Учениците ни не могат да решават житейски проблеми

Българските ученици са на предпоследно място сред 44 държави според начина, по който решават задачи, свързани с реални проблеми от действителността.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако бяха поставили теста на ромчета щяхме да сме на челно място в класацията.Така е за съжаление много талантливи и знаещи деца и малко, способни да се справят с елементарни житейски ситуации!

Реших правилно и 11 от 12 - те въпроса. Както математическите, така и решаването на проблеми. "Затрудни" ме този за прахосмукачка. Иска се най-вече търпение и внимателно прочитане и осмисляне на условията. Но имам критика за така наречения "правилен отговор" на въпроса за прахосмукачката. Би могло да се сметне за верен отговор и този, в който е написано, че прахосмукачката се обръща на 180 градуса не само при допир с червено блокче, или пък бутайки жълто блокче в червено блокче/в стената, но и при директен допир със стената, какъвто случай имаше в анимацията.

булхария масово вузпитава и отглежда малоумници!!! виждм го всеки ден в студенцки град *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Значи ебати глупоста. Че в България има метро само в София, нормално е не всички 15 годишни българчета да могат да си купят билет за него. Един път като ползват метро сто процента ще могат да си купят билет после. Това ли точно е житейска ситуация, това е непозната ситуация с която ако се сблъскат ще се справят веднага. Житейска ситуация е с кого да комуникират по нет и на кого да се доверят. Как да се справят ако се загубят в непознато място, без телефон. Как да се справят ако пострадат някъде и са сами. Как да се справят ако пострада техен връсник. Това са житейски ситуации. Това ние едно време като сме били на по 15 г. дето нито мобилни е имало нито нет нито метро как сме се оправявли в този свят, ми то значи по принци излиза чео ние сме били абсолютно житейски неподготвени, а дефакто на отцеляли сме къде ли не. Теста дето са го провели не струва. Айде да ги питат как ще се справят еврогражданчетата с метрото сами в планина или друго пусто място без телефон. Дали това че могат да си купят билет за метро ще им помогне с нещо.

Прави разлика м/у житейски ситуации и инзвънредни ситуации... зашото всичко което описа са извънредни ситуации и съм сигурен че там още по-зле ще се справят

Някой хора са или много прости или не са погледнали заглавието на статията дори преди да пишат.

Едно време се присмивахме на Американците че не знаеха кои им е президент , е станахме като тях . Или както е казал народа с каквито се събереш такъв ставаш .

Сега разбрах защо си станал гей

А кой идиот създаде теста? Кой и как доказва, че този тест е меродавен? Що за "житейска" ситуация е да си купиш билет за метрото?! В БГ има едно Метро, отскоро, само с две линии, в София, и доколкото знам няма намаление за ученици (може и да греша)... Ох, и аз не се справям с тази тежка "житейска" ситуация! Но пък съм ИНТЕЛИГЕНТНА!, ако не знам как да си купя билет от автомат - ще си купя от продавачката на билети, ще почета инструкцията на автомата (ако не е писана от същия идиот, съставил теста) или ще помоля някой минувач да ми помогне.... ако се замисля че ще ми дойде сигурно и друго решение... очевидно единственото допустимо решение не е описаното в коментара... Прахосмукачката-робот също е много актуална "житейска" ситуация - когато чистя вкъщи непрекъснато стъпвам по жълтите квадратчета и заобикалям червените... хайде стига, де... грешни пари за безумни тестове и основани на тях анализи!

Оставете децата да си изживеят детството.Не ги упреквайте че не знаят живота ще ги научи.Всяко нещо с времето си. Преди бума на технологиите когато тези джажи не са съществували били ли сме същите или не?Не забравяте че има доста деца които виждат по правелно на живота от колкото нас.

Аз предпочитам да науча детето си да плува преди да го пусна в дълбокото - дори мисля, че това е една от най-важните ми задачи като родител

родителите категорично отказват да си решат проблемите, на кого да приличат децата?

Интересно заглавие, "Учениците ни не могат да решават житейски проблеми" абе то родителите им (40 45 годишните), едва успяват да решат и да се справят житейските си проблеми при реалните условия у нас, та камо ли децата им (15 годишните)! Лек ден.

