Парламентът прие нова стратегия за висшето образование

Парламентът прие Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. с подкрепата на всички парламентарни групи.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът прие нова стратегия за висшето образование | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

качество на образованието става въпрос, когато завършили Счетоводна отчетност не са виждали първични счетоводни документи?!?

Изобщо има ли висше образование в Бг? или и то е просто един мръсен бизнес, подобно на здравеопазването, съдът, политиката и пр.

В България изчезнаха или изчезват цели отрасли в икономиката. Поради това са напълно достатъчни един политехнически институт , един институт по медицина и СУ. Със закон трябва да бъдат закрити икономическите институти ,защото най-големите простотии през последните 25 години в икономиката на страната бяха сътворени от техните възпитаници. Евентуално след това може и да се оправим.

С един институт по медицина, а толкоз болни, не знам докъде ще стигнеш. Да не забравяме лекарите, които заминават да работят навън..... Изобщо с твоето планиране..... по- зле и от сега ще станем, ама от тъпи коментари..

След 9 .09. 1944г. в България е имало точно толкова висши учебни заведения колкото съм писал и за 20-25 години техните възпитаници изградиха икономиката на България.

"Колегата й Методи Андреев смята, че трябва да се промени начинът на развитие на образованието - приемането да е по-лесно, а завършването - по-трудно. " В най-добрите университети като Харвард, Принстън, Станфорд,.. от приетите завършват над 95% в срок. Хубаво би било хората, които не са наясно с проблеми на образованието да не исказват мнения.

Да се опитаме да гледаме позитивно на нещата. Кое сега е по - добро от миналото. Няма прием с привилегии. Няма забрана за право да следваш. Когато аз кандидаствувах , попълних един формуляр , където писах че нямам роднини , засегнати от "мероприятията на народната власт" , а то не беше съвсем вярно и аз се страхувах, че може да ме погнат. По мое време можеше да се кандидатствува в само два вуза. Няколко години преди мен пък първо трябваше да си изкарал 24 месеца в казармата и тогава да следваш. Единственото хубаво в това беше, че се получаваше отпуск за кандидатствуване. Сега ако учиш успешно , можеш да получиш стипендия някъде по света и образование за което не си сънувал. Значи има си ред учиш , влизаш в езикова гимназия или друго елитно училище, явяваш се на олимпиади. Бориш се да те забележат и ако те огрее, можеш да хванеш стипендия. Може и да отидеш и на бригада , където ти плащат. С една дума , колкото и всичко да е побългарено, демокрацията поставила си за цел да даде шанс на всички работи дори в наши условия.

Няма прием с привилегии- има прием с пари/ освен таксата на университета/ :)))

Няма прием с привилегии- има прием с пари/ освен таксата на университета/ :))) Без да искате навлизате в една тема , която може да се окаже, че е извън средното интелектуално равнище на платеният коментар. Не разбрах само, защо сте срещу платеното обучение или пък сте срещу рушвета. Това са различни неща. Но привилегиите в соц варианта им и политическият ценз са нарушение на правото на образование и на идеята за равен шанс на хората. Не можем да очакваме , че хората ще бъдат идеални, но можем да създадем закони и практики даващи равен шанс на хората без да се ограничават правата им. Обучението на един студент струва много повече от таксата, която се плаща. Ето защо един конкурс по същество е конкурс за стипендия. От тази гледна точка всяка намеса в този конкурс е ограбване на един студент за сметка на друг. Този който влиза при четвъртото класиране , което е самата потайност и е изместил някой друг го лишава от тази стипендия. От друга страна ако си платиш (платено обучение), не ограбваш никого и упражняваш правото си на образование. Един бъдещ бизнесмен с пари по наследство , няма да почне да настройва платки , ако завърши инженерство , но това образование ще му помогне в бизнеса , когато преценява хора или технологии за които плаща и инвестира. Някой топ университети имат политика, че са елитни и не се занимават със социална дейност , най малкото защото ще им падне рейтинга и там хем си плащаш , хем има конкурс, който може и да не е с изпит. Но у нас не е такъв случая. Има много преподаватели и след като има топ фолк, защо да няма платено обучение , където продаваш знания.

