Хиляди учители недостигат в страната

Малко над 1900 учители търси образователното министерство седмици преди началото на новата учебна година. Все по-малко са учениците. Намаляват и училищата.

Обратно в новината

Коментари - Хиляди учители недостигат в страната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КАкто сме я подкарали скоро въобще няма да има нужда от учители и лекари. Няма да има хора.

България умира бавно благодарение на боклуците в парламента, които се наричат "политици".

Това не е вярно. Жена ми ходи по конкурси и накрая вземат връзкари препоръчани от инспектората. ПРОВЕРЕНО и ПОТВЪРДЕНО.

Всичко читаво бяга през глава от тая държава. Ама че смях...

Тепърва предстои тоталната разруха и липси на кадърни хора във всеки отрасъл, благодарение на тоталната 25 годишна Некадърна политика на разни знайни и незнайни експонати.

Тук модератор е Янка Такева - убиецът на българското образование!

И аз съм литератор и от години си търся работа като учител и десетки други мои колежки са като мен. Къде са тия свободни работни места? За сведение, не съм си и помисляла за работа в университетски град с учителски профили.

ПЪЛНА ЛЪЖА. МРЪСНИ ЛЪЖЦИ СА. КЪДЕ Е ТОВА ТЪРСЕНЕ. Пускат някакви обяви от инспекторатите но се оказва, че те били неофициално заети.

А как да има? У нас учителите имат само задължения и никакви права. Длъжни са търпят издевателствата на учениците. Нито могат да ги накажат, нито могат да ги изгонят от час. Да не говорим за случаите, за побои над учители. А най-идиотското е, че държавата и родителите са прехвърлили отговорността за възпитанието на децата - на учителите. Пълна идиотщина.

Когато реши да ставаш учител/ка не знаеше ли, че няма да ставаш принцеса на Великобритания? И, че ще работиш с деца и точно при такива условия, каквито са навсякъде по света.

Да живеят делегираните бюджети!

Намаляват ,....българските училища .

,...АМА ЗА ТУРСКИ УЧИЛИЩА...

Много по-лесно се управлява народ, който е прост - от една страна, а от друга - ако самият управляващ е прост, неговата простотия би се вписвала естествено в околната среда.

На политиците не им трябват образовани хора. Прост народ се манипулира по-лесно. А колкото по-просте народът, толкова е по-слаба и държавата. Това се доказа в България за 25 години. Тези, които ни управляваха през това време, се постараха да унищожат българското образование, българското здравеопазване, българската култура и продължават да унищожават всичко българско. Болни, прости и нискообразовани хора не могат да създават нищо стойностно. Дори вече са загубили чувството си за достойнство и инстинкта си за самосъхранение. Народе, като омагьсан си!

Нормално - народа получава това за което се е борил или страхливо е мълчал гледал отстрани!

Българското общество стремглаво се връща във феодализма.

Е, има ли изненадани? Работи се в тази насока от години. Неграмотни родители, невъзпитани деца, обезверени учители, обезлюдяващи села и градове, кой е изненадан? Увеличение на неграмотни малцинства, отказващи всякакви опити за култивиране, но налагащи своя манталитет... При такава последователна политика срещу образование, здравеопазване, как да има кадри!? Останаха само шепа последователи на Дон Кихот да се борят с вятърни мелници. Учудващо е, че при цялата тази картина наши деца печелят конкурси и първенства. Жалкото е, че често събират средства за база и обучение чрез медиите, а държавата спи летаргичен сън....

rado_7_6@

Образованието за сульо и пульо е вредно, понеже разни миячи на чинии се цупят и претендират за повече, щото имали вишо моля ти се. Просто ратаите и обслужващия персонал трябва да знаят своето място. Не им трябва пи ер квадрат, за да носят таблите с черно джони и пепър стекове и да мият стъклата на аемгетата.

и сега тия с amg-тата понеже не си знаят своето място се налагат навред все едно че имат вишо, а дали имат? просто на тях им трябва обслужващ персонал и леко ги подразва, че някой да иска да е нещо повече.

затова има неграмотни репортери. не достигат!

То и депутати има неграмотни

Повечето.Особено от дпс, атака и коалиционните партниори на бсп в коалиция за България.

Образованието е това, което остане, след като забравим всичко научено.

"средното образование е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" пише в Конституцията. Ако се спазваше, щяхме да сме много по-напред като общество. За начало: матура на ВСИЧКИ навършили 16 години и който не покрие изискванията за ОСНОВНО: трудови войски, трудови общежития, пак матура след 6 месеца... и така до покриване на минимални изисквания за човек от 20-ти век в обществото.

