Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти

Властите в Турция са издали заповед за арест на 42-ма журналисти, в рамките на разследването срещу организаторите на неуспешния опит за преврат в страната.

Обратно в новината

Коментари - Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Успее ли този, до година-две ще поиска да стане султан. Дано пропадне таз тъпа държава.

много ли щ се зарадваш ако пропадне тъпанар прост. злобар безпредметен

Твърде много са неудобните журналисти в Турция, затова и обвиненията и инсинуациите срещу тях имат откровено политически характер. Ако бяха един или двама, много по-изгодно за властта в Анкара щеше да им спретне някакви постановки, че я ударили полицай, я попречили на някоя фуста с журналистическа карта да ги снима, я нахлули в Централния куклен театър или в някое театрално училище... Обаче на 42-ма души едновременно да се случат подобни неща и всички да влязат в съда с обвинения за "хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм", на такова чудо няма кой да повярва.

Дали от българска завист за успехите на Турция или от омраза породени от национални комплекси за малоценост разни български анализатори злобеят че Турция преврата не успя . И не забравят че Турция ни защитава в момента от ислямистите да плъзнат по наша територия.Забравят и факта че и опозицията е против преврата.

Гледай какви само какви "успехи" ще има любимата ти туркия когато този се улее и всички западни инвестиции секнат. Зло племе сте вие и ако не ти харесва тук, марш в туркия никой не те държи на сила, ти се вреш дето не те искат.

защо скрихте статията за недим генджев и радикалния ислям

Има не потвърдени съобщения, че е свален. Един или два бойни вертолета за търсене и спасяване на ВВС AS532 CSAR атакували церемония по бракосъчетание на високопоставен генерал в Истанбул, на която присъствали много генерали. Командосите на CSAR ги отвлекли. Осем транспортни самолета на метежниците (С-160 и A400M) излетели натоварени с оръжие от Кайсери и се приземили в Малатия. F-16 на метежниците безуспешно търсили през нощта самолета на президента Ердоган (Gulfstream IV с регистрация TC-ATA) около Истанбул, за да го свалят. Те го хванали в прицелите си, но по неизвестни причини не са го простреляли. Въпросният борд TC-ATA ползвал позивната THY 8456, за да се замаскира като машина на авиокомпания Turkish Airlines, и рискът да свалят граждански самолет вероятно е разколебал метежниците да открият огън.Борд ТС-АТА излетял от Даламан за истанбулското летище Ататюрк, което отначало било завладяно от превратаджиите, но малко преди да кацне правителствените сили успели да върнат контрола. Рано сутринта на 16 юли изтребители (вероятно F-4E Фантом) от 2-ра авиобаза в Ескишехир нанесли бомбен удар по основната писта на 4-а авиобаза в Акънджа, докато в това време F-16C Block 50 кръжал западно от Анкара. През втората половина на същия ден F-16 и 142-а ескадрила летели в района на Анкара, вероятно с готовност да прехванат всеки вертолет или лек самолет, който ще се опита да избяга в Гърция. Всички тези подробности насочват към предположението, че превратът е подготвян сериозно и Ердоган може би наистина е научил за него в последния момент.

Eдно е да коментираш това което ти поднасят твоите господари ( врагове на република Tурция ), друго е истината да науичиш от на хора които са изживяли на живо всичко това което стана в Tурция на 15 юли, а това е че американците скалъпиха неуспешният военен преврат в Tурция .Tурците вече вярват на едно ,Eвропа и Aмерика щом критикува Tурското правителство и господин Eдоган , тогава тяхната страна е на правилна посока в развитието си.

ДеДоВиЯ

Чудесно, ама каква песен ще запеете като ви секнат парите от запада. Вижте се само, Русия ви резна туристите и се насрахте. Не забравяйте наглеци че нищо не сте направили сами освен сутрин, обед и вечер да се дупите. Ако не беше шанса ви да ви вземат в НАТО заради географското ви положение и милиардите които след това се наливаха ежегодно сега щяхте да сте в 15век.

