За пръв път от 86 г.: В "Света София" се разнесе мюсюлманската молитва Езан (видео)

В джамиите във всичките 81 окръга на страната са били изнесени масови благодарствени молитви към Реджеп Ердоган

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сега входът ще е безплатен и няма да се вият опашки

Така се започна и при превземането на Константинопол! Руснаците на колене от монголите,сърбите са дуят ,българите отдавна забравили да живеят заедно,ромеите молят за помощ рим и западните държави и никой не се интересува от никого. по късно Османците превзели Константинопол стигат и до виена...

Сега не е същото. Не ме засяга някаква джамия в Турция. Да се оправя вселенския ли беше или всегалактически патриарх. Не се месим във вътрешните работи на Турция и тя да не се меси в нашите. Иначе не знаех че не мюсюлмани могат да влизат в джамия както каза Ердоган. Като съм ги гледал да се молят навън - не е много привликателна гледка, освен от гимнастическа гледна точка. Виж ако бяха жени, ама те се молят в къщи...

А родните продажни политици и медии се надпреварваха да обясняеат как тирците ни били приятели и да не ги обиждаме да забравим за кланетата и турското иго!

Това, ако не е сигнал за САЩ и Русия, че борейки се помежду си създадоха поредно чудовище, което ще посее много бури ... как пък Европа е толкова спяща и късогледа. Та това е в задния им двор. Толерантността бе не просто убита, а ритуално обругана.

Това е лоша поличба эа Ердо и Турция, ще им донесе лошо, ще видите. Храмът носи посланието и енергията на християнството и донесе слава на Ататюрк, эащото той не го превърна в джамия. има си свещени послания от древнистта.

"дост" на бат Боце Ердоган май се опитва да му го "натакова". Индиректно. Политически. Става интересно и опасно. Кой ли още стои зад това ? С нетърпение очаквам "адекватна" реакция от мъдрия наш Вожд и Учител.

НАТО няма да ни опази от такъв съсед-комшия

То НАТО не е да пази, а подчини страните на САЩ във войните им срещу света, най вече срещу Русия.

...Кипър, Турска република... Разправиите с Гърция... Все НАТО-вски държави...Защитени договорно... :))))

Следва Александър Невски....

Света София е една.Ще дойде друго време и там ще се чуе една друга молитва...няма да сме живи ние да видим,но тези след нас ще чуят и видят.

Meraci

.

Краят на Турция.

Турция не е Ердоган.

За съжаление Е ! Поне засега, дори последните 15 години. Може би ще си спомните, че Турция ни НАДМИНА икономически и е доста пред нас. И пред Гърция и не само...Ердоган е в основата на икономическото въздигане на Турция ! Ако и да не ни харесва ! Дръж приятелите си близо, а враговете още по близо !?

Аллаху екбер-Аллах е Най-Велик.

Така е, велик е Господ, както казвате по примера на нас православните, които построихме този велик храм: Света София (Божия Премъдрост), които вие заграбихте, разпространявайки с насилие, убийства и разрушение религията на вашия водач.

ЕС сега си бере плодовете дето качи султан Ердоган на власт. То не беше наливане на пари, не беше чудо. Сега да си го гледат, той в собствената си държава, може да прави, каквото иска. Не разбраха, че с ислямист не може да се разбереш, пък и вяра да нямаш.

Айде, Дотан и Пеевски да тръгват за там да се надупят и да издават вой!

То това беше ясно отдавна. Турция няма да види ЕС докато Ердоган е начело, пък и известно време след това. Руснаците са прецакани по същата схема като пакта Рибентроп-Молотов - и след 400 години пак не научиха урока че с османлиите договорките са най-малкото пожелателни. САЩ наскоро разбраха за "гъвкавия" характер на същите поговорки. Ататюрк се върти в гроба с оборотите на тунелопробивна машина за метро. Ердоган успя за 10 години да върне Турция със 80 години назад, да се скара с 90% от съседите си и да предизвика невероятни вътрешни противоречия. Инвеститорите с глава на раменете си от години изнасят бизнес... (за съжаление не в България, щото тука е още по-зле положението - поне в последните 5 години). Стигнахме до положение да се чудиме кога ще има пореден военен преврат в Турция, който да върне обратно страната на коловозите на светската държава.

Икономически ,като производство и качество Турция тръгна много напред и благодарение на светския си характер,който до преди години поддържаше привлече много инвеститори. .Но с това връщане към религиозния фанатизъм и прослава на османизма ,ограничаване на човешките права няма да се получи.Хората пак си държаха на религията,но бяха отворени към всички,и сега Ердоган започнаха аномалиите.Какво му пречеше точно Св.София люлката на християнство при толкова много джамии,да й сменя статута??Някаква измислена фондация била собственик.И откога е тази фондация,щото през османско фондации нямаше?Заграбен православен храм от завоеватвли ,нито е продаван нито е купуван,нито даряван,а дори и да е даряван нещщата не са чисти.Ако Ердоган се е принизил да си връща на гърците чрез храма,,това не е начина,Светата Божия премъдрост ще му даде урок.

