Град Херсон в Крим е под федерален контрол

Путин постави голям археологически обект в Крим под федерален контрол заради спор около назначението на директор.

Обратно в новината

Коментари - Град Херсон в Крим е под федерален контрол | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 1737 г. във време на Руско-турската война (17351739) на мястото на днешния Херсон руските войски издигат укрепление, което наричат Александър Шанц. Постепенно значението на укреплението нараства и на 18 юни 1778 г. императрица Екатерина II подписва указ за основаване на крепост и корабостроителница, а на 19 октомври 1778 г. вече са поставени основите на крепостта и корабостроителницата на новия град, наречен Херсон в чест на древния Херсонес (наричан и само Херсон), като извор на християнство за старите руси. Основател на града е Григорий Потьомкин - фаворитът на императрица Екатерина II.

Що за изцепки пак???

Къде изчезна "най-вежливия...." де не би Путин да си го прибра??? Е, усещате ли колко се изчисти въздуха??? Слава богу!!!

Най вежливия отива на свадба, а ти стой тук и разтягай ТУРСКИ локуми.!.};-))))

Шаферка на булката ли ще си? ха ха ха...

При първа възможност наблегни на правописа на български, че нещо не ти се отдава!!! Или може би искаш да кажеш, че сваТбата ще прерасне бързо в сваД(б)а имайки предвид "чудесния" си характер!!!

До синята матрошка Малко трудно Ви разчетох коментара. Аз исках само да Ви образовам. Четете историята. Ако бързо забравяте, пишете ако можете.

Тролчета, какво излезе сета. Крим бил винаги руски - да ама не. Крим е бил римски, византийски, татарски, минголски, османски и молко време руски. Да не напишете че византийците са руснаци.

По твоята "боса" логика, излиза че България не е българска, защото на тоя кръстопът са идвали много народи. И така вземи се определи какъв си : грък, италианец, турчин, румънец, хазар или си българин все пак:-)

ще е добре да се пишем италианци и да минем част от новата ромска империя ..

Да издигнем лозунга "Америка на Индианците", или Инглиш, гоу хоум... Черните ще ги изселваме отделно, в Африка.

Путкин няма никаква власт на Украинска територия

То пък сякаш Порошенко има. Но както всички знаем крим е на руска територия.

Скоро пак ще е украинска територия ,стой та гледай като свършат деньгите...

Не може един така наречен учен да е по-важен от православен свещеник. От науката полза никаква, но православната религия ще управлява света.

Братя сме с Руснаците - и там назначенията стават от Боко т.е. Путлер, с една дума - шуробаджанащина

За тяхна радост между единият и другия няма нищо общо!!! Между другото новината е поднесена крайно неточно.

"Путин е наредил районът на древния гръцки град Херсон (или Херсонес) да бъде под федерален надзор. " Опааа? Къф гръцки град, нали Крим винаги е бил руски! Я да си го връщат на Гърция! Мъ то, ако се съди по названията всички градове са били гръцки! Егати наглите ОКУПАТОРИ!

Щом някъде има спор и се зашуми за нещо, и тоя праща армията. Като останалите преди него, завършващи на "...-ин".

Свети Методий е назначен от папата за епископ във Великоморавия. От южната страна на Дунава :) В Сирмум, днешна Сремска Митровица в Сърбия. В диоцеза на Брегалнишката епархия. Която отделя от Цариград чрез война срещу Юстиниан мизиецът Виталиан-Велизарий. Никой никого не е кръщавал, нито някой е спал по дърветата и ял доматите с колците.

Херсон е създаден от кимерийците. Това е името на древните българи. Не напразно първо там са отишли Св.Св.Кирил и Методий и са покръстили тамошното население в християнската вяра. Те откриват гроба на папа Климент- третия римски папа. Връщат се в Плиска и пак отиват в Херсон. Там вземат мощите на папа Климент и отиват в Моравия да покръстят тамошното население. Западните духовници надават вой и искат да ги линчуват. Двамата братя отиват в Рим по покана на тогавашния папа Адриан. и носят мощите на папа Климент. Затова папа Адриан ги посреща благосклонно. Заповядва да се построи църква в Рим - това е сегашната църква "Св. Климент" - и там тържествено полагат мощите на папа Климент. Папа Адриан позволява на братята да проповядват на местния език на Моравия. Но Кирил умира в Рим и е погребан в тази църква - "Св. Климент". Папата изпраща Методий като главен проповедник в моравските земи. А в Крим тогава не е имало изобщо руснаци, както изобщо не е имало руска държава. Това са накратко историческите факти.