Дали е имало въпрос: "Как да отида до чалгатеката"?

Повечето деца си копуват билетче в автобуса или на спирката. Много от тях дори незнаят за наличието на автомати . Голям процент от тях не са напускали населеното си място, камоли да са виждали прахосмукачка робот . В домовете им се интерисуват от битовизма на оцеляването и тяхната образованост стига до там - да се научиш да оцеляваш. Не всички деца живеят в София, повечето от тях живеят в един много остарял за времето си свят.

А пък индиичетата по цял ден се клатят на автоматите и си играят със прахосмукачката робот....

копуват, незнаят, интерисуват?

И без тест е ясно, че българите сме неподготвени да се справяме с живота!!! Накъдето и да погледнеш се виждат забатачени проблеми, които отлежават десетилетия без някой да ги реши! Никаква креативност, никаква организация, никаква амбиция не проявява бай Ганьо - това е истината, така че не обвинявайте съставителите на въпросните тестове за плачевните НИ резултати! Не случайно има и такава носталгия за времето на соца - райско време за мързеливите и нефелните. Сега, когато на същите им се налага да си размърдат мозъка и задника, и надават вой до небесата - световната конспирация е виновна, че майка им ги е родила некадърни??!!! Тестът е снимка: МАГАРЕ СТОИ - МАГАРЕ ИЗЛИЗА.

Какви са тези идиотски въпроси? Мисля, че не българчетата, а съставилите въпросите имат дълбоки проблеми....

Не виждам прагматизма в задачата с прахосмукачката. Проучването ПИЗА се прави от доста години в чужбина и отскоро в България и има само един ефект навсякъде: рев до небесата колко е зле образованието. То не е добре, но ПИЗА с нищо не му помага. Решаване на житейски проблеми в България означава: как с 50 стотинки да си купиш закуска, обяд и билет за трамвая.

Тези напълно са изтрещяли, ако това са житейски проблеми , да им имам проблемите. Като родител мога да кажа, че се радвам на такива резултати.Това означава , че все още не са промили мозъците на децата , въпреки помията , която ги залива отвсякъде.

Политическа псевдоикономическа организация. Не е ясно или не е лесно да се открие кой я финансира. Първите страни членки от 1961 г. са приблизително тези ЕС и НАТО. Приемат нови членове (познайте - Чехия, Полша, и някои други нови членове на НАТо последните 10 г). Клончето, което организира тестовете, дизайнирани от частни контрактори, приема членство срещу €180К на година за три години преди теста. Тази информация е достъпна, но е тежко завоалирана с благородни намерения. Отворих първия примерен тест - свжда се до СЪБИРАне на 2 или три числа до 15. Три тийнейджъри от три предградия (Silver!, Lincoln! не си спомням) трябва да се срещнат с максимум 15 мин маршрут!? Това е житейска подготвеност? Има нещо дълбоко гнило в участието и резултатите на БГ в това псевдосъревнование. За сравнение съпоставете резултатите на БГ децата от мат олимпиадите.

Те понеже англичаните и други западно европейци като викат техник за да им смени изгорялата крушка или да им включи шалтера и не могат да си направят една изолация на къщата са много житейски подготвени, а? Айде медиите моля ви се стига сте опитвали да ни изкарате някви малоумни диваци само допълнително да наливате масло в огъня на националните ни комплекси!

не ти казват за поколението което е на 35-50 години, а това което е на 15 години. От личен опит мога да ви уверя,че дори и 80% от учениците от 11-12 клас не правят разлика между лист и страница и не знаят какво означава думата екземпляр.

Децата са огледало на РОДИТЕЛИТЕ и НИКОЙ ДРУГ. Така, че си вземайте поуките. Никой не е крив, че децата са на предполсендно място ОСВЕН РОДИТЕЛИТЕ. Но какво да очакваш от деца на КОМУНИСТИ. Пропагандата от одавна свърши как сме били най-умните и най-кадърните... според изследванията на руснаците.