Та аз им гледам новините по турските канали, всичко е манипулирано и никой не смее да разкрие истината. този тъп турски народ на каквото ги научат само това вършат като дресирани кучета са и за това самостоятелно тази държава няма да има прогрес

Щаб квартирата на полицейските сили за специални операции на Гьолбашъ загинали 47 полицаи от F-16; Щабът на полицейската авиация в Гьолбашъ Сградата на Великото национално събрание на Турция Главната щаб-квартира на полицията в Турция Щаб-квартирата на MIT (Националната разузнавателна организация) в Енимахале Президентския дворец в Бестепе Щаб-квартирата на държавната компания за спътникова връзка на телевизия TurkSAT в Гьолбашъ според правителствени съобщения атакуващия вертолет е свален. В продължение на няколко часа F-16 на метежниците летели над Анкара на много висока скорост, често преодолявали звуковата бариера на малки височини и изстрелвали инфрачервени "капани.От авиобазите в Даламан, Ерзурум и Балъкесир излетели F-16 за прехват на самолети (поне шест) на метежниците. Съобщава се за въздушни боеве над Анкара и Истанбул, обаче няма съобщения за свален самолет. Интересно е да се отбележи, че един от метежниците, пилотирал превратаджийски F-16, е пилотът, свалил руския Су-24 на 24 ноември 2015 г. Двойка правителствени F-16 била насочена към цистерната Asena 02 със заповед да я свали. Това не станало, защото голямата машина щяла да рухне над жилищни райони. Поне един вертолет AH-1 Cobra открил огън от 20-мм оръдие по протестираща тълпа и по сградата на Парламента. Вертолет S-70A открил огън по парадния вход на кампус на разузнавателната централа МIT с цел да стовари командоси да заловят шефа на Организацията Факан Фидан.

тези коментари ако ги публикуваш от турскта медия, значи си в грешна посока

Над Турция през нощта на опита за военен преврат (15 срещу 16 юли) е имало малка въздушна война.Малко след 22 часа местно време на 15 юли диспечерът по управление на въздушното движение (УВД) на 4-а авиобаза в Акънджа (северозападно от Анкара) се свързал със своя колега Езенбога на летището в Анкара. (В Акънджа са базирани три ескадрили с изтребители Ф-16.) Диспечерът съобщил, че два изтребителя F-16 от авиобазата всеки момент ще излетят и ще извършат полет на височина 7-8 хиляди метра. Скоро излетели пилоти с позивни Aslan 1 и Аslan 2.Аslan 1 се свързал с Езенбога и поискал разрешение да набере зададената височина. На въпроса за намеренията му, пилотът отговорил, че изпълнява специална задача над Анкара. Скоро след тези преговори Езенбога започнал да получава телефонни сигнали, че бойни самолети летят над самите покриви. Той запитал диспечера в 4-а авиобаза какво става и получил отговор, че изтребителите са снети от диспечерско съпровождане техните опознавателни апаратури са изключени. Добавили му, че излетяла нова двойка F-16 с позивна Shahin (Ястреб) и ще лети на малка височина. Тя обаче застрашавала гражданския въздушен трафик. Скоро диспечерът Езенбога открил във въздуха самолет-цистерна KC-135R с позивна Аsena 02, излетяла от 10-а авиобаза в Инджирлик. Изтребителите F-16 започнали периодично да се дозареждат от него в полет, а това нощем е изключително сложно. Общо излетели четири цистерни. Тогава изтребители и вертолети започнали да нанасят удари по обекти в Анкара:

Понеже има доста спекулации относто това,че Ердоган сам си бил организирал преврата,ще ви публикувам хронологията на случилото се в няколко коментара описано в публикация от David Cenciotti в известния специализиран уеб-сайт The Aviationist.Ще ги кръстя "Коментар 1","Коментар 2" и т.н. Моля,ДИР да не ги трие,за да стане ясно на четящите във форума за мащабите на акцията.