Образованието е задължително до 16 год. възраст, но до тази възраст се получава само основно образование. НЕ цитирайте Конституцията, ако не я познавате! Средното образование НЕ Е задължително в България.

Юридически сте прав вие, признавам. В моя пост обаче се говори за ОСНОВНО, което все пак е задължително. Как ще се осъществи това задължение на практика, юристе безполезен? Защо не работи този закон и има неграмотни хора в 21 век?

Съжалявам , но някой трябва да го каже.При липса на руски пазар и такъв от бившия соц.лагер и неконкурентоспособността на БГ икономиката няма смисъл да произвеждаш нещо , което няма да се търси и не е по-качествено от производители в държави с технически прогрес и където не се краде като нац. спорт.Още след 10-ти ноември имаше предупрежения за иващата инфлация от неконкурентоспособната ни икономика.Защо девалвира образованието ли - защото има музика наречена "чалга", в чиито послания да сте чули апотеоз на училището, на книгите или на нещо градивно/извън пиянски и наркомански мотиви,водещи към крах на ценностната система на младото поколение.За да не се разсърдят от т.нар. "политическа класа" техните просветни министри чрез бездействието си десетилетия наред допуснаха традиционната любов на българина към четмо и писмо да е на изчезване.Тенденцията е при бъдещият превес на неграмотни люде на тази територия към образованите да се гледа с недобро око.Припомнете си само хамалският език на някои министри / а и на премиера/ от предпоследното правителство и ще се убедите ,че тази е посоката ,за съжаление.

Целенасочено се срива образованието ни-от всички правителства/нищо, че се правят големи ремонти, работи се по евр. проекти и прочие.../ Неграмотен народ лесно се манипулира и управлява,а на Европнааи

Ако професията учител беше привлекателна,то днешните политици(бандити) биха били "учители"!

Какви са причините? Над 4.500 000 милиона българи основно образовани , млади с деца се намират извън БГ. НИските детски помощи. В една Канада на месец се дават над 500$. В една Русия при раздане се дават 10000$,... Мафията която контролира и руши българското образование. Разрушената българска икономика. Това са основните причини за които никой от управляващата мафия не се интересува.

Уважаеми,Родолюбец, информацията ви е изключително неточна.

Няма нищо, важното е, че раждаемостта расте.

Кандидат учители за работа има,но не и при условията,които са днес.Всяко едно училище се превърна във вид семейно предприятие.Всеки е навързан по роднинска връзка с някого и се скатава,а външният учител е виновен дори и за грешките на връзкарите.Кой може да издържи на такъв род отношение?Който може да направи една статистика и нека отчете колко са учителите,които са приети с връзки на работа и колко са онези,които са започнали със събеседване.Резултата за последните ще е най-много 10%.За капак на всичко и лумпените деца,на които няма как да им обясниш,че от комбинацията - мутра и метреса не може да се роди гения на България.Всеки един такъв родител казва,че е спонсор на учебното заведение и иска детето му да има добри резултати,но с пари това няма как да стане,а с много упорита работа.Едва ли това някога ще стане като гледа детето как баща му по цял ден лежи и върти далавери и после то да седне да учи,а учителя както винаги е виновен.Много трябва да се промени манталитета,така че професията учител да се запази такава,а не да се превръща в диагноза.

Абсолютно точно!!!

Иначе мераклии за власт много. Толкова грабежи.....водят до това.

Е то като намалят учениците, ще намалят и другите две. Българи, правете повече деца! Ако всяка БЪЛГАРСКА двойка в репродуктивна възраст направи дете тази вечер, ще решим проблема с населението!

На скапан народ демокрацията му пречи. Като не ви харесва да сте свободни, намерете си един Ким Чен Джун Мун Дрън да ви мачка и сте готови. Половината ще ви натъпче по концлагери да изпълнявате петилетката за 2 години, другата половина ще слушат като кученца. В крайна сметка демокрацията е за хората, за говедата като вас е сопата. Неприятно но факт.

Кой, кога, къде е обвинил "демокрацията" в каквото и да било?

Постоянно има такива, на тях го казвам. Иначе на тези поне с малко мозък им е ясно, че демокрацията е такава, какъвто е народът.

да съм свободен, но и да имам възможности да направя. възможностите не никнат по дърветата. сега ти дават свобода, но не и възможности. който може ок, който не да умира. е такива сте гадни демократи.

