Антон Дончев: Ние сме на кръстопът между светлината и мрака

Писателят Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Обратно в новината

Коментари - Антон Дончев: Ние сме на кръстопът между светлината и мрака | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес един такъв ерудит е смятан за анахронизъм и отживелица. Добре, че Вазов и Яворов не са живи - и на тях щяха да се подиграват опростачените генерации и популации, при които стомахът е победил мозъка. Но в природата няма празно и това ще се плати скъпо и прескъпо по един или друг начин. Честито, Учителю, и прощавай за огорченията!

Пи Ар идеолог, на комунистическия режим.

ама все ми се струва, че вече е късно за всичко, а ценностите на младите са съвсем други.

Нашия път е далеч от сатрапите! Далеч от диктаторите! Далеч от тези, за които човешкият живот не струва пукната пара! Научно, духовно и културно развитие! Справедливост, ред и закон! Това са заветите на дедите и будителите!

Кажи си го направо - да стоим далеч от орките на Путлер.

Значи ако нямаше кирилица, щяхме да списвания на латиница. Нямаше да е никакъв проблем и от това, че списваме на кирилица не печелим абсолютно нищо. Другото са празни приказки и пропаганда колко сме велики и какво сме дали на Света. Дали сме, ако сме ние, една азбука на ограничен кръг от хора и ако те списват на латиница пак щяха да имат литература, пак щяха да имат език и пак щяха да имат образование. Другото за светлината и мрака е вярно от как има някакъв хомо сапиенс и той докато единият си е дръгнал бълхите, другият е свирил на флейта от кост или е дращил бизони по стените. А българите, както се казва по-долу си драпат все в тъмнината. Не знам дали това племе е толкоз лошо било но сега е злобно, подло, гадно и страхливо. Реално погледнато само един страхлив народ може да търпи 500 години робство и да се хвали. Пет хайдути и шест въстания з всички тези години, останалото е било Наведена главица Сабя не я сече... Мъдрост, която и днес е в употреба. Подлост и страхливост, а да и активно се научи да се изпикава горе долу в правилна посока и за голяма част от населението свършва умственото развитие. Показването и дистанционното... И туй то...

ние пишем с гръцки букви, а се хвалим с кирилица. Буквите се сменят, чипа не. Кирилицата е гръцка азбука адаптирана за нас. Чехите не са по-просто, адаптирали пък латиницата. Чипа им обаче чешкииии. КАто няма с какво друго се хвалим с азбука. Няма лошо ама водача по БВП в ЕС е към 10 пъти над нашето ниво. С какво да се хвалим?

Поздравления за Антон Дончев за наградата и признанието, той напълно ги заслужава. Когато говори за това, че човечеството д изправено на кръстопът между светлината той е съвършено прав и един друг много уважаван от мен голям ерудит и човек, академик Георги Марков споделя свои мисли по въпроса: Акад. Георги Марков: Днес материалното убива духовното Даже и след две национални катастрофи, с половин милион бежанци и тежки репарации, българите са имали национален дух и са вярвали, че ще поправят неправдите от Ньой, Букурещ и Цариград; имало е един възрожденски устрем. Днес младите са се заврели в екраните на смартфоните и компютрите и има едно прекланяне пред Златния телец, материалното убива духовното. Тази тъжна констатация ден преди Деня на будителите направи историкът акад. Георги Марков. Материалното го е имало винаги, но е имало и духовно, което се е поддържало от нашите будители учители, учени, те винаги са сочели, че духовното не трябва да бъде жертва на материалното. Днес, това дойде от някои развити демокрации и икономики, над всичко се поставя материалното първо те питат Колко?, подчерта той. По думите му в момента куца не само образованието, но и възпитанието.

Само мрак е. Поне за сега.

Не може току така да тръгнеш по пътя на светлината и доброто, има хора които не правят и йота за своето усъвършенстване. Целият човешки живот е отдаден за това да се образоваш да помъдрееш, да осмисляш отговорността си към решенията и тогава да избереш твоя път към доброто и светлината и да отречеш всичко което ти предлага злото или пътя на злото, мракобесието, алчността и корупцията. Трябва да се изучава богомилството, което е пръскало светлина по света, но е било победено от временно по-силната мракобесна средновековна инквизиция. Българите които са поели по пътя на светлината и доброто трябва да бъдат обединени , защото силите на злото не желаят това. Така обединени няма кой да ги спре по пътя на просветлението, духовността и националното спасение.

Какво е дереджето на българите? Светлина, светлина и в края на светлината тунел.

Ах да, и силата беше в нас, ама ни напусна...

тъй пък няма ли някой млад човек да наградят ами все едни и същи .... номенклатури навсякъде !

Един от малко останалите ни истински будител!

А АКО ЗАБИЕМ ДЪРВЕН КРЪСТ В СЪРЦЕТО НА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА ХЕМ ЩЕ Е ГРЕХОВНО , ХЕМ ЩЕ Е БОЖЕСТВЕНО :)))

Поне под статии за такива велики българи не се появявай, карай си терапията под статиите за Русия, САЩ и ЕО

УБИЙСТВОТО ДАЖЕ НА ЕДНА ТЪПА МУТРА Е ГРЯХ - МРАК .... ОБАЧЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД Е СВЕТЛИНА .... ДЕМЕК МОМЕНТА СПОРЕД БАЙ АНТОН Е "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ "

ционизмът и дяволът не обичат и бягат от Светлината и Истината .

27години в мрак вкарани от политическите ни дебили ,а от тези години 12 са на герберското ни мрачно и тъмно безвремие.Станахме страната на тиквата на първо място по тикви в ЕС и на второ в света.

Великотърновския университет В ТОП 3 НА НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ "УНИВЕРСИТЕТИ " !

Всъщност, не сме били никога на кръстопът... Винаги сме си крачили смело и безотговорно по пътя на Мрака...

А като сме на Кръстопът, защо все ТЪМНИНА се вижда? Във всички посоки. Аз мисля, че отдавна сме на Дъното на Пещерата ЕДНОПОСОЧНО