Според него половината от деня учениците трябва да учат, а другата половина да работят. Идеята е да ходят на стаж в предприятията, за да добиват квалификация, предаде Дарик радио.

Стойнев допълни, че целта е бизнесът да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

Министърът заяви още, че според него системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.

Това важи не само за средното, но и за висшето образование, тъй като колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите", подчерта Стойнев.

Той допълни, че с образователния министър Анелия Клисарова и с премиера са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече - от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт, а бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", добави министърът.

Искаме да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри, каза още Драгомир Стойнев.