Коментари - Удължиха престоя в ареста на финансовия директор във фирмата на Кристиян Бойков | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За другите не знам, но Георги Янков е изпечен мошеник, сигурен съм че данните вече се ползват, от бивши ортаци на Янков. Но се съмнвам, че някой иска да се разрови.

И що се съмняваш като са обвинени в кибер рекет - намерили са данни на застрахователи и банки на компютрите на фирмата ТАд груп - демек вече се ровят

Ами като има насреща печени безхаберници. Въпросът е защо данните не са били защитени от хакерски атаки? Хакери винаги ще има.

Stan Stan

Нека полежи, в ареста дават ядене, дават и одеала. За назидание на другите. Мъж е, нищо му няма.

Абе тази фирчичка от САМО ШЕСТ служителя си има 1.ФИНАНСОВ ДИРЕКТОР 2.ТЪГОВСКИ ДИРЕКТОР 3.УПРАВИТЕЛ/СОБСТВЕНИК 4.ГЛАВЕН ( черен/бял?!? ) ХАКЕР И се чудя на каква длъжност са останалите двама служители във фирмата ?!?

Stan Stan

Ех, не го разбирате вие корпорaтивното дело. Другите двама са хигиенистка (чистачка) и офис-асистент (секретарка) :D

за софтуерна фирма тобкова трябва другите са фрее-лансери вероятно

Как вървят задържанията? Първо е 24-часово, полицейско. Полицията може да задържи всеки за това време, без някакви съществени обяснения. В последствие, идва 72-часово прокурорско - мак без много обяснения. След тези 4 дена, трябва да се повдигне обвинение. Ако не се повдигне, човека се освобождава безулсовно. Ако има платена гаранция, значи вече има повдигнато обвинение. Гаранцията просто значи, че може да си стооиш в къщи, вместо в ареста, като ходиш веднъж дневно да се подписваш в полицията, че не си духнал някъде. 20,000 лева за подписка срещу обвинение в тероризъм е смешно. Навсякъде по света, терористите ги държат заключени до ушите. Толкова е и тероризъм... съшито обвинение с бели конци...

Аз пък чух, че го пуснали

Задавам си въпроса: Защо всички държавни институции така настървено се нахвърлиха срещу Кристиян и неговата компютърна фирма? И си отговарям: Защото на ръководните постове в държавата са назначени некадърници. Накъдето и да погледнете, некадърник до некадърник, калинка до калинка. А най-отгоре е индивид, който не може дори на български език да говори, но калинките под него пърхат с крилца и гледат към неукото "величие". Един 20-годишен младеж я направи смешна!

Сега всеки българин може да съди НАП в Европейския съд за неправилно съхранение и изтичане на лични данни. Щом не са криптирани и хакнати, значи вина не носи хакера, а този, който трябва да ни защитава личните данни.

Дир.бг, може ли леко офтопик въпрос - сега последно този човек от ТАД Груп финансов директор ли е (заглавието) или търговски директор (текста). Не че нещо, но двете позиции като отговорности и компетенции са доста различни, а и подобно несъответствие в журналистически текст освен че дразни, те кара и да поставяш под въпрос цялата достоверност и пълнота на поднесената информация! Толкова ли нямате едно човече, което да прочита текстовете поне за елементарна коректност преди да ги публикувате?!

CNN: An entire nation just got hacked - "Цяла нация току-що беше хакната" 'Hackers' paradise' - Хакерски рай 'Very embarrassing for the government' - Срам за правителството

Неточен ти е преводът за ппавителството! А и CNN е една клюкарница като нашите ТV. Отмина времето, когато се смятаха за авторитети от първа инстанция и бабите се кълняха "Ами казаха го по телевизора!".

След 25 май 2018 година всеки който обработва личните данни на граждани на ЕС е длъжен да е предприел мерки за понижаване на опасността от изтичане на тези данни, ако данните са криптирани администратора на лични данни има задължение да информира само КЗЛД, но ако не са криптирани трябва да уведоми всяко засегнато лице за теча (при услугата която НАП уж трябва да пусне, как ще се възползват възрастни граждани, които не знаят как се работи с интернет). Имам няколко въпроса към представителите на държавата: 1. Колко служители на НАП и поддържащата фирма са арестувани до момента за неизпълнението не изискванията по GDPR; 2. Парите за глобата на НАП от бюджета им ли ще се вземат (от къде точно ще бъдат взети - пари за поддръжка или за заплати на служители) и в чий бюджет ще влязат (защо не се отвори фонд за обезюетение на засегнатите от теча лица с тези пари); 3. При оправдателна присъда към фирмата на Кристиян парите за пропуснати ползи и обезщетения откъде ще бъдат взети от бюджета на държавата или от бюджета на прокуратурата и НСБОП; 4. Кога ще се въведе персонална отговорност на служебните лица в държавата;

Трол или не, ама много добър пост.