Абе пич, ти това кръстене, прекръстене и разкръстене го имаш като писане в интерне

А бе Циганчук ти знаеш ли какво значи, чуждата дума,"ПИЧ" та я използваш за другите

Изглежда на Путя му липсва история, та гледа да сложи ръка на чуждата. Нищо ново за нас, само че разликата е, че макетата все пак са българи. А джуджакът тъпче по места, които са били част от Прародината и там почиват костите на нашите предци.

Някой объркал град Херсон с музея Херсонес. Случайност?

Карай сега ,голяма работа станала... :)))

Руска действителност:БЕЗСМИСЛЕНА И БЕЗПОЩАДНА...

Защото българската е една смислена и човеколюбива ... Аман от бг тъпаци!

Газ пикаете там в Питер нали ?Истината не ви понася ха ха ха...

Град Херсон в Крим?! Че и под федерален контрол?! Нещо не е наред с географията, но след като е повод да се подредят в контекст "Путин и обществено недоволство", няма проблем!

Не знам какъв надзор и какво що, обаче Русия току-що даде ядрено оръжие на Донецката Народна Република, а Киев пък от няколко седмици има "мръсна ядрена бомба". И така, въпросът е - каква ще е последната мисъл в главата ви, като отлично знаете причината, поради която ще загинете вие и цялата ви рода? :=)

народа не одобрява :))) ей да не забравите да се тагнете докато падат ядрените парцали....

"Херсон или Херсонес е ДРЕВНОГРЪЦКА КОЛОНИЯ, основана преди около 2500 год. в югозападната част на Кримския полуостров. Древният град се намира на брега на Черно море в покрайнините на днешния Севастопол ... Наричан е "руски Помпей" и "руска Троя". Името Херсонес на гръцки означава "полуостров" и описва мястото, на което е построен градът."

където е роден хазаринът серж, който по съвместителство е гей и председател на пес.

Глупости.

абе дира, защо затворихте и тая тема? сами ли ще си пишете, а редакторите?

Шило

Станишката ли беше раждан там?

точно там. за това е темата

Не го схванаха завалииките. Язък престара се модератора

слабоумна е, отдавна го казвам

че Путин спаси поне тези православни земи от разрухата и унищожението на европейското предприемачество.

Към невежия редактор: гр.Херсон е в Украйна, на устието на р.Днепър, а не на полуостров Крим. "Херсонес Таврически" е църква музей в Крим, гр.Севастопол ул."Древнея" 1 Тъй че не търсете винаги "сензацията"

Това за какво го пускаме, кой знае какъв е точно проблемът и най-важното - кого го интересува? Да не говорим, че от този текст нищо не се разбира.

Ами то целия Крим е под "федерален контрол " бре !

Ти си тъп 34 пъти Град Херсон е свободен украински град а путенската армия е мнооого далече

Мануел

Това от де го знаеш от наръчник на агитатора дето ви го раздаваха от Държавна сигурност

Няма нито една нормална държава да е признала путенската анексия на Крим

Що бе? Светът се беше подготвил за канадската агресия на Крим ли?

Махнете го този изрод комунистически Доносник на държавна сигурност . Зачернил много хора с доносите си. Да гори в ада дано

хаха....хихи

Крадецът вика "дръжте крадеца"! Като чета твоите малоумни, проруски коментари, си мисля, че ти си потомствен комунист и доносник, а понастоящем член на руската партия Атака. Нали съм прав, комунистическа отрепко?

В Русия това, в Русия онова. В САЩ това, в САЩ онова. А в България застрояват резервати.

"Град Херсон в Крим е под федерален контрол"?! Това заглавие е недостойно за журналисти, то е откровена измама.

