Грамотността става национален приоритет

90% от децата до 4 г. трябва да са в детска градина до постъпване в 1-ви клас, а 15-годишните с постижения под критичния праг трябва да намалеят с 30% до 2020 г

Обратно в новината

Коментари - Грамотността става национален приоритет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При социализма населението достигна почти 9 000 000. Грамотността беше от най-високите в света, а по брой на студенти и висшисти на глава от населението бяхме сред първите в света, ако не и първи. Сега сме 7 000 000 и е очевидно, че етносния баланс е в толкова голяма степен нарушен, че страната с най-висок образователен ценз си поставя задача да стане грамотна! Дали не губим България!?

Какви са тези пак социални експерименти? В коя европейска държава децата се изземат принудително от ранна детска възраст, на 4 годинки и се дават на възпитание и отглеждане от държавата? Не трябва ли това да е препоръчително, но всеки родител сам да избира за отглеждането на своето собствено дете? Все пак говорим за първите 6-7 години, нали? По какви програми държавата ще ги възпитава? За татко Иван и мама Драган? Не, благодаря. Искам детето ми да не е оцапано от гей-пропагандата, която се налага още от детска градина. Това е хомофашизъм!

първо родителите трябва да си възптават децата. второ учителите не възпитават а дават знания нека не бъркаме задълженията.трето защо когато нещо се случи с дете питат учителите нима това дете живие 24 часа в училище или учителите трябва да знаят по колко бири изпиват или каква трева вземат или къде се въргалят . какво стана на 15 години раждат хвърлят децата в контеинери и на другия ден пак ученик. трябват строгимерки към родители ученици и тогава учители. то не ходи на училище родителите пишат бележки на поразия ами какъв ще е резултата пълна неграмонтност.какво е това да няма изоставащи след като незнае остава и повтаря класа.само че това родителите не ги стряска. родители с възможности плащат мастни уроци защо си дават парите вместо да изискват от децата си да учат от учителите информация но не те преди всичко огаждат на децата си ходят на училище когато си пожелят по купони по целе нощи скъпи телефони и парцалки еми това е резултатът.

ГРРРРАМОТНОСТТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ С ХИЛЯДИТЕ СРЕДСТВА ДАВАНА НА РОМИТЕ ЗА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ---ТРИ ПЪТИ ХРАНЕНЕ, ВОЗЯТ ГИ С БУСЧЕТА, НА 500 М. ОТ УЧИЛИЩЕТО, ОБЛИЧАТ ГИ -- ЗА ДА ХОДЯТ ОХРАНЕНИ И ГРАМОТНИ ПО КЪЩИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ --- ДА ГИ ЛЪЖАТ И КРАДАТ! ЗАЩО БЕ? КАТО НЕ ИСКА ДА УЧИ - НЕГОВА РАБОТА! КОЕ БЪЛГАРСКО ДЕТЕ ИМА ТИЯ ПРИВИЛЕГИИ??? ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ ! ДО КОГА ЩЕ НИ ТОРМОЗЯТ ТИЯ БЛЮДОЛИЗЦИ И ЩЕ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ -- УЖ ОГРАМОТЯВАТ РОМИТЕ???

Не беше ли грамотността приоритет след освобождението преди повече от 120 години??

Предлагам на коментиращите тука, да направят прост тест с познати деца до 7-ми клас. Попитайте ги колко е часа, като поискате да използват конвенционален часовник със стрелки, а не телефона или цифров такъв. Ще бъдете неприятно изненадани от резултатите.

Може да се пробва също дали знаят да мерят с шублер, обикновен, ане с дигитален.

Sm3hurk0

Ограмотявайте децата, за да може като пораснат да отидат на запад да работят, да не ни срамят.

Има една книга на японец, че първите 3 години са много важни за възпитанието. Дали е в детска градина или у дома,като няма добър пример и добри учители , няма да има и добър резултат. Тогава мозъкът бил необременен и много неща се научавали .Не трябва да се оставят на инерцията и трябва оттам да се започне. А там учителите не са на едно ниво- има всякакви. Има и такива, на които децата са им пречка и едвам ги търпят. Това е отвратително за нашите деца и затова няма еднозначен отговор. Просто трябват добри възпитатели и учители - със сърце и да обичат децата. От там да почнем, както и и с възпитанието на семействата. И там трябва да се работи превантивно -курсове, помощ всякаква и от грамотни и сърцати служители.

