Кримските татари поискаха автономия

Кримските татари поискаха автономия на полуострова. Конфликтът на Кремъл с кримските татари отразява "чекистката логика" на руските власти, пише "Ведомости".

Обратно в новината

Коментари - Кримските татари поискаха автономия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То и наште мургавели искат нещо такова, ама ....

Ми то това от снимката е все с "татарски" черти, ба!? Кой знае и там какви мелези са станали за 200-300 години?!

Кримските татари искат автономия? Ок, да си направят държава и отношението към тях ще е както към всички западни държави - енергоносители на демократични цени, вносни мита, визи за гражданите и т.н.

кримските татари НЕ СА коренно население на Крим!!!! Те са там след разбиването на татарския хаганат от синовете на Чингис Хан (след неговата смърт), татарите са живяли в днешна Монголия!!!!

Руснаците пък още повече не са жители на Крим, докато названието Крим си чисто татарско.

СА БИЛИ ПРАБЪЛГАРИТЕ НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ !

Кримските татари са коренно население на Крим, чиито права са гарантирани след Втората кримска война 1848 г. Коренното население на Крим освен татари, Крим са етническите украинци, огромната част от тях преселени във вътрешността на Русия от Сталин. Затова новопреселените руснаци искат да се върнат в Русия, възрастните от тях помнят как са били преселвани в Крим. Путин развърза торбата с дяволите заради падналия си ЛИЧЕН престиж. Победата му е временна, с лоши последициза Русия.

стига с глупостите си

ЗАЩОТО МРАЗИШ ДА МИСЛИШ !

Ей ся си ... майката...Ердоган ще ги защити, турската армия е по-силна от руската

Путин ще ги натовари на 1 Ил , по пътя за Константинопол ще ги изръсят в морето

За да не се стига до задънени улици с референдуми последвани от престрелки е хубаво да се акцентира не върху правата на малцинства и мнозинства, а върху индивидуалните права. Когато имаш законност и ред, лично оръжие и право да го употребяваш при нужда, право на свободно предприемачество и никакви бюрократи или мафиоти не ти казват какъв бизнес можеш да развиваш - за какво ти е да се бунтуваш ? Ако имаш независим бизнес няма да се натискаш за някаква държавна хранилка, свързана евентуално с "твоите хора". Щатите въпреки кусурите си са постигнали определени успехи именно с тази матрица. Така се интегрират всякакви - с морков по-добре, само в краен случай с тояга.

КРИМСКИТЕ ТАТАРИ ,СЪЩО КАТО НАШЕТО ДПС-ЩЕ ГО ДОПУСНАТ ЛИ РУСНАЦИТЕ?еДВА ЛИ......

И Българите искат 1000лв минимална заплата, ама немааа

тука има злобни тролове като неим отърва татарстан ги зове ама неи си там трявба да се работи!!!!!!!!!!!!

Путин преброява диви зайци

Референдумът в Крим свърши ! Който не е доволен /татарите/ да си заминава за Украйна или най-добре в Турция при събратята си !

кавичките! За "референдумът"!

колкото и да си кривите лицата от злоба и подигравки - легитимните жители на крим са си татарите. а това момченце - също като българче! "таратори" били!!! маи в главата ви има само таратор, но без чесън.

Няма лошо. Нека да организират референдум в Крим дали татарите да получат автономия.:))) Ясно е, че 90% от гласувалите ще са против. :))) Разликата с предният референдум за независимост е, че тогава гласуваха не само руснаците, а и българи, гърци, татари и т.н и ставаше дума не за компактна общност а за многонационална. Тараторите пак нещо не са разбрали.

Ето инфо за "умнците", които пишат минуси :) При преброяването на населението през 2001 в републиката живеят 2 033 700 души, като националният състав на населението е следният: руснаци (58 %), украинци (24 %), кримски татари (13 %), беларуси, евреи, немци, караими, арменци, българи, гърци, цигани и др. Населението на отделния град Севастопол е 378 хил. души (2005).

55 години "добрите и хуманни" руснаци депортират около 250000 лоши неруснаци - предимно татари, но и много арменци, българи и гърци. По много толерантен начин - призори, без да им дадат да си вземат каквото и да е, дори без да им разрешат да нахранят дечицата си. Оцелелите при депортацията са "подслонени" в пустинните райони на Узбекистан. Защо да не твърдим сега, че Крим си е чисто руска територия? Какво лошо има в "хигиенното" етническо прочистване? За Путин и предшественици това си е достойно държавническо мислене и действие... Както със сигурност и за нашите родни путинофили!