Коментарите ти няма да се харесат на форумците :)

Tвоите коментари са манипулирани ,същият италиански бивш пилот от HATO ,пише че F-16 на превратаджиите не е могъл да различи самолета на господин Eрдоган от самолета на турските граждански (THY)авиолинии, защото самолета на Eрдоган е излъчил сигнали на самолет от гражданските авиолинии с инициали THY 8456. Mного провокатори има в този форум .

лошо, е че ислямисти се установяват на южната граница чок проблем!

не не търкитата не са толкоз ислямисти , по на запад са, и се германия им е в главите. се там ходят и бачкат, това влияе. е на: колко търкита има в германския парламент, футбола, нали

Неуспешната /всъщност успешната/ операция "Валкирия" продължава !

ааааааа, аха! светна ми, като четях статията. Даааа, сега чак ми стана ясно защо уволняват съдии! досега се чудех! Нали, да уволняват и разследват журналисти, военни, учители /т.е. интелигенция, която подстрекава младите към бунтарсто, да речем/, полицаи, общинари и др., ама съдии!? защо!? не ми беше ясно. Но сега зацепих- ами целта е да назначи "свои хора" за съдии, които да издадат доживотните или смъртните присъди! Това е! за да изглежда законно. Нали еврейците, пардон европейците искат да е законно! Ето ти на тебе законност! Съдия ще издаде смъртната присъда, нали? Не военни. Ха Хааааа, видяхте ли хора какво може и да е демокрацията! Една педераска извратена игра на котка и мишка! Една курвенска стратегия, в която ебания ще си все ебан. А ебача все ще го начуква, въпреки че малко остана ебача да го наебат!

От 10 000 арестувани само 42 журналисти, пак се ползват с привилегии тези журналя, а ще ревът че са най-пострадали.

Tурция избра демократичен път на развитие без Aмерика , Eвропа и HATO, които никога не са били стратегически съюзници на Tурция , това се доказа с неуспешният преврат , зад който се разбра че стоят тайните служби на Aмерика , това твърдят и днескашните вестници в Tурция. Mного голяма част от турците вярват че зад преврата стоят чужди тайни служби.

Интересно, а кои са стратегически съюзници на Турция тогава?

Dimi

Е как кои - Саудитците... все пак те наливат пари в Турция за превръщането и в ислямска държава по всички правила на шериата...

Dimi

Не Турците, а Ердоган избра да погази завета на Ататюрк с помоща на исцениран преврат, който да му развърже ръцете за да отстрани неудобните... Познавам млади и образовани турци и от тях няма нито един който да подкрепя ислямизацията наложена от Ердоган...

ако е имало толкова десетки хиляди организатори и участници в преврата, то той щеше да победи. Понеже съм стар човек, тази разправа с интелигенцията едно към едно ми прилича на разправата на комунягите с нашия народ. Всяват страх у народа. След такъв терор у нас нямаше протести и метежи както в Унгария, Чехия, Полша.

интервюто с Касим Дал в 120 минути по БТВ? Ами гледайте го!

Глобалните демократизатори кво гледат!? Турският сатрап е по-бесен от Кадафи, Асад и Хюсеин взети заедно. Да им пикам на демокрацията, свободата на словото и евро-атлантическите ценности! Ако решат, това чудо ще го вкарат в ЕС като едното нищо.

Ще помилва всички, само така ги плаши, превантивно.

Dimi

По скоро ще клъцне 100тина глави, а другите "снизходително" ще осъди на по няколко години затвор за да имат едно наум...

И всичко в името на демокрацията!? И щом стигнаха до хиляди учители!? Журналисти, учени!? Какво се случва - Диктатура!!!

Всичко в името на народа!

Сега тези журналя ги чака "народен съд"

При нас е демокрация,Лили Маринкова само я уволниха.

И аз така си мисля. Иво Инджев каза за мезонета на Гоце и го уволниха незабавно. Лили Маринкова, впрочем, отдавна е навършила пенсионната възраст.

