СЗО критикува България за по-свободното пушене

Световната здравна организация (СЗО) критикува България за либерализирането на тютюнопушенето, съобщиха от пресцънтъра на здравното министерство.

Обратно в новината

Коментари - СЗО критикува България за по-свободното пушене | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Живея от 12 години в Западна Европа (и слава богу, понеже тук съм защитена от цигарения дим на закрито както от закона, така и от хората, които го спазват- имам и приятели и колеги, които просто излизат да пушат навън независимо от времето в тези дъждовни държави и без нито един да роптае, че им се нарушават паравата!- това само за пример как таква забрана пък можело да работи и в двете държави, където съм живяла/живея...). Последният път, когато си бях на ваканция в България, бях на почивка, където имаше обща столова/всекидневна. В съзвучие с все още странните разбирания за хигиена на местата за хранене, по стаите не беше разрешено да се пуши, но във въпросната столова- да! Тъй като ми е много неприятно да ям/ гледам телевизия на задимено, гледах да я използвам, когато там няма пушачи. Една госпожа пък обичаше като влезне веднага да запали цигара. Тъй като знам, че в България нищо няма да постигна с разум, а и формално можеше да се пуши, в тези случаи аз просто излизах навън. Без да кажа и дума! Е госпожата побесня! Държеше се като лично засегната как така аз имам наглостта да не искам да понеса и една цигара, от която нищо нямало да ми стане, как навън е студено, а в стаята не може да се пуши (къщите бяха дървени), ама тя е дошла да си почива! (забравяйки, че и аз така...) Всичко това не си го измислям нито интерпретирам, а цитирам постоянните й мърморения, казани нарочно на доста висок глас, за да бъде чута! И това без да съм обелила и дума! Май най-вече беснееше, че не искам да си общувам с нея, понасяйки обгазяването доброволно и безропотно! А най-забавното беше, когато понеже беше решила (горката), че работя в БАН, заяви, че май наистина имало нужда от реформа в академията! Това направо ме хвърли в музика! Госпожата не каза, какво има в предвид, но предполагам би искала да се въведе задължително пушене за всички научни работници! ;-) Та по въпроса за цивилизованността и толерантността, както се казва: No comment.

Пушенето ще се забрани навсякъде след време по простата причина че е вредно за здравето. Колкото по-скоро всеки се откаже от пушенето толкова по-добре.

Сравнени с цивилизаования и със целия свят. Изводите са си за който може да чете (за който не знае английски- да види само картата- по-тъмен цвят- по-строги ограничения) и да мисли! http://en.wikipedia.org/wiki/Listofsmoking_bans

СЗО да си види лайната със свинския грип, и да не ни гледа по задимените кръчми. На който не му изнася, да ходи в кръчмите за непушачи. Аре, улево, аман от даващи наклон сталинисти. Печати по краката няма ли да ни удряте, а?

Какво да се коментира изобщо твоя език и поведение.... ти сам си го казал "НЕдей да кълнеш, че то се връща."!!!

"Цивилизованите забавления" са точно въпрос на цивилизация и елементарна култура, а не толкова на пари!!! Колко струва да се разходиш на Витоша или в парка със семейството, вместо да пушиш и пиеш??? Кое струва повече?? Сега като разходи за цигари, в бъдеще като разходи за лечение!!?? Така, че е въпрос на елемнтарна здравна култура, която явно липсва в България и с това си решение политиците не спомагат приближаването на България до цивилизования свят, а точно обратното!!!!

Гоненето на пушачите от ЧАСТНИТЕ заведения е болешвизъм в най-чиста форма.

Щом казвате, пък сигурно е вярно... Значи всички държави на картата, оцветени в по-тъмен цвят са болшевишки! http://en.wikipedia.org/wiki/Listofsmoking_bans

мислещ, ама неправилно

Само да допълня, че съм недоволна от неадекватното поведение на политиците по въпроса и от тъпата поправка на закона. Хубаво е да се съобразяваме с това как и като какви искаме да ни вижда светът. И е добре да знаем на какво искаме да мирише животът ни. А който иска да си издухва здравето и парите през прозореца, нека е свободен да го прави, без да пречи на останалите. От своя прозорец.