Идеалена тема за отвличане вниманието от летящите ковчези.

То няма смисъл да се отвлича вниманието бе умнико - ако ще да се съдереш да пишеш те ще бъдат купен - на никой не му пука за твоето мнение, че да ти отвлича вниманието

Станахме не само за смях, но и герои на вицове във световните медии. Както се изразиха- хакнаха цяла държава. Ама хакнати "политици" и "хакната" нация какво друго да очакваш.

Хайде стига с тези измислици. Ако има цели бази във фирмата ясно е че става въпрос за кражба на данни. Нека да има наказания тогава. Ако не успеят да докажат кражба, има си закон за отговорността на държавата. Писна ми всеки да плюе държавата за каквото му е кеф

Подкрепям с две ръце! Дразня се на платени драскачи, със измислени опорни точки.

Те не са платени драскачи - просто са малоумни - познавам такива и да спориш с такъв няма смисъл - на черното бяло вика и това е

Спокойно - имам познат го осъдиха на 20 хил глоба за много по дребно нещо - постинг във форум свързан с борсова търговия, а тези тарикати са яко омазани

Не е така, вината е основно на държавата. Първо, защото изобщо не е защитила базите данни, въпреки, че е била длъжна. Нито пък е правила одити на системата за защита на данните. И второ, защото по закон (GDPR) данните в базите трябва да са криптирани. Ако второто беше изпълнено, даже и да пробият първата защита и да копират фаловете в базата, ще имат само едни криптирани масиви, от които няма полза. ВСЯКА една частан фирма е длъжна да прави това и ако държавата я хване в издънка я глобява, но май за държавата законът не важи, а? Та кой е виновен?

Е айде сега , чак всичко да е криптирано трудна работа. Предполагам имаш в предвид паролите за достъп, както също и потока от/до сървъра. Или за спорта да ги съхраняваш в base64 ама смисъла е нулев

Държава отдавна няма за съжаление

За да дъмпнеш база данни от шела или другия по лесен вариант през phpmyadmin ти трябва да са изпълнени две основни неща / да знаеш username/password и да имаш разрешен достъп до базата данни,която предполагам е Mysql/MariaDb. Не ти трябва да си вълшебник или крадец ,а само това. В този случай вероятно е копирана и изнесена на флашка от вътрешен човек и продадена с някаква цел

С тази забележка, че непременно трябва да си крадец, Това е кражба пар екселанс. Все едно да не си чак такъв вълшебник, но да успееш да влезеш с обикновен шперц в чуждо жилище и да го обереш - без значение дали за себе си, или ще изкараш пари и ценности на улицата.

Значи нормалното е да не си вършат работата от Информационни системи и да се оправдават по всякакви поводи с хакерчета, хибер/кибер , Путин и какво ли още не? От такива "нормални" калинки сме толкова "нормални", че всичко живо и можещо да работи бяга от тук - да не говорим за инвеститори, дори мигрантите бягат от нас.

Както е известно, Георги Янков бе задържан вчера, след като бе извършен обиск на офиса на фирмата "ТАД Груп", за който бе издадена съдебна заповед. Да арестуваш без доказателства,стана ежедневие в "работата" на прокуратурата и нейните ментори, силата на правото се превърна в право на силата.

Ходи ти ставай полицай и ги хващай отдалече

Абе как така стана извършителя - хакер, е герой, потърпевшия - НАП, виновен? По тази логика само да сте се оплакали от престъпление! Сами сте си виновни!

Ако си дадеш парите в банката и тя вместо в трезор, ги остави в незаключени шкафове на двора, то кой ще е виновен, ако ги откраднат? Тук е било същото - НСП е бил длъжен по закон да положи усилия И да защити данните, И да си криптира базите данни. Ама не е свършила нищо от това, защото законът явно не важи за НАП.

До тук разбирам, че горе-долу всички са виновни, освен служителите на НАП, изпълнителите на софтуера им, да не говорим за ръковдителите на НАП, както и за ръководителите на Министерството на финансите. Абе господа прокурори - задръжте тоя, дето не ми опази данните. Не стига, че години наред ви плащам данъци, а гледам как не си мърдате пръста за всякакви видове финансови източвания на държавата, ами сега вече ми изкарахте и данните, че ако може и някой бандид някак да ме одруса. Разбирам, че звучи много яко как сте хванали някакви организирани рекетьори, ама аз искам да закопчаете тези от НАП и МФ, заради които ми изтекоха данните. И не за 72 часа, а за постоянно, до произнасяне на съда. Пък после си играйте на "супер Явор" и "безмилостният Иван". Хванете питомното, докато си е там, пък после гонете дивото. Моля.

