Учени: Електронните цигари са вредни колкото традиционните

Учени от университета на Кънектикът установиха, че електронните цигари са вредни колкото традиционните, съобщи ЮПИ.

Обратно в новината

Коментари - Учени: Електронните цигари са вредни колкото традиционните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз

Голем прас... Я ги не пушим ни едните, ни другите... Пушенето много ми мяза на минет.

Значи, преди 2-3 седмици пък четох за друго изследване, дето учени опушвали култури от клетки с дим от обикновени цигари и пара от електронни. Според онова изследване, мутациите в опушваните с пара клетки бяха 20-30 пъти по-малко. Демек парата излизаше направо безвредна в сравнение с класическия пушек от цигари. Кое е истина..... Можи би трябва да се пише и кой е платил за изследванията?

Електронните цигари не изпускат дим, понеже в тях не протича процес на горене. Електронните цигари изпускат пара. Как да коментираме по същество другите факти в дописката, като се почва с такава елементарна грешка? P.S. Не съм пушач, астматик съм и дробовете са ми скапани и без това, така че нямам интерес да доказвам никому кой вид консумация на никотин е по-здравословен от другия :)

Възможно да има вреда и от електронните, но главния фактор за рак на белите дробове - 210Po - го няма, той идва с пушека.

Пълни глупости, пълни!!! Къде го катрана и формалдехида както и тежките метали в ел цигара, А, къде СА?

В ел цигара има три или четири съставки-пропилен гликол, глицерин, никотин и аромат. В някои се слага само пр гликол.

Много от термините и описанията в статията ми се сториха странни и потърсих оригинала. Прочетох го и съм портесен от неграмотността на нашенската "журналистка" Лили. Лиле, ти чете ли я в оригинал бе, чадо? Не става само с Гугъл транслейт. Ако превеждаш научни статии, са необходими солидни познания в съответната област на науката. Явно химията не ти е силната страна, Лиле. Придържай се към научно-популярни ресурси и оставете науката за учените.

Всичко са рекламни трикове, а нашите експерти понякога повтарят като папагали рекламните мантри на производителите, може би дори без да го осъзнават. Ще трябват десетилетия, за да се разбере, но само два цитата, които да дадат храна за размисъл: "According to research conducted by Japanese scientists, e-cigarettes contain 10 times the level of cancer-causing carcinogens than regular cigarettes" "Експерт: Електронните цигари са по-безвредни Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев."

Като човек който здраво пуши и двете мога да кажа така. Когато пуша обикновени цигари, усещам че се тровя и тялото ми реагира по един начин дето ми подсказва че това което правя не е хубаво. Когато пуша елетрони се чуствам по раазлично. След 2-3 дена се чуствам все едно съм спрял да пуша и всичките позитиви които се чустват когато спреш. Продължавайки да пуша електрони цигари, се чуствам така все едно не пуша. Тялото ми не чуства нищо вредно. Сега, съгласен съм че чуствата не са наука или научно доказателство, но след 2г електрони цигари, тялото ми веднъж не ми е казало че се чуства зле.

Не ги разбирам пушачите. Дават маса пари за да се самоубиват в продължение на десетилетия. Един куршум е хиляди пъти по-евтин, и по-бърз. А пистолет може да се намери и назаем...

Като бивш пушач ще кажа - по-добре спрете изцяло, не е толкова трудно, колкото си мислите. Аз имах непрекъснат 30 годишен стаж като пушач. На останалите - не започвайте, няма кеф във пушенето. В заключение - дробовете са си ваши и правете каквото искате с тях, но не очаквайте съчувствие или разбиране на нуждите ви, свързани с пушенето.

Гледах веднъж един док за продължителноста на живота. Проучваха какво прави едни да живеят по дълго от други. Помня какво казаха "не успяхме да елиминираме тютюнопушенето и храната като различаващ фактор защото между столетниците има и такива които имат уажасна диета или пушат цигари" Пушенето може да отключи кофти ДНК ако го имаш. Ако го нямаш, нищо няма да ти се случи.

Това, което казвате за дълголетието е вярно, съгласен съм. Просто аз в един момент се почуствах физически неадекватен за възрастта си и си казах че не може на 50 години да се чувствам като на 80. Затова ги и отказах - мислел съм за ел. цигари и прочее но не ми харесва вкуса им. Сега си мисля че се чувствам по-добре, но може и да се заблуждавам. А със сигурност нищо не може да върне назад пораженията от 30 години пушене. това ми е напълно ясно.

Еееей монополите пак платиха за изследване.