Образование отдавна няма. Всичко е парлама и ала-бала. На образователния пазар- всичко се предлага. Купуват се приемни изпити, държавни изпити, продават се дипломни работи, акредитирани дипломи и всичко необходимо на един истински специалист по макроикономика или маркетинг. Погледнете състоянието на държавата, погледнете компетентността, знанията,уменията, ценза, образованието на висшите държавни чиновници и управленци, и ще отсъдите какво е състоянието на образованието у нес. Трагедия.... Бае ви Ганя що рече навремето? Дайте ми магаре, и него ще направя депутат... Аз ви казвам- дайте ми магаре - и него ще направя студент, след това и УСПЕШЕН мениджър на семейния бизнес на мама и на тате - дърти мутро-комунисти и приватизатори.

думи, думи, пароли, лозунги, простотия в лъскава опаковка.... и така 25 години САМО идиотщини под формата на добри намерения. не виждам какво има да се коментира на едно, поредно НИЩО.

Много баби - хилаво дете. Много, прекалено много университети, никому ненужни специалности. Резултатът - некви "виСшисти", които имат само дипломи и претенции, а не стават дори едни картофи да обелят. Тия не разбраха ли, че за да има качество, трябва да се НАМАЛЯВА - броят на университети, броят на тези, които учат. Защо преди 30 години българското образование е било едно от най-добрите? Защото не можеше всеки да учи, изпитите не се купуваха и тези, които завършваха бяха качествени специалисти. Днес всичко е пазар. Дори не е само у нас, а и във всички евоипейски държави. Защо мислите е толкова лесно да се учи в чужбинксите университети - щото и те пари събират. Предимството им е, че са създали световно име и дипломите им вървят навсякъде. Но е факт, че от тях излиза все повече "брак".

Така изглеждаха нещата преди 20 години. Сега и без университет има реализация, но без образование не.

На мен ми писна да гледам някакви пълни кретени, които размахват дипломи и заявяват, че искали да работят по специалността си. А че на две крави не могат да разделят плявата хич не се сещат. Напълнихме се с адвокати, пиари, реаклмисти, философи, певци, актьори и какви ли още не ненужни "специалисти". Къде са инженерите? Къде са хората, които могат да работят с машини и инструменти? Компютри добре, ама машината като се развали кой ще я оправи? А лозето (икономиката) иска мотика, не приказки. Бизнесът в България много отдавна говори, че в България се напълни с ненужни кадри.

"Защо преди 30 години българското образование е било едно от най-добрите?" Когато употребявате условно наклонение "е било едно от най - добрите ", вие искате да кажете, че или не сте сигурен или предполагате. Това за съжеление не беше вярно. Например във ВМЕИ София, се изучаваха следните дисциплини : История на БКП, История на КПСС, Исторически материализъм , Диалектически материализъм и Политикономия. Освен това и Гражданска отбрана. Това беше повече от един семестър. В учебно време бях веднъж на селскостопанска бригада за 30 дни и последните две години на още две по 45 дни . Общо 4 месеца и това беше един трудов семестър. Често пъти се преподаваха неща , които бяха повече от 25 годинi остарели и не бяха изобщо актуални. Това което беше положително , бе че поради невъзможността да напуснат страната , много кадърни хора в сферата на образованието и науката, правеха чудеса в стремежа си да преодолеят идеологическите и научни барииери. Сега хората на науката имат много повече възможности за контакти и реализация, но най - добрите напускат и има други проблеми , които всички ги виждаме.

Явно си бил от специално приеманите във ВУЗ, щом само тези дисциплини са ти останали в главата. Жалка работа.

всеки ,който държи на бъдещето си учи в чужбина!

Така е в общи линии. А това, че много (наистина много) хора учат в чужбине е показател, че не сме по-бедни от африканска република, както на волен антуража ни разправя. Обикновено там цената на един семестър струва колкото цялото обучение в БГ.