Да не забравяме, че и учителите ни са обучени в комунизма! Под 30 годишна възраст са едва 3% от учителите ни! Хората не знаят, че днес берем плодовете на комунизма. Те си мислят, че всичко се променя с промяната на названието. Демокрация - хайде на демокрацията! Ауууу, че е лошааааа! Парадоксът е в това, че именно изпростяването на населението през комунизма е причина то, населението, да не разбира колко големи щети има нанесени в обществото ни от комунизма. Прилича ли ви на социален тумор, който продължава да се множи и да се самоунищожава? Наистина много хора винят демокрацията за тези резултати. Истината е, че през комунизма именно царките кадри в икономика, образование и т.н. работеха в началото под принуда в затворени държавни граници и само благодарение на тях България издържа 20-на години в комунизъм някак - до към 70-та. Когато влязоха вече кадри, подготвени от комунизма, икономиката влезе в рецесия за точно 10 години и комунитите сами си свалиха режима след две петилетки изнемога на икономиката. Днес имаме обратното: в демокрация комунистическите кадри не могат да правят икономика, образование и т.н. Да, това са кадрите, образовани по комунистически начин. Това е лошият материал, за който Бориов така откровено сподели. И е прав. Болезнено прав. Толкова могат те. Толкова може комунизмът. Който е "едно недоносче" според думите на Тодор Жовков. Статията по-горе е едно антикомунитическо четиво от най-ярките, които можем да си представим. Зад фактите има неприкрито обвинение срещу този деградивен и нанасящ трайни щети строй. Продуктът му носи социални и икономически зловония десетилетия след първите опити за премахването му.

. . и те като нашето любимо правителство.

когато се съди по простотията, ганю няма как да бъде надценен

Скъпи родители,вуйчовци,чичовци,лели.Не се правете на три и половина,защото отлично знаете,че децата ви пишат на маймуница,за да прикрият неграмотността си.Ако утре им сменят буквара за първи клас с турски или английски буквички,то вие ще разберете за това от предаването "Съдебен спор".Средата формира съзнанието и ако никой не пипа нероботизираната прахосмукачка,метлата,то и вашето дете няма да работи нито с роботизирана нито с нероботизирана.

"Не могат" е лошо, но "не знаят как" е друго нещо, защото ще се научат. Ако има, кой да им каже.

Рядко деца искат да бъдат нучени/там ,където семейството си е свършило работата може/.Най-мразят да учат и най-обичат да ядат ,освен това също много обичат още от 10-11 год възраст да пият алкохол/факт/,секс.цигари...все деградивни неща в резултат на доброто домашно възпитание?

Оставете ги ученицете , ами вижте политиците! Такива чудеса няма никъде в Европата. Тези хора са си въобразили, че са наместници на Всевишния в земята българска и нищо не може да събуди съмнение в таз посока. Имаше една мома докторка, дето каза , че била 100% жена, а сега се подвизава из Европарламента! Я някоя журналя да вземе интервю от нея по въпросния казус с бълг. политици и да "изиска" мнението й.

днешните ученици са утрешните политици

За да си купиш билет за метрото от автомат не се иска кой знае колко акъл. А учителите не са виновни, защото си преподават по учебната програма, която им е спусната и одобрена от министерството. И никой не им плаща да преподават нещо извън тази програма, която между другото е доста остаряла и неадекватна. Защо китайците (тук влизат всички азиатци) се справят по-добре от българчетата? Защото са се научили да мислят, а българчетата могат само да зубрят за по-високи оценки. Качество трябва, ама го няма. Нито в преподаването, нито в учениците. Айде че се отплеснах.

Ами в Шанхай има 20 линии на метрото, а в Габрово нито една. Та затова.

Това е вярно, но всеки ученик в Бг има телефон. Защо тогава никой не знае какво да прави, ако си е забравил телефона в къщи? И защо толкова много хора тук във форума също не знаят? :))) Васил Априлов ще се обърне в гроба, ако знае на какво прилича българското образование сега.

