЕНИКС В НОВАТА СИ БАНКОВА СТРУКТУРА "ВИКТОРИЯ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО ОСТАВИХТЕ БАНКА ВИКТОРИЯ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ МА МЕНДО, ЗАЩО НЕ Я ОДЪРЖАВИХТЕ!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО ВИЕ СТЕ МАФИЯТА !!! МРЪСНИ ГАДИНИ!!!

дърявата може да подкрепи банката, ако банката и върне парите после.

Ако действително гласуват такава глупост в Народното събрание, ще дадат хляб на поне две поколения юристи - да си изучат децата в чужбина.

СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ БАНКОВИ ГРАБЕЖИ ПРИ КОЙТО ДАНЪКОПЛАТЕЦА ПЛАЩА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА ИЗТОЧИЛИЯТ БАНКАТА СИ СОБСТВЕНИК, КОЙТО ОБАЧЕ ВМЕСТО ДА БЪДЕРАЗПНАТ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ В ДЪЩЕРНАТА НА КТБ банка "Виктория"! В банка "Виктория" са кредитните досиета на фирмите на собственика на КТБ задълженията по които след декапитализацията им от КВЕСТОРИТЕ са станали 13% от ЗАЛОГА!!!!

Цесията е нормален икономически инструмент. Няма нищо лошо две частни лица, физически или юридически да разменят дълг за пари или имот. Навсякъде се случва. Какво лошо има, ако в КТБ има 2 милиарда кредити и 2 милиарда депозити, то те да се занулят взаимно? Като операцията е между два субекта и трябва да е юридически подкована. Какво общо може да има тук демократичната държава? Така може да се окаже дори, че банката е на нула, ако не броим кухите фирми на Цецо Мустака. Аз разбирам, че на Тиквата му е чоглаво, че там се завъртат толкова много пари и той не може да намаже, ама все пак това е частна банка. Другото е, да национализира банките и да си дойдем на комунистическата дума.

Несправедливото в случая,че нормалните депозитари ще платят масрафа на теза дето са теглили необезпечени кредити -разбирай бай Цветан и неговите фирми!Т.е. законно ограбване на депозити.И на бай Цветан фирми като БТК,Булгартабак и т.н. ще му излязат безплатно.....Цесии -да.Но не и за кредитите теглени без надлежно обезпечение.Иначе се губи справедливостта в случая!

Несправедливостта не е само в цесиите. Проблема идва от самата държава: БНБ-Банков надзор, Министерски съвет-МФ оплескаха нещата, а сега всички българи трябва да плащат лошите управленски решения. Има много цесионери - държавни фирми, защо овреме държавата/МФ/ като принципал не им забрани да извършват цесии? Защо БНБ не позволи на кредитополучателите да погасяват кредитите си в срока на специалния надзор, защо през юни-юли Искров отказа да се срещне с Оманския фонд, за да се оздрави банката, а после тиражира неверни неща? Защо не се потърсиха други пари от фонда за ГВ, който за шест месеца смени трима председатели, а направо се тегли нов заем, защо Искров не е обвиняем, а ще се измъква в някакви черноморски банки? Да продължавам ли?

Защо прокуратурата не започне разследване огромните влогове и депозити в КТБ от сивата икономика ли са , и дали са плащане данъците за тях. Може би членове на съдебната система също имат такива депозити, и ще изгърми системата. Ха дано ама надали.

Защото прищтелю, че луснат , като тиган на месечина, много ПОЛИТИЧЕСКИ г...ве .... Те за това !

Тази "висша математика е в главите на такива като теб, дето натворихте закони, от които правната наука и юриспруденция по света се черви. Написахте ново право, което обслужва тесен кръг от хора и това ви кара да се гордеете със себе (казусът с Топлофикация е пример par excellence). И вместо да си траете, с останалото ви чувство за срам, вие менторствате и се захласвате от себе си . Всеки нормален правист по света ще ви обяви знанието и титлите за абсурдни.

Цесиите не са си направили добре сметката!! Сега сме на етапа - плащаш - пиеш!!

Бе то и Народен съд не можеше да има, ама ... стана!! Дупе да ни е яко!?

АКО ИМА ЦЕСИИ ЗА 800 МИЛИОНА ЛЕВА , ЗНАЧИ ИМА ВЛОЖЕНИЯ НА ЛИЦА ПО СМЕТКИ ЗА МИНИМУМ 800 МИЛИОНА ЛЕВА ..... ..... А ЩОМ ИМА ДЕПОЗИТИ ЗА 800 МИЛИОНА ЛЕВА , ЩО ЗАТВОРИХА БАНКАТА ??????