Показател е също, че и в прехвалените европейски университети вече може да учи всеки, който има пари. А това е сигнал за намаляващо качество на образованието. Почнеш ли да се кланяш на чичко паричко, а не на интелекта на студентите, отиваш бавно и безвъзвратно към бунището.

чета и направо се превивам от смях, децата на България ги нямаааа, за кого правите тези промени, за ромите ли

част от тях ги няма. тези промени се правят за останалите. вместо да мрънкате, сипете си по едно и с пуснете планета.

Що ли се превиваш от смях, идиот! Трябва да плачеш! Няма ги децата заради такива като тебе, като Костов, Костовица, Костовистчетата ( вкл. смешника Р. Кънев) , които 25 години тръбят всеки да се спасява сам. идиоти!

Ами че, как ще е добро нашето висше образование, когато то е огледален образ на нашето общество. Доцент Алексей Петров от милиционерската школа, който още съвместявал дейностите ръководител на ДАНС, с ръководител на мафията. Това не пречи обаче, отделни талантливи деца да се учат добре, след което като правило, се реализират в чужбина. Но това са частни случай. И на края един подходящ за случая анекдот. Отива един родител за съвет при известен педагог. Пита го-постоянно уча и съветвам детето си, но не се получава. От къде да започна? Отговора бил-от себе си.

какво да коментирам стратегии и простотии истината е една че нашето образувание не го уважават никъде по света кадърните които са завършили нещо в българия трябва да се явават на нови приравнителни за да се класират по западните норми

Много ясно, че не можеш да предизвикаш интерес с образУванието си. Виж с образОвание е друго нещо.

За тези дето се образУват може и да е вярно. Ние образованите се оправяме добре....

Ами много ясно че е така. Докато ни управляват физкултурници и пожарникари, тъй ще бъде. А то и други няма останали в България, така че не виждам нещо да се промени някога. Никой по-умен не е луд да се кандидатира за министър. Все едно да се кандидатира за капитан на Титаник! Всеки по-умен ще бяга на Запад!

pompai

Има Българи които със средно могат да направят повече за БГ от висшисти от които ми се гади вече честно.

На теб, майна, не ти трябва да се явАваш на приравнителни, а трябва да тръгнеш от 3 клас на ново. Щом пишеш образУвание и България с малка буква! Между другото трябва да поработиш и над препинателните знаци.

Започнете рИформата от началното и средното, пък после чак висшУто. Всеко семейство, което има пари няма да остави детето си да учи у Булгаристан. Като ви гледам и слушам зам.министърката Дамянова - политически назначенец калинка, егати образованието ? В средните училища е мафия и блато.

"бълват" предостатъчно "специалисти". ВУЗ-овете да се намалят наполовина, и да се назначат преподаватели (дори и от чужбина), които да внесат реално някаква наука. Тук понастоящем сигурно сме европейски шампиони по професори и академици на глава от населението

pompai

Абе защо се заблуждавате,ако искът да направят образованието както трябва и не само него пратете министрите на командировка да се запознаят как е на запад ,някой от тях и са завършили на запад ,но като дойдат тук парите им замътват главата.

Ами средното ? Без мандатност на директорите на СОУ превърнали се във феодали назначавайки и толерирайки свои и наши. С проверка на матури от едни и същи наши хора. Върха е Географията. Толерират се връзкарите за сметка на кадърните учители. Не им трябват учители с клас квалификация, че им изяждали бюджета на СОУ. Във ВУЗ Професор до професора. С безплатно и еФФФтино обучение във ВУЗ.

КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ? ВЧЕРА КОГАТО СТАВАШЕ ВЪПРОС ЗА ПАРИ , ЗАЛАТА БЕШЕ ПРЕПЪЛНЕНА , А ДНЕС ЗА ОБРАЗОВАНИЕ -ГЛАСУВАЛИ 124 ЧОВЕКА. НИЩО ПАК НЯМА ДА СЕ НАПРАВИ , САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ПРАХ В ОЧИТЕ , ЧЕ СЕ ВЪРШИ НЕЩО ЗА НАРОДА..

