18 коли се сблъскаха в тунел на магистрала ”Хемус”, 2 са ранени

Катастрофа с 18 коли затвори за часове тунела на Витиня на автомагистрала „Хемус” в посока Варна. Катастрофираха ТИР, два товарни автомобила и 15 леки автомобила.

Обратно в новината

Коментари - 18 коли се сблъскаха в тунел на магистрала ”Хемус”, 2 са ранени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бе каква е тая измишльотина "съобразяване с пътните условия"? Пътните условия се определят от Агенция Пътна Инфраструктура. Поставя се ясно видима маркировка, която да отговаря на изискванията. Когато пътят е построен през място, където се образува мъгла, това се обозначава и маркировката се съобразява. Когато има дупка на пътя, се праща екип, поставят се обозначения и участъкът се ремонтира. Има разрешена и неразрешена скорост, не "съобразена". Не се предполага експертите да пропуснат да маркират/обезопасят опасните участъци от пътя. Ние какво правим? Обвиняваме себе си, че не сме акробати на пътя. Ми като ходим в лайна, мирише. Хайде да започнем да ги чистим, вместо да се наричаме един-друг лайнари?

Момичета и момчета правилото за определяне на скоростта е просто - трябва да можеш да спреш до там докъдето виждаш. Мъгла, дъжд, сняг, завой, тунел няма значение. Просто трябва да можеш да спреш до там докъдето виждаш. Останалото е "не съобразена с пътните условия скорост". как са се натресли тези 18 коли? Тунела не бил осветен достатъчно. Ми в тунел се кара на фарове (задължително) значи трябва да можеш да спреш до там докъдето ти осветяват фаровете. Това е!

Не ми е ясно защо карат като луди за да не видят, че има катастрофа и да спрат. Ето ти причината -скоростта

При пътния инцидент между ТИР-а и товарния автомобил, ТИР-ът бе застанал обратно в посоката на движение......гледам снимките и се питам,как така ТИР-а ще се извърти по посока на движението в тази теснотия?На мен ми изглежда все едно е карал в насрещното...

Причината е ясна .Не е добре осветена така наречената дясна тръба.Лявата на която се направи реконструкция е по-добре осветена.Въпреки,че и към нея имам препоръка.Така наречените шумо-притъпяващи стени трябва, да се оцветят в бял цвят за да се подобри осветеността.Всичко е въпрос на финансиране.

ОСНОВНАТА ПРИЧИНА Е, ЧЕ ПЪРВИЯ ТУНЕЛ Е С Л А Б О ОСВЕТЕН !!!!!

Въпреки че съм с 22 г. стаж като шофьор, никой не би могъл да каже, че е застрахован от катастрофи. Но аз като карах курса през '89 г., помня какво казваше инструктора за т.нар. "сигурна дистанция"-простото правило "МЕТЪР на КИЛОМЕТЪР", т.е. ако караш със 100, трябва да имаш поне 100м от този пред теб. А идиотите дето карат със 120 до бронята ми,не знам кой ги е учил или на какво се надяват.

ако беше слушал и учителката ти по Български език щеше да знаеш че дестинация се пише с е не с и :)

Ако бяхте слушал Вашата учителка, щяхте да правите разлика между дистанция и дестинация :)

А ти Алекс ако беше се учил да четеш, щеше да знаеш, че ДИСТАНЦИЯ и ДЕСТИНАЦИЯ са различни неща. И ДИСТАНЦИЯ, НЕ Е ДЕСТИНАЦИЯ ! Отвори си очите хлапе!

89-та сте карали ВАЗ и АЗЛК, та мисля, че добре те е учил човека.Сега съкрати дистанцията 5 пъти с автомобил произв.2010г и ти идват зад бронята.Просто трябва да се мисли и внимава при днешните скорости.

Задният може и да не спре толкова бързо.

