Втори сме в НАТО по разходи от БВП за отбрана

Преведените пари за новите изтребители F-16 представляват 60% от разходите ни за отбрана

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Парадоксът на БокУ: хем сме втори по разходи за отбрана, хем отбрана няма.

Втори в НАТО и първи по мизерия!

Ако бяхме платили пълния пакет, щяхме да сме първи и Боко щеше да има още една причина да се похвали;))На наш гръб.

Втори сме по военни разходи , ноооооо ... нЕмаме НИЩО !

Най-бедните в ЕС, за сметка на това най-големите гъзоблизци на САЩ.

Ехааа, родни тъпанари,а народа кучета го яли ....

Стъкмистика. Дайте средно за последните 10 години къде сме. Сравенете ни армията с Гърция или пък с най-вероятния ни бъдещ военен враг - Сърбия, едва ли въобще бихме се противопоставили на някой друг сами.

Парите хубаво са преведени, aма самолетите къде са? Иначе, ако ще е само за спорта може да преведем още 20-30 милиарда (с бърз кредит) и ще вземем първото място за 5 години напред. Каква е ползата за България? Не е важно само колко пари си похарчил, а и какво получаваш насреща! За момента имаме само голи обещания и надежди, че един ден, след 4-5 години ще ни дадат няколко самолета. А дотогава?

Като ни паднат още малко доходите ,ще станем и първи ...

Рускофилски пост пореден стъкмистика - айде чао друзя от петата колония

Втори сме по разходи за отбрана, но за сметка на това сме първо по бедност, и то не само в Европа. Благодарение на едни управляващи...

Ха ха ха ша ма уморите от смях бе

Явно сме много богати. Заплатите ни са много високи, пенсиите също. Здравното ни обслужване е на висота, както и образованието. За наука и нови технологии отделяме много средства.

Първи по бедност ама иначе спонсори на ония богатите дето комадошат в нато... Такава новина трябва да е само като позор за властващите на които не им дреме бедността на тия дето трябва да им плащат спонсорството за богатите...

Браво

то затова сме и най-бедни...

Е това е да се правиш на по-католик от папата. Само че тези управници го правят за наша сметка, а не със свои пари.

Тази година втори, догодина първи. Ще платиме и останалите 8 изтребителя f-16 block 70 които ще пристигнат през 2030 година, тъкмо когато България ще е домакин на световното първенство по футбол и ще могат да прелетят над новият национален стадион в София за 300 милиона лева.

В Бюджет 2019 са записани 1.414 млрд. лв. разходи за отбрана. След актуализацията разходите скочиха на 3.515 млрд. лв!!! Увеличение 2.49 ПЪТИ!!! От Мутра- премиер толкоз. ... ПП: В Средносрочната бюджетна прогноза е записано: Табл. III-3: Разходи за отбрана за периода 2019-2022 г. като % от БВП: 2019 г. - 1,58%; 2020 г. - 1,61% ; 2021 г. - 1,64%; 2021 г. - 1,70% . Но гербавите БОЙКОТИРАТ собствените си бюджети...

ето за такива случай е измислена поговорката: "На гол тумбак чифте пищови" 2 милиона българи са под прага на бедността, но пък сме втори по военни разходи. Когато Русия показва нови оръжия соросоидите там и по света - в частност неговите критици от САЩ, реват, че вместо да харчи пари за социални програми, Путин бил харчил много за военни цели. Сега обаче този довод не се използва за бедна България и ББ. Защо такива двойни стандарти, бе, братя от Америка и местни соросоиди?

БРАВО !!! Ако искаме защита от руските окупатори, трябва да бъдем лоялни към алианса !!! САЩ ни освободиха от съветско робство и няма да допуснат да паднем под руско робство повече !!! GOD BLESS AMERICA !!!

Сега и две нови немски фрегати въоръжени с томахоук и два миночистача и 200 бронирани машини и ремонт на 25бр Су -25 и 12бр Миг29

за разходите разбрах - велики сме, сега да разбера как сме с отбраната, за да разбера пък като се разходваме така страхотно дали бихме могли... все пак..... забравих си мисълта, щото ми се разходи нанякъде.... а, да, ше се отбраняваме ли или не - това не го разбрах.

Тъповатий, тая поговорка е за ушанките, а не за ас. Ние живеем в пъти по-добре от ватнеците, като процент от БвП.

и кво? пак сме на визи и на интервюта.

Най бедната страна в Европа, което означава че се управлява от най простите политици се хвали с най много разходи. По глупава държава едва ли има?

30 години не сме купували почти нищо - сега сме били втори след Щатите ! Айде малко по-сериозно !

Руският военен бюджет пада като процент вече 2 години.