Рядко ходя в ресторанти, а през лятото гледам да седна навън и пушачите не ми пречат. На работното ми място колегите- пушачи си имат къде да пушат, без да обгазяват останалите. Водя своята битка с цигарите, като се опитвам да помогна на всеки, който иска да ги откаже, със съвет и подкрепа, както и с други неща, за които тук няма да говоря, да не стане реклама. Самата аз съм пушила доста преди години и знам колко хубаво е и каква свобода носи излекуването. Защото пушенето е болест, а не е някакъв каприз. Отказването не е лесно за всеки и най-често е необходима помощ. Има си код и номер на заболяването в СЗО. Искам само да кажа на пишещите тук, че с конфронтация нищо не се постига. Взаимното уважение е най-важното нещо. Няма защо да се изтъкваме колко сме умни, защото не пушим и колко пушачите са прости. Ние можем да правим други глупости и да пречим на хората около нас по друг начин. Например, може да сме по-злобнички отколкото е търпимо или не си изхвърляме разделно буклука или пък ходим хремави на работа и заразяване наред, защото не се замисляме за другите. Ако човек помисли 10 секунди, преди да наругае другия или да му се присмее, светът ще стане много по-хубав. Иначе и аз бих подкрепила забраната да се пуши на обществени места, но не за да се карам с другите, които не са на това мнение, а защото е мое право да изразя позиция.

5+! Един некомуноиден човек. ( НЕ е нужно да си от БСП, за да си болшевик по поведение... )

Ей, много злоба бе ... И стига сте се превземали, нищо няма да ви стане от дима на някоя-друга цигара. Преди 90-а в България се пушеше масово - в ресторанти, влакове, самолети, но въпреки това продължителността на живота беше много по-висока. Замислете се малко! А тия от СЗО защо не се намесят за хилядите пациенти, които нямат лекарства, лекуват ги по методи от преди десетилетия и ги правят на маймуни?

Кретен! "Нищо няма да си стане от дима на една цигара".... И така казали още няколко милиона....

Автомобилите и тенията от кучетата са многократно по-опасни. По-опасно е и демонстрирането на педерастия по заведенията и улиците. Това с цигарите е за замазване на очите, а крякащите са под 1% но са толкова истерични, че вдигат шум повече от глутниците из София нощем.

А бре, пушачо, ако искаш да се тровиш - това си е твоя работа. Ти обаче нямаш право да тровиш и другите хора около себе си.

Прави повече секс ако можеш,защото секса стимулира здравето,а който не го може пуши цигари и се разболява.После от нашите осигуровки здравната каса ви лекува.Безобразие!

Все пак половината население сме пушачи, тъй че са взели под внимание и нашето мнение!

...половината население да са пушачи! Това не е нормално и показва колко е неграмотно по отношение на здравната си култура е това население... Трябва да се намали процента на това население, а не да се поощрява!!!

аз не ти казвам какво да си слагаш в ултата / какаво да ядеш, да пиеш и дали да пушиш/, защо ти трябва ди ми казваш и да определяш каква ми е здравната култура! И без това 99% от храните които се продават са боклуци, просто човек не знае какво яде, така че дали тютюна ще ме убие след време или нещо друго един господ знае.

В Турция забраниха тотално тютюнопушенето и анадолскиге орди го спазват, а "европейска" България - не. Боко, Боко, пожарникарско мозъче, кога ще ти изпеем "Последен валс"?

Голям срам е тази отмяна!Нека помислим кое е правилното?Кое защитава и запазва човешкия живот и кое доказано вреди?Народните представители трябва да мислят за нациятя, а не за някакви частни интереси!Възмутена съм!Да не говорим, че се излагаме и пред света с това остаряло мислене!

