Депутат внесе закон за чистия български език, пълен с грешки

Проект за нов закон за чистотата на българския език е внесъл в парламента депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев.

Обратно в новината

Коментари - Депутат внесе закон за чистия български език, пълен с грешки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ммм, според аааа наЗ много важно ъъъъ Ословие за еееее правилното писане и ааааа говорене има мммм УбразУванието на дИпутатъ и аааа жОрналистЪ.

Тази статия чудесно комуникира със статията на Иван Кръстев за съвременното "меритократично европейско общество. Ето ви един от елита, меритократ - постигнал всичко със своята особена интелигентност))))))

Само да не бъде възлагано на БАН! Сакън! Извинявайте за турцизма, но така звучи по-експресивно. БАН са способни на всякакви магарии, камо ли с езика ни. Чудя се например как имената на месеците в българиския се пишат с малка буква, щом като имената по принцип се пишат с главна. Защо "масло" придоби ударение в края, след като правилното е с ударение в първата сричка, а шопският дърпа към нехарактерни за български я ударения?! Тогава да казваме "хлеб", че да е ясно коя ни е столицата... Чудя се и на калвиатурата, която БАН подадоха на Майкросовфт - видоизменена фонетична клавиатура, каквато не се ползва и не се е ползвала... Тъпаците с научни титли нямат достатъчно акъл да се сетят, че навикът на няколк омилиона души не се променя от кабинета. Ето колко интелект носят БАН-ските феодални старци, както уместно ги назова Дянков.

Моля, обърнете внимание на Телевизиите и Радиата. Самите говорители се затрудняват да произнасят некадърно скалъпени текстове и словосъчетания. с до 50% намаление" с намаление до 50%" Как ви се струва, кое звучи по български? с над 50%" с повече от 50%" Просто граматическо правило - два предлога в изречението немогат да са един до друг. Нека се възползваме от богатството на Българския език, а то е необятно. Трябва въображение, когато се пишат текстове.

А КОГА,ЩЕ ИМА ЗАКОН ЗА ГРАМОТНОСТТА НА ДЕПУТАТИТЕ И ТО НАЙ-ВЕЧЕ ОТ ГЕРБ И ДПС???

Нали законите и без това не важат за депутати и висша държавна администрация, политици, олигархия...

Няма да е лошо да се внесе закон и за правоговора - най-вече в медиите. Вече масово вместо "л" се казва "уъ". Много дразни!

Ало, езиковедите, пише се "съхранението, чистотаТА при употреба и развитието", научете се да членувате правилно преди да давате акъл на другите хора.

Хубаво е че някой се е сетил за това, защото неграмотността ни залива отвсякъде!

...нормално за ГЕРБ... Там трудно се намират грамотни хора, а ако има такива, не им дават думата... Изобщо, не може някой да е "по-" от главатаря, Урко Борисофф... :-D

Прочетох "депутат от герб" и ми стана ясно защо е така. В крайна сметка партия съставена от мутри, бивши военни и полицаи, обилно гарнирани с некадърници, друго не може да сътвори!

Филолозите да започват да правят открития в медицината....закъсняват!!! Най добрия филолог сред докторите и най добрия доктор сред филолозите.......

Първоначално изготвеният проект на нормативен акт обикновено съдържа такъв тип грешки. Затова има и съгласувателна процедура, затова и преди обнародване в "Държавен вестник" минава текстова редакция именно за правопис и пунктуация. Разбира се, прави лошо впечатление, когато човек над определена възраст пише неграмотно, особено пък, ако и заема специфичен пост. Спор няма. Но все пак в случая е добре да се съсредоточи вниманието върху текста на закона и върху това дали той, законът, ще бъде полезен. Другото, както казах, се оправя в процеса на съгласуване и обнародване. Може би такъв закон е нужен, защото ми омръзна да слушам по новините за килъри, сървайвъри (не шоуто) и пр.

(Първоначално изготвеният проект на нормативен акт обикновено съдържа такъв тип грешки.) Такъв тип грешки може да се появи в документа само ако е съчинен от незавършил училището човек.

