Би Би Си: 5 въпроса за трагедията с ”Шарли ебдо”

Събитията във Франция, където от ръцете на ислямисти загинаха 17 души, предизвикват не само шок, възмущение, болка, но и въпроси. Би Би Си коментира 5 от тях.

Обратно в новината

Коментари - Би Би Си: 5 въпроса за трагедията с ”Шарли ебдо” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ми се ще да запитам колко пъти пострадалият вестник е публикувал карикатури на Христос!?Свобода на словото ли е гаврата с някого или безчинство?И трябва ли да се по- ощрява?Все по-абсурден става светът!

Да се гавриш със светини? Ега си демокрацията....

Аз имам само 1 въпрос....защо се толерира този вреден тумор наречен ислям?

Въпросът е един- ще се върнат ли бившите християнски старни към Христовите ценности или не. Тези ценности включват на първо място любовта към ближния, независимо от религията, която изповядва, но категорично отхвърляне на всякаква омраза, фанатизъм и насилие, и потъкване на морала, независимо откъде идват те.

как ще се върнат, след като такива свине се подиграват с устоите на вярата?

3. Лесно ли е да се купи автомат "Калашников" във Франция? Благодаря на ВВС,? АК47 са най-добрите! Редовно ще си ги купувам!!!

Кой финансира ИД? КОй ги обучава? Мусулмани да излязат на протест срещу терора, все едно циганите ни да излязат на протест срещу кражбите или срещу социалната политика

Масовите демонстрации във Франция по повод на терористичните актове навеждат на размисли един стар християнин. Вички срещу тероризма! С шествия и заклеймяване! Европейска солидарност! Хиляди невъоръжени на демонстрация срещу калашниците на терористите! Не, на тероризма! Защитаваме свободите си! и пр. .......................................... Значи неколцина правоверни могат да вдигнат на крак половината граждани на Френската република?! Но това показва мощта на Исляма! Това е сила, дадена от Аллаха! Значи ето как героите могат да станат световно известни, да станат почитани великомъченици за правата вяра и в защита на Пророка! Ами това е повече, отколкото може да се очаква от един терористичен акт! Това дава мощен стимул и доказва, че Аллах е велик! Кой правоверен ще се откаже от такава слава и от вечното блаженство в райските полета? ......................................... Та да си дойдем на думата. Като си изписваме веждите трябва да внимаваме да не си извадим очите. С масови мероприятия не се излиза срещу въоръжени религиозни фанатици. По-добре е да не се злоупотребява със свободата на словото и да се проявява уважение към религията на другите. По-добре е службите да си гледат работата трезви и без грим и да си сътрудничат с техните колеги от противната страна. И чрез медиини разгласи да не се произвеждат великомъченици с хиляди последователи, готови за същата саможертва. Нека за популистки цели да се организират масови мероприятия по някакви други поводи, без религиозни, етнически и подобни нюанси.

Кой обърна кошера с пчелите - не е баба Меца, а чичо Сам и от галилейското езеро. Никой не споменава за т.н. арабска пролет и това че тези джихадисти в случая са все от бившите френски колонии- явно голямата част от тях не са европеизирани и христианизирани.

Искам да попитам, това което стана в Шарли е събитие, което се дискутира дни наред. Къде бяхте хорар когато преди 20-ина дни бяха убити над сто жени и отделно стотина деца, ето даже не си спомням броя на жертвите, къде бяха всички? Или едно е да бъдат убити ХОРА, в смисъл европейци и най-вече французи и съвсем друго някакви си там в Азия, Африка и т.н. Лично за мен е страшно, когато се убиват беззащитни, невинни, деца, жени - носещи живот. Всеки живот е ценен сам по-себе си, но в случая, това с убитите деца и жени беше СТАТИСТИКА (отвратителна дума) поне според любимите ни журналисти, страдащи от насилие.

не само за човешки жертвите а за изконни ценности и права. За червените свободата на словото никога не е значела много (оттам цинизмът и плюенето им) , за нормалните хора по света не е така.