Как да не ти дават възможности? Какви възможности имаш предвид? "Царят дава но в кошара не вкарва". Искаш ли да станеш човек, имаш ли "топки" - работиш, действаш, учиш... и ставаш човек. Ако чакаш на готово - и другаря Брежнев не може да ти помогне. Нямаш пари да учиш ли? Има стипендии, има студентски заеми. Има хиляди начини.

Целенасочено се срива образованието ни-от всички правителства/нищо, че се правят големи ремонти, работи се по евр. проекти и прочие.../ Неграмотен народ лесно се манипулира и управлява,а на Европата не трябват образовани черноработници. Нали?..........

СВОБОДЕН? Илюзия... Кой е сбоден в днешния свят? Нито аз, нито ти, който имаш заплата 5000 евр. или 5оолв. или ровиш в казаните. Всички сме роби, свободни роби.... Истински свободни са само няколко стотици в света...

Te si inat- boko faklata :))?

Кой млад учител ще е доволен от530 лв заплата, след удръжките остават около 420 чисто?!

Нищо не правите - децата неграмотни. Да ви намалят заплатите и една хубава чистка трябва. Ако сте толкова добри - ще се докажете в частния сектор, не на топло държавно местенце.

в частния сектор трябва да им плащаш, за да работиш за тях. иначе не те искат. малко ти е ума, не заплатите на учителите.

Ти видял ли си на какво приличат днешните ученици? Отиват на училише със самочувствието, че са нещо повече от учителите, за което са виновни родителите. Последните много често абдикират от задълженията си. Или иначе казно на децата им липсват първите 7 години. Учителите не са длъжни да ви възпитават децата на това, на което вие сте пропунали

А същите тези учители колко взимат за частни уроци, за които даже и данъци не плашат? Много е забавно учител, който на месец си докарва по още 500-600 лв. върху заплатата, оплаквайки се че едвам свързва двата края.

Приблизително 398.56.

Корупцията е потресаваща. Неграмотността - брутална. Изградете собствени наблюдения и собствено мнение, не примеайте безкритично мнението на тия, които са пряко финансово заинтересовани да поддържат статуквото!

За сметка на това драстично се увеличават медийните манипулации. Много повече безработни образователни кадри има от тия смешни 2000 СРМ. Прочетете статистиката. Не се поддавайте на лъжи. Общо безработицата в България, също далече не е само 200-300 хиляди, както ви пробутват медиите. Милиони са безработните. Бием положенито в Македония - там поне официално си признават безработица от 50%. В образователния сектор от 2000 година до сега са съкратени 20 000 души! Вижте заетите през 2000 вижте ги сега, нарисувайте динамиката на една графика... Не разчитайте на медиите, да ви смислат инфото, бъдете критични!

Не трябва да има училищен директор над 20 години стаж като такъв.Повече от тях стават параноично-шизофренни или обратното от непрекъснатите усилия за присвояване.Това е сериозна пречка за привлекателността на работата в училищата. Още от тази година да ги подменят, както има смени в РИО.

Колкото по- бързо приключи 1350 годишната ни простащина и колкото по- бързо се влеем в Европа, толкова по - добре. Ставаме за подобряване на генома на умните народи.

За кво са ви даскали, като не им давате тояга?!

... тояга?!

Пич, с това си върхът!

Не от години бягат от тази професия математиците, а от поне 30 години. Аз също. Навсякъде другаде е по-добре, дори и в други сфври на държавния сектор.

Очевидно е всичко върви по план. Геноцид на народа: няма здравеопазване, няма просвета, няма пари?? Не се смейте, не става дума за държавни партийни субсидии на престъпници, педофили, обръчи, за мерцедеси и бемвета, за 100 милионера на година от кражби и продажби. На България и трябват пронститутки, за да обслужват американските военни бази, роби да служат на вносните монополи и чуждите фирми получили ЕКСКЛУЗИВНИ права за всички български богатства. И ... политици продаващи 111 000 кв. км за гарсониера. Виште президента на България крадец от сой, вижте Станишев - заложил и жена си за ранчо в Швейцария и работа в ЕС. Вижте всички останали, които треперят и лъжат да не би парите им да изгорят в КТБ! Боже пази България и умните и талантливи деца победители в световни конкурси по образование.

Все по-добри показатели излизат, за просперитета на демократично развиваща се България.

От заглавието още се вижда, че проблемът не е от днес ("недостигат")!

