Забраниха разходката на едро куче без повод и намордник, глобите скачат драстично

Промените се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се вносителят на поправките в закона Десислава Атанасова от ГЕРБ

Обратно в новината

Коментари - Забраниха разходката на едро куче без повод и намордник, глобите скачат драстично | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Намордници трябва да се сложат на народните представители че те хапят най много.

Всеки ден виждам свободно тичащи кучета. Изхождат се където си искат и стопаните им не чистят. Никой не ги контролира. Къде и коя полиция ще ги контроира? Аз радко виждам полицаи в квартала, камо ли да упражняват контрол. В квартала минават, возейки се в автомобил. Те са там, където трябва да пазят богоизбраните. По отношение на инспекторите от общината те са на щат, за да получават заплата, но не да контролират.

аман от тия кучкари бе тая нация мозък няма нигъде по света я нама тая сжчина туг наручена българия то нахални кучкари с опасни породи то тропащи съседш подлудяваща хората то крущящи среднощни квартални пияници по балконите направо дамо терминал 2 е спасението

Намордник за политиците-демагози. Намордник за режещите лентички на магистралите, построени с парите от нашите данъци. Намордник за кметовете, обслужващи местните олигарси. Намординк за политиците и журналистите спекулиращи и създаващи страх в хората. Намордник за всеки, който не разпознава себе си в околните. Намордник за езика на омразата.

и за теб намордник !!! няма такъв правен термин език на ом.азата тъпчо

Опасното и агресивно куче е все едно да се разхождаш по улиците с оръжие, което не знаеш кога ще гръмне. Все едно да раздаде на всеки да се разхожда по улиците с пистолет, а за някои породи с картечница При незачитането на другия и ниското ниво на отговорност при българина е ясно , че определени породи трябва да се забранят, както е в държави с много по -висока отговорност и дисциплина от нашата. Хората са го измислили в държавите , където ценят и достойнството на хората и кучето, не като тук .Отделно трябва да има курс и застраховка за други потенциално опасни породи . Ясни правила и санкции за нарушителите. И най-важното -държавен орган да следи къде се спазват нещата и да санкционира. Отговорност на държавата и общините при невзети мерки, заедно с нарушителите. Сегашното е отбиване на номера, гавра с жертвите и достойнството на хората и реверанс към дивите селяни със страшни песове, които тормозят хората и ги държат в страх , унизени и с чувство , че териториите за почивка са окупирани от диваци и вандали.

Ами като те страх , че кучето ти ще умре с намордник , няма да си вземаш такава порода, която се мъчи с намордник, ако си наистина милостив, а не озлобен плашипутак със звяр , който се кефи на страха на другитре Депутатите тръгнаха по грешен път явно да отбият номер, щото българинът си остава див овчар без отговорности към другите.

Няма такава порода, която да не се мъчи от намордник! Особено пък лятото. Кучетата нямат потни жлези по кожата си. Кажи ми сега как ще диша кучето, ако е с намордник, а навън е 30 градуса? Ама не, ние сме много ербапи да мъчим кучетата. Кат сте такива защитници на хората, защо не вземета да ни защитите от тая пасмина, дето ни управлява? Ще си отговоря сам - кураж нямаш, драги, "топки" нямаш! Лаеш по форумите, щото срещу теб не стои никой. А я излез на улицата и го кажи на хората с кучетата, за да видиш реакцията им. Същите като теб са и депутатите - мрънкат в пленарна зала, гласуват си някакви закончета. А вечер разхождат лабрадорите си без каишка, камо ли пък и намордник. Но тях закон не ги лови те имат имунитет за престъпления, предвиждащи до 5 години затвор. Анадънмо?

Поредният безмислем, неприлагаем закон, измислен от народните тунеявдци (така наречени народни представители). Не мога да разбера защо ние пак откриваме топлата вода, която ще си остане все пак студена. Това е законът във Великобритания - https://www.gov.uk/control-dog-public

Ето така безсмислено премина още един ден на народните избраници в който те получиха в пълен размер възнаграждението си за нищо правене.