Нека да не делим шофьорите на селяни и на граждани. Аз не видях нито един баровец измежду катастрофиралите. Шофьорите според мен се делят на хора с опит и без. Когато е хлъзгаво нищо не помага. А професионалните шофьори в по-голямата си част са опитни и по-скоро ми се струва, че просто фирмата вместо да обработи заледения участък се е надявала слънцето да свърши тази работа.

Не е ли очевадно - нещо не е наред 18 коли са катастрофирали и то верижно. Всичките ли поред са били с "несъобразена скорост" или нещо куца в случая? На всички е чсно, че тунелите течат, което не е нормално и от ниските температура са замръзнали заради течението. А термина "несъобразена скорост" е измислен точно за да се прикрият нередостите по пътищата. Защото в закона се казва, че всички препятствия се означават и понеже това не се прави катаджиите измислиха горния термин за да те глобят и да не съдиш виновните, защото в същност ти си виновен.

Когато ТИР се натресе в стена, нямаш спирачен път, дори и да си на 40 метра зад него. Просто се удряш...

40 метра е погрешна дистанция при скорост (позволена) от 80 км/ч

Прав си за каква несъобразена скорост говорим? При положение че от месеци не е валяло няма кой да очаква очаква лед на пътя и да се се съобразява с това.Помня един катаджия по телевизията определи причината за друга катастрофа "несъобразена скорост " при което репортерката му каза че колата се е движила с 1 км/ч а той отговори че е трябвало да се движи с 0 км/ч "несъобразена скорост" при което репор

Карат като изроди. Мрат като червеи.

Ти си елементарен човек и не разбираш от пътища поддръжка,винетки,пари,много пари и произшествия заради несвършена работа от някой държавен служител/ех службички/

В много държави всички големи тунели и мостове се наблюдават с камери. При инцидент веднага се подават звуков и светлинен сигнал, за да известят другите участници в движението. При превишене скорост глобите са много високи, а се прави и запис. Настилката е грапава, за да се предотврати евентуално хлъзгане и има котешки очички по стените и пътното платно.

Колко глупости са се появили! Навсякъде по света се случват верижни катастрофи. Добре, че няма жертви, другото са глупости!

А аз се чудех защо стават верижни катастрофи по магистралите и аутобаните във Франция,Германия,Италия и другите бели страни,а то какво било-Хората не са били софиянци,я всички бързо да си направят по една адресна регистрация в София и да престанат тези проблеми. Нека спрем да говорим глупости и постоянно да има такова разделение в тази така наречена "държава".Докато не престанем да се държим като стадо,а не като общност няма да ни бъде.....

навсякаде по света се случват тези работи ,но всичко опира до хората и начина на организация.патищата в бг са лоши ,а манталитета на каране няма аналог по света.95% комплексари.примери всеки ден,като....взех софя-пловдив за з5 мин. и пих цафе на ихтиман. чеерс. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"движение със скорост, несъобразена с пътните условия" e вечното оправдание на държавата за състоянието на пътищата. С тази констатация не можеш да съдиш собственика на пътя. Така е по-лесно, отколкото да вземат да сложат повечко светлотразители по стените. Е да. Няма да струват 4-5 милиона, че "да има и за нас".

Тия тунели са си много хубави, ти явно не си минавал от там. Просто е заспал тираджията.

Мнението ми беше за измъкването на държавата от задълженията и по поддръжка на пътищата, ама човек трябва поне малко да е интелигентен да го разбере. А иначе ела покарай малко по тунелите в Западна европа и после ми разправяй колко "добре" е обозначен този тунел. Да. Знам, че по-хубаво от родната ... си няма.

Има обозначение да се движат в средната лента. Причината е ясна и от снимката. За да стане ясно вижте тавана.

ДО 31-ЩО ЛИ НЕ МИ ПАДНЕШ ЧЕ ДА ТЕ ОБИДЯ НЯКОЛКО ПЪТИ.

за 31-има начин да те открием кои си,ако не ти е ясно, може да разбереш ,кои са нешасниците,анадола ще ти стане тясна.