Започват да сторят веднага заводи, самолети, кораби и танкове, Да правят световетн изност за да имат заплати ли? Ега ти наивният народ. Същото ще става и с всички дребни малценства. които търсят независимост. НЕ СТАВА ТАКА!

не вярва и слага МИНУС? Поправи ме, не се крии зад един насран минус. Толкова много леваци драскат тук - срамувам се за вас! Парите ти идват от колко държавата има търговия с чуждият капитал!

дали пусито ще им разреши демократичен референдум?

Американците най-сетни реагираха по някакъв начин, но вече е късно господа от уса. Номерът няма да мине.

Тук има МЕШЕРЕ и МЕДЖЛИС, а българската държава не може да събори 50 цигански къщи в Стара Загора? А в София на 5-6 км от парламента има гета, където българската държава също не съществува, освен за помощи и предизборни кебапчета. Да не се грижим за татарите толкова, а да си видим нашето автономно мнозинство.

Късно се втиха, трябваше да искат в момента в който Шутлер анексирваше Крим. Сега вече нищ оняма да им дадат и ще ги депортират отново тези предатели!! Трябваше да защитят домовете си, когато кацнаха "зелените човечета"-сега ще им е малко късно! Другия вариант е да започнат партизанска война с/у руския агресор!!! Те поне са в правото си-за разлика от руските диверсанти на заплата при Шутлер в Украйна!

Дадохме им цяла автономна самостоятелна република Татарстан със столица Казан, пак са недоволни! Студено им било. И емигрираха обратно в Крим. Който иска автономия - те ти Татарстан. Но там трябва да се бачка, а не като индианците в резерватите на САЩ - нищо не бачкат и получават на глава по 2500 $ месечно! По начало те са разбойническо племе и не се занимават със земеделие или скотовъдство, а с грабежи (като бълг. цигани)! Не знам кой се опитва да ги причисли към българския етнос, но това е гнусна лъжа! След Кримската война 1856 г. Османската империя дава подслон на над 350 хиляди черкези и татари от Крим в българските земи! Именно те са причината, поради техните грабежи и убийства, да избухне Априлското въстание, Христо Ботев и Филип Тотю да влезнат с четите си в България и да се извършат кланетата в Батак и Перущица!

Да не забравяме, че след като превзимат Крим иманно русняците правят така, че сума татарски орди да дойдат на Българска земя, много Българи са излъгани да напуснат България. Това е антибългарската руска политика.

Не бъркай татари с черкези, прочети малко история!

НИТО БЪЛГАРИТЕ ,НИТО РУСНАЦИТЕ ,НИТО СВЕТА Е ВИДЯЛ ХУБАВО ОТ ТЯХ.ДА СИ НАЛЯГАТ ПАРЦАЛИТЕ.

Точно обратното е. С мнозинство жителите на Украйна гласуват на референдума за оставане в състава на СССР. Интересно е, че такива провокатори като теб се изказват тук. За татарите ти плачи сърцето, а за българите в Украйна нито дума... Смешник!

24 август 1991 година с 92.3% гласове "за" Украинската Рада обявява независимостта на Украйна. Но думата за независимост за такива като тебе няма съдържание...

Аааааа...Украинската Рада значи!Само че човека ти говореше за хората а не за Радата!Гледай го ти хитреца.

Като искат автономия, да си обозначат територията и да си спретнат едно референдумче. Предлагам тази идея, само защото съм абсолютно убеден, че никой няма да ги приеме на издръжка. Автономия в рамките на фалирала Украйна или в рамките на Русия от която се дърпат. Може би автономия в рамките на ЕС или САЩ ? Вероятно вече си мечтаят как САЩ ще си спретнат една ракетна база на тяхната автономна територия и как към тях ще потекат реки от мед и масло.

но ще използвам повода да кажа, че всичко, което те прави независим от Русия е полезно за всеки един народ! Включително за руския!!!

Значи китайците са утописти. В тази твоя утопия има идея, Украйна се отказва от транзита на газ, а всички останали печелят от тази прекрасна утопия. Като стане въпрос за кинти, на никой не му е до утопии, а всеки си гледа интереса. Но ако имаш предвид, че българските ни политици се занимават с утопии и ни прецакват съм съгласен.

Татарите никога не са били част от руския народ! Русия е била под татарско (монголско) иго цели 300 години. Най-накрая са ги разбили на Куликовското поле в1380 г. княз Дмитрий Донски.