Саше много си ........ Саше

ИДИОТ ДА ОБЕСНЯ ПО ЛЕСНО ... ЦЕСИЯ - АЗ ИМАМ 100 000 ВЛОГ ... А ДЛЪЖНИКА 100 000 ЗАЕМ ... АКО ДЛЪЖНИКА КУПИ МОЯ ВЛОГ , С ТИЯ ПАРИ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ЗАЕМА :)))

Далаверата е прозрачна, но нека някой да обясни за това ли става въпрос: Частно лице (А) има депозит от 800 000. Усеща се, че ще получи само 195 500. Намира авери (X), (Y), и (Z), които са съгласни срещу печалба да му откупят от тези депозити 3 х 200 000 срещу 170 000. Ако стане далаверата, (А) ще си върне над законните 195 000 още 3 х 170 000 от цесиите. (X), (Y), и (Z) ще генерират печалба по 25 000 всеки за сметка на (А), но държавата и/или гаранционният фонд ще загуби около 580 000. Срещу всяка цесия трябва да има железен договор с ясно дефиниран предмет и квесторите да са уведомени в срок. Ако маститите юристи в НС са на мястото си, (а не съм сигурен че са и че не защитават интересите на милионерите) биха спечелили делата за тези цесии в полза на КТБ. Има и съдебни практики в този казус. За какво е нов закон, точно сега?

Схемата е тази, но с нюанси-първо няма как да получат по 170 000. Максимумът е 50% от номинала. След това, ако съда постанови несъстоятелност от момента на надзора, тези цесии са нищожни. Нали се сещаш какво им се пише на хорицата, които са взели тези пари. Ще им извадят душицата, докато не ги върнат. Защото тези, които изкупуват депозитите хич, ама хич не са случайни хора.

Каже Боко Тъпото някаква глупост и веднага тъпунгери, лизачи и некадърници се заемат да направят закон по нея. Абе хора, не виждате ли колко сте смешни? Не виждате ли, че положението става все повече байТошовско? И после ще се чудите защо народът излиза и ви награждава с развалени яйца, домати и камъни.

Несправедливостта не е само в цесиите. Проблема идва от самата държава: БНБ-Банков надзор, Министерски съвет-МФ оплескаха нещата, а сега всички българи трябва да плащат лошите управленски решения. Има много цесионери - държавни фирми, защо овреме държавата/МФ/ като принципал не им забрани да извършват цесии? Защо БНБ не позволи на кредитополучателите да погасяват кредитите си в срока на специалния надзор, защо през юни-юли Искров отказа да се срещне с Оманския фонд, за да се оздрави банката, а тиражира неверни неща? Защо не се потърсиха други пари от фонда за ГВ, който за шест месеца смени трима председатели, а направо се тегли нов заем, защо Искров не е обвиняем, а ще се измъква в някакви черноморски банки? Да продължавам ли?

Герджиков: Казусът с КТБ е "висшата математика на правото" Не мога да разбера само защо" баш майстора" в Търговското право не съветва правителството, а някакви меко казано "общи работници" в правното познание дават акъл на правителството по толкова сложен казус.

Защото явно имат интерес :)

Нас - тарикатите, искат да ни преебат втори път. Аман.

Алоооооо обясни за другите 300 млн що не влизат в кюпа или те са на Веждичка, Кеца и компания?

Не знам как да обясня това как може изобщо всичко да се прави, след дъжд- качулка!

Ако забравят свободата на договаряне, а те са икономисти и нямат понятие от право, поне да спазят ангажиментите по договора за присъединяване към ЕС и Конституцията на Р България. Мисля, че цесиите при всяко положение ще облекчат, а не утежнят положението. За пореден път смятам, че ГЕРБ са твърде неграмотни за да управляват, а тях отново ги доведоха комунистите- много ни а шибано тестето с картите. От толкова жокери вече и боите не си личат.

Абе боите си личат, ама няма оньори. Останаха само жокери и хиксчета от 2 до 7.

В КТБ се трепят сега богаташите с доста парици и .. други хитряги -богаташи , които им ги пребараха!? А?? А, де?!

Кой крал - крал. Интересното е оттук нататък какво ще става и дали Кадиев ще има нещо общо с ТБ Виктория, както се говори.

Стоянова обясни, че извършването на продажба на влогове с цел след това погасяване на част от кредит в банката ощетява останалите вложители и Фондът за гарантиране на влоговете Е според мен това изказване е наглост. Как един кредитор на банката примерно за един милион лева, който има и същевременно и заем за един милион от същата банка, и тези две суми се прихванат ще ощети който и да е. Номера е съвсем друг.Ако аз имам 1 милион депозит в банката и не го цедирам , ще получа само 196 хил. лева, а за другите 800 хил.лв. ще пия една студена вода А този който има един милион заем към банката ще го гонят да си го плати до стотинка.

Не е вярно това-преди 45 дни БНБ разреши такива прихващания, даже ако кредита е в една валута, а депозита в друга.

Ами кажи го това на Менда . Аз само коментирам това което е казала в статията.

Национален позор сте!

а бе защо всичко в българия трябва да се прави по начин който най много ощетява държавата. дори и децата в първи клас занаят, че национализирането и спасяването на банката щеше да излезе най евтино но нали сме в балгария трябва да се краде.