ДА СЕ ИЗТРЕБЯТ!

Който ноже вади от нож умира, или някой негов близък де! Пропадалище! Кой ти даде нет!?!

18 селчовци тръгнали на лов за прасета и компоти се праснаха в тунела на МАГИСТРАЛА ХЕМУС...хахаха

"Гражданино" питай своите родители и прародители от къде са дошли. Аз силно се съмнявам, че си 2-ро да не говорим 3-то поколение "гражданин". А и не мога да разбера какво имаш против хората от по-малките градове и селата. Нали хлябът ти идва от там. Без тези хора ще ходиш само в Mk..холестерол..nalds. Да не споменавам за боклука, който се извозва от "ГРАД" София към полвин България. Град с толкова горди "граждани" като теб, но без елементарно сметище. Или пак са ти виновни хората от провинцията, преселили се поради продължаващото разпадане на държавата. Пък може би си един от тях, кой знае.

защо винаги има по някой комплексиран селчо който веднага търси родословното дърво,що не се върнеш още по назад ,да видиш кви маймуни са били пра пра родителите ти от каменната ера

Е ве пичове ама вие сериозно ли не увеличавате дистанцията поне петорно преди да навлезете в тези тунели, е тогава очаквайте и други сакътлъци, щом не искате да съобразите карането си с пътните условия. Сигурно не сте и чували че освен тъмно и мръсно там винаги е мокро, и водата замръзва.

Пътните служби не си вършат работата! Пишат тонове сол и пясък и гуш паричките на някой в джоба! Дървета и храсти са превзели пътищата ,но това лято работници не съм виждал а сега е студено ....

Да! Все друг е виновен на българина!

ами да, писмен закон значи точно това- няма знчение каква е истинската ситуация, важно е какво пише. Щом пише че има с какво да се нахранят хората значи е така и гладни няма. Книжен закон, не е български

Първо като се влиза в тунел си със запалени фарове и скорост 80км/ч,т.е. 22м/с.Значи увеличаваш дистанцията с предния до около 25м и си нащрек.Толкова! Ама зад тебе тоя "майстор на волана" ако е залепен и чака да те изпревари защото ужасно бърза? Такова чудо като по българските пътища има само в Русия,Албания и отчасти в Турция.

Евалла! Един да мисли (от общото племе на идиоти - те са "велики")

осветлението в този тунел е под всякаква критика.........

Най-обичам да срещам "термина" несъобразена скорост. Значи, ако се движиш със 100км/ч при разрешени 130 и нищо не се случи - съобразена е. Но, ако караш със 100 и стане ПТП - сакън, несъобразена е. Единствената съобразена скорост явно е 0 км/ч. Тия хора сигурно са влезли в тунела с 80км/ч, но кой да очаква вътре спрял ТИР и си представете при 80км/ч колко е спирачния път

Съобразяваш скоростта така, че винаги да можеш да спреш безопасно и при най-лошото развитие на ситуацията - както в този случай. Нямаш ли предвивливост за това, си потенциално опасен за себе си и за останалите.

Ти знаеш ли наизуст колко е спирачния път път при 57км/ч, а при 99 км/ч, а при 124 км/ч....Едва ли като шофираш главата ти прави сметки :) Ок, теоретично..имаш мокър път...какво значи да съобразиш скоростта с пътната обстановка?! С колко ще започнеш да караш...с 5км/ч по-малко....с 20км/ч по-малко? Доста субективно е. Да не говорим, че в 80% от трафика стабилната дистанция е химера

Едно от основните неща, които се учат при кормуване е, че скоростта се определя от пътните знаци и пътната обстановка, но тук дори и с 80км/ч. да караш при навлизане на 10м., ако има спряла кола няма как да спреш!

В тия тунели е 80 км разрешената скорост. Моята кола спира доста бързо с 80 км/ч и определено дистанцията, която оставям пред предния е достатъчна за това.

Това не се отнася за файтонджийте.