Къде са сега толерастите? Заюо мълат, а не извикат срещу това очевадно посегателство? Къде е ЮНЕСКО? Хелзинският комитет какво прави? Защо мълчите, бе? Ако някъде в Европа сега някоя джамия бъде превърната на църква цялата либерастия ще надигне вой до небесата, но сега мълчат... Направо ми се повдига от тях. За Ердоган нищо ново, още когато пое властта преди много години казах, че нищо добро не ни чака с такъв съсед, а либерастите ми се смяха и подиграваха и ми обясняваха, че турците са по-европейци от българите и трябвало да влязат в ЕС. Сега гледайте и слушайте.

Къде са сега руснаците ? Къде бяха през 15 век ? Нямаше ги нито при Варна нито при Константинопол. Солун да бъде обявен за Новият Константинопол. Гърция, България, Румъния и Сърбия ( ?) да изградят Копие на Света София в Солун. Аз лично бих направил дарение

Ало градски, какви руснаци , какви 5 лева? Кой прекара османлиите през Дарданелите? Генуа и Венеция, Европа значи. Ами тогава те да си си ги гонят.

всички пляете турция и турците ама като отидете в истанбул се мазните за отстъпки като комшии,лицемери

Цървул.

На всеки,който е плюл на земята Българска и на дедите ни,аз не се кланям и приятел не се преструвам да му бъда.

Най -после правдата възтържествува и Айя София е отново султанска джамия,ще е пълно щастия и като изгори мавзолея на малкия човек в Анкара

това е иэначало православен храм и эатова е нило подтроено. лоша поличба е эа Ердоган и Турция такова оскверняване, ще видиш, ще ви донесе лошо

Вас Ви владее и управлява сатана.

Ако сме християни и имаме достойнство, никога няма да ходим там, купуваме техни стоки и най вече гледаме измислените им уж светски филми, бойкот!

Ами те другите стоки и филми са още по зле: На будисти, атеисти или антихристи

Ердоган иска да бъде велик колкото Ататюрк. Това му е идея фикс. Ататюрк прави от изостанала, средновековна държава -модерна европейска, а Ердоган мечтае да я върне обратно няколко века назад. Да възроди великата Османска империя и да засенчи по слава Ататюрк. Но няма да успее.

аман от разбирачи олигофрени,изостанала средновековна държава смешник,мустафа кемал е един узорпатор ционист и масон който се опита да съсипе османската империя но турския народ не позволи това затова и те кемалиската партия не може да спечели едини избори от 60 години,и сега глупако като отидеш в Турция разглеждаш забелижителности построени от османците

Далеч са вече от културния и цивилизова европейски сват. Ей там да се подритват с афганистаците, сирийците и другата паплач из Азия.

Турция окончателно затвори европейската страница и стана азиатски вилает. Тежко на турците в Европа, ще има ревизия на политики и преориентация.

Гърците са виновни след първата световна война. Вместо да подадат ръка на падналата християнска България и заедно веднъж за винаги да изгонят турците от балканите. Сами искаха да налапат цяла Турция и се провалиха

Гърците са данайското юдейско племе дошло от Етиопия. Не очаквайте чифути да Ви подават ръка-те само искат и грабят.

Всичко това е за да се закрепи власта ма Ердоган. Използва национализма и религията, за да укрепи власта си. Както прави Путин в Русия. Еднакви прийоми на диктаторите навсякъде.

ДПС е проруска, а не турска партив, бе глупендер! Или по-точно бизнес - корпоративна партия. Дреме и на нея за Ердоган, или Св. София.

А на коя партия басни дреме за християнството и Европа бе дебил ? Не бъркай зора за евросредства с евронагласа.

Боби Боклука Суджука и Западналити наркоманци аресват туй!

Който сее ветрове, ще жъне бури. Явно Ердоган Ага не ги знае тези истини, но ще ги изпита върху гърба си...

Много добре - Турция отплува за Азия, лакърдиите с европейското й членство приключиха, САЩ и Европа я гледат накриво. Трябва да използваме момента и да разгледаме с какво се занимава противоконституционната партия ДПС. Който е недоволен - да върви да бие чело в джамията "Айя Софйа".