Как ще стане.... Дъщеря ни никога не си вижда грешките по БЕЛ след тест. Учителката не ги връща за да се поправят децата. Така си продължават да правят едни и същи грешки ,а учителите си получават малките заплати. Как да се променят тези стари лоши навици. Уж и с директорката говорихме и пак така продължава. А не са лоши хората, просто нямат интерес и обратната връзка с учениците се губи. Нали все за невъзпитани ги представяме и те не могат да се изказват спокойно и справедливо. имам много път да се върви и от двете страни и затова обратната връзка е ВАЖНА- да не се губи . Не е добре учителите да чуват само собствения си глас!

humfry

"90% от децата до 4 г. трябва да са в детска градина до постъпване в 1-ви клас" Масово децата не могат да влязат в детска градина до 5-годишна възраст, когато влизат в училище за предучилищна. Едно е да трябва, друго е да може, и съвсем трето някой да го направи реалност. "България е на последно място по интелигентност в Европа" България е на първо място по бедноств Европа, на първо място по корупция. Е, чуде се още в какви класации България е начело. Цялата статия е по-скоро с пожелателен характер, където някой е написал на две на три какво трябва да се направи, ама после се затрупва някъде в деловодството.

До 7 годишна възраст детето няма никаква работа в институциите. Трябва да си стои в семейството, било при баба и дядо на село/които да вземат пенсии от 50г.възраст! /, било при родителинте си. Това е нормалното. Деформаторите ДГД !

Е, 25 години национален приоритет беше неграмотноста. Не смятате ли, че за обратното е малко късно...

Теорията да се сведе до минимум, повече практични занимания по български, повече разказвателни предмети, по които да се изпитва устно и писмено с развиване на конкретен въпрос, и минимум тестове. Учебниците да бъдат написани на разбираем български език.

Народът ни боледуване от опростачване и простотия. Вижте кои избираме и кой приемаме за водещ и тогава плачете.

Ами нормално е децата до 6-7 години, да ходят на детска градина. А не както в момента, има разни депутати, които предлагат да се започва училище от 5 години. Те, наистина предлагат, обаче, сегашните деца, май са доста по- тъпи и необразовани, от преди години. И защо да почват училище, още по- рано ??? За да може някои начални учители да взимат по- големи заплати и да си пълнят гушите ли ??? При положение, че сегашните деца са по- тъпи, заплатите на учителите трябва да са също по- ниски от нормалните преди години.

Напълно те подкрепям. Финландците след войната първо започнаха с образованието. Образованият човек сам ще намери начин как да се развива и просперира. А без Господ и без християнско възпитание няма бъдеще. Фактите го показват.

Разкарай гопода и ще си прав. Или си образован, или овца от "паството", както го наричат.

Tezi obyrkaha pak terminologiata Tezi pak obyrkaha posokata Tezi pak obyrkaha wsichko.....

Гладни, но образовани? А не е ли по-добре да е сити и образовани?

Малко нещо в страни, ама не съвсем. Апологетите на нео-либерализма който видя сметката на Държавата ни, като Божидар Данев, като ред министри и премиери, обясняваха 30 години какво "предимство" е за "западния инвеститор" евтината "работна" ръка. Него време, било с държавни програми /Германия/ било с апетитния частен сектор /Америка/ успяха просто да ни издърпат целия потенциал който нещо струваше. Докато масовото изпростяване, тържеството на чалго-мутраджийството и политическата проституция просперираха в държавата. В крайна сметка, не ни е необходима Теорията за Световния заговор срещу България. Достатъчни бяха две поколения "евтини" български елитни политици, за да приключат ... с нацията. Процеса е необратим. Лалането горе не значи нищо. Детска градина? Тя "милата" ни Родина, след като "хуманно" продаде всички детски градини, сега ще Ви осигури ... дедовия. Някой скоро опитвал ли е да си запише детето в Детска градина? Ако да, ще ме разбере.

на дребно - родилките да отиват и да раждат направо на прага на детските градини1 Ще се спести енергия, разходи, умуване на нови концепции и стратегии и най-важното - на ум и нормално човешко мислене /и без друго кому е нужно вече/. Някой депутатин би казал - " комплициран умствен дефицит по дестинации и локации с приоритет да се усвоят конюнктурно и концептуално средствата по еврофондовете, видите ли....". Горките дечица, горката Майка българия!....

Преди години участвах в хор, който гостува в тогавашната ФРГ. Всяка от нас говореше западен език на прилично ниво - немците се чудеха как е възможно дами от Изтока да са толкова добре образовани, дори поместиха в голям вестник статия за нас, пълна със суперлативи. Така беше! Нашите "демократи" направиха всичко, за да разрушат училището, вместо просто да го деидеологизират. Тогава защо се чудим на печалните резултати?

Преди всичко беше страхотно. Помним. Само отличници и добри хора се раждаха. Защо тия добри отличници затриха страната, историята мълчи.