Аман от кучкари ! Едно куче под 5килограма ,няма зъби ,не може да хапе ? По - вероятно е да ухапе някой пинчер ! Ще налети от страх ! Да обособят места за разходки на кучетата ! Никой не е длъжен да гази в изпражнения на домашни любимци ! На обществени места на къс повод ! Не да си вършат природните нужди по градинките ,детските площадки ,улиците и парковете ! Да гледат деца ,не кучета !

Да гледаш дете и да гледаш куче не са взаимоизключващи се понятия. Пълно е с нездушни олигофрени явно...

Да, точно с такива като теб, дето си измислят нови думи

1-во какви условия има създадени да се разхождат кучетата 2-ро защо не се направи задължителен повода, а наморника 3-то кой ще дава и събира глобите, ако ще и 1000 000 лв да станат....

Наморник и за кърлежите в Бг

Ей сега ще му сложа намордник в най голямата Жега,да не се охлажда и да Умре....Що не се интерисувате от Биология и други интересни неща....Ако Всяко куче е с повод до метър от стопанина си,няма да има инциденти.....Намордника е Излишен....

Бюрхан Абазов също от ДПС коментира "Не бих искал да видя гледката, как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира още Абазов. Бе тоа от ДПС наистина много объл бе! Ма то никой не "седи" и на входа на София с "едни апаратчета" и не проверява всеки водач за употреба на алкохол. Но това не значи, че от забраната за шофиране след употреба на алкохол няма смисъл! Бахти и "капацитетите" в това ДПС! Пълна порнография!

За употреба на алкохол не проверяват всеки, но проверяват един процент все пак - та човека е прав, а ти си облия

След като се проверяват 1% за алкохол, ти като по-остър я ми обясни, дали органите не могат да посочат 1 куче от 100 възможни (1%) което е по-тежко от 5 килограма! Колкото и малоумен да си, то не вярвам да не се справиш с тази задача! ДепУтатите от ДПС може и да не се справят... както и ти... Не знам кой е облия в тук!

Бюрхан Абазов също от ДПС коментира "Не бих искал да видя гледката, как едни служители седят на входа на Южния парк с един кантар", коментира още Абазов. ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ! Ма кой ги избира тези необразованите? Никой НЕ трябва да стои на входа на Южния парк с един кантар бе депутатино! В случай, че куче нападне човек, то ОРГАНИТЕ ТОГАВА могат да проверят, дали кучето е било с намордник и на каишка и ДАЛИ е трябвало да има такива (т.е по-тежко ли е от 5 кг.) И ПОДОБНИ НЕГРАМОТНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ КОВАТ ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА!?

Ппатката десислава е токова тъпа че повече не може ,под пет килограма кучетата сигурно мяукат и не хапят.

Едва ли е по-тъпа от тебе - те и котките могат да хапят - ама не съм видял котка на каишка или с наморник

Това за теглото е глупаво, единственото куче, което ме е хапало беше един истеричен, минатюрен плъх-пинчер. Дребните породи са по-страхливи и съответно по-агресивни. Е разбира се не включвам тук питбули и подобни зверове. За това като са сред хора е най-добре да са на каишка всички кучета. Нека да има специални места, на които да се пускат без. Гледайте си кучетата без да пречите на оклоните.

Съгласен, а аз имам куче.

Прав сте колега, закона в момента е много добър. Не знам какво се оплакват тия мрънкала, вечно искат нещо. За това се подиграват така полиците с тях. Направо се гаврят в момента с тия мрънкала. Малко им е.

Значи навсякъде с каушка и намордник, дори в гората или на полето?!? Тези в парламента съвсем изпушиха!!! Особено са силни да слагат големи глоби за щяло и нещяло. Глоби до посиняване, задължения за народа до посиняване. А си гъкнал, а сме те глобили. Гърч да има за раята, а не да се решават проблемите!!! :-(

Я слез на земята!

Спокойно, нищо не е гласувано, ако нещо неразумно се гласува - има си Европейски съд, а да видим дали всички антикучкари са комунисти ?

