НИМ ще придобие старинната църква в с. Беренде

Националният исторически музей реши да придобие старинната църква в с. Беренде, съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.

Обратно в новината

Коментари - НИМ ще придобие старинната църква в с. Беренде | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най- добре да я преместят в ларгото и да я реставрират- тази технология е възможна вече и така ще се запази и ще я гледат хората. В ларгото има малка част от стара църквичка със стенописи даже, но почти нищо не е останало. Естествено , макар и пренесена тук ще се указва откъде е преместена... Добра е идеята- в Берлин как са пренесли в Пергамския музей огромни структури на древния град...

Простата свиня Божо крайно време е да бъде пенсиониран. Чалга-историк. Църквата е от времето на Иван Александър, това за Иван Асен се базира на несъществуващ вече надпис преписан навремето от Йордан Иванов. Ама то и самият Йордан Иванов не е бил сигурен на 100% в прочита си. Ама за Божо свинята това са просто някакви подробности, които нямат значение ...

коко е моят котарак, но е много галантен

Аслан=Асуан - явна грешка на невежа при диктовка

Няма да стане тази работа, Божидаре! Църквата ще си остане там, където са я построили дедите ми преди 800 години. А ти си намери нещо друго за измисления музей. За сведение - аз съм този, който покри аварийно църквата преди десет години, когато вандали разбиха покрива, за да вземат медния обков. Заедно с няколко мъже от селото, един от които бащата на Мая. И ДЕСЕТ ГОДИНИ напразни усилия да получим съдействие за опазването и! А за тъпата ви идея да преместите църквата - да го обсъдим, а? Но в ефир, нека чуят всички...

В биг брадър влезни там наистина всички ще чуят какъв си юнак неземен!

И сега, по стара българска традиция, от църквичката ще изскочи някой старинен артефакт като част от плащеницата на Исус Христос или направо опашките на двете риби, с които е нахранил гладните...

Повечето храмове по Света се правят на енергийни точки. Църкви, джамии и всякакви други религиозни сгради не се правят на случайни места. Просто да знаете г-н Димитров!

и какво сега- боб ли ще хвърляш или звездите ти говорят или на врачка да ходим...

Една наистина добра новина!!!!

Не е добра новина да се мести църква. Те се строят на специални места. Мястото и е там където е , щом е построена значи юоже и да се реставрира. Мяма невъзможни неща. Има нежелание.

Не е добра новина да се мести църква. Те се строят на специални места. Мястото и е там където е , щом е построена значи юоже и да се реставрира. Мяма невъзможни неща. Има нежелание.

Г-н Димитров, възмутена съм от начина по-който описвате мястото, където се намира въпросната църква. Родителите ми са родом от това село, което е уникално не само по своята същност но и с природата. Едва ли сте ходили на това място, защото ако беше така нямаше да се изказвате по този тъп начин. Какво значи, че църквата е построена в някакъв дол и било невъзможно да се извършват реставраторски дейности? Пълна простотия, църквата е построена в близост до р.Нишава и старото гробище на село Беренде. Мястото е уникално и абсолютно достъпно за всички. Е, трябва малко да се ходи, което явно не ви се отдава но по цял свят има църкви и манастири на такива места, че даже и на по-трудно достъпни. Питам се, защо трябва да пренасяте каквото и да било, а не се вземете в ръце и наистина да направите нещо полезно - да се реставрира не само тази църква, а и всички останали, които биха могли да се превърнат в туристическа дестинация. В този регион, а и в цяла България има много исторически места, които са занемарени! Поинтересувайте се, не всички са построени в т.нар."долове". Или е по-изгодно само да грабите. И още нещо искам да попитам - след като "пренесете" църквата в НИМ, къде ще отиват средствата, които ще събирате от хората, дошли да видят тази уникална църква?

Г-жа Христова, имате си селски кмет, имате си и общински кмет (Драгоман). Колкото и да е голям паметник и интересен, защо трябва НИМ да се грижи за него. В това село власти няма ли? Обърнете се към тях. За да се стигне до там НИМ да се грижи за паметника, явно никой друг преди него нищо не е направил. Погледнете съседния разбоишки манастир. Той се намира на подобно място - на река Нишава, с черен път до там, встрани от всякакви маршрути и въпреки това - как изглежда. Не е само да се биеш в гърдите от кое село си, важно е и какво си направил за него!