Още нищо не са видяли , ще разберат за руската демокрация и руския ботуш ! Ще реват за Украйна , ама късно ! И децата им ще се превъзпитават в Руската армия , Дупе да им е яко , как ги чакат в Сибир и Чечня новобранците от Крим

Всеки почна да реве за независимост за, скоро очаквам всяка панелка да обяви "реферндум" ... Пък след това тези голатаци как ще управляват, с помощта на аллах-а, куцо и съкато получи независимост вече ?

Според мен ако искат е в интерес на Москва да им се даде. Даже в автономията им трябва да въведат задължително обучение само на татарски за всички татарчета от първи до да речем седми клас. Така за 10 години ще ги изключат тотално от работния пазар в Русия, нямат да имат никакви висшисти, а за 20 ще ги изключат тотално от всякаква възможност за влияние в Русия. Ще могат да си продават каквото си произведат само на тях, ако разбира се могат да си плащат данъците, и ще се самоунищожат за 50 години, защото единствената им възмножност ще е да се махнат от татарарската автономия докато децата им са в детската ясла. За съжаление Путен е прекалено хуманист.

Искате ли Цар Киро и Дон Цеци да си направят МЕШЕРЕ и да си правораздават? Онези татари са 200 000 10-12% от населението на Крим. Искат да си имат автономия и МЕДЖЛИС ? Българите в Чикаго са повече, защо не поискат и те народно събрание и автономна област?

Защото ако знаеха как става това нямаше да са в Чикаго, а щяха да си седят тук... Нищо, че си инженер, пак трябва да мислиш и да си отваряш очите: ТА МЕШЕРЕ И МЕДЖЛИС В БЪЛГАРИЯ ОТДАВАНА ИМА, АЛО-О-О...

Не ни баламосвай.Двете мероприятия са несравними.Какви са рисковете от участие в едното и в другото бе,българомразец.А за последно татарските шефове събраха ок.10000 мъже(!) в края на февруари.

Този полуостров е на татарите(прабългарите) повече от 1500г.Който се чувства руснак в Крим-Куфар,гара,сибир

Прабългарите не са татари, иначе полуострова наполовина е бил техен, наполовина на Източната римска империя, сиреч Византия.

И тук има нещо недоизчистено- понятията гей и педераст. Само да поясня: Гей е състояние на духа, а педераст- на г-за.

напъни се още малко и пак помисли каква е разликата и има ли такава???

знаеш ли ,какво означава тази дума , и от кога се използва ? това че се е изменило значението днес , не означава че 100 е в грешка . а да ти е известно че думата геи преди около 200 години е била свързана с публичните домове ?

репликата е към 101

Какво Косово те друса, бе... Кога е имало там референдуми? Да не би в Югославия да се провеждаха референдуми в Сърбия, Хърватия, Босна и т.н.... Май не Обама бълнуваше, а др. Милошевич бълнуваше да стане сръбския г-н Путин...

Репликата ми е към Стига!, а не към Хан Тукту

Толкова объркани... Иначе,много му здраве на ...утку.

Като говорите глупости за Крим, наистина си спомнете Косово! Не само защото там не е имало никакъв референдум, който Обама бълнува, а съвсем по други причини. Кой може да се изненада, че САЩ и ЕС подкрепят неонацисти и главорези като Десен сектор и Свобода, ако знае какво ставаше в Сърбия? АОК (Армията за Освобождение на Косово), организирана чрез Западни и фундаменталистки средства, беше едно от най-позорните явления на края на 20 век абсолютни главорези, наркотрафиканти и манипулатори, познай с чия помощ? И ако, както е лафът, В България мафията си има държава, но пък в Косово пък си има нарко-държава! В момента Хашим Тачи е министър-председател на Косово. Комисията по законовите въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие на 16декември 2010 година в Париж доклада на Дик Марти, в който косовският премиер Хашим Тачи е посочен като водач на група, занимавала се с търговия с човешки органи, наркотици и оръжие в края на 90-те години. Разследването е подновено преди няколко месеца и ако не беше УС натиск, всичко вече да е доказано. П.С. Отделен въпрос е защо на УС им трябваха мюсюлмански държави тук (Босна-Херцеговина), а също и защо основаха ДПС, а който не го знае просто да иде да се гръмне!