Дете, лежало в болница и обезобразено от помияр, дали ще се изгради като кучелюбец ?! Такива деца, какво да ги правим ? Да ги давиме у Искаро ли ?! Я ни открекхни.

Това ще стане като паяците и наказателните паркинги. Ще засилят катаджиите да заработват по градинките, Ще хванат 1000 кучета, 900 от тях добри , но без намордник и повод, 100 агресивни.. Абе ще хванат, който им е най-лесно да хванат без самите да си образуват проблеми. Някой ще се занимава ли да се бори с истински опасните кучета собственост на изроди(както е в 100% от случаите понеже кучето става като човека) ?? При положение, че зли кучета е = зли стопани? Кой от тия хрантутници на държавна службичка ще си хаби нервите да се бори с истинския проблем ? А да позная - никой. Пак ще се 'отчете' дейност и ще пострадат 90% невинни. А и да не забравяме от антикучкарите също има злобари, които просто мразят кучета. Тръгват със злоба, а не с желание да се регулират нешата.

Абсолютно подкрепям , трябва да се работи с кучкарските организации да се самоконтролират - това е единствения път. Санкции и глоби са прах в очите и виртуална полюция за хора , които просто 'мразят кучета' . Няма куче - няма проблем, далеч не е решението. понеже следва проблема с котките, проблема с папагалчетата и месоядните растения. Кучето все пак е най-добрия приятел на човека, ако не броим жената и бутилката.

Нали от там дойде проблема, че има само закони и организации които осигуряват предимство за помиярите. Какво искаш да се промени, ти си написал, че искаш да стане, това което е в момента. Осрани улици, нахапаним, обезобразени хора. Травмирани за остатъка от живота им деца. Тези деца, как ще ги възпиташ на любов към помиярите?!

Всичката Мара втасала... В лондонското метро и в Хайд парк може с кучета, а в България, където всичко е на вили и могили кучетата са виновни за кочината.

Виновни са помиярите защото, хората плащат данъци, за да е чисто, а никой не чисти. За това, все в лайна ще газим. Ама кучешки. Освен лятно време, тогава плуваме в човешки хотелски еврофекалии. А журналята, трият ли трият и замитат под килима. Така, никога няма да се оправим. И децата на журналята боледуват от тения. И децата, на децата, на журналята, ще газят в същите лайна, защото бабите и дядовците им са били с глави заврени в задницте си. Чакай да се оправим. Още петстотин години и ще ни освободят. До тогава гази и плувай в евролайна и чакай да се оправим с предизборни лъжи.

За хората има работещи закони и полиция. Обърни се към полицията. За кушенсата има само права и привилегии. От това се оплакват хората, че не могат да се защитят.

Този проблем има решение 1. Отивате в аптеката питате аптекаря за отрова за големи плъхове 2. Отивате до месарницата взимате кебапчета 3. Давате кебапчета с отрова на всички кучета които ще ги искат Не се страхувайте "добрите" кучета няма да ядът те се хранят само от ръката на стопанина си.

2. Може и в някой зоомагазин за домашни "добри" кушенса. Взимаш от любимата им гозба, продавача ще те упъти кое се пазараува най добре и кое най нустоимо. После само го обработваш против обледеняване, за да не замръзват зимъска. Иначе всичко друго е така. После, като се приеме закона на второ четене и почне да работи, всичко ще се орегулира.

Хубаво е да направиш 2 неща: 1. да се ограмотиш; 2. да идеш на психиатър. Такъв един раздавач на справедливост е пребил жена си и е хвърлил детето си от моста.

Всяко зло остава забелязано, някои остават ненаказани. За известно време. Тровенето е зло. А отровителите - най-отвратителните същества пълзящи по тая земя.

Da probvam s teb purvo bokluk!

Веднага си представих Валери как обикаля парковете с кантарче и кочан глоби :)

Гледам кавказка. Аз казвам че тежи 4кг и половина. Който не вярва да я хване да я претегли.

Предлагам да заведеш кавказчето на гости в хотела на Валерко. Има и басейн:) Може пък да му се отвори на Валерко нов бизнес - хотел за кучета и техните стопани. Това е много по-доходоносно и при това законно вместо да върти далавера със служителите на това или друго ведомство да посещават точно неговия хотел.