а колко вуза има в тъпата държава

Вече и медицина се влиза с 3-ки

70 години тотална лъжа и лицемерие и през посткомунизма продължава, докато има рубладжии няма да се оправим

И тия 90% деца за в детските градини са заради мургавото изкуствено развъждано мнозинство.. Идеята е - покрай келепира (да се отглеждат и хрантутят мургавелковците целодневно), белким се научат да четат и пишат. Ама както сочи опита на САЩ - в някои небели училища има случаи на завършили средно, които не могат да четат и пишат. Насила хубост не става, и то на наш гръб :(

няма интелигенте човек който да иска комунизъм и агресия и кражби и убийства и катастрофи

Само до 47-мо място? Друга нация след подобно 30 годишно върлуване би задълбала до 147 място. Обаче, къв коефициент на интелигентност бе? В дърЖАВА в която мургави майки се редат за социални помощи за прясно изср..те си отроци, докато собствените им майки вземат още такива за тях? Ще повторя за 100 тен път. Демографската и социалната политика на тая държава е престъпление срещу самата държава. И след като в Бантустана, един местен вожд каза, че припознаването му от същите мургави паразити е равно на "евро-атлантическа" насоченост, какво още чакате? Разберете, че и цената на тока, и фалита на НОИ които наднича зад думите на Христосков, е функция на грозното размножаване на АБСОЛЮТНО Социално Безотговорни "малцинствени" екземпляри, живеещи на наш гръб. Натрупването е толкова зловещо, и държавните "органи" толкова импотентни, щото останалото тяло вече няма съпротивителни сили. От тук нататък, ГЕТОТО е единстеното достъпно общество. А Биг Брадър, единствената цел, на родените за охранители и певачки.

Мдаааа 25 години демокрация (свободия) = 25 години ТОТАЛНО затъпяване на нацията. Преди поне това имаше.

Ще ограмотяват циганите,пардон -ромите

Не е вярно , че сме прости !!! Може ли прост човек да измисли последния бисер - томбола в известно сливенско заведение с първа награда - 500 гр. силиконов бюст !!! Горд съм , че има такива предприемчиви българи, наследници на Фабриканджията !!!

Неграмотните са тия от прованса. Ние софиянци сме грамотни хора. Пишеме и четеме правилно. Когато ходъ да работъ в офиса, имаме една секретарка мисля че беше от Бургас. Леле колко зле говори български! Миека, пише с правописни грешки, ужас!

По правописа ти си личи какво представляваш.

Всеки 2-ри ,в Бг е неграмотен ---официално... ДА ''БЛАГОДАРИМ'' ,за неистовите напъни ,на --ДПС/бсп? ТЕ ЕБА.А МАМАТА, НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ....

Много е важно какво се случва в училище. Може да ги вземат и от 3 години, да прекарват по цял ден, но ако нищо не се случва няма да има резултати. Не може в едно селско училище, в което 100 % са ромчета да се ограмотява качествено, а в градски елитни училища учениците да посещават частни уроци за доограмотяване. От години н асам липсва всякакъв контрол в образованието, както и във всички сфери. Важни са само резултати от външните оценявания, където и масово подсказване.

Сит търбух, за наука глух. Така бе написал някога бай Радой, мир на праха му. А сега стана и по-зле. Най-после им светна на велможите, че Образование и Култура трябва да са приоритетите на нацията. Масовата халтура всред младите е проклятието, което ни обезличава и отдалечава от водещите европейски страни. Ако някой си мисли, че киберидиотчетата с техните "умни" телефони, пад-ове и лаптопи се образоват повече и по-лесно от традиционното училищно обучение, да имат да вземат. Световната мрежа е пълна с полезно съдържание, но за културните и интелигентните. За останалата паплач е средство за изродено забавление, виртуално "социализиране" и затъпяване, та чак до зомбиране. Не вярвате ли - четете отрицателните коментари и ще ви стане ясно защо е така.

Национален приоритет трябва да е България на Българите ! Не на циганите, не на турците и не на бежанците ! САМО НА БЪЛГАРИТЕ !!! И който не се чувства Българин ДА СЕ МАХА ОТ ТУК !

Да де, ама те искат теб да изгонят. Щото, се чувстват по-българи от теб. Твои деца. Ти ги храниш, обличаш, поиш и им плащаш за да "не знаят" за какво служи презервати..ва. Защото, за "избори до дупка" - единствения проспериращ сектор - не трябват умни и с високо IQ хора. Трябват фенове на Биг Брадър и Банго Васил.

Щом може Бат Сали да е Депутат , за кво требе да се учи толкова много.

По какво се различаваш от "бат Сали"? Та той говори по-правилно и от теб самия. И ако искаме повече грамотни и културни хора да влизат в политиката, от къде мислиш че трябва да се започне. С вечното отрицание и негативизъм ще си ръсите простотиите във форумите, друго няма да постигнете.