Ако те бяха изнесли данните, щяха да са виновни. Ако е влезнато за да бъдат взети е виновен извършителя! Това че не са похарчени парите по предназначение е отделно нарушение!

Ние българите си знаем, че не е виновен тоя дето яде баницата. Хайде стига с тия постановки - виновен бил някакъв хлапак, после някакъв чичак, после пък хлапака и чичака били група за рекет. А тия в НАП, дето не са ми опазили данните, били невинни, разбираш ли. Даже може би сега са стресирани - да вземем да им дадем по някой бонус и две-три седмици отпуска, че да се възстановят от психологическото напрежение?

Значи ако влезна у вас и те убера ще си си виновен сам, че не си се защитил?

Ако някой не си стопанисва дома и го е оставил като разграден двор, с отворени врати и без прозорци, всеки може да се поразходи на този терен. Нещо повече, ако случаен човек се нанесе и поживее за определено време в такъв разграден двор, без стопанинът да се заинтерсова какво става с имота му, то новият обитател става собственик според правото.

Нееееееее, от НАП са виновни, защото не са спазили законовите разпореждания за съхраняване на чувствителни за сигурността на населението данни. Това е в сила за всяка институция, която борави с лични данни на населението.

След като е задържан до 72 часа, значи вече е обвиняем. Максималният срок на задържане без обвинение е 24 часа. Явно автора на статията е далеч от наказателното право

Започва създаването на доказателства.Най вероятно ще открият папки "Тиква" . "Пъпеш" . "Свине" и разбира се "Тъпо , плешиво симеоновско кубе". Системата е ясна-създават се удобни доказателства за да натопят някой/случая Иванчева/От некадърника Явор и копелето на катаджията нищо по вече не може да се очаква.

Те от службите имат бази данни под ръка за да ги подхвърлят наляво и надясно на невинните фирми!

имат естествено 2013 кой източи 100% от вси1чки бази а? помниш ли

Виждам платени драскачи се опитват да оневинят действията на фирмата. На тези драскачи, ще кажа, че още първите 7 години се учи, когато нещо не е твое, преди да го вземеш питаш дали може. Иначе е кражба. Ако ще данните да са висели от прозореца на НАП, теи са откраднати за да се качат на сайт!

Й защо не са в ареста чиновниците, проспали пробива. Пасмина!

Кой плаща за протеста...Христо Иванов и Прокопиев ли

Е, Гарджис въпросът вече е ще хванете ли 10% на местните

От както тръгна скандала с демонстрираното от НАП и "Информационно обслужване" безхаберие във всяка статията лайтмотивът е че са задържали някого... и че героите споменати в статията започват да събират доказателства за вината на задържания;) А още Шерлок Холмс казваше че първо трябва да се съберат доказателствата и те ще посочат виновният... само дето нашите домашни наследници на инспектор Лестрейд правят поредица от проби и грешки и така дават време на истинските виновници да си заметат следите а България плаща обезщетение след обезщетение.

Протести...хахаааа Страх въй от Гешев...мижитурки

Всъщност този пореден цирк на прокуратурата и властта има един многл голям положителен ефект - консолидира всички хора, всички свестни и почтени българи във войната срещу мафията. И поставя с голяма сила един прост въпрос - какво да се прави при крещящите своеволия и извращения на властта, Пт които страдат гражданите?!? Какво става, кой поема отговорността и КАК конкретно, ако те арестуват тези с несъстоятелни, и дори очевидно лъжливи и дори абсурдни обвинения, като например, че си убил живия. и здрав, и много старателно охраняван Пеевски, или Доган, или който и да е от лайката ИМ?!? Или че си обрал с чували и бус в среднощна доба ... собствената си банка, като си изнесъл да кажем 206 милиона КЕШ!?! Илк че то си откраднал кредитни досиета за 2.6 милиарда от бабката си - които тези са откраднали, без тия идиоти да зацепят в невежеството си, че ги има и другаде...

Усещате ли как ни налагат ченгесарско-инквизационно мислене? По правото на ПУЦ-а към помощното училище в Симеоново.. Не по РИМСКОТО ПРАВО.. Да се доказва НЕВИННОСТ!!! Отдавна отпадна презумпцията за невиновност, отдавна обвинителите не доказват обвиненията си, отдавна всеки е виновен само заради посочването с пръст от обвинителите…

ГЕРБ всеки ден се грижат да не се гласува за тях.