В този сайт едни червени се държат като зомбирани фанатици и изобщо не четат какво пишат другите. В този сайт едни синьо-зелени се държат като малоумни фанатици и изобщо не се опитват да разберат какво мислят другите. Та един глух така попитал другия: На риба ли отиваш? Да, отговорил оня. А-а, помислих, че отиваш на риба. Ега ти коментаторите!

Доста удобни въпроси, струва ми се... и отговорите им с нищо не могат да помогнат... Толерастия облечена точно в цензура...

Пет/шест въпроса-не само към BBC/CNN и т.н.: -къде започва и къде свършва "свободата на словото"? -кой инициира конфликтите с Исляма,респ.възникването на "радикален" Ислям? -има ли разлика между жертвите в Париж/Ню Йорк/Украйна(Одеса особено!),Палестина,Ливан,Сирия,Ирак и безброй други? -докога Европа/САЩ ще оценяват с различни аршини?-Колко "демокрация"и хуманизъм има в Саудитска Арабия,Катар и другите емирства? Само с "ценността" "Разделяй и владей" повече няма да я бъде....

Подсъдно е ако хвалиш нацизма, ако обиждаш хомосексуалист, ако обиждаш цветнокож,но ако обиждаш мюсюлманин е свобода на словото. Някой просто режисира тези събития.

Че то ако е до въпроси за МН17 имаше повече, ама знаещите отговорите и в двата случая няма да отговорят

Респект и шаки долу, пред загиналите при терористичните нападения във Франция. 6 ти въпрос. Докато не се започне открита и безкомпромисна война срещу престъпната измет наричаща себе си ислямска държава, в Европа и Света цивилизованите общества ще тръпнат от страх. Нека Коалицията в борбата срещу "Ислямска държава", да започне да съди и наказва терористите престъпници по техните Закони! Нека да се премахват до пето коляно родовете на безмилостните убийци (примерно, като братя Куаши) джихадисти. Убеден съм, че това ще секне желанието на ислямистите да се првят на герои и да умират мъченически за вярата. Лек ден.

Не е този начинът-този "начин" те поставя до джихадистите в морално отношение! А може би целта е точно тази? Защо никой не пита къде и защо са обучени тези престъпници и кой е плащал за това?

Тези въпроси са второстепенни и не са толкова важни отговорите им. Има далеч по-важни въпроси, които официалните медии и правителства не поставят. Протеста е мястото, където такива въпроси можеха да се поставят, но той се оказа мълчалив протест. Загубена обществена енергия.

че като пикаеш червено може би е симптом на сериозно заболяване.

само че си лумпенче неспособно да мисли!

Много удобно защитниците на убитите говорят за "свобода на словото" и не искат да говорят за морала в журналистиката и човешките отношения. Морално и етично ли е да пишеш "Коранът е лайно ! Не пази от куршуми!"? Все на някой , както и стана, ще му избият чивиите. И такива простотии са писани многократно в пострадалото вестниче. Ако ви обиждат публично постоянно "на майка", ще търпите ли постоянно ? А какво да кажем за разните перекендета "ултраси" на известни отбори , които в името на тези отбори чупят , палят , бият и т.н., защото някой им е опонирал с нашмешка ? Не оправдавам убийците , но в личностните отношения винаги има определен морал , който е крепител или разрушител на обществото .

Ако погледнем историята, човечеството никога не е имало чиста демокрация. Люшкаме се от диктатура на диктатура, само че скрити зад удобни имена и с "благородни" каузи. Силните на деня не обичат верните въпроси и ако някой си позволи да ги зададе просто изчезва, без да се шуми толкова. Така че случаят "Шарли ебдо" за мен е политическа провокация, както беше и с "11-ти септември"..