Значи песа минава на диета ! Ако не падне 3-4 грама под 5 кила никва разходка !

Тогава ще те съдят за жестокост над добичето. Приемете, че по презумция всички граждани сме виновни до доказване на обратното. Така беше в соц тоталитаризма, така е и сега в демокраТурния пост-тоталитаризъм.

А кой ще следи ? Не познавам някой глобен. А за два дни два пъти бях нападнат от кучета, ами ако на мое място беше дете, стар човек или болен ? Шибани кучелюбци поемете отговорност за кучетата си!

КАТ ли да следи ?! То никой не може да следи защото няма дефинирани ясни механизми за следенето. Виж понятията им колко са абстрактни. Все едно на катаджиите, да им се наложи да глобяват за "ВИСОКА" скорост. Колко "ВИСОКА", как определяме количествената стойност на това колко е била "ВИСОКА", кой може да го констатира. Какви са механизмите, какъв е процеса... Нищо няма в тия празни приказки. Приказват си само като за бабите насело, ама бабите пък не ги и слушат. Тези които слушат приказките под шипковия храст, пък им се смеят на бутафорията с която се опитват да ни залъгват като биомаса, пък наесен ще им се подиграят директно.

Не само на кучетата, ами и на КУЧКАРИТЕ НАМОРДНИЦИ! Супер нагли и безочливи са, все другите им виновни, а псето хапе ли хапе...

Хапе те щото си за хапане, мен защо не ме хапят? Явно мразиш кучета, добре бе - а котки ли обичаш, нешо обичаш ли въобще? Аман от ограничени и страхливи хора имащи се за голямата работа.

Валерката ще налага наказания по парковете. След това отива на Слънчака и погва Какао-то.

всичко добре звучи на хартия, но кой е тоя който ще следи и налага глобите? Пореден закон който няма да се спазва.

Бай Ганя реве само когато му са застрашени , цигарите, ракията , и кучето ! Глобите трябва да са 20 000 лв за куче без надморник. без значение от породата.......Иначе заприличахме на психо-зоологическа градина пред блока...денонощно кучета с качулати лиолиовци , които нямат 2 лева в джоба, ама с куче иначе !

И милион да е глобата, като не се събира или налга, все едно я няма. Даже е по лошо, защото девалвира доверието в държавността. А доверието на територията и без това е на минус. Демек лакомниците, докато се опитват да лъжат стадото по тоя бутафорен начин, губят още повече позиции.

Безнаказаността е най-голямото престъпление! Размерът на глобите, ако е непосилен, подбужда към корупция на двете страни. Така, както е при санкциониране от КАТ-аджиите и много предпочитат да си платят на ръка вместо да му съставят акт или отнемат книжка/точки.

Ами да се въведе тогава някаква система за жалби и да се докладва пред полицията, живеем в 21. век - има социални мрежи, има приложения, ФБ групи и какво ли още не. Нека стават публично достаяние всякакви такива прояви на собственици, а не да се делим на кучкари и не-кучкари.

Ако се въведе такова нещо веднага ще го закрият, защото това ще е директен индикатор за безполезността на лапачите. В този закон няма нищо за крадене, как може така наивно да очакваш някакво перспективно развитие. Виж, че 80% от коментиращите смятат, че нещо се е случили или че нещо се прави.

То това и сега го има в закона - забранено е пускането свободно на кучета, освен на обозначениете за това места, и всички агресивни породи трябва да са с намордник - за тези предложени промени единствено глобите скачат! Тия просто си играят с хората, които не познават закона! А той сега като не се спазва, дали и като вдигнат глобите ще се спазва? Става като ЗДвП - колкото и да го променят - резултат няма. Затова трябва да се замислят как да направят така, че държавните служители да спрат да си чоплят носа или да играят джобен тенис, а да свършат работа. А Симеонов още веднъж показа, че за чеп не става. Дори да се въведат тези промени, никой не може без мерене и оказателство за агресивност да конфискува куче. Да не говорим, че в закона има точно 1 изречение на определението какво е агресивно куче и НЯМА породи изброени - така че само много приказки, приказки - резултатът - НУЛА, и Симеонов за плямпането си взима парички всеки месец.

