Министерска идея - учениците да учат и работят едновременно

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на система, според която младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средните училища.

Обратно в новината

Коментари - Министерска идея - учениците да учат и работят едновременно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Kрайно време беше да организира тези разюздени деца да видят от къде излиза хляба! Нашето поколение на 1965 учеше ,ходеше да спортува ,ходехме и на бригади и не ни оставаше много време за глупости!Наднешните ученици и енергията и агресията са им в повече !Нека се научат и да се трудят!

много е прав човека! няма как всеки сополанко да иска да стане счетоводител, без да може да смята 2х2. иначе работа има бол, но няма желаещи да я варшат, защото всеки се чувства спецялен. е аз ще ви кая дръго, защо на обява за шивачки сас заплата от 700 лв за 1 месец имаше 2 ма обадили се и това е за средено голям град в бг, какво повече да коментираме? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добро решение. В много страни учениците и студентите учат и работят по специалността си в съответните предпрития и им се заплаща. Имаше го и у нас преди време - фирмите така си избираха кадри и си ги подготвяха още по време на стажа - техници, стругари, строители, готвачи, шивачи, банкови служители и др.

Не се изненадвам, след като министърката е сигурно хваната от гората баба Яга.Тя сигурно е професорка, колкото аз съм академик.

Прекрасна идея ,аз съм ЗА ,моето поколение ходеше на бригади лятото по един месец и в техникума в който учих ходехме на практика един ден седмично в заводи ,ах то сега няма такива ,но може във фирми и като студентка съм ходила на бригади . Научихме се да работим и направихме доста ,сегашните това което построихме само не могат да боядисат ха ха

Ай на мама и на тати глезочите, да не би да се научат случайно на работа, горките, че ще им се разпаднат кашкавалените ръчички с които преписват пищовчетата, поради липса на интелектуални дадености. Абе я при мама и тати до 40 г. пък после като мама и тати починат, държавата да им раздава биберони на "дечицата" ненагледни мързеливи връзкарски, дето все чакат на друг. Така ще е перфектното за тях. Че що да научат занаят на практика. Стаж- това е мръсна дума, но е мръсна дума само в България. По другите държави не е така.

Този младеж явно не е запознат с историята на образованието в България и поради това не знае, че преди 1989 г у нас това беше реалност.Всички учащи в техникуми и СПТУ ходеха на практика и получаваха добри умения и специалност.Германците от нас възприеха този принцип и го прилагат до сега, но ние нали станахме много умни-унищожихме и доброто от миналото.

Поредната седмична глупост. Да преизпълнят 4 годишния план за глупости за 3 години ( ако останат на власт ) за да има време за допълнителни гадости.

Чудесна комсомолска идея!!! Да оценим труда на децата! Да възприемем тяхното "пари прим"!! В правилно избрани фирми на Наши другари. Колко откровен цинизъм в идеите на комсомолците , които ограбваха труда ни по бригадите!!!

Ако това стане действително, не само в болните червени кратуни, предлагам да заедем дело срещу Стойнев за експлоатация на детски труд ! ДЕТСКИЯТ ТРУД Е ЗАБРАНЕН ! ТОВА Е ПОДСЪДИМО ! Представете си, ученик в частна фирма на стаж и собственикът на фирмата трябва да му завери стажа, иначе няма да получи диплома. Кой ще контролира дали частникът няма да използва това положение да накара ученика да работи по 12 часа на ден безплатно!? Другарю Стойнев, комунизмът умря ! Няма вече бригадирски движения и безплатен труд! ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА !

...а неграмотните мургави....Има ги във всеки град и село...

Хубава идея,стига да нямаше такава безработица в България.Квалифицираните кадри чакат на опашки на борсата,а на работодателите ще се предлага евтина работна ръка.Не вярвам някой да плати на дете толкова,колкото на възрастен.Друг е въпросът,колко им се работи на учениците.И,кога ще учат и ще пишат домашни,ако след училище търчат на работа?Как ще станат квалифицирани кадри,ако нямат време за уроци?Дори, ако в случая става въпрос само за работници в производството/професии,за които не се изисква висше образование/,пак остава въпросът- ако децата нямат време или се преуморяват и не могат да възприемат поне част от уроците,каква обща култура ще имат?В училищата не се учи само професия-това е мястото,където те изграждат своите възгледи и цели за бъдещето.Или,може би,целта на всичко това е да произвеждаме роботи-евтина работна ръка,бачкатори,които не могат да мислят?Аз завърших средно образование по времето на УПК-атата и съм горд собственик на кетап за "администратор в отдиха и туризма"!Просто още един безполезен лист хартия.Кой би ме наел на работа с него,след като хората учат 5 години в университет за същото?