Абе всички журналисти ли вече пишат с обратен словоред? "... чистия български език, пълен с грешки !!!" Като новината "Накичен със злато коч дари годеник на любимата си" на Дарик-Хасково.

Депутат внесе пълен с грешки Закон за чистота на български език....". Това е пък моето скромно мнение по въпроса за грешките.

ДирА също има грешка в статията. Заглавието е тенденциозно.Коментирайте същността на закона и нежеланието на повечето хора някой по-знаещ от тях да им редактира текста.

По пътя на шефа си гербаджиите , непрекъснато манифестират тъпотията си , алчността си, безразличието си към проблемите които трябва да решат , селски шмекерувания по всички посоки на политическия живот!НЕГРАМОТНИЦИ!

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Е това е като Каракачанов, който нон-стоп плюе по гейове (докато в същото време никой не се занимава с тях в ЕС,а той твърди оратното), а самият Каракачанов е боядисан пепеляво русо!!

Идеята за такъв закон е добра, но не е на дупетата Добрев. Тоя си е обикновен плагиат, нагъл и недодялан. Чеп за зеле не става от тоя!

"Eзиковеди коментират, че запетайка би трябвало да бъде поставена, ако формулировката беше с изброяване". Много правилно си е използвал запетайката, защото изброява: а)съхранение б)чистотата при употреба в)развитие Обаче трябва да искаш да разбереш човек когато ти говори, а не само да критикуваш.

Глупости на търкалета дрънкаш, Димитре! Човекът не изброява, а е пропуснал предлог "на", заменен със запетая, което е грешно!

dimitrez79@yahoo.com

Може. Нещо се е загубило при редактирането предполагам. Lost in translation

Според моите скромни познания за правописа в българсия език, които имам, съществува грешка в самото заглавие на статията "Депутат внесе закон за чистия български език, пълен с грешки". Така заглавието означава, че българският език е пълен с грешки. А трябва да е: "Депутат внесе закон, пълен с грешки, за чистия български език". Правилото е, че ако в едно изречение има съществителни от един и същи род, или само в множествено число, то изразът "...пълен, -на, -но, -ни..." се отнася за последното съществително. Ако греша, то нека някой езиковед да ме поправи, но да не бъде от нивото на Кирил Добрев.

abasador

уважаема, Деси, както винаги трябва да ти обяснявам или допълвам с нещо списваните от теб статии. Знаеш ли, че нашите депутати могат да си ходят на работа кагато си искат и както си искат, така както си ходят на лов по и без дружинки, и съответно с и без разрешителни? Знаеш ли, че нашите депутати на практика са дупетати и имат имунитет, срещу Българската граматика и литературен език... айде сега, на нов закон и мана да намираме. лек ден.

депутатинът, но много се лъжете, ако си мислите че депутатите сами си пишат и изпращат изявленията. може би си пишат сами само имейлите и то не е съвсем сигурно. Всеки си има личен обслужващ персонал - като секретари и пр. Ми то освен тъпички други не останаха в България. Вярно, има много пенсионирани учителки, ама си е по-друго нещо младо и по-така.

абе научете го най-сетне този пълен член. ПълнияТ член е само на съществителното от мъжки род, когато е подлог в изречението.

След като кажеш нещо и не са те разбрали, трябва да го кажеш с други думи и по друг начин. Иначе ще повтаряш не само пак, а и отново! Накратко: ако съществителното може да бъде заменено с "той", задължително е в пълен член! Ако се заменя с "него", задължително НЕ е в пълен член!

В Германия няма кабелна, която да излъчва на език различен от немски. Тук също тряба всичко да бъде на български! И да има персонални глоби за петнене на езика от официалните трибуни и държавните учреждения! Депутати, юристи, журналисти - да имат да дават пари, а не да получават, щом не говорят правилно! Стига вече лош пример! Искаме добър.

Как точно неграмотните журналисти в нета са открили тези грешки? :)

Днес случайно попаднах на предаване от парламента и се потресох от изказването на един депутат. Българският му беше направо бял кахър в сравнение с обърканата му мисъл. Тоя човек не можа да завърши смислено едно изречение, а какво искаше да каже и на него не му беше ясно. Помислих си, че е бат Сали, но се оказа, че е някакъв Ненков.