все толкова знаещи ли сте? Попрочети малко , посмятай малко и тогава щракай на клавиатурата, защото тъпи предложения като твоето -валяло!

този съвет по скоро важи за теб, хайде прочети малко преди да пишеш глупости. един пример, ирландия, само преди 5 години всички банки фалираха бяха национализирани и сега държавата реализира огромни печалби. има още много примери ама за един ганю като теб света свършва в банкя.

Още банки ще умрат, ако пожелаят управляващите ни.

Искров - Президент!!

ГЕРБ и крадци от задкулисието ограбиха банката.

Ограбиха банката, а дори не се интересуват кои са виновниците...

Късно е, хора като Кадиев отдавна точеха от банката като главни акционери, тях не ги бутате изобщо - защо?

Мендо, ма, върни на държавата милионите, дето ги гепи! От изстрадалите майнички.

ЧЕТЕШ И НЕ ВЯРВАШ НА ОЧИТЕ СИ: ".....Целта му е да защити обществения интерес, публичните средства, които ще се ИНВЕСТИРАТ в КТБ, да защити всички вложители", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова!!!!! КАКВА ЩЕ Е ДОХОДНОСТА ОТ ТАЗИ ВАША "ИНВЕСТИЦИЯ" С БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА ВЪВ ФАЛИРАЛА БАНКА МА МЕНДО ?? ЯСНО Е ЧЕ ЩЕ Е НУЛЕВА !! ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА АКЦИОНЕРИТЕ НА КТБ КЪМ ВЛОЖИТЕЛИТЕ, А ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНИВ В ДЪЩЕРНАТА НА КТБ БАНКА ВИКТОРИ!!!!!!!! АКЦИОНЕЛИТЕ НА КТБ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО СА ПОКРИЛИ ДЕКАПИТАЛИЗИРЛАНИТЕ ОТ КВЕСТОРИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ФИРМИТЕ ИМ ТЕГЛЕЛИ ЗАЕМ ОТ КТБ!!! ТОВА Е НАЙ НАГЛАТА И ДАЙ ГОЛЯМА БАНКОВА ИЗМАМА С УЧАСТИЕТО НА ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ ОТ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ!!

Просто прочетете отново какво сте написали, този път без емоция, и ще видите грешките си една след друга: 1) За каква доходност става дума, тук говорим за възстановяване, т.е. редуциране на загубите 2) Задълженията не могат да бъдат декапитализирани, самата дума подсказва, че само капиталът (от първи и втори ред) може да бъде такъв 3) Активите на Виктория ще бъдат продадени (като в нея ще останат само 90+ dpd), което означва, че от това банка няма да просъществува. След операцията, просто ще продадат лиценза и това ще бъде.

Що се мъчиш? Мислиш ли че разбира нещо от това, което си написал?

НЕ МЕ ПИТАЙ ЗА КАКВА ДОХОДНОСТ СТАВА ДУМА! ПИТАЙ ФЕНКАТА СИ МЕНДА ЗА КАКВА ИНВИСТИЦИЯ ГОВОРИ!! И ОЩЕ НЕЩО МАЛОУМНИКО! ПРОЧЕТИ чл.23 от ЗГВБ и ще откриеш, че проблема по изплащането на влоговете на КТБ не е на ДЪРЖАВАТА , а на взаимоспомагателната каса именуваща се ФОНД ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ на 24 -те ЧАСТНИ банки!!!!! В този частен ФГВБ държавата няма участиено менда и компания"ИНВЕСТИРАТ" в него милиарди държавни пари!!!!!!!!!!!!

Взех, че прочетох не "цесии", а "пенсии"! Нещо като гладната кокошка и просото... Прочее, "ту менд" означава "поправям", та значи гусожата е "Поправка Еди-коя си". Поправя се или когато нещо е развалено, или като втори, горчив опит. А тя какво точно работи? Оттук ли е? Кой й прави прическата? Защо гледа така? Молитвата ли си казва наум с тези скръстени пръсти? Да се чуди човек..Впрочем, когато едно магазинче не върви, то просто фалира и помещението се отдава отново под наем. Това между другото де...

Страхотен коментар! Поздравление... Подкрепям изцяло!

Може и да няма изобщо нужда от законова подкрепа - напълно достатъчно е съдът да определи дата на неплатежоспособност 20.06.2014 г., така че изгорят абсолютно всички с цесии на основание чл.59, ал.5 от сега действащия ЗБН, т.е. цесията си е цесия, не може и няма нужда да се оспорва като сделка, просто прехвърленото вземане няма да може да подлежи на прихващане, което обезсмисля цялата операция, при това по сега действащия закон.

Хубаво казваш. Само дето не знам дали съда ще реши такова нещо....

Така е, никой не знае, но пък следва да се има в предвид, че цедентите и цесионерите (като страни по процесните сделки) не участват в производството по несъстоятелност - пак съгласно сега действащия ЗБН.