Някакси е скучно без тях???Сигурно им е разпоредено да си легнат по рано тази вечер,за да са бодри утре на контрапротеста.АЙДЕ,ЛЕКА...

така ли завърши,РАБОТЕЙКИ???Или ти не си простосмъртен,ти си от богоизбраните,родени да управляват???Или по точно от родените със златна лъжичка в устата.

сигурно се родил с вдигната ръка и ухилен,както е на снимката.Много глупава физиономия с празен поглед....НО ГЛАСУВАЩ И СЪГЛАСЕН.А червената точка,която е загатната на снимката,от насочен пистолет ли е???ИЛИ ГЛАСУВАШ ИЛИ ЩЕ МРЕШ.

откри Америка. При "отвратителния" Соц. хиляди младежи и девойки учеха във вечерни гимназии и техникуми- работейки и учейки. Огромната част от тях завършваха висше образование и ставаха отлични ръководители, конструктори, учени. Бяха създадени и функционираха успешно Училища за трудови резерви (УТР), които готвеха квалифицирани работници за всички производства- стругари, шлосери, електротехници, шиващи, текстилни работници. След завършвне на тези учиилища 16-17 годишни младежи и девойки заставаха зад машините и изградиха материално техническата база на държавата, която безмозъчни, продажни тарикатчета разпродадоха за скраб, прахосаха парите по вили, коли и курви и оставиха хората без пенсии.

Този министър е за лечение. Как си представя задължителната работа, като средствата за производство са частна собственост, а учениците имат права?

Г-н Министър, Много си смешен. Малко попрочети и недей да копираш проекта Ученически и Студентски практики, които вървят по европейски програми. А пък аз моята фирмичка, не мога да наема ученици или студенти(едвам си изкарвам прехраната). Ако дадеш парички - ок

Пълен си с идеи, като кенеф с лайна. И всичките са толкова стойностни!!!

Това дали го има в нормалните страни?????????????????Или си е измишльотина на другарите КОМУНИСТИ.

другарю министър, аз разбирам, че не искате вече хората да учат, а да бачкат. Те ако работят ще трябва да им се плаща, но да бачкат може и без пари - доказали сме го вече. Но поме помислете малко глобално, че да има икономика де. Само се пъчите с министерство на нещо, което го няма (икономика, здравеопазване, спорт, финанси, транспорт и т.н.). Разбираш ли колко си далеч от планетата въобще, другарю министър? И хайде стани вече господин! Вземи малко, попитай другите държави как са го постигнали, помислете малко. Все няма пари! Ами че то ако ще работим за без пари вие за какво сте ни въобще? И без вас го можем това...

ГЛУПОСТИ!!!!!!!! ТО НЯМА БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ! ЗАТОВА И МЛАДИТЕ НАПУСКАТ СТРАНАТА. НЯМА НИКАКВА РАБОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Тоя пак мисли наобратно. Нали делегираните бюджети се въведоха именно, за да се конкурират училищата за ученици предлагайки им по-добър продукт, а не по-лесно завършване. Нали затова се направи акредитация на висшите училища и ако те са с ниска оценка (като ЮЗУ например) колкото и лесно да дават дипломи, един отговорен родител би трябвало да търси по-доброто училище, а не по-лесното за детето му. И като започнете да плащате на калпак как ще се повиши образованието - всеки директор ще знае, че и 1 и 100 ученика да има парите са едни и същи и стимула за предлагане на по-добър продукт също.

Сичкото българско чааве да го дават на нас-на бизнес да го научим! Машалла министър ефенди!

Като му трябват на бизнеса /който е комунистическо-мафиотски/ кадри да си ги подготви- кой му пречи! Да си организират курсове по съответните специалности и да си обучават кандидат-работниците и работещите при тях/безплатно/.

Между впрочем очаквам следващата точка в "експертните" проектореформи да включва връщане на Бригадирската ангария и Ергенския данък, а с оглед ПРАВИЛНОТО идеологическо възпитание на подрастващите и реставрирането на Чавдарските, Пионерските и Комсомолските организации в училищата, защото много се стопи червения електорат. ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

Тоа счупи тъпомера!