Дано наистина се променят нещата към по-добро! Но помислете и за заплащането на завършилитите. Никой няма да учи 5 години, за да взема после по-малко от един плочкаджия.

Промяна НАИСТИНА е необходима!!! В УНСС-то лекции се "четат" сутрин от 07.30?????Никой не идва да ги изнася?? Вечер от 18.30!?!?! Мислите ли че "преподавател" се мярка??- но заплати вземат редовно?? ЗАЩО и КАК стават тези мафии??? По Английски уж "преподава" Г-жа.......ва , която вечно е под "упойка"/поркана/ ВСИЧКИ знаят , но НИКОЙ от "управата" не взема мерки??ЗАЩО??? На бъдещите журналисти им чете лекции откачалник от НАТФИЗ???Смешници ли ще ги прави?? В СУ- има "студенти" приети след 4-то класиране!?!?Университета е пълен с дебили и олигрофени-- само и само да се ВЗЕМАТ П А Р И !!! Качеството на обучение е под всякаква критика!! УЖ преподавателите" четат лекции из всички Университети?!? По програма да 11.00 "професор" чете лекции в СУ ,а от 11.30 същият "професор" чете лекции в Хасково?!?!? Телепортира ли се ?? Но парите му се плащат -ЗАЩО??? Примери бъл!!- Качество на обучение НИКАСВО!!!!

Точно!

Като изчетох статията, първата ми асоциация беше котаракът от Алиса в страната на чудесата. Котаракът изчезва и остава само усмивката му. Такова е кухо образованието, както и статията. Няма грам полза и смисъл.

Сигурно затова безработицата сред вишистите е под 3%, а сред пияндурниците към 60%

Е днес не сме 1-ви април.

Седма стратегийка ... Броя ги за това правителство..

Това е защото импотентните политици са в опозиция.

Вие па сте мнооо потентни, 16 млрд заем няма да ви стигнат за 3 години на власт... няма да ви има и вас като изгорят и последните простаци дето ви подкрепят, точно като НеДСВ....

този кабинет всеки ден предлага промени, а миналият само предлагаше увеличаване на пенсиите и връщане на чл. 1

Точно така и сега предлага стратегия без финансово обезпечние и с общи приказки, но това може да се проумее само от хора които са я чели и са от бранша. В тая комисия има само един проф. Станилов, а другите дори с титли изобщо нямат нищо общо с висшето образование. По принцип, ще се приеме защото иначе няма да дойдат парите по ОП "НиОзаИР", но иначе този пасквил няма нищо общо със истинска стратегия, която да спаси катастрофата на висшето ни образование.

"... подобряване на достъпа и увеличаване на дела на висшистите между 30 и 34 г." - ясно, стратегията е още места = още снижаване на качеството.

Почти всички ВУЗ-ве бълват компютърни "специалисти", но в момента се търсят 38 000 (хиляди) IT специалисти, но все няма и няма...Защо ли?!

Защото излизат от "университета" и не могат да преместят 2 байта.

Защото са заети вече.

Щото толкоз са "специалисти"

Браво на правителството и Парламта, че работят! За разлика от миналото на орешаро! Давай ГЕРБ!

Приятел, много си зле! Вземай си хапчетата редовно и тогава светът около тебе ще изглежда по друг начин. Успех!

Bярно е! Работят задравата за тях самите - да се осигурят с колкото може повече от всичко по много.

pompai

Ако имах пари,бих построил елитно училище в БГ което да е на самоиздръжка от такси ,но най-вече от дарения на бизнеса и частни дарения с договори да наемат завършелите на работа след дипломиране. Такова нямаме за сега в БГ.

pompai

Заплатите биха бели поне 5 000 лева и само добри преподаватели ,за нарушение на преподавател училище то го съди до дупка е може да плати повече от колкото е взел от заплати.Но ще се печели и от чужди студенти след като университета бъде признат от света. След това и самия бизнес ще се радва да праща на обучение там свои талантливи кадри и да ги спонсорира.

Мечтите са безплатни.