От доста време журналята масово слагат по 2 ударения на сложните думи и се чудя кога ще се появят и думи с 3 ударения. Накрая сигурно ще започнат да сричат.

егати тъпака!

И тази калинка си купи дипломата, при това с голямо намаление и със сигурност от някое кръстовище!

Познавам го,не е такъв човека.Пък и едно време не се купуваха лекарски дипломи.

Пише се така - Познавам го, не е такъв човекЪТ.

Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език - отвратително, сбъркано!... Закон за съхранение и развитие на българския език". Колко му беше да помислят маалко повече?

ЗСРБЕ си е малко гадничко. ЗЗРБЕ ("Закон за запазване и развитие на българския език") по иде някак си.

Закони внасяме и правим като на конвейр.... Никой не ги спазва, ...никой не ги прилага в тая територия Обаче. Тогава каква е ползата?? Убедете ме в противното!!!!

Да ви пикам на запетайката. Между другото, поставена е правилно, но това не е важното в закона.

Да се внесе закон за грамотност на депутатите! Тези със златните очилца и с турско-циганските акценти ВЪН!

Ха, така БОЙ!!!! Ми, че то тогава трябва да разпуснем Народното Събрание ..... то само такива в него...

Неграмотни , неугледни , природно малоумни , ментални инвалиди , крадливи , продажни , майкопродавци , национални предатели , класически клинични идиоти ..... Просто недоумявам как тия плужеци имат цели 9% рейтинг . Време е вече да изхвърлим боклука !

Ех г-не Аспарухова и ти "гошо" от по-долния етаж. Първо вижте себе си. Народната работа, каквато и да била тя, в ползу народу НЕ ще емоции и словоизлияния. Иска спокойствие, трезвеност и честност. А вас къде ви?От българският език ВЕДНАГА скачате да "утепате"противнико, който за вас се чини да е ГЕРБ. Ашколсум. Ако не беше ГЕРБ то днес българският език щеше да цъфти и връзва. От 1990г НЯМА свястно образование в страната. Каквито НЯКОИ от ГЕРБ по грамотност на езика такива НЯКОИ МЕКЕРЕТА можеш БЕЗ ПРОБЛЕМ да намериш във всяка една партия и партийка... като се завърши или започне със "законната" ДПС, Местанчо се самоизключва с неговата на "чист" български "екзистенциалност" . "Списвайте" си, нема "лошо" но ползата от вас е като от неграмотните, че и по-лошо.

Тънко си го написал. Обаче колко ще те разберат?

Войната срещу английските и турските простотии не може да бъде водена от националните предатели от ГРОП.Просто никой вече не вярва на крадци и предатели.

Намерението не е лошо. Изпълнението е калпаво. А мотивацията - предизборна. И все пак- намерението не е лошо. Печелят червена точка за идеята и още 1 за това, че разсмяха избирателите си.

абе то българи вече не останаха ,те решили да се грижат за езика им . това е държава-чудо .

като преписвахте чуждите закони, за да ги изкарате уж че са ваши, поне без грешки да бяхте го направили, или нямахте парици да платте хонорар на експерт? Хубава му работа, ама ганъовска.

А кога ще се възтановят осакатените българска азбука и правопис? 1Ъ-широко,2Е-двойно и Ъ-в края на някои думи......

А Вие зачитали ли сте се в книги с този правопис? А опитвали ли сте се да напишете някакъв текст с тези букви? Щото аз не бих могла и съм доволна, че са отпаднали... По-страшното е друго - учебниците на децата по български език са пълни със страшно много правописни грешки и ненужно утежняване на мисълта със сложни, ненужни термини, които никой освен тесен специалист не използва в ежедневието си. Опитах се да помогна на внучката си и се отказах, дори се изкушавам да купя учебник, да коригирам с червен молив грешките и да го изпратя на Министъра на просветата.

Е те от ГЕРБ са такива. РабФак, помощно училище, училище за бавно развиващи се, техникум за обществено хранене, най-много спортно училище. Ето какви дебили се упражняват на гърба ни през последните десет години.