и каде го този бг бизнес! всички в софия ли ще стаюват...!? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Драги Мире, с това си дълбокомислено обявяване, че сте открили Еврика, за хиляда петстотин петдесет и пети път ни показвате, че сте поне с десетина години назад от нас - обикновените българи. Да питам: Защо закрихте Техникумите? Защо бастисахте Техническия университет, Химическия и Физиката, м? Защо закривахте детски градини и училища, м? Защо образованието едва пъпли, пълзи, лази,м? Защо таковахте таковата на хората, м? Ще дойде мачка за погачка, ама Нъц! Ще се оправяте сам сами, нали сте експерти?! Да му ... мечка експертна...

Тук някои колеги изпадат в крайност в оценката си. Не виждам нищо лошо в това предложение. На младежите трябва да им се създават трудови навици !

Това предложение е от 7о и кусур година ( м.в.). Чисто и просто ни представят нов прочит на нещо старо.

Какви са нуждите на бизнесот, министерот си няма на хабер!

Аз ги мислех за хомосексуалисти, а те били социалисти :) Съжалявам, може да съм се объркал нещо, но приликата е поразителна :)

Абе кат трябват заварчици, ти кому ра дириш у министерскиьо севе бре аванкоолу ? Па оти не стана един шлосер, заварчик, хамалин ко щеш...ами си тръгна от малък се на хляба мекото да дириш ?

Според мен, първо трябва да осигурим децата, защото ги няма! Кое не се е родило още , кое - по чужбина на гурбет... Така че, аз се наемам да ги правя/ но без други последствия за мен/, а този министър трЕбе да ги обучава на труд и правилно мислене! Те, тАва е!

този фъфлещ човек оправи икономиката, че сега посяга и към образованието, недоразумение!!!!

Стойнев, Стойнев! Аз като бях ученик имаше такава практика. По цял ден се шматкахме, после ни я заверяваха. Това беше формалното отношение към обучението на кадрите. И да ти напомня - в Англия, Германия, Хранция, САЩ пращат децата си на практика по фирмите, а за миене на чинии и селскстопанска работа викат нашите деца!

Съвременното общо образование бълва всичко друго,но не и специалисти-като тръгнеш от ленивци,та стигнеш до дървени философи...

Ако това стане действително, не само в болните червени кратуни, предлагам да заедем дело срещу Стойнев за експлоатация на детски труд ! ДЕТСКИЯ ТРУД Е ЗАБРАНЕН ! ТОВА Е ГЕНОЦИД СРЕЩУ ДЕЦАТА И Е ПОДСЪДИМО ! Представете си, ученик в частна фирма на стаж и собственика на фирмата трябва да му завери стажа, иначе няма да получи дилпома. Кой ще контролира дали частника няма да използва това положение да накара ученика да работи по 12 часа на ден безплатно ??? Другарю Стойнев, комунизма умря ! Няма вече бригадирски движения и безплатен труд ! ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА !

Техникумите трябва да се субсидират! В днешно време се търсят технически умения, а не разни логии: психология, филология, културология и т.н. Трябва да се сложи край на хартиите, т.е. на дипломите, никому ненужни. Бизнесът няма нужда от акъл да му дават, трябват работещи хора! Стига сме плащали заплати на ненужни професори. Младите трябва да се научат да мислят, а не да философстват.

Стойнев, Стойнев! Тебе татко що те прави в Сорбоната, а не в някой завод, че да станеш специалист, свързан с практиката! Точно на теб щеше да ти е от полза! Щеше да научиш, че първо се мисли, после се говори.

Вижте сега, много мислих по въпроса с изказването на министърОТ и стигнах до следният извод: Най-добре се учат хората с личен пример. НашиЙОТ министър си е още ученик-министър. Тъй де, особен стаж като министър няма, значи може да се каже, че е нещо като стажант. Та предлагам, докато се учи министърът, да го пратим за сливи и грозде, може и за цвекло - есен е, има нужда не толкова от министерски, а най-вече от селскостопански кадри за прибирането на продукцията.

с тази идеа този индивид демонстрира колко е безполезен

Стойнев, Стойнев, много си прозрачен! Капиталът и фирмите са в ръцете на БСП и ДПС. И ти им осигуряваш "роби на труда". Ще поработи детето година-две, после червен чорбаджия няма да го хареса, да се маха. А Орешарски ще му осигури друго дете! Няма да стане, ще си ходите!!!