За какви ученици говорят?Къде са учениците?Не сте ли минавали край някое училище- то е обсадено целодневно от ученици, пушещи, пиещи, крякащи - някои изобщо не влизат в училище.За какво е това министерство, за какво са тези учителки,които не се интересуват, кой е в училище и ко й не е?Май те - министерските чиновници - начело с министерката, и учителите, са назначени само да получават заплати, които данъкоплатците им осигуряват.Докога ще се правят на глухи и слепи?Докога простите родители ще се радват,че децата им имат "отличен успех"?На учителите не им пречи нищо да пишат шестици - напротив, това им улеснява "обучението".Хора,не гледайте безучастно към тази пародия на обучение!Всичко това излиза в крайна сметка на наш гръб

Терасата ми гледа срещу едно неособено престижно училище в София. Основно е - до 7-8 клас. Досега пушещи, пиещи ученици не съм видял. За крякането - то е ясно - деца са. Ти сигурен ли си, че не си психясъл като бай Петко от Лясковец и няма да гърмиш с по деца в училищен двор?

Ми то и нашите политици са същите. Някои от тях не могат и да пищат дори. Други не могат да говорят официалния език на страната, чийто депутати са. Какво се чудим.

И ти си същия, не се самозаблуждавай.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е В ТОВА УЖ МИНИСТЕРСТВО НА ПРОСВЕТАТА ДА Р А З Б Е Р А Т че:- Забраната да повтарят учениците от 1 до 4 клас е ГРЕШКА!! - Директорите ДА ИМАТ ПРАВО С А М И ДА ОПРЕДЕЛЯТ УЧЕБНИТЕ програми В УЧИЛИЩАТА КОИТО РЪКОВОДЯТ/но да покриват Държавните изисквания/! - Да СЕ ПРЕМАХНАТ ДЕЛИГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ- ученика знае че носи определена сума и НЕ СПАЗВА НИКАКВА ДИСЦИПЛИНА!! В училищата е ПЪЛНА ЛУДНИЦА!! Дисциплина ,уважение, това е непознато !! Младите кадри , ИДВАТ В УЧИЛИЩЕ и САМО след МЕСЕЦ ДВА--Н А П У С К А Т!!!! НЕ издържат на простотията и безочието не само на учениците , но и на РОДИТЕЛИТЕ!! Има и учители , които са по 60-65 год.-ТОВА Е СМЕШНО !!Бабите да обучават ДЕЦАТА на ВНУЦИТЕ СИ!!

IQ. Най-общо този прословут коефициент (за интелигентност) би трябвало да се разбира като (практически) критерий, изразяващ следните индивидуални характеристики, подредени възходящо: съобразителност; бързи реакции; приспособимост (адаптивност) към динамично променяща се среда; способност за самоусъвършенствуване; Всичко друго са маймунски трикове, целящи да отклоняват вниманието и да манипулират индивида, с цел той да бъде удобен и по-лесно контролиран.

"Интелектулана собственост" не съм го регистрирал в Патентното ведомство, но веднага ще установя плагиатите и ще ги потупам по рамото напомнящо, че всичко трябва да се прави "на ползу роду"...

вий ста дърти и не знавате че има фейсбук и интернет зали. там има и игри. май на вас дават много пари за ваучери но пак сте глупави. аз като ритам топката не нося телефон. иначе го носи някой друг другаде. като ритате топката и вие ще се учите на фейсбук.

гледах там на eocd има трета точка след обяснения някакви да избереш правилен отговор от няколко тъпи. скучно. и нямаше никакви сд-та и двд-та.

95% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С ЖИТЕЙСКАТА ЗАДАЧА ДА КАРАШ ЛЕК АВТОМОБИЛ С РЪЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ .... МНОГО СА ТЪПИ :))))))

Да яздиш кон без седло е толкова просто и елементарно, а 99% от населението на Земята няма да се справи.

да имаш и отглеждаш дете в ,,нереялната,, общественна среда на българия е ,,подвиг,,!!! както е нереялно, бивши ,,партиици,, и ,,комсомолци,, да строят ,,демокрация,,!!! много ще е интересно ако същият тест го направят и нашите политици??? тогава ще видите ,,реалност,,!!!