тъпчо противоконституционната партия дпс е проруска и ръководството и е персона нон грате в Турция,много ясно че Айя София е султанска джамия и не може с някакъв декрет от 1934 та година на един узорпатор да и се променя статута .

За пореден път се жертва историята, за да се угоди на нуждите на религията. Дали все още някой се съмнява в постулата - Религиите са опиум за народите?

Ха боко отказа на Фолксваген за да построят завода в Турция А АЕрдоган прецака всичко

Ако всички европейски фирми си изтеглят заводите от Турция ако САЩ се оттегли тотално от Турция ако Путин откаже инвестиции и турски поток тоя дали ще е толкова смел или ще коленичи? Играе си с огъня и с целия християнски свят! Света София е създадена като християнски храм и такъв трябва да си остане!!!!

Прав си. Само, че няма да се случи.

Ще се случи Въпроса е Константинопол ще остане ли турски ?

Който плаща той поръчва музиката,нека те си гледат тяхната работа а ние нашата, че май повече сме я закъсали.

ЕС плаща а Турция се опитва с чужди пари да се преструва на велика

Дреме му на Ердоган

ЗА ПРЪВ И ЗА ПОСЛЕДЕН ЩЕ Е! СКОРО ТУРИЯ КЕ ПАДНЕ! ЛЕТО 2020-0!

А Росенец кога ще е пак български....а? Без да хвърлят знамето на боклука.

Тъжен ден за цивилизацията. Добре дошли в 15-ти век.

ти ли си цивилизацията бе смешко,Турция е век преди нас да не кажа век и половина

Заради Турското робство сме 500 години назад иначе щяхме да сме равни на Франция, Великобритания, Австрия... но османците тук нищо не са построили, нищо не са създали, само църкви са обърнали на джамии и сега е време пак са станат църкви!

Точно Великобритания,управлявана от евреите-хазарски ционисти и дедите им старшите юдейски фарисеи са направили така,че първо България да падне под Турско робство,а второ да е по-дълго под робство.

Ердогон е болен на темата да стане нещо повече от Кемал Ататюрк. Червеят на славата му гризе мозъка и ден и нощ. Как обаче ще зъвърши тази работа не се знае.

Ердоган не може дори да запълни обувките на Ататюрк. Този примитив гледа назад Ататюрк е гледал напред.

За Курбан Байрам лично даравам на Ердо 100 кила сланина !!!

Аз нямам проблем с присъствието на други вероизповедания, но защо ли не вземем да превърнем джамията при ЦУМ в Православен храм? След като Св София не се зачита в Истанбул, защо трябва ние да се съобразяваме? Колко църкви има на територията на Турция, и колко джамии в България? Вярно, че населението тук е смесено, и в процентно отношение българските мохамедани/мюсюлмани не са малко, но някак си ми е обидно... един исторически обект и храм да се превърне в джамия, а ние се съобразяваме с друговерците..

Какво общо имат българите християни със света София?

След смъртта на Ердоган това ще се промени отново. А може и по-рано. И ще бъде по волята на Аллах. :) Търпение.

Превърнал най големия християнски храм в света в джамия.И какво иска да покаже,че щом християнския храм е в територията на Турция може да го превръща в каквото си иска.Но това е исторически паметник,много преди да дойдат османците.какви корани,какви молитви в християнски храм?както падна османската империя,така ще получите същото от" Св.София".Ердоган блъфира,и преиграва но е само във негова вреда.Загуби уважението на света, Турция вече не е светска,не е на Ататюрк ,а на един ограничен човек.

Вече милион пъти се обръща в гроба Кемал Ататюрк! Баси олигофрените в тази мухлясала и изостанала в мисленето държава!!! Кемалисти, върнете си властта и изгонете това недоразумение Ердоган и неговите селски поддръжници, за да не ви вкара в гражданска война!!!!!!!

Жалко за светлите идеи на Ататюрк. Турция бавно, но с упорито постоянство, се превръща във фанатична и неконтролируема държава. И без това цял Истанбул е пълен с джамии, строят се и нови, но Света София като музей беше символ на подадената ръка към цивилизацията, обединяваше и християнските символи и мюсюлманските, а сега ще се превърне просто в поредната джамия. Жалко! Наистина Ататюрк ще се обърне в гроба, ако види докъде доведоха родината му сегашните управляващи.

Браво на Ердоган.

А можеше с този коз да блъфира и пред ЕС и Световната общност. Направи минет на избирателите си а Турция стана ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА. Фолксваген вече не може да строи завод в Турция, защото "Общественото мнение" няма да позволи.

Сланина за теб, неверни свиньо

А на тебе от коя цивилизация ти подадоха ръка от покрива на Св. Неделя през април 1925г.?

Така се прави.