боклуците създават боклуци ...:))) това за генофонда в говнярия :))) за кво му е на дивя селянин образование? не се яде,не се пие,не се еве ? :))))

не споменавай майка се

Теб май не са те възпитали добре. Знаеш ли аз как възпитавам келеши като теб. Като го затворя за 15 минути в салона, после където ме срещне от далече шапка сваля.

Излишни са и приемните изпити. Ако няма частни уроци, учителите по- качествено ще преподават в клас.

За сметка на това пък си имаме милиони мауглита!

Образованието в този си вид е абсолютна загуба на време. Произвежда неграмотни отрепки дето не могат да четат и пишат. Хайде, няма нужда. Пикая на такова образование.

И аз пикая.

освен да пикаеш и сереш друго не можеш. пикай там пикай на онам. държава от пикаещи злобари. кой ще иска да стане даскал след като 90 процента като теб са готови да си извадят от гащите кой с квото разполага, за да го опикае? тъпак!

"нищо от онова ,което си заслужава да научите,не може да ви бъде преподадено" така е казал диллара :)))

За какво са ни бе, нали си имаме тв Планета и Тянков ТВ.... Трагедия пълна българска....

Какво се случва в образованието, има ли го изобщо и не е ли ходенето до училището едно празно занимание ? Нима не виждате ,че липсва каквато и да е форма на училищно обучение такова каквото изисква 21 век, а не килийно такова. И тук ,както и в останалите сфери от публичен характер сме стигнали дъното и ровим надолу. Какво е нужно надявам се голяма част от хората си дават сметка , дано и да го изискат от управляващите като политически действия.

Да, станахме обслужващ персонал на висши чиновници, които се чудят каква бумащина да измислят, за да оправдаят работните си места. Как да вляза в учебен час, като получавам имейл от РИО, че до обяд трябва да им изпратя спешна справка за резултатите от матурите по БЕЛ за последните 6 години.

Драстично намаляват учители и ученици, защото драстично намалява България.За сметка на българите, плевела се увеличава.Той не учи, не работи но бясно се размножава.Изхода е да се спрат соц. помощи и семейните.

Те ще си спрат помощите от самосебе си, щото няма даима кой да ги плаща, така че....

Браво на потребителя МАКС!Много точно и ясно е изложил проблемите в училищата,така е,пом.директорите и те големи чиновници, вече-главните учители им вършат работа ,а те се чудят къде да се заврат на сладка приказка някъде -не се отнася за всички ,но болшинството са такива.Най-големия товар е на плещите на редовия учител ,от него се изисква всичко,и да научи учениците и да прави разни статистики ,и да оформя един куп документация и за основната му работа почти няма време ,защото ако не свърши това ,което му е наредено веднага да се изпълни ,няма значение в дали си в час, от директора и помощниците му ...ще бъде мъмрен,а пом .директорите ,са за мен дори излишни!

самото състествуване на българия и на дивите селяни в нея е подигравка с бога и разума във вселената :))))

училищетото вече е излишно. всичко го има в нета.

Те и хората ще станат излишни в скоро време.

Официално признаваме че учителите са изчезващ вид.Въпрос на време е същото да се съобщи и за лекарите. Виж - полицаи и политици(бандити) имаме в изобилие,дори и за "експорт" .

По - важно е че изчезват хората от България и народа намалява както и няма ученици. Преди паралелките бяха над 30 човека. Сега по колко ученици има в паралелка? Навсякъде има съкращения. Защо да няма и при учителите?

Работя в малко селско училище с ограничен бюджет. Помагат двама спонсори, мои съученици, които навремето не се учеха и останаха с основно образование. И двамата преди няколко години влязоха в горския бизнес и някак си забогатяха. Та думата ми е, че като направят дарение на училището, хем изпитвам чувство на благодарност, хем ми е обидно.

Факт. Оказа се, че отличниците, които навремето произвеждаше байтошовото образование са чиста проба зубрачи. Голяма част от тях практически не могат да разделят купа сена на 2 магарета. А в бележника - отгоре до долу 6.

кажи му демократ и не го обиждай повече

Не е баш така. Просто хората, които си сядат на д-то и имат съвест да учат, порастват добри, честни и праволинейни. А тези с двойките и лошото поведение се научават да лъжат, мамят, нямат скрупули и минават м/у капките. За съжаление в България преуспяват двойкаджиите, а отличниците бачкат за тях за мерси

ми влизаи и ти в горския бизнес кво чакаш?

не става, там приемат само с 8 клас

Не става въпрос той да изкара пари, става въпрос за образователната система, която е гръбнака на нацията.