Ами приятелю , каквото повикало такова се обадило .Украйна като се разпърдя с Русия ,Русия какво направи ?Беше притеснена за руските граждани в крим .По същата логика украйна може да е притеснена за украйнските граждани в крим ,кримските татари и т.н. Все пак медала не е едностранен .Всеки тегли чергата към себе си .Но ако сме обективни русия опитва да присвои части от украйна които са апетитни и ,и трябват .Защо ? Елементарно руския газ минава през Украйна и в случай на конфликт те ще и затворят кранчето .И какво остава на Украйна ами Донбас там са залежите на въглища и природен газ .А донбас къде е ? Ами именно в тези спорни територии без крим .Русия цели да постави Украйна в енергийна зависимост"криза" .Това е ,няма американски интереси няма европейски заговор .Украйна иска да е част от евросъюза ,русия всячески се противопоставя.Което е нормално все пак ракетите на нато ще ти бъдат до вратата ,кой иска да е обсаден даже и в мирно време . Това което се случва в крим е нрмален отговор на предхождащите ги събитя ,нищо ново под слънцето .Татарите имат своето право !

много дълго, много объркано и най вече грешно.

Pesh0

Да внимават какво искат да не им се сбъднат мечтите . Като нищо ще им дадат пълна автономия , в някое кътче на сибир .

Утре ще бъде подписан договор за доставка на руски природен газ за над 400 млрд. долара за Китай. Той е за 38 милиарда кубически метра газ за срок от 30 години, съобщи руският вестник "Известия".

Ще наложа жестоки икономически санкции на Китай, от които той ще загуби не по-малко от 500 милиарда свежо напечатани долари!

объркал си мястото тук е за татарите

Май точно за тях става дума. Защото 1/3 украйна живее от руския газ. Е сега ще живеят от газтта само тези, които се подчинят на Москва.

Няма такова нещо. Новината гласи:"...са на ръба да сключат договор..." Разбирам какво искаш да кажеш-че Русия видите ли няма да бъде зависима от Запада за газовите си доходи и т.н. Не забравяй обаче, че китайците са най-старите "бизнесмени" на планетата и те са измислили книжните пари... Руснаците са им обещали твърди цени, коригирани само за инфлация. С други думи - колкото и да се покачва цената на газта, руснаците ще са принудени да се придържат към договорената...Помисли малко, какво значи това...

Договора вече беше подписан в началото февруари. Сега се подписва само официалния протокол. От 2017 година руски газ за Европа няма да има. Изобщо да се играе с руски мечки е опасно. Не я ясно дали Южен поток няма да пресъхне преди да е потекъл.

природата празно няма. Да не се окаже след 10 години че руския газ на никой не му трябва щото има други по евтини и широко разпространени източници на енергия

Интересно защо китайското правителство не знае за твоята ценна информация. А понеже е ясно, че не си юрист няма да те питам какво значи "официален протокол". "We are still exchanging views with Moscow and we will try our best to ensure that this contract can be signed and witnessed by the two presidents during President Putin's visit to China," a deputy Chinese foreign minister, Cheng Guoping, told reporters on Thursday. АВС Нюз, четвъртък, 15 май 2014 година.

Много странно нещо са това българските русофили! До 89г ревяха, че в САЩ бият негрите, а сега реват, че не ги бият.:)))

"-филиите" са психическо заболяване и означават извратено влечение: педофилия, геронтофилия, некрофилия, русофилия и т.н.

"Този и други подобни конфликти ще останат нерешени, докато чекистката логика в отношението към обществото остава неписана идеология на Кремъл", прогнозира "Ведомости"Какво повече да добавиш???

В РУСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.... ХА ХА ХА ХА ХА САМИЯТ ИЗРАЗ Е СМЕШЕН

Щях да питам защо руснаците в Украйна могат да искат автономия, а татарите в Крим, които са живяли там много по-дълго от руснаците, да не могат? Но като прегледах коментарите на тази страница видях, че червените дементи са получили поръчката да я окупират. Като чета коментарите в този форум се убедих ,че българското общество е пред тотална морална , духовна и образователна разруха .Липсата на интелект в много от пишещите е стряскащ.По никакъв начин не може да убедиш простака,когато той не иска и не може да мисли .Каквито и факти,статистики от икономически и световни институти,справки и данни да им изнесеш те освен да плюват по тях и да пишат глупости друго не могат. Затова само ще информирам деградиралите умствено пишещи простаци по форумите: "-филийте" са патологично разстроиство, психическо заболяване - педофил, геронтофил, некрофил и т.н. Това не важи разбира се за тези, които изкарват по някой лев...

са по-малко от 200 хил души! Освен това в Руската етническа област има още автономна общност със същия етнически състав, тъй наречения Татаристан! Ако кримските татари желаят да се присъединят към Татаристан, там ще ги посрещнат с отворени обятия!