Добре, а защо не реагираха, когато се обсъждаше законът?? Тогава може би по щеше да има ефект тяхната позиция, която да напомни, че грижата за здравето на хората е по-важна от бизнес интересите. Все пак ако тия хора измрат, няма кой да носи пари на бизнеса. Сега е след дъжд качулка реакцията на СЗО!

Пълна тирания на пушачите върху здравето на непушачите! Демокрация на тоталното невежество!

Значи не приеха закона по европейските критерии, а на мен ще забранят като отида на ресторант да взема децата си, а? И това, защото депутатите не могат да излизат навън да пушат? Ей, голяма простотия. Казано е: прост народ - слаба държава.

Това е дискриминация над непушачите. Депутатите трябва да бъдат намалени на 100, и без друго прокарват само собствените си интереси. Не искаме да хрантутим 250 търтея!!!!!!!!!

Не мога да разбера, как в държава пройзвеждаща Табекс има все още зависими от тютюневия дим?

си много тъп, щом не можеш да разбереш!

люто, ойтои иска да пуши да си пуши в къщи а да не трови другите е правилният израз.Аколкото до завденията няма да фалират.Да си видял такива в цивилизования сват?

Навсякъде се говори за цивилизован свят-ние не сме.В цивилизованият свят още от петък следобяд,аз ще кача семейството си на колата и ще отидем на почивка или ще си купим хубава книга ,или ще отидем на театър,кино,ресторант.В България ,удоволствието на народа се състои в -пиене,ядене,пушене и гледане на тъпа телевизия.Е от време на време и секс.Това е горчивата истина.Ако някой може да си позволи удоволствията на ,,цивилизования,,свят, трябва да се лиши от жизненоважни неща.Докато всичко,свързано с културата ,е недостъпно за по-голямата част от народа ни,така ще бъде.А че само проститутките и т.н. пушат,значи гърци,холандци,всички са проститутки.Много несериозно изказване.В действителност заведенията ще фалират,ако се забрани пушенето.Естествено в сладкарници и по-малки кафенета ,то трябва да се забрани.Но всичко е въпрос на избор-който не иска да диша дим,да си седи в къщи или да ходи по планините.На улицата също е задимено от градски транспорт,ТЕЦ-ове и др.А и в крайна сметка пак се опира до примера в семейството.По-добре пушещи,отколкото дрогирани.

Абе ти бил си си някога в Холандия да твърдиш, че всички холандци пушат???? ДА, ама НЕ! "Цивилизованите забавления" са точно въпрос на цивилизация и елементарна култура, а не толкова на пари!!! Колко струва да се разходиш на Витоша или в парка със семейството, вместо да се пушиш и пиеш??? Кое струва повече!! Сега като разходи за цигари, после като разходи за лечение!!?? Така, че е въпрос на елемнтарна здравна култура, която липсва в България и с това си решение политиците не спомагат за това, а това не приближава България до цивилизования свят, а точно обратното!!!!

Значи на Витоша и в парка,няма да ти е задимено.Дишай чист въздух.Но цивилизация ,не означава само разходки.А в Холандия сам живял 10 години,не сам ,,бил,,.И стига сте се прехласвали по ,,цивилизацията,, , а просто прочетете ,,Криворазбраната цивилизация,, сякаш написана за вас.Така наречените ,,цивилизовани,,държави имат такова варварско население,че ако не ги държат изкъсо,ние може само да им дишаме праха.Всички сме виждали изцепките им в България-пияни,дрогирани убийци.Един човек е цивилизован навсякъде,а не само там,където му изнася.