сега и чумата по червените свине даже им я преписахте.

чумата е ГЕРБ

а свинете са БСП-ДПС дружинката.

свинете са герб и сори няма бсп-дпс дружинка има ГРЕП-ДПС дружинка

хич няма, ма хич.. преди избори. след избори винаги са заедно. Някои хора които сме живели по-дълго го видяхме 6 пъти това. Три пъти управляващи докарващи страната до национална катастрофи, и 3 като опозиция в ъгъла. Малък си още ... ще пораснеш.

някой още се надява да бъде защитен от Батко и Братко, ама го оставиха сам да си сърба попарата.

”Демократична България” излиза на протест - ”Да спрем Гешев - новата бухалка” Политическото обединение ”Демократична България” организира протест срещу кандидата за обвинител номер едно на страната Иван Гешев. Той е под наслов ”Да спрем Гешев - новата бухалка”. Протестът е насрочен за утре (25 юли) от 09:00 ч. пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестът в четвъртък ще поиска оттеглянето на кандидатурата на Иван Гешев "поради тотална непригодност". "Да излезем, за да покажем, че номинирането на Гешев е в разрез с обществения интерес, очакването за реформи в прокуратурата и справедливост", пишат организаторите на събитието. И изброяват някои от проблемните моменти с кандидатурата на сегашния заместник на Цацаров. "Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов главен прокурор за нови 7 г. бе номиниран Иван Гешев. Този, който: - Затри делото КТБ - Подлага хора на брутални унижения - Изпра Пеевски и обслужва Борисов." Утре от "Демократична България" ще внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев, съобщи по БНТ Христо Иванов.

Чудесно, но в София няма хора, какво остава за протести...

Тая история все повече започва да мирише на "комунистическа повръщня" - Ако са комуняги- в ПАНДЕЛАТА !

Ние сме, да...

Мярката на Георги Янков вече е 72 часа - демокрацията по герберски продължава и се засилва до пълна победа !!!

Едни други такива честни - лъхвари, събираха личните карти на хората.

Тъй като и моите данни ги има във файловете, много се надявам тези изроди да си получат заслуженото! С цел да се направят на велики, прецакаха много много невинни хора!

Вашите данни само по стените на тоалетните ги няма>((((((( Помните ли въобще на кого не сте ги дали от многото институции, търговци, мобилни и какви ли не други та се заблуждавате че сега някой ви ги е научил...

И пак невинни честни бизнесмени, натопени в тази афера

След шефката на НАП Галя Димитрова, и председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов излезе отпуска. Явно и двамата супер високо платени от джоба ни чиновници не се интересуват особено или пък трябва да си осигурят алиби за замазването на чутовния и невиждан в ЕС скандал с изтичането на цялата лична, данъчна и банкова информация на 5 млн. български граждани и на стотици хиляди наши и чуждестранни фирми. Комисията има възможност и по еврорегламентите трябва да накаже данъчните ни власти за некадърността им с глоба от 20 млн. лв. до 20 млн. евро – близо 40 млн.лв. Ако това стане, както е по право, обаче ще бъде показана вината на министъра на финансите и подчинената му директорка на НАП, което още веднъж ще покаже крайната необходимост да хвърлят оставки.

Каква команда да ползвам в windows power shell така че да извлека едновременно от всички файлове мойто егн, като справката генерира мойто_егн.html.

Опитай с ГДБОП

Във линукския шел е с "grep -R -I xxxxxxx". За какво са ви тия уиндоуси, бе хора?!

Ами за работа ги ползваме!

Сложно е да пишеш скрипт под Уин. Изтегли си некоя програмка Има фрее AstroGrep

Инсталирай си Notepad++, той има опция за търсене в директория - претърсва всички файлове. Освен това зарежда и показва правилно кирилицата.

Ясноо. Ето го птичето - "Янков отбеляза, че има и държавни институции, които се грижат за своята киберсигурност, посочвайки за пример Фонда за гарантиране на депозитите, който е ползвал услугите на неговата фирма."

..с други думи от НАП не са им платили, затова те решават да ги изнудат, като източват данните им. Това изказване само по себе си е мотив за престъплението.

Във Фейсбук пишеш на статията ви "Виж защо". Е, не видях защо.

Какво правят на компютрите на частна фирма личните данни на българите? Не искам отговор, а сериозни присъди за виновните.