Последния път се преброиха на 250 хил. или 12% от населението в Крим. Руснаците в Украйна са 17% от населението. Разликата не е чак толкова голяма. Татарите са в Крим от 15 век, така че няма нужда да ходят където и да е било. То и евреите в Русия си имат автономна общност Биробиджан, е, до китайската граница, между Амур и Владивосток, ама нещо освен платената от Кремъл управа, евреи там няма...

Колко са русофилистиците в БГ??Да ги преброим и като имат желание,ей къде е Русия,влака и Сибир ги чака!

са депортираните (и почти унищожени) преди 70 години. Ако добрите руснаци не бяха сторили това - сега щяха да са над милион. Но няма сега заради дребнавости да деформираме -филиите си, нали?

това е диктатура, я някой надигне глава и в трудов лагер, като свърши газа ще фалират и тогава може да се освободят, дотогава са роби каквито винаги са били

за руското малцинство в украина може ! за татарското малцинство в крим не може ! това е руска демокрация !

Да се проведе референдум - най - демократичния начин за решаване на проблема. Щом за руснаците може, защо да не може за татарите и за украинците. Българите също да проведат референдум и да се присъединят към България.

Татарите бойкотираха референдума защото са малцинство.

Интересно дали избиването на индианци в САЩ е признато на геноцид? Ааааа, "това е друго нещо", нали.

когато са избивали индианците в русия и имало само роби и всеки е можел да си убие роба

В САЩ е имало робство и негрите са били продавани като добитък. Прочетете романа "Чичо Томовата колиба".

в русия е нямало роби ! ,робът струва пари !робът го храниш,обличаш , за да го иползваш ! в русия е имало крепостни ! много по зле от роби . крепостният е нищо само обират трудът му .

Аааааа и негрите биеха....

да и им дадоха милиони и им се извиниха и си имат земя и резервати и казина , а мужиците имат к...ец

В САЩ има така наречения "индиански комплекс" и това е чувството на вина към избиването на индианците, в Русия нямат чувство за вина дори за избиването на собствения си народ!

Кой да има чувство за вина? Еврейското политбюро ли? Или грузинците Сталин и Берия? Цветът на руската нация, дворянство и интелигенция е избит още през Гражданската война, който е могъл се е спасил в емиграция. И е допринесъл с нещо за страните, в които е живял. За България също.

(75 години!) всички руснаци са затворници - не могат да напускат не само страната си (границите са "заключени"), но и населените си места (селяните даже са без паспорти в "страната на работниците и селяните"). Продоволствията им са нещо като затворническите столови и лавки, само дето за купони ползват някакви хартийки, наричани рубли. Иначе по асортимент и качество дори отстъпват на затворите в чужбина. Трудът е задължителен, възпитателен и почти безвъзмезден. Управата на "затвора" редовно провежда митинги на затворниците, които са задължени да я възхваляват. Всеки, имал неблагоразумието да изрази недоволството си (недоволни естествено са почти всички) бива елиминиран от живота в най-разнообразни форми.

Коментарът на Автономията за татарите в Крим е: Добре дошли в Руската Демокрация. Референдуми - ЗАБРАНЕНИ Федерализация - ЗАБРАНЕНА Свобода - означава възможност да възхваляваш Императора

Федерализация във федерална държава забранено. Смях в залата. С конкурс ли ви избират вас идиотите.

Правилно са ги изселили!?И сега ги чака същото!

Кримските татари се използват от САЩ, ЕС, Турция като пета колона за дестабилизиране на Русия, но номера няма да мине при Путин.

Група старчоци, предвождани от Мустафа Джемилев, който само през последните няколко месеца беше два пъти в САЩ, ( а преди това общо години!) платени пак от там и, естествено, от крайните исламисти, се опитват за последно да привлекат внимание и станат някои (шефове, все едно какви). Повечето млади хич не им се връзват. И не е работата само там какво били или не били поискали досега от Украйна. Много от тях (по-възрастните) имат страхотен криминален бизнес, заграбили са ей тъй на големи земи. Освен това са адски нагли и възпитават и младите по същия начин държат всички възможни търговски и др. точки по крайбрежието и навсякъде, където има келепир с цената дори на убийства. Впрочем, защо Украйна не ги възстанови за 23 години? И, последно при всичкия вой за изселването сигурно е имало невинни, но е абсолютно доказано сътрудничеството на голяма част от кримските татари (както, впрочем, и на българи, колкото и да ни е неприятно /на някои!/ да си го признаем) с хитлеристите. Русия им дава прекалено много. И, както винаги, самите руснаци остават да плащат за всички, които ги плюят и е..

Тъпак, именно в Украйна татарите имаха автономия, при Путлер - йок!

Идват татари да ви мерят с кантари........