В цяла Европа се взимат драконовски мерки срещу дименето на обществени места, а в България какво правим...? Е как няма да сме на челни места по рак и сърдечни заболявания.

ico11111... аз съм пушач, и също имам деца! Бих се съобразил и даже подкрепям с две ръце пълната забрана за пушене на обществени места, защото съм живял в западна държава, и знам как е. Пушачите, да се оправят...Но мисля, че си много краен в преценката и посланието си! Може би и ти имаш някой близък, който е пушач...замисли се..!!??Много хора биха те пратили знаеш къде...като говориш така. Със сигурност и ти имаш порок, който е по вреден от пушенето...а именно да не зачиташ другите....ай сега оди да си береш лайката

Скоро ходих със семействот си, с две деца сме, в 5 звезден хотел във Велинград. Ами повярвайте, навсякъде се пушеше в този хотел, в целия ресторант, във фоайетата, в спато, в лоби бара, в стаите, та дори и в закрития басеин.....ами на какво прилича това, едното ми дете е бебе, другото по-голямо, времето беше лошо и нямаше как да сядаме навън....направо кошмрно, нямам думи, а сме в Европа

България е една уникална държава на простаци и мутри!

правилно

пожелание към всички пушачи:-разболейте се от рак,желая ви го от все сърце.аз мога и да не отида в заведение,мислете си му вие,жалки отрепки,недостойни и малоумни говеда,напълнете болниците и жийте от болка

Ицее, ти кълнеш като някоя циганка бре братле. Аз съм казал че докато ми продават цигари навсякаде легално никои няма право да реве че му е запушено !!! А относно думите ти мога само едно да кажа - малоумния си ти ;)

НЕдей да кълнеш, че то се връща.

Май непушачите сме застрашен вид - малцинство сме и непрекъснато ни ограничават човешките права. Доскоро успявах два пъти годишно да заведа детето си в сладкарница - паста с цигара не си правят особена компания. Но постепенно някои сладкарници се превърнаха в кръчми, пълни с пушачи, седящи с часове на по една-две бири и одимяващи помещенията до степен вместо въздух там да се стелят облаци цигарен дим. След това решение на НС още по-зле ще стане! Защото досега все пак имаше от една до три маси за непушачи в сладкарниците - отсега нататък собствениците ще решават изобщо дали такива маси ще останат.

Аве шматко, кой на кого ограничава правата, МА, лигло? Някой да те кара насила да влизаш в ЧАСТНОТО заведение? Аре, улево и теб, комисарка пребоядисана.

вземи си измий устата, че с нея ядеш, бе маймуно! Аман от малоумници и грубияни като тебе!

Навсякъде по света ограничават тютюнопушенето, само нашите малоумници правят обратното. След време те трябва да бъдат съдени за това, че чрез тютюнопушенето увреждат генофонда на България и създават предпоставки за трайно разболяване на населението у нас. Забраната на тютюнопушенето би спестила милиарди за лечението на населението. Важни са обаче единствено парите!!!

Предградието на Европа, където пушенето плюенето и ср.нето на обществени места е разрешено. Да благодарим на мутро-мафията, убо-мафията и дс-мафията за доброто 20 годишно управление...

Ами да благодарят на МУТРИТЕ! Тези от ГЕРБ са способни да омажат всички закони, само и само да прокарат мутренските лобита.

Ние сме талибани, какви Европейци. Тука бизнеса с цигари е политически. Как ни приеха в EU??? Прецакали са се вече късно е :) няма процедура за гонене

Тази поправка е такъв смях, че думи нямам...

никога, ама никога , няма да гласувам за Герб след това решение

Още много отрицателни оценки за България ще има,докато с такива говеда е пренаселено НС!!

Мутрата Бойко за да си продава контрабандните цигари си прие геноцидно за българите законче и пак станахме за смях в целия свят...Даже в Турция са по напред от нас-това показва само едно-че сме нещастни пушещи мангали... В цивилизования свят пушат само проститутките, строителните работници и циганите....

тютюнът отдавна е заменен с дрога. Хем много по-скъпа, хем много по-силна. Баси, цивилизацията на търгашите убийци!

Това просто не е вярно! Препоръчвам посещение в цивилизования свят поне за един ден!

Ти сигурно си бездомен прошляк,щом няма строителен работник да ти направи къща?