Не говори без да знаеш кой какво е направил!!!

НИМ се готви да придобие църква, а Свет банка да придобие санираните блокове,

Това е загриженост към Християнството , каквото видяхме от Рашид Вежди към Къщи на Патриоти и Възрожденци . Долу Ръцете от България , мама ви да е.ба и турците гнусни .

Ето какво видян наскоро, минавайки случайно: потърсете "Старото гробище в с. Замфир" Много интересно място, но явно църквичката е изоставена и никой не го е грижа.

а нещо за продаване на западните колекционери има ли в църквата?

"...бяха пренесени две гробници в Националния исторически музей." Укрепени са и сега всеки може да ги гледа и да им се радва. Супер! Страшно обичам да гледам и да се радвам на гробници...

И аз! И все си представям вътре едни известни и уважавани хора!

Бай Хой култура не го интересува, важно е суджуци да има и да се печелят обществени поръчки. За това и държавата ни е на това дередже (сори за турцизма) ! Хората печелят милиарди от туризъм , всичко от митове и легенди а ний ... не може от съществуващи неща нито да спечелим нещо нито да афирмираме историята и културата си ! Жалко.

Аа, казваш, че при станишката и доганчо нямаше такива работи...

Празнодумие...има ли смисъл да отговарям ?? Това важи за всички, управлявали България последните 27 години. А този въпрос как да го разбирам ??? "Пришиваш" ме към някакви партии ли ??? Та, тиквоча известен още като Бай Хй управлява последните 3 мандата. Не върви това БСП виновни, Костов виновен , Доган виновен !!! Ако са виновни, питам аз , защо не са в затвора ??? СТИГА , БАСТА ВЕЧЕ !

Идеално място за хотел с формата на средновековен замък и ресторант със средновековни манджи. Впрочем не е имало начин да няма замък щом е имало църква - за да построят толкова стабилна сграда явно някой феодал е живял наоколо. Изграден със съвременни материали и с всички съвременни удобства. Църквата, разбира се следва да се ремонтира, обнови, освежи и да се рекламира

ПРЧЕТИ МИ ДОЛНИЯ ПОСТ - НИМ СА ОБХОДИЛИ РАЙОНА С МЕТАЛОТЪРСАЧИТЕ :))

ЗАЩО МРАЗЯ АРХЕОЛОЗИТЕ СЛЕД 10-ТИ НОЕМВРИ ??? ... ЗАЩОТО ПО ЕДИН МНОГО СТРАНЕН НАЧИН КОГАТО ПОЛУЧАТ СЪОБЩЕНИЕ ЧЕ НА НЯКОЕ МЯСТО ИМА ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ С ВИСКОА ХУДОЖЕСТВЕНА И МАТЕРИАЛНА СТОЙНОСТ , ТЕ ВИНАГИ ПРИСТИГАТ 2 ЧАСА СЛЕД КАТО ИМАНЯРИТЕ НА ВАСИЛ БОзКОВ ЧЕРЕПА СА СИ ТРЪГНАЛИ :)))

а може ли тая фирма да я помолите да пренесе всичките джамии в турция,ще ви бъдем много благодарни,а наште църкви да си останат там където са

Забиваме с кол, гарантирано! Божи Гъзобар Вампирски, ръсим със светена вода от тоалетната и прочие - с минимален процент и гласуване са ГЕРП.

много си тъп.

Журналята, не съм ви крив, че списвате неграмотно.

СЛЕД ОБХОД С МЕТАЛОТЪРСАЧИТЕ НА НИМ СЕ ОКАЗА ЧЕ ОТ ЦЪРКВАТА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ И СПОНСОРИТЕ НА ГЪЗОБАР ИМАНЯРА :))) ... ИМПЕРАТОР ЧЕРЕПА ТЪРСИ ЗЛАТНАТА КОРОНА НА АСЕНЕВЦИ :))

... имам къща само на 2км от морето... ако може да я пренесете на плажа, а?

Този път ще говори тежката наука дали е постъпено правилно, или не, коментира проф. Божидар Димитров".Това ПЛАШИ!

Божо Вампирът продава чесън за многу ефтино.

" В нея има стенописи от цар Иван Асен II, заедно с негови надписи". Не знаех, че цар Иван Асен II е правил стенописи, евала на него.

цар Иван Асен II + Цецка от 7-ми Б = ВОЛ