Какво източване на интелектуалния потенциал?? Да пита русофилите, че всички мием тоалетни навън и друго не можем да правим. За съжаление, като се прибера лятото да се фукам колко съм "добре", забелязвам, че никой не е останал да мие тоалетните в България. Е, предполагам, че и това може да е повод за национална гордост.

Откъде се прибираш бе, от офиса на Сорос дето мърсиш форумите с платените си коментари

Цитат:"Източването на интелектуален потенциал е проблем", каза Байрактаров и допълни, че не трябва да си затварят очите за него. " Това е така,но ???????????-Източването зависи от заплащането на труда на тези кадри-да го направим както е в другите страни от 3000 до 10000 евро на месец и тогава да говорим.

"...3000 до 10000 евро на месец..." за завършилите в България специалисти??????

За да получаваш 3000 евро трябва да изкарваш поне 6000. Ти можеш ли?

деер

Тотални идиоти...наистина закриват държавата!!!

кибиците тука по цял ден псувате, но никой не може да ви изгони от тая държава. вкопчили сте се като някви пиявици. хем нищо не носите, хем само псувате. дружно се разкарайте и не се връщайте.

И така, ще станем народ от висшисти и първобитни хора. Как беше роднина-милиционер-роднина-милиционер? Сега ще бъде висшист-ман-гал-висшист-ман-гал!

Нищо ново под слънцето! Тази "нова стратегия'' се дъвчи вече 50-60 години. Никой от законодателите не смее да направи истинска реформа в системата на висшето образование - рязко намаляване на ВУЗ -те в България и повишаване качеството на обучение. За това още дълги години ще преливаме от пусто в празно.

Е, че то и сега е безкрайно лесно да се учи "висшу"! Влиза се с тест за интелигентност. Даже от третия път! И какво от това? Сега всички висшисти искат да "работят" на бюро като началници и да получават големи заплати. А няма кой да копае и да гледа животни. Хляб няма кой да прави! Но пък сме учени!

бе то няма кво да работят младите, това визшо е залъгалка. Накрая се оказва, че дебела връзка бие пет визшета

Младите да работят до към 50-60 години и после да учат висше! Нали такава е новата стратегия на новия образователен министър? Мноо як риформатор!

Абе баце, виж как се пише "висше"! Два пъти си го написал грешно, а дори примера е в заглавието на статията, няма смисъл да се напрягаш. Ама иначе да даваме акъл можем и все някой друг ни е виновен...

Бавно и планомерно , ни докараха до тотално изтрещяване и изпростяване . Като гледам интелектуалното ниво на завършващите средно образование и нивото на настоящия министър , ми е ясно защо се налагат тези реформи . Ако следваме старите стандарти ,университетите трябваше да останат без студенти , а министърът щеше да работи в някое университетско хранилище. По скоро трябва да се закрият някой новоизлюпени ВУЗ , и всичко ще си дойде на мястото .

Тези откриха топлата вода.Точка 7 от програмата на БСНА гласи: 7.Реформа във образованието.Българското образование ще бъде насочено към специализация в определени области.В малките класове ще бъде наблегнато на запознаване на децата с националната им принадлежност и ще бъдат изкоренени всички чужди внушения.Във висшето образование ще се заложи на осъвременяване и повдигане нивото на специалистите чрез повишаване на изискванията и сътрудничество със частния сектор във заключителните етапи на обучение. Колко още парламента и "умни глави" трябва да минат за да се направи очевидното?

Ние от БСНА даваме безрезервно цялата си програма на което и да е парламентарно мнозинство,стига да изпълни и 20% от нея.За съжаление това е непостижимо за тях,те са в парламента с други намерения.

Да живее българската образователна система. Тя с гордост обучава работниците на Германия.

ЗАКРИВА СЕ!

"...подобряване на достъпа и увеличаване на дела на висшистите..." Че зер са макло сега, че и много трудно влизат в измислените университети. Кое куцо, кьораво и сакато (да ме прощават инвалидите) - вишист. Среднисти трябват, техници! Порената идиотщина на управляващите!