Имам деца - точно 3. Никак не е трудно - Растат си без да ги усетиш. Не се лишавам от кой знае какво заради тях. Дали са умни или глупави - божа работа. Светът има нужда от всякакви. А ти си един обикновен ялов тъпунгер.

Дали са умни или глупави не е божа, а твоя работа. Зависи как ще ги отгледаш. Но като гледам как мислиш, явно ще са от втория вид.

Преди всичко за да изпитваш уменията и познанията на някого трябва сам да ги владееш.Защо първо не са проверили чрез тестовете техните учители?Все пак това е една измислена система а не реална обстановка и безспорно най-добри резултати ще покажат тези които са обучавани на нещо такова.Все пак неподготвеноста за живота си проличава по броя на самоубийствата но тестовите задачи са просто имитация на обучение и проверка която трябва да се извършва в реални условия.Не е все едно да седиш в класната стая и да обмисляш различни варианти и това например -мръзнещ и гладен в чужд град да оцелееш с минум пари и други необходими неща.Виждал съм хора които много добре се оправят иначе в живота и офисните интриги но изпадат в шок само от невинно порязване което са получили.

Да, проблемът е точно в това - не може да се грабне вниманието на децата. Занимават ги с много излишни /според мен неща/. Не е много нормално в ерата на компютри и високи технологии, да се опитваш да преподаваш /и да изискваш/ за старогръцки Богове, нимфи, вълшебства и т. н. и то на деца в 9 клас /15-16 годишни/. Не ме разбирайте погрешно - да, трябва да бъдем запознати със съществуването на този вид литература, но по-повърхностно и без излишно задълбочаване. А в същото време не познаваме собствените си автори и техните произведения. Гъвкавост трябва в образованието. И една друга истина - 65 годишна баба /нека не се обиждат, но.../ ще учи 15-16 годишните на информатика????? - ами как да стане това????

Въх, не думай... Проблем - децата ни са тъпи. Решение - ще им направим помагало за реалния живот. Извод - и дъртите са тъпи. Ама... не бойте се деца - по-добре няма да става, по-зле - гарантирано.

Голямата част от децата ни все още ,въпреки всички усилия и средства които се хвърлят за това ,не са тъпи.Проблем е първо какво точно искаме да знаят като завършат и за какво ще им служи.Тук мненията се разминават тотално поради различните цели и отношение към нацията ни като цяло .Намираме се в период когато и на запад се вършат всякакви глупости и дори гадости с образованието на децата с цел да се разврати и профанизира напълно бъдещото общество.Би било жизнено важно да запазим полезното в нашето образование но да го реорганизираме използвайки новите технологии ,отстраняваайки учебникарската мафия и апетитите на издаталствата да бълват лавина от учебници със съмнителни качества като съдържание.Ролята на учителя все повече няма да е да изпее урока и да провери контролни и домашни понякога.Той трябва да е преди всичко обаятелна личност без да е най -дивото дете, психолог и съветник при житейски проблеми човека който не се страхува и мрази неудобните въпроси а можещ винаги да даде насоки къде да се търси отговора.Времето на учениците може да е интересно и полезно в училище ако го направим такова ,но и да се запази нужната дисциплина и отговорност от всички участници.Задачата не е лесна но нямаме друг правилен изход от ситуацията.Всякакво механично пренасяне и безмозъчно копиране на чужди модели ще ни донесе повече вреда отколкото полза.

Бих ви направила министър на образованието на секундата!!

АМИ ТОВА Е - ЧАЛГАТА , МУТРИТЕ И ТУРСКИТЕ САПУНКИ ИЗВРАТИХА И ПРОМИХА МОЗЪЦИТЕ НА ПОКОЛЕНИЕТО НИ СДО НЕУЗНАВАЕМОСТ . ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ ТАКИВА МЕДИИ КАТО БТВ- БОСФОР . ТВ И НОВА , КОИТО СЪЗДАВАТ ТОЗИ КУЛТ КЪМ МУТРИТЕ , ЧАЛГАДЖИЙКИТЕ И ТУРСКИТЕ БОЗИ . ТЪРСЕТЕ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ПРОГРАМНИТЕ ИМ ДИРЕКТОРИ ЗА НАСАЖДАНЕ НА ПРОСТОТИЯ , ЧАЛГА И АНТИБЪЛГАРЩИНА . ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗПЪНАТИ НА КРЪСТ .