Винаги съм смятал, че шегата е шега, когато е приятелска. Когато осмиваш, бъзикаш и прочие, не е вече шега, а става гавра. Всеки да си прави сметката и да знае, че всяко действие си има противодействие. Ако се намирате в затвора, да речем и е пълно с мускулести тарамбуки - ислямисти, дали ще се шегувате на тема религия. Едва ли. А от редакцията на вестник или списание може, така ли. Аз лично не приемам майтап от хора, които не приемат моите шеги или изобщо хора, които не са ми приятели. Всеки да си знае мярката и да си носи отговорността. Хората са различни и винаги са били. Ако сега има хора готови да убиват за Алах, то спомнете си колко хора са умрели в името на Христос, спомнете си инквизицията през средните векове. Според мен в случая с Шарли изобщо не става дума за свобода на словото. Единствените, които могат да се бъркат в свободата на словата и го правят всъщност са политиците.

вижте госпожо, този път никът, който сте си избрала е подходящ и ви отива напълно. начи по същество: ние няма какво да търсим в някакъв си затвор, в който очевидно на вас ви е мечтата да влезете. но, ако искате да направите от нашата ес такъв затвор - то, сбъркала сте адреса. при това тотално! не си го и помисляйте даже, че директно отлитате за сатурн. каквото и да значи това.

Госпожата с ник Hui, само да вметна отдолу имам един хуй, около 17см и чифт ташаци също, а ти ми викай както си искаш, може и госпожица да ми кажеш все тая. а това за сатурн заплаха ли е кво? Ето за това става въпрос, пишеш два реда, дали си прав или не, няма значение, накой започва да те заплашва, нали и за това казвам, хората са различни, ама на... кво да правиш, изпращат ме на Сатурн. Надявам се поне да е с бързия влак.

На кого бяха нужни тия карикатури и смъртта на 17 души?

за да направи кеф на такива като теб, които/чиито бащи взривявахте църкви и хвърляха хора за храна на прасетата. убивахте "врагове на народа", по собствени доноси. освен това, убийството на терористите от полицията е една добра храна за организации, като бхк и техните спонсори, които оправдават педофилията.

Абе овчарю, пил ли си или си дебил?

накратко: това не е шести, а шесташки въпрос, госпожа.

Странното е, че Суадитска Арабия се разграничава от ИД, макар да е възникнала по същият начин както и ИД. Много се пише за Крумовите закони в Иран, а никой думичка не пише за същите Крумови закони в Суадитска Арабия, защо вкарват в затвора жени за това че карат коли. Бляскава държава с начин на мислене отпреди 1000 години.

че 'никои думичка не пише' или просто ти е малко трудно с компа?

окко хубав щеше да бъде форумът, ако всички комунистически глупаци и путинисти се оттеглите

А свободата на словото?

Тя е само за него! За другите не важи! Комунист, какво да го правиш?

Къде къде по-забавно е с червените кратунгери :) Но са чуствителни в момента щото Мада Раша доста е позакъсала.

разбирате ли какво е демокрацията? има една българска поговорка: "разбрала свиня от кладенчова вода"

пет прости въпроса с пет отговора за наивници, или за такива, нещо пострадали при падане от круша върху органа си за мисловни процеси. значи, ясно. липсата на йерархия при терористите, както и черният пазар на калашници от източна европа доведоха до създаването на идил, както и гнездата на джихадистите в иемен, или боко харам. (мога ли да казвам черен, за черния пазар или е полит некоректно и ще трябва да казвам- цветния, или афроамериканския пазар.:-))). колкото до тактиката на идилците да били разделяли населението на две, това не е само тяхна тактика, а и на други сили, управляващи тоз "нов световен ред". те за пари са готови да потопят света в кръв, но и да го унищожат в огненото кълбо и ада на оръжията за масово унищожение. много тъпи отговори. уволнете ги тези "експерти".

щом путин може да е толкова агресивен, да заплашва и напада целия свят, какво останало за някои бедни неуки глупаци, за които е висша цел да се самоубият, за да убият други

За любимия си и нещастната си любов ли говориш? Не страдай, няма да те огрее!

браво, трол, много умно :)

Аа,ела утре да те науча на "Бе", Какъв цял свят е нападнал Путин ? Защо си мислиш,че някой вярва?