По мои наблюдения 1 от всеки десет кара с 80 там. 1/4 карат под 100. Останалите са велики "шампиони"

Голяма част от тежките катастрофи ги предизвикват ТИРОВЕ.Може би по специален закон трябва да има за тях.

Предполагам знаеш как се спира от 120км/ч., и ако е имало катастрофа в тунела с мизерното осветление като навлизаш няма как да знаеш, че колите вътре са спрели на място! Късмет е, че няма загинали!!! Според мен трудно може да се намери вина, колкото и да я търсите. Само според мен трябва да се слагат по-силни лампи, а не на рядко през 10м.

Не им се връзвай - те тия едва ли са и шофьори а само лаещи и нищо неправещи! А относно такива инциденти - една светофарна уредба с датчик за трафика в тунела би струвала не повече от 2-3 хиляди лева - сума, която хрантутниците с радарите си прибират с фразата "И кво прай ся" точно за не повече от седмица-две, но нали всичко живо говори за реформи, която думичка се е превърнала единствено в ограбване на данъкоплатеца и никакъв полезен резултат за същият!

+1 Да това е решение, което се използва в по-развитите от нас страни... Между другото то нали има сигнализация преди тунела, но явно трябва някой да я включи, ако не е автоматична, а най-вероятно са се развили нещата за секунди!

В тия тунели е 80 км разрешената скорост. Ако караш със 120 си е за твоя сметка ;)

Да така е --озверели идиоти , а не да ти е приятно да шофираш, които са решили да се избият ....Само дано да не ни случва на нас Сашо , да сме живи и здрави и не знам вече кой да ни пази ..../защото господ ,специално в булгаристан --няма /. Но с тия темпове както се трепем по пътищата ни , не знам дали няма да бъдем на първо място в света и по жертви и по идиотизъм ......

ЕЙ 31 СВИНСКА ПЛЕШКА ТУРСКА ЕГА МЕ ЗААПЕШ

при следващо подобно да се набият не 20 а 100 коли.Тия малоумници трябва малко по малко да изчезват от пътищата!!!!!

В една от тея сто коли да си и ти.Може ли да си толко жалък.Или си от тези наекадърници дто дажи и за шофьори не стават.Никой не е застрахован и на всеки може да се случи.

Дажииии, мажииии, марш на село!

Неграмотен Микси,ограмоти се малко и си стои на село да не би да се паднеш в една от тези сто коли.

А нашите министри искат да правят 13 километров тунел на магистрала Струма. Фатално 13, или не - представете си там какво ще става. Твърдо против! Добре, че днес всички са живи.

Аш колсун бе български нещастници!

Ами тогава пАли моторетката и марш към Турция, ама май и там няма да те искат, защото турците са нормални и готини хора и не понасят недоклатени мелези-мекерета.

как да отиде,като там ще го обиждат много пьти,и ще го вьрнат пак,те са цигани за тях.

БЕ КВО Е ТОВА ИДИ МИ ДОЙДИ МИ ИДИ МИ ДОЙДИ МИ ИЛИ НА СЕЛО ИЛИ В СОФИЯ ЗА ДА ВИ ЗАПАЛЯТ КОЛАТА

Затова в тунела се кара с най-много 80 км/ч, а не със 100 или 120, с повишено внимание, защото от светло в тъмно очите не преценяват разстоянието! ТИР-а едва ли е бил в най-лявата лента, значи дори в бавната - дясната, за да се набият 15 коли значи,че шофьорите не знаят как се кара на магистрала, а тираджията едва ли е поставил триъгълник на поне 20 метра.....

Тражеди, брато. И ти толкова ги знаеш.... Триъгълникът се поставя на магистрала на 100 метра.