- Много малки кучета - ръст 30 см и тегло не повече от 5 кг; - Малки кучета - ръст 30 - 40 см и тегло 5 - 10 кг; - Средни кучета - ръст 40 - 56 см и тегло 10 - 20 кг; - Големи кучета - ръст 56 - 65 см и тегло 20 - 30 кг; - Много големи кучета - ръст 65 - 75 см и тегло 30 - 50 кг; - Гигантски породи - ръст над 75 см и тегло над 50 кг.

А къде класираме лабрадорите - ръст на холката 50-55 см, тегло 35-40 кг ? Пък и те са МЕГА агресивни - ще удавят всеки човек в лигите си ...

Хайде сега да го видим Богомил Бонев, дето се закани, че няма да спазва наредбата.

Шило

Контрольорите с кантара ли ще ходят? Щото, колко кила тежи едно животно си здависи и от това, как го храниш!

Повечето от коментарите са абсолютно малоумни и показват някакви скотове, които се чудят за какво да мрънкат. Аз имам лабрадор и го извеждам на дълги разходки два пъти на ден. С повод по булеварда и без повод - в парка. Той тежи малко над 30 кг. Охлажда се през устата в тази жега - изплезва език и така диша. Кучето ми е изключително добронамерено и любвеобилно - няма дете в квартала, което да не го е погалило и поиграло с него (освен тези на истерясващите родители, обясняващи на децата, че това е едва ли не върколак, без изибщо да знаят за какво говорят). Да си вържа кучето и да не го пусна да потича е терор за него. За намордник - въобще не ми се коментира. Не е въпрос на килограми, а на акъл - и за собствениците на животни, и за държавата. Това предложение дири някакъв популизъм, който единствено показва какви скотове са упраляващите. @Валери Симеонов - ти си най-отпред в редицата. П.С. за всички, които ще попитат - да, събирам му ла*ната - има си торбички за тази цел.

Всички инциденти са с "добри" песове. С лошите песове нема инциденти, защото сами се пазим.

Има хора с алергии от козината/слюнката на кучето. Има хора със страхови неврози и деца, които започват да заекват след среща с кучета. Има хора с дефицити в движението, които едно по-буйно и игриво куче може да ги бутне и да причини травми и дори застраши живота. В нашия градски парк една жена имаше два породисти шнауцера и един осиновен шнауцер, които на пръв поглед бяха безобидни и неагресивни. Играеха и се гонеха с други кучета на полянката редовно и свободно пускани. Един ден това осиновеното се стрелна към една баба с бастун, бавно ходейки по алеята и започна да я лае и скача по нея, дръпна й бастуна и тя падна. Счупи си тазобедрената става и извикахме бърза помощ. А стопанката на кучетата се изниза и не се появяваше години. В следващите седмици в парка се появи синът на бабата и търсеше собственичката на шнауцера/адреса й, за да я съди и евентуално получи обезщетение за скъпата операция. Бабата не стана вече от леглото, а синът й беше се отчаял и след няколко седмици се отказа да търси справедливост.

Безумие е да научиш детето си, че може да гали чуждо (непознато) куче. И няка значение колко вие сте убеден, че точно вашето е много добро. А иначе парковете за създадени от хората и са за хората. Живота ни е организиран в общество, защото така всички хора в това общество си помагат и отбраняват срещу външните опасности. Вашите любимци са си ваши и не може да ги натресете на цялото общество. Когато са на обюествено място трябва да сте плътно до тех и да носите пълна отговорност за това което причиняват с действията си , боло то физически или психически на останалите членове на обществото. Щом дете го е страх от куче, трябва да пазим психиката на детето, а не комфорта на кучето.