Нека невинните жертви тежат на съвестта на авторите на въпросните карикатури. Алчността и желанието за увеличаване на тиража на списанието пренебрегнаха първото предупреждение и доведоха до зрелищните кървави убийства. Не това не е свобода на словото! Това е предизвикване на определени терористични кръгове да дадат отговор. Май този път застигна и част от авторите. Никой струва ми се нормален човек не е имал нужда да види карикатури осмиващи исляма и пророка. Няколко алчни за пари и евтина слава журналисти предизвикаха кървава баня и смърт на невинни. Може би вместо да им се възхищаваме трябва да ги заклеймим и подведем под отговорност и тях заедно с терористите като съучастници и предизвикване на терористични актове!

само серсем може да напише това

Ако след всяка карикатура ще следва въоръжена саморазправа, то писмеността е излишна. Затова има съд и който се чувства засегнат да сезира прокуратурата. Все едно да те нарисувам сега, като овца блееща в полза на Корана и ти да ме разстреляш. Някак си извратено се получава.

Фанатиците терористи не мислят като теб и не се интересуват от нашите закони. За тях има само един този на шериата. И след като те не мислят трябва да мислим как да действаме срещу тях. Но не първосигнално, защото всеки човешки живот е ценен!

Свободата е илюзия, заблуда. Никой не е свободен да говори това, което мисли, защото навсякъде има едно нещо, наречено наказателен кодекс. И след като това е закон, създаден от хора, които определят някакви норми, за каква свобода говорите?! След като да наречеш лъжеца, че е лъжец, е наказуемо и той може да те осъди за клевета, каква свобода, какви 5 лева?! Просто тези хора станаха жертва на извечната вражда и противопоставяне на големите сили - политически, икономически и религиозни. Не са първите, едва ли ще са последните. Нека почиват в мир!

що за тъпи въпроси- на всяка врата полицай и до всеки мангал също тези не разбраха че резаците не трябва да са там. всички мангали сега вътрешно се радват за убийствата. смятат че като ги приемат и ги хранят последните ще ги заобичат ислед 1000год. няма да стане

Така и никой не отговори на въпроса някой от терористите бил ли е в Сирия, Афганистан или Ирак например. Жалко е, че такива неща стават. За Арабските сунити към които причислявам и тези от Северна Африка пророка Мохамед е централна фигури. Доказателство е, че Сунитите убиват всички наследници на пророка за да се откъсне Мохамед от Физическото и да се оприличи с божественото. Лошо е, че Френските атеисти не разбират тези неща и не се посвиниха да се изгаврят. Друг факт е, че само преди около два месеца беше атакувана една друга редакция в Грозни. Тогава обаче светът мълчеше, защото нападателите не атакуваха свободата на словото, а се бореха за свобода и демокрация. Няма съмнение за демагогията на западната цивилизация.

То станалото - станало, не можем да върнем лентата назад. Но ми се струва, че поради незнание терористите са объркали държавата...май трябваше да е тази до Палестина или другата, на юг от Канада - т.е да ударят тези, които забъркват кашите!

Докато хората спорят върху "свободата на словото" и "демокрацията" някои си плетат кошницата и определят събитията. Важните въпроси за ВСЕКИ ОТ НАС - ХОРАТА са НАКЪДЕ ОТИВАМЕ И КАКВО СЕ ОЧЕРТАВА ДА БЪДЕ! Кога, какво може да се очаква... - това вече са смислени въпроси. В основата си и мюсюлманите и християните искат и имат необходимст от едно и също, защото първо са хора, а след това даоисти, мюсюлмани, християни и прочие.

трябва ли журналистите да се подиграват с религията независимо къква.И кой направи проблема в ирак сирия идр мюсюлмански държави и Украйна включително.