Че е ГЪЗОРЪК и една джамия не може да построи? Дебела построи летище на брега на морето....на морските урагани и ятата чайки. Дебил от класата на Путин с "православната църква на Победата с МУДИРА НА ФЮРЕРА.

И сега какво. Край на PR кампанията. И какво се промени в икономиката. Статута на Турция. Нищо. Утре освен да почне да иска да върне старите османскии територии. Да ама не. Не му остават ходове на Ердоган. Този PR ход ще му спечели една седмица. После пак мизерията, недоволството ще се върнат на първо място в мислите на хората.

Ердоган сваля руски самолети, путин отива да му целува ръка. Прави на нищо тръмп и му се подиграва. Тръмп нищо не може да направи. Нахлу в Либия, Ирак и Сирия. Всички се насраха. Гърция умира от страх. Хахаха. Турция е световен лидер. Приемете го и се подчинявайте.

Ти вЕрно си много наивен! Путин НЕ МУ ЦЕЛУВА НА КРАК, НО ЕРДОГАН - ДА. И на крак самият Ердоган му ходил на йрак, за да купува срещу условия от Путин, руските ракетни установки. Така, че не пиши глупости! На Тръмп му е през оя работа, какво мисли ердоган, зото той ако иска, може да го застави да направи каквото му трябва, за да за американските интереси, капиш!

САЩ само са си изтеглят производството за Ф-16 и Турция е фалирала. Ами ако Рено изтегли заводите си? Докато Иран е с аятоласи, САЩ ще държи Инджирлик и ще се занимава с Ердоган. Паднат ли аятоласите....Край с Турция. Ще има Кюрдистан с американски военни бази. А което остане от Турция ще бъде натъпкано с башибозук против руския Кавказ. Дегестан, Чечня, че и Краснодар може да поискат РЕФЕРЕНДУМ.

Яж ми сланина и се гръмни

Защо западната "демократична" общност мълчи позорно за поредното унижение и плячкосване на християнска църква ? Много избирателно врещи тая така "демократична" общност...

РАЗГРАБВАНЕТО на Константинопол и Св. София го извършват първи КРЪСТОНОСЦИТЕ. 40 ГОДИНИ времето златото на Източен Рим на Запад. Тогава се ражда днешния Запад....от Източноримските богатства. Несметни. Днес чифутските заложни къщи се наричат LOMBARD само по 1 причина: Златото на Константинопол е складирано в еврейските къщи в LOMBARDIA на ВЕНИЦИАНСКИТЕ търговци.

Уж сте "правоверни" а една джамия не можете да си построите и се гъзите в християнска черква.....строена още преди да ви се е родил Пророка ви - ебача на малолетни 5 годишни момиченца. Провокация на евреите в абсолютно същият формат, както с негрото Флойд. Негрите ги работят чрез расизъм.....джагалите чрез "правоверие". Докато има дебили, ще има и "правоверни" и роби.

Край... Чашата на търпението преля..... Защо трябва да търпим исламското присъствие в Европа?! Длъжни ли сме?! Толерантност към варварите, не може да има....

И така Гроб се сдобиха с нови избиратели....

Време е в България, в центъра на София пред ЦУМ да махнем онази ислямска джамия.. Може земята а стане държавна собственост и да се ползва за нещо друго, или да изберат най- стария българин с корени в град София, който докаже с документи че негови роднини- българи са от най- дълго в София, и да дадат на тоя най- стар софиянец, земята под тая джамия пред ЦУМ... Ислямститие - Османци, араби и турци са ибили и изклали МИЛИОНИ българи за да почнат да строят в София.. Време е да махнем СИМВОЛА да Враговете- башибозуци... Преди години, дори махнаха мавзолея, а са оставили тая ислямска джамия...

Баня баши джами е върху....НАЙ-СВЯТОТО БЪЛГАРСКО МЯСТО. Там е ЧЕРКВАТА на Успението на Св. Иван. Когато джагалите превземат Сердика, ЧЕРКВАТА е превърната в джами. Когато джагалите се гъзят в намаз....газят надгробните плоча на Св. Иван. Чак когато Светите Мощи на Светеца са спасени в Рилската Пустиня....Св. Иван става РИЛСКИ. Учете си историята и ВЯРЯТА ....Лумпенпролетариат плебейски.

Ти си тъп гяур (неверник),тапанар ,неук ,Неграмотен евнух. Свети Иван Рилски умира в Рила и после мощите му след години са откарани и Средец. Тапанар неук

Поредното доказателство, че са диваци!

Забрави как марширувахте и си вдигахте поличките пред Вожда на Трибуната на Мавзолея.

Ататюрк ако види в какво превръщата дъжавата Ердоган, ще се обърне в гроба!