Имате късмет, че не съм го писал аз

А дали този радетел за чистотата на езика - няма някоя титличка, ей така да го уважават хората, нищо че пише грешно.

Нека ги видите черно на бяло тези нещастници! И това иска да ме яха и управлява!!! Какво се чудите, самата досегашна министърка поставяше ударението по няколко пъти без да се усети на последната сричка в думата "училища"! Пука им на тях! Ние с вас да му мислим. Иначе идеята за замяна на чуждиците където може е добра, макар и не оригинална и от сега. Ето ви едно изречение уж на български език: "Тате работи като мениджър в офис и сключва контракти." Иди, че го разтълкувай на някоя баба от село! Всъщност са искали да кажат "Тате работи като УПРАВИТЕЛ в една СЛУЖБА и сключва ДОГОВОРИ." Ужасно сложно беше да го кажат наистина на български, както се вижда.

Хайде сега! К'во сте се хванали за употребата на пълния член? Явно не слушате как говори почти 2/3 от населението, та дори и по телевизии и радия. Просто на тия хора им липсват часовете в училище по БЕЛ, за съжаление. Пък и в сегашното образование май малко се обръща внимание на правописа и правоговора. Едно време учителката ми по БЕЛ за ЕДНА грешна употреба на пълния член такава двойка ми завъртя, че още я помня, да не говорим, че ушите ми се червенееха цяла седмица от дърпането... Но пък забележете какви словотворци имаме в тоя парламент, а! "Входирам", "ваканцувам" и какви ли не други шедьоври се пръкнаха в парламентарната разговорна реч...

Не само бел им липсва, ами и акъл. За сметка на това не им липсва самочувствие, както и онази безумна увереност, че когато публиката се смее, не се присмива на тях.

Пълният член в мъжки род е една фикция, която е ненужна. Доказателство е липсата на проблеми при употребата на думи от женски и среден род в същите случаи.

Закона е необходим и на време. Някой се е опитал да го превърне в граматически а не политически закон. С коментирането му. Запетаята в началният текст е точно на място.

Ти вярно си "Кундуктор"! И твоята запетая пред "а не политически" никаква я няма! "Закона е необходим и на време" Законът за пълния член, а?! По-тъп си и от Кирчо депутата!

"Сегашният му вариант е работа на Съюза на българските писатели 1913, редактиран от проф. Банко Банков и с мое участие"... --- Боже опази от такива радетели за чист български език, които едно изречение без грешка не могат да напишат.

Страната ни е районирана по етнографски области и във всяка от тях хората имат своя специфичен говор и начин на изразяване. Тогава как един говор от дадена етнографска област има преимущество и ще бъде литературен за целия народ, а другите се определят като диалекти?! Нима близкият до славянобългарската църковна книжнина говор е диалект?! Моля дайте отговор.

Едно време- преди 89г. се учехме литературен български- говорим и правопис. По телевизията, радиото, канцеларии и т.н. говореше се само литературен- разбира се не пиша тук за възрастните хора по това време. В къщи всеки можеше да говори този диалект който се е научил от областта където е роден. За съжаление сега се говори такъв български език, който направо кърти ушите.

с времето така, както се променят и хората. Ако не беше така нямаше да има езикови реформи и всеки народ щеше да говори езика на предците си от древните времена. Поставеният въпрос е свързан с определянето от Първото Велико народно събрание на централно, като основа и източнобългарския, като допълване, говор за книжовен език и с това е отхвърлено използването на църковната писменост и езикова форма. Това е истината. За да стане така заслугата е на участвалите в това събрание наши възрожденци и книжовни дейци, които произхождат предимно от тези региони. На по-късен етап е извършена нова езикова реформа и се изхвърлят от употреба определени звукови и писмени знаци и се създава съвременния ни книжовен (литературен) език. Колкото до използването на пълен и кратък член считам че с навлизането на все по-нови технически, обществени и други специфични термини ще отпадне и тази езикова форма така, както са отпаднали другите писмени и звукови форми.

На кой му пука за чистия български взик, като България може и да я няма след 20-30 години, но нито господина на снимката, нито аз ще го видим, за щастие !

НА КОГО МУ ПУКА !!! А не на КОЙ !!