Що слагате и Украйна във въпроса за Ирак и Сирия?Ясно е, че путин предизвика и потдържа кръвопролитието в Донбас.За Ирак и Сирия въпроса е спорен.От една страна говори се,че Катар има пръст във дестабилизирането на Сирия,а заИрак се смята,че Буш е направил грешка като е елиминирал Садамовите генерали от власта.Има и други теории за шиити и сунити ама е сложно.

"Френският 11 септември"..!? Хората, които все още разсъждават знаят, че атентатите на 11.09.2001 се скалъпи нещо, заради което Уса трябваше да стъпи в Северна Африка и Близкия Изток. Е, утре къде и какво ще прави Франция?

къде пък в Северна Африка са стъпили Американци след 11.09.2001?Стъпиха в Ирак и Авганистан.И трябва да ти кажа любовчо,че това е много тъпа опорна точка,че видите ли Американците сами са взривили кулите.За да отидат където и да е по света няма смисъл да си правят атентати и после да ходят.Целият свят е отворен за тях.Виж едни други взривиха жилищни блокове в Русия за да имат повод за война.Дори и сега водят война и турпят големи материални и човешки загуби,но обвиняват други за своята политика.Америка,Европа абе стара болшевишка песен

Cтoлюбoвъ

Логика и ПиАр, любопитко. След взривовете на гара Буново и в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" се създава ДПС. Не, не е свързано с темата, но и намесата ти с Русия нямаше общо. Извинявай, че няма нито една медия, която да цитирам, за да ти докажа кой взриви кулите близнаци, но ти да не би да очакваш "по телевизора" да ти го кажат? Няма да ми стигне денят, за да ти посоча множеството факти, които водят до извода, че американците лъжат. Ще си позволя само два. Защо не са снимани и няма никакви останки от самолет, който уж се врязал в Пентагона? От къде на къде падна сграда номер 7, в която не се е врязвал никакъв самолет и не на далечно разстояние от кулите? Стига ли ти това или си искаш изявлението "по телевизора"? В Либия и Египет усаците "нямат нищо общо". Ама хич! Джон Маккейн "не беше" нито в Либия, нито в Египет, нито в Сирия... Питай! Хубаво е човек да се интересува. Между другото, това че ненавиждам американската вътрешна и външна политика, не означава, че някой плаща за мнението ми.

Глупости приказваш! Американците си бяха стъпили там, а и прецеденти имаше повече от достатъчно - и бомбен атентат в Оклахома и нападение над американски военен кораб с катер-бомба.

Cтoлюбoвъ

Не са един или два "конспиративните" филми, които показват, че Уса е трябвало да фалира още 2001. Оцеляването им се закрепи на базата на това, че американски компании започнаха да крадат законно в подпалените нови територии. Но сигурно мислиш и че Финансовата криза през 2008 е конспирация. Тя е доказателство за гнилия механизъм. Започвам да мисля, че всеки, който поддържа мнението, че Уса са добри, разпространява "конспирация" :D

Да набуташ хората в руслото на безмислени спорове не е признак на висок интелект. Спорът за "свободата на словото" си е за философски трактат. Имаше един филм "Лъжльото", в който героят говореше само "истината, такава каквато той я вижда", но доколкото неговото виждане беше продиктувано от собственни парадигми, слабости, неудовлетворености и прочие... това не беше "чиста" истина, т.е. валидна за 100% от хората. Древните толтеки го наричат "сън" - всеки със своя си... Кой има претенцията за владеене на 100% -ната истина?! Назовавайки с "истина" обидно за някого твърдение и по този начин принизявайки го или атакувайки го словесно, това свобода на словото ли се води?! И водещото за говорещия "Търсенето на абсолютната истина" ли е или "Преследването на собствен интерес"?! Хиляди философски въпроси, произтичащи от същността на човешкото съзнание, както и от човешкото неведение...... Пускайки неосъзнатите още хора по пързалката на уж "свободата на словото", без вътрешна и външна цензура :) и партенката за "абсолютната демокрация" мона този етап можеш само да гледаш сеир отстрани и да чоплиш семки, като побутваш споровете в необходимото за теб русло....

