Коментари - В Плевен протестиращи пчелари поискаха криминализиране отравянето на пчелите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много хора подведени от лесни пари и субсидии си мислят че като си фукнат кошерите близо до някои голям блок рапица и слънчоглед и рахат. Парите потичат. Да ама не. Не само че не сте пчелари така ами ставате и неволни отровители. Ясно е че модерното земеделие ще става все по интензивно. Нашият подотрасъл не е приоритетен чисто икономически. При мен пчели се не тровят, ама съм в балкана, да и мед не вадя толкова, ама е бутиков и кошерите ми не са неколкостотин. Та подкрепям ви.

Стой си в Балкана! Субсидии не вземаме, защото не сме "био" като вас в балкана /нищо, че наливате инверт и после го продавате за акация по 10 лева на баламите/. Не виждам нищо лошо в рапичния или слънчогледов мед. Да не говорим, че българските селтаци не харесват меда от рапица, защото бил ставал като свинска мас. Медът от рапица е хипоалергенен и е много по полезен от липата и акацията, но Андрешковците не го харесват. За сметка на това в Германия и Холандия са оценили качествата му и аз не се оплаквам. Слънчогледовия мед пък е уникалална храна за сърцето. Ако наистина си "бутиков" балкански пчелар трябва да ти е ясно, че няма как само с балкански мед да се задовили пзара на меда. В Троянският балкан мои приятели пчелари масово се оплакват от пръскане на сливовите насаждения и мор при тях на пчелите. Така, че идиоти има и в полето и в балкана.

Поддържам Протеста на Плевенските пчелари и им пожелавам да се изпълнят желанията им ! При това Правителство и този Министър ,нищо няма да стане ,защото те се стараят да унищожат Селското стопанство , поминака от векове на Българина ! Пчеларството е основния поминак на Плевенска област , но сериозна конкуренция му създаде и производството на Рапица и други зърнени култури , като Фирмите които обработват земята са предимно от Южна България и тях ги интересуват добиви и пари и химикатите които употребяват за борба с вредителите по зърнените култури не ги интересува че убиват пчелите ! Трябва да се криминализира употребата на химикали които убиват пчелите и да се съдят употребяващите тези химикали !!!!

PEYTSCH

Простаците с нитратите и химикалите за уж растителна защита нехаят за пчелите които са хиляди пъти по-важни от мутренската им „дейност“...Глбобите следва да са от милион нагоре плюс 10 години строг затвор без право на обжалване и намаляване !

ми не си пасете стоката в чужди ниви бе! пускайте ги само в собствените си имоти!

Не съм пчелар, но това е изключително неграмотно и идиотско изказване! Навремето е имало дори задължително плащане от стопаните за пчеларите, да си сложат кошерите в имота им, по време на цъфтеж. Ама ти от къде да знаеш, за тебе плод-зеленчука расте в супермаркета.

ми знам за плащането, щото съм плащал! викам те, докарваш 50 кошера и аз ти плащам да стоят на горната граница на имота ми две седмици! после си събирш пъртикешите и аз си пръскам с пестицидите и хербицидите за да си опазя реколтата! на мене също ми плащат да си закарам овцете да лежат две, три недели на нивите да ги торят, ама не ми дават да си ги пася там, след като поникнат посевите! ако земеделците не пръскат, пчеларите ще си хранят пчелите само със захар!

Това отдавна трябваше да стане

Най хубавия боб праеши готвача га на гърчеха от работа със скъаните дрехи га стройхми Бузлуджа ГОЛЕМ ГЪРЧ ГЛАД И СТУД БЕШИ

а аз се чудя... какво става с медът в такава ситуация? нещото дето е убило пчелите би трябвало да е попаднало и в меда - те надали да са умрели още щом са кацнали на цветенцето.... може да са успели да направят 2-3 разходки и да вкарат отровата вътре...

Този химикал, за който стана въпрос по телевизията е толкова силен, че убива пчелите директно и малко вероятно да стигне до меда, но има други, които действат по-бавно, много кошери измряха през зимата, което означава, че химикала е попаднал в мета, с който са се хранили през зимата, за разлика от "симтома на празния кошер", пчелите са в кошера но са умрели/отровени/.

А от химиите с които ги тъпчете, дали им е добре? Голяма част от пчеларите не оставят и един грам мед на пчелите през зимата, а само обработен с химикали и ензими глюкозо-фруктозен сироп. Според мен, единственото задължение на земеделците е да уведомят пчеларите, за да не си пускат пчелите по време на пръскането. За друго не трябва да ги е грижа, защото няма пчелар, който да го е грижа за земеделеца. Всички новоизлюпени през последните десет години пчелари мислят само за пари. И това за световен апокалипсис, ако пчелите изчезнат е глупост. Пчелите нямат и един процент от общото количество на опрашващи насекоми.

пчелите опрашават, за да има плодове, малоумно комуноидно псе! :)) те не са като теб да крадат и да не вършат работа!!

Изобщо не ви е грижа, какво опрашват. Не ви е грижа и, дали земеделеца ще има реколта. Паричките ви интересуват, това е истината. Много пчелари се навъдихте първо поколение.

Добре е като пишеш да имаш малко представа за това за което пишеш. Пчелите не могат да се захранват със сироп през зимата, подхранват се със питки от пудра захар. Химия също не се използва, освен за лечение на семейството основно срещу акари. Относно позата от тях също пишеш глупости. Ти и другите тролове ли ще опрашвате растенията? Човек не е виновен че е прост, но като не знае нещо не е добре да пише глупости.

бесепарки пак се изходика из коментарите... тъжно

Абе не ме занимавайте с вашите бедни проблеми, аз ще взема една комисионна тука от едни самолети и едни магистрали. Ако вземе пък пукнете без препиание или пък здравеопазване, то още по-добре за чуждестранните инвеститори. Щастливи правета какво стана? Има закон кучетата да се опазват да не умрат от глад, а вие - народа на България не може да се мерите с нечовешката корупция, която съм създал. ББ (както пише в едно тефтерче)

редно е да се криминализира. отдавна е трябвало да бъде направено.