Медии , начело с онзи момък с папионката! Като гледаш водещите тв-та какви зомбиращи програми излъчват, напров плачат да ги спреш и лопата 8 номер. Всяко нещо трябва да има някакви граници. Но нашите сатанински медии отдавна са я преминали тази граница. И катосе представиш, че има хора, които получава тпарички, за да следят това да не се случва,а то се случва, започваш като онзи да се пипаш по кръста за ...

Оф , благодаря ви за топлите думи . Личи си , че сте истински БЪЛГАРИН . Моля ви , умолявам ви от все сърце - нека направим масова подписка и референдум пред глупавите ни и продажни туркофилски и американофилски телевизии , за да се забранят изцяло турските сериали , чалгата и американските екшъни . Сигурен съм , дори се кълна в правотата си , че над 80 процента от българите ще искат пълната им забрана .... ПРОТЕСТ ПРЕД БТВ- БОСФОР ТВ , НОВА И КАВАЛ ЕДНО .МАСОВ . САМО ТАКА МОЖЕМ ДА УСПЕЕМ .НЕКА ДАВАТ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ , А НА МЯСТОТО НА ТУРСКИТЕ , ДА ДАВАТ ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ .

Абе и аз харесвам "На всеки километър", израстнал съм с него, ама цял живот с революции и врагове не се живее. Турски сапунки има от 3-4 години. Първата беше оная Фатмагюл. За 3 години чак пък цяло поколение...

Поредното доказателство че сме "изключително интелигентна нация"!

18 години съм в сферата на образованието сега уча децата на тези, които 89 бяха между 16-20 годишни, падението е страхотно, половината деца имат само по един родител, майките и бащите са или повечето със средно или с основно образование, бабите са тези, които контролират нещата, за да могат родителите да работят. Учениците не разбират елементарни разговори гледат, като малоумни. Основното, което правят в училище е да пушат, пият......тенденциозно се създава такова поколение, това е всеобщото мнение на колеги, по-лесно се управляват такива хора, България е на път да се превърне в държава на малцинствата, които от своя страна унищожават, тотално, всичко ценно за развитието на българската нация. Виновни сме всички, учители, родители, държавата, но най виновно е българското безхаберие, затова че не можахме да преодолеем егото си, не успяхме да превърнем тази държава в един успял народ.....Бог да прости на всички нас.

Защото такава е политиката на кукловодите за унищожаване на нацията. Вижте в каква политическа, медийна и п р. среда растат нашите деца! А родителите (и те жертава като отрочетата си) са безпомощни да променят нещо. Тотален срив на морални и ценностни системи (съвсем умишлено преследвана политика - вж. какви хора се гласят да ни представляват в Европарламента!)и няма защо да се чудим , че сме стигнали дотук. Лековерието и простодушието на българина са много умело използвани от неговите врагове, чиито слуги са такива като президентчето и т.н.

Това е целта! Просто, зомбирано, консуматорско, лесно манипулируемо общество. Чалга, айфоня, биеиемвие. Пълно отсъствие на ценностна система.

Много си прав! Добрата новина е, че България ще я има. Лошата новина е, че в България няма да има българи! Търси се Спасителят!

По-страшни от изследването на PISA,което опира до стандарта на живот все пак, са коментарте на възрастните - поназнайващи, критикарски, убедени в предимствата на своето поколение, на учителката, която нарича децата малоумници.Не може да презирате едно поколение, без да сте осъществили комуникация с него. Какво послание ще отправите към тях с този начин на мислене? Всеки срещу всеки , Бог срещу всички.

И той винаги се появява там и когато, някое племе (от божествения прлан) кривне от правилиня път драстично и трябва да му се набие канчето (евреите, българите...), за да не настъпи суматоха в небесните сфери! Евреите още не искат да го осъзнаят (приемат) това и затова страда толкова столетия и продължават... и не се усещат! Същото важи за германците и руснаците! Т.е. четирите (4) етноса, за които П. Дънов говори , че ще определят бъдещето развитие на човечеството.