Категорично съм съгласна, че трябва да пазим психиката на детето. Обаче нека не забравяме, че всъщност за децата е изключително полезно да общуват с животни. Това, което не съм успяла да кажа в първия си коментар - не кучето, а стопанинът му е отговорен. Да наказваме кучетата е жестоко и безсмислено. Нека наказваме стопаните. Повечето от пишещите тук си представят батката с голата глава и бойна порода куче. Само че повето стопани на животни са всъщност съвсем нормални и отговорни хора.

Взимаш си една къща на село с голям двор и си разгождаш лабрадора там - ако искаш и 24 часа в денонощието. Градските паркове не са зоологически градини, в които да тичат кучета котки, и т.н.

Да, в парковете трябва да има само бетон... каква е тая флора и фауна... срамота!

На тебе ти трябва намордник не на кучето ти

До болка позната ситуация - моят е черен, на 11 години. Ама за незапознатите е ....УБИЕЕЕЕЕЦ, МАХНЕТЕТОВАКУЧЕОТТУК.... хем винаги е на повод! и НЕ! НЯМА да му сложа намордник, ащо ще да има припаднали истерчни мами! Но да, в града е винаги на повод!

САМО ,ЧЕ КОЙ ЩЕ ГИ СЪБИРА?

Който и до сега ги е събирал - никой. Големото важно дето са го направили в парламента. Дупка в морето. Поредната.

глоби сте събрали досега? Високите глоби плашат само, ако се събират. Иначе е пунта мара, ако смея да го цитирам :)

Ако някой ми обясни,с логични доводи,защо отглежда питбул,доберман,шнауцер или ротвайлер-ОК.Който пък ги отглежда,да има задължението да прочете малко,какво точно си е взел у дома.Да се запознае с породата,нуждите й,начините на възпитание и отглеждане.Аман от комплексари със страховити песове,покрай татусите и ланците. ГЕРБ,кво значи"едро куче"???Колко да едър питбула,спрямо санбернара?

В планината санбернара с намордник! Чакайте да ви спаси ... ама друг път!

Добре де, да кажем в нашия квартал Общината си разхожда кучетата (бездомните кучета имам предвид) естествено без намордник. Ко приам ся?!

... когато за първи път узакониха програмата за безстопанствените кучета "кастрирай и върни" министър беше Миро Мършата. Определиха срок от три години, който удължиха до пет години, за който трябваше Столична община/Фандъкова кметица и други общини да са решили проблема с уличните кучета. И трябваше министърО да наложи глоба на столична община, както е по закон. Да, да, ама не! Забравиха и от тогава са в нарушение и не изискват не само столична, но и всички други общини да са решили въпроса с уличните кучета. Само бройкат кучетата, отчитат "успешни" резултати за намаляване на популацията, уж ваксинации, обезпаразитявания, кастрации, прибиране в приюти, осиновявания, евтаназии, т.е. разбирай усвояват един все по-нарастващ бюджет.

Само ако гражданите имат право да уведомяват полицията би имало ефект. Който има време да отдели. Да сигнализират на 112 за кучета без намордници ИЗВЪН обозначени територии. Идва патрулка - глоба. В началото ще е доста работа за полицията, но като му бръкнат на бай Кучкар в джоба, ще разкаже на приятели и ще се научат останалите.

Сложи си ти наморник.

Аз не хапя хора и животни, защо да си слагам?:)

А аз от къде да знам че не хапеш. Колко хора се избиха по паркове и градинки!

След като ти си сложиш!

Валката Симеонов тотално е превъртял играта! Един-единствен пример искам да даде за случай на сбиване на две малки кучета, завършил с откъснато ухо и тек на кървища! Един-единствен такъв пример!!! Потресаваща простотия, краен цинизъм и безкрайна злоба бликат от това недоразумение на природата!!!

Пълни тъпотии, отново популистки недомислени тъпни. И разбира се, отново нищо за бездомните животни и как да се реши този проблем? Защото веднага изниква въпроса на тях кой ще им сложи намордник или каишка ............. А валери симеонов се загрижил за психиката на децата и това след като се изгаври с майките на болни деца - тоя трябва да е в затвора .....