Напълно съм съгласна с вашата гледна точка++

Точно това правят въпросите на ББС. Набутват хората в безсмислени спорове и всеки развява своята истина. Преди години дори Тодор Живков даде своя принос по въпроса. Според него имаше две истини/правди/ - голяма и малка. Голямата беше на социализъма и комунизъма по света, а малката - истината на всеки човек поотделно ... И двете се оказха неистини/неправди/

Свободата на словото не трябва да се бърка с гаврата с изконни мюсюлмански символи? Това е игра по много тънък лед,и всичко трябва да има мярка.

Напълно съм съгласен.Майтап с крадливи политици- ок,но с религия -само от скука,това не е свобода на словото а слободия-говори за умственото ниво и самооценка ха индивида

Спомням си, по време на въвеждането на демокрацията/или търсенето и ликвидирането на оръжия за масово унищожаване/,в иракски затвор,една надзирателка от страната на силните се снима до разсъблечен иракски пленник с цел да "изпрати" снимката на жена му.Мнозина от нас ще си помислят:голяма работа-нали не го е убила!За него снимката,казаха журналисти, е равносилна на убийство,а за нея е невинна шегичка.Какво да се прави-свят различен.

Лицемерие 2-ра част: Атаките в Париж са организирани от САЩ, Русия, Израел, от когото и да е, само не и от джихадистите, щото те се "движат" буквално "по буквата" на Корана, Суната, Сирата, Шарията и значи са невинни.

Защо убийството на едни хора е посегателство върху демокрацията/особено ако тя е хамериканска или френска и т.н. ... ???? А убийството на други невинни хора от същите тези демократи се представя за защита на демокрацията ???

Въпрос на гледна точка/ интереси. Свобода на словото-дрън,дрън. Къде по Света има "свобода на словото"???? Май само по високите върхове на планините,където може да си викаш на свобода и никоя медия да не отрази това,което си казал. Аман от двойни стандарти!

Аз това и правя. Имам си къщичка високо в планината и имам пълна свобода на словото. Викам си там . колкото ми се иска ...

за Войната в Донбас ли става въпрос?Да ти кажа.В Русия има псевдодемокрация.Те избиват невинни жени и деца и свалят самолети.Да ти кажа щот си мислят,че могат да върнат времето назад.Ама сме 21век и фуражките и пискюлите са отживелица

Русия е стожер на демокрацията в днешния свят. Добре, че е силна и доминира хамериканците. В Донбас убиват киевските фашуги ....

big_uncle@dir.bg

Саше, Саше-е-е...ако рашките бяха гръмнали самолета, хамерите щяха да ореват света така, че щяха да ги чуят и на обратната страна на Луната! Не ти ли се струва, че си на грешния коловоз?

Със икономика ли доминира Русия над САЩ?Я виж само колко много рубли се падат на един долар?Или със демокрация?Или технологии?Или с военна мощ?

Макар и да не е това, което си мисля, заглавието във в. "Монд" за "Френският 11 септември" е точно.

Понеже някой недочели дават глупави примери за греховете на средновековното християнство е нужно уточнение. Инклвизицията е преследвала истинките християни, които са провъзгласявали библейската истина и е забранявала библията. Така че това са грехове на атихристияни. Дннес тези бесове са обзели представители на други религия но целта отново е истонското християнство. Защото то пречи на идолопоклонниците на златният телец. Не може човек да служи на двама господари. събитията които стават по света са съвсем логични и тази борба е древна колкото света.

От 2 до 4 третокласниците трябва да спинкат! Особено недочелите и особено онези дето си мислят , че като напишат 2 % от въпроса са написали за 6.

Борбата за власт е древна колкото познатия ни човешки свят.

Въпросите са два лесен и не толкова лесен. 1. Кой точно и защо клати лодката? и 2. докъде и кога мисли да я докара?

1. Лодката Европа я клатя , защото когато е най-разклатена, след това аз съм най-добре. Пример 1: ВСВ, пример 2: Парижките атентати - на следващия ден нашите борси отчетоха невиждани успехи! 2. Ще клатя докато Шибания ЕС позволява, ако Виктория Нюланд ми позволи да я цитирам!

