Тайната на старата Гъмза

Освен Мавруда и Мелнишкото в голямата тройка български вина от местни сортове влиза и Гъмзата.

Обратно в новината

Коментари - Тайната на старата Гъмза | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетох материала Тайната на старата ГЪМЗА Имам въпрос към вас: Каква е разликата на винените сортове Гъмза и Новоселска Гъмза

Къде изчезна? От времето на соц-а, леко, пивко и евтино вино?

ДЕДО МИ И БАЩА МИ МЕШАХА 5-6 ВИДА ГРОЗДЕ ЗА ДА НАПРАВЯТ ХУБАВО ВИНО ... ТАКА ПРАВЯТ НАЙ-ХУБАВИТЕ ВИНА ВЪВ ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ ... ОТ 1 СОРТ ПИВКО ВИНО НЕ СТАВА :))

Много си отворен, без да си знаещ! Нито едно френско или италианско вино (пил от повечето) не може да се мери с новоселската Гъмза! Не случайно У. Чърчил си е доставял от него в 20 л. дъбови бъчвета, а не френски или италиански вина. България има едни от най-добрите (да не и най-...) климатични и почвени условия за земеделие и винопроизводство (а киселото мляко е ноимер едно доказатерлство за това). Но от мъдрата политика на разни хорица през ппоследните 28 год. това може да се превърне в история.

наи-скъпите вина в света се правят от един сорт вино, за справка бургундия и напа ;)

Момъкът не е имал възможност да се учи достатъчно, за да може да прави разлика м/у нещата.

ИМА ЕДИН РУСКО-УКРАЙНСКИ ДЪРЖАН ОТ АРМЕНЕЦ САЙТ НА КОЙТО СА ДАДЕНИ ДЕСЕТКИ СОРТОВЕ БЪЛГАРСКО ГРОЗДЕ ... И СТОТИЦИ ДРУГИ СОРТОВЕ - ОТ ЦЯЛ СВЯТ ... ИЗПОЛЗВАМ ГО ЗА РЕФЕРЕНЦИЯ .... Сорта винограда по алфавиту vinograd info

В статията е пълно с глупости.

Някой под мен рече, че за всичко си бил виновен Българина, щото му било липсвало постоянство. Не съм съгласна, щото след десетилетия мачкане секакви супермаркети и рекламни хитреци-глобализатори вземат пъ ти разсипят поминъка и табиета, та се приземили хората да търкат задниците на бабичките н'ги. Преди години един технолог от Видин ми каза, че Гъмзата се гледа вече, само за да не си заминела. А съм пила вино от сто-годишна лоза и разликата от бълвочите в украсени шишета е неописуема! А колко профисьонални "сумелиета" се навъдиха на запаТ - не е истина просто!

Харесвам ти ентусиазма, ама с правописа си...

Тава а с манко северозападен диалект, не а дисграматичност. Диалектът е неповторим териториален културен феномен, както неповторимо е и виното! Всеки и а право да говори на своя диалект, което подчертава богатството на Българския език и историята!

Не е достатъчно да познаваш буквите и да можеш да четеш, но трябва и да разбираш. А не да реагирaш първосигнално, само защото трябва да кажеш нещо (в психологията/психоалазита това се нарича защитна реакция/рефлекс на егото). Умният човек, когато не може да разбере, запазва мълчание. Защото инстинктът му подсказва, че ще се изложи, ако дава мнение за онова, което не разбира. Нарича се интелектуална честност, което на нас българите не ни достига.

Статията не е съвсем коректна. Гъмзата има няколко разновидности и новоселската е по слабо обагрена от тази, която се гледаше в района на Павликени. Това, че гъмзата е сорта, който натрупва най много захари също не е коректна. Сорта е късно зреещ и 29 захари могат да бъдат натрупани единствено при климатични аномалии иначе есенните дъждове напукват гроздето. Друга основна разлика е, че старите лозя са на собствен корен, докато новите от същия сорт са на подложка. Този факт коренно променя параметрите на растението.

"климатични аномалии"... времето си е време, годината квато си е - такава си е, такъв ше бъде и захарния градус. А Видинско е уникално место за земеделие, особено за винарство и градинарство. Климатът и почвите в Ново село на Дунава не могат да се сравняват. Не споря кое е по-добро, просто не може да се сравняват!

Имам особени чувства към това вино. На времето съквартиранта ми по стая в 12-ти блок на общежитията на ВМЕИ беше от Видинско. Що гъмза сме изпили- ние си знаем... И багодарение на нея станахме инженери -той в "Опел", аз - в "Хидравлика" :)

Подкрепям! Вероятно и дечицата са благодарение на сорта.