Малоумна раута, ку питатИ мен! Първо - онези дребуси, под 5 кг, са мноооого по-агресивни от маса порода големи кучета. Второ - не всички кучета над 5 кг са агресивни, ама нЕма мисЛЪ другари и другарки! Трету - ку не се съ презвЪзпитЪт повсеместните малоумници, оправия нема да има

А защо в парковете въобще се допускат кучета?!Те са за хората,семействата,децата.За кучетата да се определят крайградски територии и да се водят там.Омръзнало ми е от един кучкар в кооперацията да тряска вратите денонощно по всяко време,кучето да лае неистово по всеки слизащ по стълбите.Като искаш живорни,иди на село или си купи къща с двор,защо да тормозиш околните с твоите простотии?

А на много им е писнало от врещящи и крещящи и тряскащи врати деца, но си траят нали. Хайде стига с писнало му било и на нас ни писна от тъпанари, които си гледат само в своята паничка. Кучатата се извеждат два пъти на ден, децата по сто пъти излизат, крещят, блъскат и трошат, кучетата такива неща не правят. Казвам всичко това, само защото ги приравнихте вие, а не аз.

ВС както винаги е изключително тъп. Едро куче с намордник ще умре, ще му се пръсне сърцето. Тези кухи лейки да се консултират със специалисти преди да дрънкат глупости! Иначе съм съгласен, всички кучета на повод - и големи, и малки!

Що мислиш че на тях им пука за нечий живот, те за хората не се грижат, та за кучетата ... или котките. Абсурд!

Не си разхождайте кучетата в тази жега, пускайте ги да плуват във водоемите, езерата, реките, шадраванчетата и морето. Защо например пред Централна минерална баня/Регионалния исторически музей улични кучета и циганета се къпят и разхлаждат в шадраванчето, а за домашни любимци е забранено? Шегувам се, но такива са фактите. Онзи ден на разходка на Витоша, покрай Симеоновските езера, едно малко едричко на ръст почти колкото мен куче от породата преса дого канарио се шмугна между хора и прохождащи деца, прегази езерата като локвички, замръзна над моя дребс като небостъргач, а на мен ми падна сърцето в петите и се отмести чак, когато собственикът му, някакво момче, му изкрещя три пъти. И естествено последваха думите, че било много добро куче и да не се плашим. Ни повод, ни намордник, нито нашийник или нагръдник поне да го хване човек да го възпре при опасна ситуация.

Браво да парламента, един полезен закон!

Айде - оправихте домашните;) А уличните - с тях справихте ли се?! Искам да видя Валерко в "Комлука" как прилага на практика революционните си идеи;))

Валерко ще го водим на разходка по Родпите, Рила и Пирин да се позапознае и пообщува с "добрите" овчарски кангали, чиито собственици не са за санкционирани, щото са "добри" бизнес кучета. А най-страшни са градските 5-килограмови пинчери, мопсове, кавалерчета и др. подобни според Валерко и собствениците им да бъдат санкционирани без да ги мерят на кантар.

Мани го тоя - той куче през живота си не е гледал. Нали ти е ясно, че целта пак е да се напълнят касите на общините с глоби, а не реално да се реши проблема с "агресивни" кучета, станали такива от безхаберието на собствениците си! Колкото мегагига органа за борба с катастрофите ще спре унугундурите по пътищата, толкова и този закон ще ограничи броя на нахапаните и нападнатите!

У нас, на хартия закони и наредби много. Реално приложени: 0.

И кой по-точно ще глобява нарушителите? Забранете изобщо за отглеждане най-опасните породи, а всички останали да бъдат регистрирани и с намордник задължително.

99% от домашните кучета са породоподобни, т.е. кръстоска от няколко породи и наподобяват чистокръвни породи. Породисто куче е само това, което е регистрирано в легитимен развъдник. Така че, дори законът да забрани някои породи, то никой не може да докаже, че агресивните кучета са именно от тези породи. И агресията при кучетата е като тази при хората - не се определя от пол, род/социалната роля на пола, ръст, килограми, големина, височина, въобще външни физически белези.

Кучетата трябва да са вързани, НО как ще определят кои породи са опасни. Списък ли ще има?! Все пак има породи, които са забранени в доста страни.