Това "работя в сферата на образованието" означава, че си учител ли? Да не се обидиш. Статистическата ми извадка е от 10-15 екземпляра, не е много достоверна. Но, това учителите, особено по-възрастните, особено в малките градове са изключително тъпи и ограничени хора. Станали са такива, просто защото за нищо друго не стават.

Тя нашата действителност е толкова изкривена, че и стандартните методи за оцеляване не помагат.

Аз да си призная честно в моя реален живот не ми се е налагало с прахосмукачка да влизам в стая с червени и жълти блокчета.

За да успеят в живота, българските ученици трябва: Да лъжат на всяка крачка като политиците ни, особенно десните. Да се научат да тарашат минувачите, да разбиват жилища, да търсят муфтата като началници на ГЕРБ. Да се научат да пребиват неудобните като мутри, да се дрогират усърдно. Да уважават културата на периферията, на циганите и чалмалиите. Да мразят Русия, САЩ, , негрите, евреите. Да ритат родителите си. Като Борисов да наричат старите хора с най-гнусните имена. Да знаят как се правят схеми. За кражби. Да бягат в чужбина, за да тарашат там банкоматите им. Да не знаят езици. Да рушат, драскат, освинват всичко. Да пушат, пият и коцкаруват. Така ЧАСТИЧНО ще станат демократи. Иначе няма да успеят.

Сещаш ли се, че левите ни политици са наследници на тези, които обучиха и днешните ни учители? Сещаш ли се, че да лъжеш, че някой лъже, е по-голяма лъжа? И когато говориш за лъжи на ГЕРБ, изброй някои от тях! Станишев опита дебелашка шега за 1-ви април и удари на камък. Всичко, което изброи като лъжа на ГЕРБ, е самата истина: 1. Увеличението на пенсиите изразходи бюджет в криза! Истина е. Няма как да не е истина. Понеже си е така. Само че не 4 милиарда, а 2.5 милиарда. 1.5 милиарда от 4-те бяха прикритите дефицити от натрупани задължения към бизнеса, които БСП беше изключиило от баланса противозаконно. Кой е ллъгал? 2. Лекари били убийци. Това го знае всеки българин. Много от лекарите са такива. От некадърност. 3. Студенти да работят в селското стопанство. Ами да! Разбира се!! Каква е тази неприязъм към селскостопанския труд у комунистите?! Смятат го за лошо качество ли, за недостойно ли?! 4. За лошия материал. Ами тази статия доказва научно и статистически, че Борисво не само не е излъгал, а е имал политическата доблест да каже истината далеч преди да я декларират чрез изследване. Това е политиеска далновидност, неестествена за комунисти. Даже и днес още не сте схванали какво ви е казал Борисов. Дължи се на дефицита на интелект, описан именно в тази статия. Прости сте. Поне това можете да запомните. Помнете го и може да заживеете по-добре. Само едно нешо се иска от комунитите: да запомнят, че са прости. Ако не го забравят и това, всичко ще си отиде на мястото. Понеже от прости хора политиката не може да е умна. Ако запомнят това и се съобразяват с него, даже не биха гласували. От чувство за самосъхранение. Но не съм убеден, че и на това единствено нещо са способни. Това е уродско племе.

КРЕТЕНИ, КАЖЕТЕ ОТГОВОРА НА ЗАДАЧАТА СЪС ЗАБРАВЕНИЯ ТЕЛЕФОН

отиваш и си купуваш нов

Добре. Купуваш. Това е най-лесното. Ама аз телефоните на приятелите не ги зняам наизуст, а те са в стария телефон. Какво правим?

въпреки, че не съм от кретените- ако си си забравил телефона, все ще намериш наоколо устройство с Интернет- предполагам тези твои приятели да са ти такива и в разни социални мрежи...и ...какъв е един от вариантите за решение-аха, пускаш им съобщения, имейли и т.н...

Голяма част от дъртите 25 години по-късно още не могат да разберат, че бай Тошо умря.