Никой да не псува

Със сделката за F-16 България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана България ще стане първенец в НАТО по разходи за отбрана за 2019 г. след като правителството вече преведе на САЩ 1.2 млрд. долара за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според препоръките на НАТО всяка държава трябва да отделя годишно 2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за отбрана, като а 20% от тях отиват за ново въоръжение и оборудване. България ще надхвърли този показател, но дори през 2020 г. това да се повтори заради проектите за ново въоръжение за бойния флот и сухопътните сили, скокът с над 100% на планирания бюджет на отбранителното министерство изглежда невъзможен да се поддържа устойчиво години наред, а и не е демонстрирана политическа воля в тази посока. Средствата за отбрана за 2019 г. ще са над 2.61% от БВП Бюджетът на Министерството на обраната за 2019 г. е над 1.414 млрд. лв. С актуализацията на бюджета се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2.100 млрд. лева. Това ще увеличи разходите за отбрана за 2019 г. до 3.515 млрд. лв. Спрямо пролетната прогноза на Министерството на финансите за размер на БВП от 115 437 млрд. лв излиза, че средствата, дадени за отбрана за 2019 г., ще са 2.61% от БВП. От всички страни членки на НАТО само САЩ имат заложени по-високи разходи за отбрана за тази година - 3.42 %. Със сигурност парите, похарчени за отбрана до края на година ще са много повече, тъй като за миналата година от Министерството на отбраната отчетоха разход от 1.53 % от БВП без да има значими инвестиционни проекти. Тази година България може да изпревари и САЩ по този показател. Прогнозни данни за разходите за отбраната в НАТО, като процент от БВП за 2009 г. и данни за 2014 г. По другия показател - 20% от разходите за отбрана да бъдат дадени за ново въоръжение и оборудване, България ще излезе абсолютен първенец, ако се сбъднат прогнозните данни на Алианса. Тези 2.100 млрд. лева, дадени за изтребителите, представляват 66.67% от парите за отбрана. Прогнозната таблица на НАТО за 2019 г. е водена от Люксембург с предвидени 44.6% от разходите за отбрана да бъдат за нова техника.

"Няма такава държава" - хахаха, а това звучало обидно. Но е истина!!!

Българската армия никога не е губила битка Българите създадоха славянската цивилизация България е единственната държава в света продала ядрен реактор на Русия

машалаах...

Е те нашите ошашавени политици само в това могат да ни направят първи! В инвестирането в чужди икономики, за сметка на смачканите данъкоплатци. Ма ще видите данъци на кукуво лято, заделяйте си от сега от рушветите, щото вие ще ги плащате хвърчилата за "отбрана"! Ма каква отбрана може да даде един изтребител?

А предните години бяхме предпоследния, демек пак втори.

Нивата на радиация в Северодвинск са скочили до 16 пъти след взрива в Бяло море. Ядрената енергия не е за всеки и най-вече не е за пияници и разни там мутри.

Няма такава държава!

Когато в Москва пръднат ние се насирахме! Добри Войников - Криворазбраната цивилизация. Къде две национални катастрофи там и ТРИ! ГОЛУЕМ ПРАЗЪЪЪЪ!

Борисов да си ходи в затвора ,че започва да ми образува нерви. Шкембето войвода също в затвора.

Съветско робство с бензин по 60 стотиники и 400 боийни самолета съвтеско производство? И сега с безин по 3 лева и без бойна авиация? Вярно гоб блес ама не америка.

Ако Корни беше на власт тези милиарди щяха да потънат в сметките на Арабаджиеви, Стайкови ,Баневи Брендовци и т.н. ! Само Мургина ги дърпаше от ДДС тия милиарди за една година при БеСеПе то !

Ама като те нацелят новите руски оръжия, ще има да квичиш, преди да почнеш дап скимтиш, и ...

По почина на Москва: Беларус подарява нови "Миг-29" на Сърбия Изтребителите ще бъдат доставени на същия принцип и условия, при които по-рано Белград получи самолети от Русия

Радиацята в Северодвинск не е африканска чума по свинете, само я говорят, не унижощава на хората поминъка.

Мда робите са първенци по плащане на данък робство , пък народа беден и ошушкан на кой му пука нито на тези които дават парите нито на тези които ги взимат и казват ще видим.

Хаа,ха,ха,ха...

По този повод, ще изпратим 10 от ПЕТТЕ самолета които ще получим след 8 години, за да се включат в коалицията срещу Техеран.

Каква отбрана ,какви пет лева. Турция или Гърция ще ни превземат за 6 часа.

гладни боси и жадни но след пет години може да имаме самолети но пък тогава няма да има кои да ги управлява тази българия просто няма да я има

Първи са ФАЩ, втори техните лакеи от ГЕРБ и "Патриотите"