СТОЙТЕ СИ НА СЕЛО И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪМ ВИ ВИДЯЛ В СОФИЯ ЧЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА ЗАРАДИ ВАС

СТОЙТЕ СИ "НА СОФИЯ" И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЪМ ВИ ВИДЯЛ "У СЕЛО", ЧЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА ЗАРАДИ ВАС... :)))

Ми то в събота по обяд в посока Варна на Хемус ще да е бил именно такъв "софиянец" като теб бе галош смотан - отиващ си на родното место да зареди багажника с буркани и да ограби труда на родителите си! Не се изказвай неподготвен бе сеЯнин софийски!

Кви софиянци сте като родните ви места са над 1 туба разстояние!

какъв софиянец си пък ти бе тарзан

бе не ви ли омръзна да щъкате от село до София от село до София от село до София и май вярно има господ

Бобка, супер прост си! Който е от село да мре. Така ли? Катастрофите не са станали защото хората са от село, а защото НИКОЙ вече не кара както трябва.

бе не ви ли омръзна да щъкате от София до село, от село до София от София(изток) до София(запад) и май ярно има господ

" Много тежка верижна катастрофа .... мъж и жена са леко пострадали ". Това за щастие не е тежка катастрофа . Под тежка катастрофа се разбира , катастрофа с жертви или тежко ранени . Поне според мен

Минах от там сигурно 15 мин. след катастрофата. Опясъчаване - НАМАШЕ! Това е и проблемът. Какво ще разискват за причините?!?! Входа на тунела беше стъкло! Затова и тира сигурно се е завъртял, за да не отнесе тия отпред!!! Нямаме пътища, нямаме отговорни служители .. това е, ще мрем...

Когато камионът е с галоши, ще се завърти навсякъде. Освен това завъртането е станало вътре в тунела, където със сигурност лед не е имало.

На лед поднесещ ли - няма спасенеие

Май и ти не си шофьор, за това да те светна - гуми за лед няма! А когато на лед поднесе автомобил и загуби управление, ударът може да стане и на стотина метра от поднасянето! Стига си ръсил простотии, не е нужно да демонстрираш липсата си на логично мислене!

Ако е било както казваш --заледено , наистина така е-- в Булгаристан --нямаме пътища ,нямаме отговорни служители , но и още нещо се заформи през тия 22 години --липса в почти всички на чувство за отговорност .....и не само ще мрем ,но и след няколко десетки години може и да се затрием като нация --не разбирай само от катастрофите , а по принцип --качествените млади хора учат на запад и не се връщат почече ,ниска раждаемост при нас българите ,а циганите раждат като във филма "Пришелецът '' и много др. ,и запомнете всички че случая в Катуница ,няма да е първи или последен ......

простия народ докат се научи да шофира доста жертви ще даде

От овчар-чалгаджия пилот на болид трудно се става...

Да бе те само с джиповете знаят да шофиратм,,смешник!

Аз преди тунела намалявам онзи отзад свири мига и се навира в бронята ми с газ. Вътре тъмно като рог. В гръцките тунели дето се захранват с наш ток по светло от колкото вън от тунела

Да, ако е имало осветление както трябва е щяло да се размине поне с 10 автомобила :( При влизане в тунела караш поне 2сек. на сляпо!

Ами като виждаш че е тъмно намали бе, що се трепиш зорлен! После държавата виновна.

А опясъчаване рано сутринта имало ли е?

НЕ, нямаше!

И сега като се почне: Дали и къде са минали технически преглед МПС-тата, на колко години са и тн.т. Зад кормилните устройства у нас са пълни тъпаци.

Предполагам повечето коли са от тези дето много обичат да изпреварват.

Както и повечето "разбирачи" във форума, дето се качват на кола само като си ходят до село за големите празници. И за които 100км/ч. си е направо летене.

ми това е скоростта при която телата отлепят от земята и ако няма елерони кофти

Явно си от засегнатите! Аз определено се придържам към ограничителната скорос и не повече от 5км я превишавам. Но когато карам със 100 и некои ме изпреварват като малка гара, и не базарят правила, те в никакъв случй не биха спрели в подобна ситуациам.....ами там им е местото в тунела. А за селото това е друга тема на разговор.