Паисий

Абсолютно си прав - колкото по-зле става по света, толкова повече парите отиват към САЩ да се спасяват...

"2. Ще клатя докато ЕС позволява"... Ако е така ... 1. До къде съм готов да стигна? До обръщането и? 2. Кои са крайните ми срокове, както и междинните - постъпкови такива?

Поразително лицемерие - тук някои се опитват да оправдаят атаките срещу списанието и останалите убийства с оскверняването на пророка Мохамед от карикатурите. 1. Защо са убити останалите - полицайката, пътния служител, евреите в магазина - нали не са плюли по Мохамед? 2. От кога в цивилизования съвременен свят, някой оправдава убийството по религиозни причини? Атаките не доказват ли пълната диващина на тези "хора" (нарочно слагам кавичките) - за нормалните от нас, когато някой се чувства засегнат им съд, протести... Те предпочитат убийството. Трябва ли и ние (християните) да убиваме днес, защото нкой в Париж носи плакат "Исус е роб на Аллах" или в Брюксел - "Смърт на демокрацията"?!

какво смятат ,,социолозите,, по въпросът??? или всичко е о.к. и нямаме нужда от тяхното мнение!!!

Искаш да кажеш, че християните не са убивали заради своя Бог и "демократите" не са убивали заради "демокрацията"? Нещо не си в час! Лицемерието е налице, но си се прицелил много грешно!

Паисий

християните са убивали заради своя Бог - ама това е било много отдавна. Вече са се отказали от това!!! От 200 години поне религията е отделена от държавата. Религията не е "мотив" за насилие!

Както Висоцки пееше в една песен "Обяснявам популярно за невежите": Да, християните са убивали заради религията си. Но сега не го правят. Посленият кръстоносен поход е бил някъде около 1296 г. За разлика от т.нар. "вълни на джихада", продължили и през миналия век. Ако се чувстваш средновековен - убивай заради религията си. Но не ми казвай, че си съвременен цивилизован човек, щото не си.

Знаеш ли колко невинни убити има в Ирак, Либия, Афганистан ... и на още стотици места по света? Това е и следващият въпрос към ББС. И не е ли диващина да се избиват хора в пустините с най-модерни военни средства на ,,цивилизацията" заради някакъв петрол ???

Както Висоцки пееше в една песен "Обяснявам популярно за невежите": Хората се избиват за всякакви ресурси по света - петрол, вода, риба, въглища, какво ли не. Сега иде война м/у Египет и Етиопия за водите на Нил, напр. Това не оправдава тероризма на религиозна основа. Някой да е казал на иракчаните, афганистанците и т.н. "Ще се покръстите, ще плащате данък джазия (щото сте неверници) или ще ви избием!"???? Никой не е казвал. Дори и у нас, по възродителния процес никой не похристиянчваше. Това просто са различни неща.

Kalin

Не навлизай в тази тема защото там има бая противоречиви неща.доста хора си задават въпроса заради тези неща-кой точно има интерес и дали не е организиран този атентат от други сили далеч от арабския свят за да създаде напрежение между различните общности.Има кадри от излизането на тия двамата от редакцията по маркиран маршрут,има и това че след излизането те не са убили никой даже са пуснали заложниците си в печатницата на свобода без никакви пртенции.Има и неща свързани с начина им на действие които са в разрез с обучението на такива хора в лагерите за терористи.въпроса който се задава къде точно са обучени?.Вярно това за сега са само слухове но.....и резонни въпроси.

шестият въпрос е : ,,как европеиските ценности,, създават -джихадисти,,??? всички тези са второ или трето поколение европеици???