Град Херсон е украински и путен не може да назначава никого.

Най добре сам се гръмни вместо да се напиваш всяка вечер до безпаметност и да се молиш на червения си комунистически господ да ти прости греховете Да отидете в ада червени боклуци и доносници

Е да де ама Украйна е руска провинция? Други въпроси?

Бай Ставри

Украйна ема мамата на руските нашественици

КЪЩИТЕ НА ДОГАН И БОЙКО МУТРАТА И ТЕ ЩЕ БЪДАТ СЛЕД 50 ГОДИНИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА В РОМАЛИЯ :))) ЕДИНИЯ СЪЗДАТЕЛ НА РОМАЛИЯ , А ДРУГИЯ ПЪРВИЯ И ИМАМ :)))))))

ти недей плюва против съвеЦките пудели в България, че ще ти спрат рубладжийската субсидийка.

Точно пък Боко да е съветски пудел...НЕ. Обаче американски гъзолиец със сигурнос!!1

И руснаците лъжат ,и гърците лъжат.

Тъй като по последни данни, солунските братя са създали славяно българската азбуката специално за Русия /Е, 500 години по-рано, но това са незначителни подробности/, сега се очаква колтур-трегерът Путин да прояви справедливите си претенции към град Русе, като изконна съветска, пардон, руска земя. Руската Дума мече обяви, че планетата МАРС представлява съкращение от Московски Автономен Район - Север

Щом Путин е дал съвет считайте , че е точно обратното.

Че Херсонес Таврический има огромно цивилизационно значение - да, но как град, възникнал 500 г. преди Христа има отношение към православното християнство... само Путин може да обясни.

Ти на умен ли се правиш или не можеш да четеш? Нали точно Путин е преценил, че не свещеник, а професионалист трябва да отговаря?

А ти можеш ли да четеш: "...Миналата година той заяви в обръщение към нацията след присъединяването на Крим, че обектът носи огромно цивилизационно и свещено значение" за руските православни християни както Храмовият хълм за евреи и мюсюлмани в Йерусалим. .."?

"...византийцы называли его Херсоном, славяне Корсунем. Вплоть до XIII века он был форпостом Византии в Крыму. ... В 988 году киевский князь Владимир после нескольких месяцев осады захватил город. Взятие Корсуни позволило Владимиру диктовать свои условия императору Василию II и жениться на византийской царевне Анне. В сознании древнерусских летописцев захват Корсуни неразрывно связан с Крещением Руси и предшествовал распространению православия среди русского народа." "В следующем 988 году он захватил Корсунь (Херсонес в Крыму) и потребовал в жёны сестру византийских императоров Василия II и Константина VIII Анну, угрожая в противном случае пойти на Константинополь. Императоры согласились, потребовав в свою очередь крещения князя, чтобы сестра вышла за единоверца. Получив согласие Владимира, византийцы прислали в Корсунь Анну со священниками. Владимир вместе со своей дружиной прошёл обряд крещения, после чего совершил церемонию бракосочетания и вернулся в Киев, где сразу же повелел опрокинуть языческие идолы." Читать надо!

Херсон не е руски.

Град Херсон е в Украйна. В статията става дума за РУИНИТЕ на древния град със същото име - Херсон или Херсонес, разположени в покрайнините на град Севастопол в Крим. Българският журналист е в състояние да направи каша от всякаква информация.

идиотско заглавие с цел манипулация....извинете ме наши родни журналисти, ние сме българи, отскоро сме в ес и не сме се видиотили още, защо така ни подценявате?

За журналята дет не могат да ползват гугл мапс - резерват Херсонес Таврический и град Херсон са на около 400км един от друг, като последния си е в Украйна.

съвпадението на имената и объркването по този повод на някои хора може да се окаже достатъчно основание за руския самодържец да присъедини и украинския Херсон :)))

Абе няма съвпадение, няма град Херсон в Крим, има резерват Херсонес Таврический.

Прилича на македонските изцепки. Елинската култура в основата на руската такава.

Въпрос на гледна точка ... и на интелект.

Не под федерален надзор, а под федерална издръжка... Пак бездарна пропаганда.