по всичко сме последни- изобщо да не си дават труда да ни го пишат всеки път

Машаааала бе! Представяте ли си що за национален приоритет има страна от Европа, в ЕС, в 21 век. Та това е приоритет за държава от други географски дължини и ширини. Машаааала!

Много си зле с материала, бачо. За европейски страни това не е приоритет, а постоянна задача. Те имат проблем с чужденците-имигранти, но и за тях отделят средства и програми за реално образование и интеграция.

Българите стават все по- прости,по -нещастни и по-малко на брой.Статистиката нещо е объркана.Сигурно трябва да се тълкува-циганите си остават по -прости,но вече и по-нагли,продължават да щракат с пръсти,да грабят и убиват и стават по-многобройни.

Престави си ,че всеки циганин е с по две дипломи за висше образувание а вси българин с по четири дипломи . Ставаме най-учената нация и Какво правим ?

ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ МАЙСТОР ДЕТ ЛЕПИ ПЛОЧКИ ВЗИМА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА 10 ДЕНА ОТКОЛКОТО ЛЕКАР В СПЕШНОТО ДЕТО Е УЧИЛ 10 ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА МАЙ ТРУДНО ЩЕ ГИ ОГРАМОТИТЕ И ОБРАЗОВАТЕ..... МАЙ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА НЯМАШ ВИСШЕ И ДА СИ МИНИСТЪР - КАКТО НАВРЕМЕТО СТАНА С ЛУЧАНО И ТАКА ПРОСЛОВУТАТА ПОПРАВКА В ЗАКОНА НОСЕЩА НЕГОВОТО ИМЕ......

Сетила са Мара... Те таковаха майката на образованието, "нивото" на учителите също е плачевно пък с'я са сетиха, че то било важно да имат образовано население.

Да се повиши образованието е единственият начин реално да се повиши качеството на живот. И както често се случва - правилното е и най-трудно и бавно.

Баси нещастниците !!! Не разбрахте ли че със стратегии за 50 стотинки-дъвка - НЕСТАВА ! Приехте над 200 стратегии за последните 15 години и естествено че ще мрете - ама със стратегия !

Kalin

Не виждам какво общо има детската градина с грамотност?!Може това да е нещо за малцинствата но.....не и за другите.Стига сте им отнемали от детството на децата като ги вкарвате все по рано в калъпа.Нищо чудно направо от родилния дом в......!Като гледам тия дето вече 25 години се мотат в парламента че не могат нито да говорят нито да.....Тях да ги ограмотим по добре!

Преди 1989г. висшистите бяха 6% от населението. Когато НОИ публикува в интернет средните работни заплати от петдесетте години насам, установих че заплатата на водещ специалист в сложна сфера на умения и с 2 чужди езика е била средна за страната. За масовото изпростяване на нацията се работи от повече от половин век.

Не такааа бе бате на бат Сали кюто му е на шес него праи балък

Не го вярвам. На другарите им трябват неграмотни, за да ги купуват на изборите.

Хубаво е да се започне със студентите на някои университети.

Няма да стане. Докато не променят политиката си на прием на студент на килограм никога няма да можем да погледнем напред с добра перспектива. Образованието не е самоцел и средство за вадене на пари от университетите, но това е действителността. Неграмотността сред циганите и сериозен проблем, но за тях или добро, или нищо.

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!! Грамотността и образованието изобщо не е трябвало да спират да бъдат приоритети!!!

ами първо ги ограмотете да не пушат по рейсовите спирки

И стига сте се мъчили да ни потискате - защо не видите зурлите и действията на управниците и тогава да демагогствате над хората , все населението ви е виновно ! Да такива са целите на Политиката в условията на Демокрацията освен ,че сме необразовани сме и с ниска производителност и т.н - както Живков казваше (призмемяване а сега и нагнетяване )( но и много търпеливи ) . А сега ми кажете : защо депутатите получават 4 000 лева и още толко от комисии , защо шефката на ДЕКЕВР ще трябва да получава 90 000 лева приблизително (разбирам ,че е от Правителството на Президента ). Защо партиите си увеличават парите за държавната субсидия ?Коя Учена или Чугунена глава в държавата решава и разрешава подобни неадекватни работи . Какво мълчите всички като че ли сме на заколение .

Изхранване и осигуряване на всички удобства на мургавите паразити! Те трябва да имат само права и никакви задълженя! Изхранване на политическите проститутки и осигуряване на субсидии, средства за всичките им воаяжи с любовници, секретарки и т.н., за нови мерцедеси, беемвета, аудита и каквото друго се сетите. Осигуряване на окончателното съсипване на България и обезбългаряването й, което е свързано и с осигуряване на емиграция на всички млади и не толкова млади умни и кадърни хора.

Старата поговорка за рибата и главата и е в пълна сила - прости политици, прост народ или обратно. Това е било приоритет преди 100 г., значи за 25 години сме се върнали 100 години назад.