нямат ли край безумните действия на това правителство???В тази кървава безработица,сега им се приискал безплатен детски труд.А 250000 РАБОТНИ МЕСТА КОИТО ЧАКАМЕ??.....А още има безумци,които искат шанс за кабинета.ШАНС ЗА КАКВО, ЗА БЕЗУМНИ РЕШЕНИЯ????

Г-н министре,преди да се бъркаш в образоват.мин-во,погледни си твоето.Защото 9/10 от т.нар. работодатели са простаци с килийно образование и умения.Писна ни от бивши келнери,шофьори,даскали по практика и прости ченгета,които сега се подвизават като крупни собственици на фирми и "работодателстват". Най-смешни и жалки са тия същите,когато започнат да "дават" ум и наставления на подчинените си,които вече имат бакалавърска или магистърска степен, на своя си просташки език и със старите си "връзкарски методи" на управление на "бизнеса си". Те не могат да разделят на 2 магарета слама,но нали са им дали куфарчето с парите или направо фирмата,правят се на работодатели. Първо си обучи простаците-работодатели,г-н министре,че някои от тях не могат да си напишат името без правописна грешка,пък после се бъркай в Образователната система на БЪЛГАРИЯ!Ако искаш да си оригинален,г-в Министре - направи училище за работодатели и там ги учи "що е то работодател?" Иначе повтаряш шефа на БСК,дъртия крадец божидар данев.

Стойнев, Стойнев, не непразно те наричат ДЕВЕТОКЛАСНИКА на Орешарски. Кажи на твоя патрон, който е зает с контрапротестиращите, че в БГ няма работа за квалифицираните! Ако се каните да ги използвате като "практика" не забравяйте, че ООН1 ЕС и конституцията на БГ забраняват експлоатацията на детски труд.

Поинтересувайте се как е на запад. Подобно нещо важи за техникумите. Даже последната година 4 дни работят и 1 учат. Дори нямат право да кандидатстват после за университет. Твърде ранна специализация. Което може и да е лошо. Но наистина трябва да има връзка между образованието и предлаганата работа. Но да е накрая само. Може би най-добре, търсещите работници, да обявяват какви специалисти търсят. От тези бройки, да се субсидират учебните заведения предлагащи ги и да не се субсидират останалите. То ест проблема да се прехвърли на университетите предлагащи безполезни кадри. Те например да искат заплащане, защото нямат субсидии и хората да се пренасочат към тези, които се търсят и са субсидирани и не се плаща за образованието от тях.

не ме интересува как е на запад,важно как е на изток в СССР,където сме се запътили ПАК.

Тука не е така - 55000 на матура 58000 места във ВУЗ-овете. От тука следват два извода: - Висшето образование е задължително - Висшето образование е безполезно

идеята за вразка между училище и практика ни е добре позната от близкото ни соцялистическо минало,когато учениците бяха изпращани на практика в магазини , заводи и т.н.така че нищо ново. звучи , обаче , доста неадекватно да се пращат учениците половин ден на работа.а кога ще учат и пишат домашни?.....а и безплатня труг ще доиде добре дошал на някои работодатели.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

преди да снасяш безумни идеи, виж картината на пазара на труда...При толкова безработни, част от които квалифицирани и образовани, кой ще ти вземе ученик и защо?!

Отново необмислени идеи от парашутиста от Сорбоната! Нека Стойнев разкаже за своето учение, работа и стаж и да видим как се е развивало това момченце??

А сега да вземеш и да кажеш на тези деца в коя част от денонощието да учат и пишат домашни, след като половината ден са на училище, другата - на работа! Тъпата ти министерска глава дали разбира, че трябва генерално да се смени първо образователната система - часовете на преподаване и по-точно да се намалят драстично предметите, които излишно ги натоварват. Необходимо ли е да учат абсолютно всички физика, химия, биология, история, география след 8-ми клас? Нека тези предмети (ако пропускам някой ме извинете) ги учат само ако децата искат да се развиват в тази насока и са в профилирани такива гимназии. А не всички вкупом и накрая едно голямо - НИЩО!

Айде, още един изкукурига и даде фира!

прати циганите на училище и работа

се шегуваш. Не моим ги прати ни на едното ни на другото, пък ти и на двете. Особенно за работата: Знаеш какви ограчения има за бреммени и майки с малки деца - не можеш им намери подходящо място :)