Kalin

Задаването на такива въпроси показва тотално бягане от реалността и причините довели до тази трагедия.Основния въпрос който хората трябва да си задават след такава трагедия е - Защо се случи това? Отговора на този въпрос е колкото прост толкова и неудобен за някои хора и затова умишлено се бяга от него.Конфликти в Близкия изток не са нещо ново-новото е че вместо тези конфликти да затихват умишлено и постоянно там се нали масло в огъня.Желанието на една световна сила да доминира в последните 20 години взеха застрашителни размери и тя се намира в постоянна реална война на десетки места по света.Тоталния отказ на тази държава от дипломацията и опита и с оръжие да наложи своето виждане за устройството на арабския и мюсулманския свят доведоха до такава ескалация на отношенията между нас и тях че път назад няма докато не спре това.Говоря за САЩ!Католицизма също е бил екстремен в определен период но никой не се е опитвал с оръжие в ръка да го промени и да наложи други ценности на хората изповядващи тази религия.Явно американците са пропуснали този момент от историята и смятат че насила тяхната хубост става.Е не става както се вижда.тъпото е че ние европейците сме хем по начетени и по информирани от тях хем си траем и ставаме жертва на безумието на ония зад океана.Докато не се промени това и ние не тропнем по масата и кажем Баста на тези действия на американците ще има такива случаи какъвто е този в Париж!Трябва да оставим всеки народ сам да определя какво се случва на територията на която той живее.Едно време комунистите се опитваха да експортират революции,сега американците се опитват да експортират тяхната "Демокрация".Какво стана с комунистите видяхме, сега какво да чакаме на наш гръб да видим какво ще се получи от американския експорт ли?????

Гледам, че "Шарли Ебдо" са си сложили карикатура, на която пише "Любовта е по-силна от омразата." Всъщност, всички психоаналитици знаят, че любовта и омразата са амбивалентни чувства - там, където има любов, има и омраза. :)

Каква демокрация? Параграф 166 на германския наказателен кодекс предвижда до три години затвор, за оскърбяване на религии. По тази логика, в Германия, убитите френски карикатуристи щяха да бъда вкарани в затвора. Заради същите тези карикатури, за които бяха убити.

пак ще кажа: мюсюлманите не признават Исус Христос за Бог (твърдят, че е обикновен човек, а не Син божи), това е оскърбление на християнската религия и религ.чувства на 2 млрд. души. Да вкараме всички мюсюлмани в затвора ли? Това се глупости!!!

умник я виж че хирошима и нагаzаки са процъфтяващи милиони градове кakвi хлрбарки и скорпиони те мъчат тези които имат атомни скривалища ще преживеят третата световна и ще разполагат с цялото земно кълбо необеспокоявани от никой Риска от избухване на трета световна война се умножава реципрочно с времето на съществуване на ислямската държава която по всичко напомня хитлерова германия

Нещо на си в час с технологиите, пич - в Япония хамерите са метнали 2х200 килотона - а в днешно време има бая по-"дебели" - да си чувал за "Цар-бомба"? Самите американци са си го сметнали, че два мегатона на височина 4 км. са достатъчни да заличен Ню Йорк от картата - а колко пъти по два мегатона имат и руснаците, и американците (другите са дребосъци, и затова не ги броя)? И пак по американски изследвания - едновременното детониране на ядрените глави само на едната държава е достатъчно, за да унищожи по-голямата част от живота на земята (Х. Кисинджър, доклад пред Конгреса на сАЩ относно последиците от "ядрената зима", 1988. А пък руската доктрина е, че ударената (с масиран ядрен удар) страна може да си позволи лукса да не отговаря - атмосферните течения ще свършат черната работа. Други въпроси имаш ли?

въпроси нямам имам само един отговор: атомни скривалища - уикипедия Fallout shelter - wikipedia

Някой, има ли представа, какво значи свобода на словото във Франция, например! Много е смешно да се крие мръсна съвест, зад понятието "Свобода на словото". Еле па, за случая! Какво слово е карикатурата! Тя, е карикатура и не е никакво слово! Ама, така от позиция на силата, лесно се налагат думи, определения и каквото си искат силните! Дано се усетят, да го правят по-евтино! Какви са тези скъпи представления във Франция?