За децата не знам, ама за инженерството - със сигурност. Прочети "Аз бях вундеркинд" на бащата на кибернетиката - Норберт Винер - и ще разбереш какви дълги и сериозни запои е имал в следването си.

И сорта Гъмза бе ликвидиран, като много други неща, конкуриращи Европа. На приемите в западна европа Гъмзата е било най-търсеното вино. Но какво ги интерисува т.н. демократчета.

Да благодарим и за филоксерата на братята зад океана. Тя сама не го е преплувала. Очаквайте скоро и огнената мравка!

Имам късмета един познат да произвежда от собствени лозя във видинско и носи в София. Много, много е вкусно. Цената за мен стига на 5-6 лева литъра. Всичко, което пише е вярно, макар да не разбирам от технологии. Наздраве

Може ли някакъв контакт за да си взема и аз винце от Гъмза?

Гъмзата понесе тежък удар с желанието на новите винари, най-често мутри, построили изби с кичозно шато до тях, които с цел повече количество, изкорениха масивите с този уникален чисто български сорт и ги засяха с елементарните мерло и каберне. Защото "разбирачите" им внушили, че рандеманът на гъмза спрямо каберне е 1:3. И така постепенно гъмзата изчезна. Дори в института по винарство в Плевен са оставили само 3 декара за запазване на сорта, а не за производство. Това е геноцид към вековния уникален сорт гъмза и ние, истинските фенове на виното гъмза сме наказани от алчността на новоизлюпените мутро-винари да не можем повече да се наслаждаваме на уникалната гъмза.

При това резултатът е предвидим. Дивашки капитализъм построиха тук бившите членове на БКП - такъв, какъвто няма вече по света. Те бяха недоразбрали "Капиталът" на Маркс. Запомнили са му само простотиите, описателни разкази точно като за милиционери. И мелнишката лоза изчезва. Дано маврудът да се задържи. Глупаците си мислят, че като продават френски сортове, които за тях са шик, ще пробият навън, където си имат достатъчно френски вина и без нашите мутри.

От института по пазарно стопанство, демократична конкуренция и пр. Защо новоселската Гъмза изчезна от пазара? Въобще избата в Ново село функционира ли?

Ами питай ги що! Щото не щат да повдигнат въпроса за подправянето на вината, за сертификация и т.н. Щото България е "малка". Щото германския кисльоч вече се продава, като особено ценен подарък за близки, в австрийските лозя човек не влиза, но са адски скъпи, хвърлят огромни пари за реклама, държавата ги поддържа на всеки сантиметър...

Че което човек сам си направи, никой неможе да му направи. Аз съм човек на възраст и съм опитал от всичко родно и чуждо. Познавам и историята (онази другата). Та пак ще споделя: Най-неизличим спомен имам от вино новоселска Гъмза, което пих през 1989 г. Един от основните недостатъци на характера на българина е, че му липсва постоянство в най-широк смисъл. Направи нещо много добро (качествено), но не може да го поддържа и да го установи трайно. Затова непрекъснато дели нещата на бълг. и други (изключенията само доказват това).

Ако искате да правите реклама на Българското, което беше съсипано от "европейската" реклама, защо не опишете историята на винния бизнес, след разрешаването на влагане на захар във вината? Като пишете за Великата Гъмза не е лошо да информирате читателя, че соца закри винарското училище във Видин. Всеки бандит-тежкар винаги е желал да има изба и лозя, но истински вина стават на малко места в Европа и едно от тях е България, ама пустата европейска лакомия тури захар на виното!

Да внимаваме! Нищо общо няма Европа със захарта в българското вино. Пък и не знам някой да му слага, може би да общуваш с глупаци. Но, ако няма естествена захарност му добавят, то иначе не става вино.

Имах предвид добавянето на захар във "вината" от алпийския регион, а не в Българските.

някой дали не продава истинска гъмза да пише моля, искам да си поръчам за зимата.

Никой не продава менте, всеки продава "истинска". Гъмза.

Аз си купих от едно винарско магазинче във Видин, а то се намира в партера на блока срещу колодрума на входа на града веднага след жп-прелеза. Живея в чужбина и си го донесох и все си го пазя, сега са пости, ще го отворя на Коледа. Естествено, най-добре е да отидеш до Ново село и да си купиш от хората, тъкмо ще го пробваш. Видинските вина са най-хубави и най-сърдечни, защото са обикновени и "ненагласени".

Това исках да кажа и аз, че правилният въпрос е, откъде можеш да си купиш? Щото иначе всеки продава "истинска".

Предлагаме домашно вино от гъмза, отгледана екологично в СЗ България и ръчно ронена. При интерес, моля пишете на belrekadir.bg.