Родното образование по стара отработена традиция е откъснато от реалния живот и налива в главите на подрастващите излишна и мъртва информация. То не изисква от учащите да участват съзнателно и активно в усвояването на материала, поради простата и "неразбираема" за родните корифеи по педагогика причина, че онова, което се преподава "насила" и изисква отказ от волята на ученика, не се възприема (или пък може би това се прави умишлено, за да се гони такъв резултат). Ето ви простичкото обяснение... Колкото до тези резултати на азиатските младежи, те трябва да се приемат с много голям скпетицизъм, поради простата причина, че подобни примери с тази прохасмукачка говори за умишлено зомбиране на природонаселението , за да се произвеждат високо квалифицирани зомбита, които са удобни и лесни за котролиране. Я някой "специалист" от тези, създали тази класация, да обясни защо самоубийствата сред образованите младежи в Япония и Китай са така разпространени и защо във високите сгради в големите китайски корпорации се стигнало дотам, че поставяли мрежи извън прозорците, за да осуетяват опитите за самоубийства сред младите специалисти (решаващи подобни задачки като тази с прахосмукачката!). ПП. "Колко просто е всичко - възкликнал един мъдрец, а след това тъжно добавил - Но именно поради това умът отказва да го приеме."

УМНИЦИ, КАЖЕТЕ ОТГОВОРА НА ЗАДАЧАТА СЪС ЗАБРАВЕНИЯ ТЕЛЕФОН

Гола вода и кал по ушите са и те и ние!

Не е от демокрацията - от преди това беше.

"от преди това" няма как да е щото няма кой да те остави така. При бай Тошо лека му пръст училището и работата бяха задължителни. Няма не искам! Да се върне и наборната военна служба щото това поколение нещо започна да изпедерастява.

Аз съм учил преди демокрацията в що годе над средното училище. Класът ни винаги беше 1-ви от випуска. 80% от съучениците ми пиеха, пушеха и слушаха сръбска музика. С учението бяха много зле. Имаше един голям калпазанин - изгониха го от училището. Той пък 10 години по-късно, взе че стана сребърен олимпийски медалист. Ама за друга държава. В бай Тошовата ти държава го мачкаха.

Разбира се никой политик няма да излезе и да каже, че на България и трябват ниско образовани хора, но зад паравана се работи точно за това. И 6-ци да имаш, пак не си научил много, защото те учат посредствени учители и ти дават в ръцете посредствени учебници. Да не говорим за практика. Ниско квалифицираните не искат високи заплати, по - трудно емигрират и си гласуват за социализама. Който е научил нещо в Българи, го е направил въпреки системата и с много труд и разходи.

Това изследване е идиотско. нашите ученици са били тотално отегчени от въпросите за малоумници и вероятно просто са се избъзикали, като начин на протест срещу малоумието на теста. Идеята е да се повдигне въпроса за промяна на учебната програма, за да започнат да се изучават други "полезни" предмети. А "излишните" като физика, математика и история например да се изключат от програмата. Тоест да се свали още повече качеството на образованието. Създавайки такъв мним проблем, ще предложат решение, което устройва хората с парите. Тоест неграмотно население, което трябва да учи практични неща. Например как да си отвори бирата или да си включи телевизията. А как да сърфират в интернет ще се учи в горните класове.

И сега какво?Ще се харчат пари за програми,за да могат учениците да разберат какво става с червените блокчета и как да комуникират групата когато са си забравили телефона?Меко казано,тъпо извинение за харчене на пари,децата са много по-находчиви отколкото ги изкарват,не само ще намерят най-бързият начин за комуникация,ами ще бъде и най-евтиният,това с блокчетата си е тъпня по принцип,а за намиране на най-прекият маршрут са просто шампиони!

Е, затова пък се справят идеално с житейски задачи като да си намерят богат спонсор, който да им осигури силиконов бюст, скъпи модни парцалки, аклохол и дрога от зори до здрач. Или пък с такива като да бият, крадат, грабят и изнудват, за да могат да пият и да се друсат до безкрай. И как да е другояче като пример а подражание са мутри, мутреси и всякакви чалгаджии.

Не само децата, а и голям процент от възрастните не са подготвени за решаване на житейски задачи.