Лъжеш! А за Светла Петрова и останалите мълчиш!

Сигурно над 20 хиляди имами ще заместят учителите и турците ще затънат в ислямска тъпота.

"учители" мислиш, че не са имами?

Имамите са техните полит-комисари.

от къде знаеш

Аве, КЪДЕ се изпокри Туркофилът и виден Соросояд Г.Коритаров ???

При толкова много заподозрени и уволнени ,ЗАЩО няма заподозрян политик та дори и от опозицията ?Има нещо съмнително!

Щото тоя преврат не го направиха Турските политици , а "партньорите" от САЩ и НАТО !

аххахахахахаххахахахах :D По малоумно нещо не можа да измислиш нали?

Ако Петър Волгин бе в Турция, щеше........

"Петър Волгин" е член на терористична секта, която е направила опит за пуч дори в Русия, щеше да е ...

за турците и Турция. Не смятах, че в България има толкова много туркофили.

Когато плевнята на съседа гори, не може да не си загрижен. Съвсем отделен въпрос е, дали одобряваме случващото се там, или не.

Сега Реджеп Тайип Ердоган , ще преподаде УРОК на целия свят как се унищожават Соросоядите - предатели и родоотстъпници ! С нетърпение очаквам възстановяването на смъртното наказание в Турция , А скапаните ЕвроГейски правозащитници - ДГД !

Къде си щерю? Нали беше голям фен на ердоган? Я да ни светнеш сега какво се случва? Гледам, че и местан изчезна от екраните. Чакаш за указания ли?

Вие мурзилките по-добре си мълчете, че ако Путин и Ердоган пак се гушнат и станат първи приятели, отново ще ви се наложи да обръщате палачинката и да си плюете на сурата с поредното извъртане на опорните точки. Щото те и двамата са един дол дренки - абсолютни диктатори.

По добре е към Норвегия, малко е бахър и 1 кутия цигари е 30 лв, ама на час плащат мин. 40 лв.Ще идваме тук на гости, на морето.

В Норвегия е супер. Там ,в някои детски градини е въведено понятието"то,"с презумцията,че детето постепенно ще определи от кой пол е. Никакви "той" и "тя".

Намирам все повече прилики между комунизма и исляма.

.....Маккартизмът е политическо течение в САЩ от края на 1940-те и 1950-те години на 20-ти век, инициирано от републиканския сенатор Джоузеф Маккарти. Включва практика на обвиняване в подривна дейност и заговор, в някои случаи без реални или достатъчни доказателства, или получени с иначе рядко използвани средства за разследване, най-често с участието на Федералното бюро за разследване (ФБР). По време на маккартизма хиляди американци са обвинени, че са комунисти или комунистически симпатизинти, което ги превръща в обект на агресивни разследвания и разпити от страна на правителствени или частни органи, комисии и агенции. Основните мишени са държавни служители, хора от развлекателния бизнес, профсъюзни дейци, дейци на образованието.

Точно заради това САЩ са #1, защото са изчистили до корен комунистическата зараза.

кой не мисли кат султана у кауша и бой бой дорде каже аллах акбар!

Турците паднаха под османско иго.

Отиде, та се не видя! По лошо от такъв комшия няма.Май ще продавам къщата и директно в родината на Роналдо-там е средна хубост.

ли те е? Би ли сподел от какво?

Ми страх го е! Теб не те ли е страх?

В държава, където САЩ имат интереси, не може да има демокрация, за да се овладеят националните интереси.Много ми интересно, ако това се случи в САЩ, какви ще са им мерките!!!

Според мен родната индустрия може да спечели много - предполагам износа на вазелин за съседите ще се увеличи в пъти, както е тръгнало, че тази паплач, която троши книжарници няма да остави образованите, които арестуват масово недокоснати.

Турският Хелзински комитет защо спи? Нима тези от БХК няма да им се притекат на помощ и да идат да протестират в съседната страна? Що за принципна позиция е това или доказват на критикуващите ги, че са си обикновени интересчии и заплатаджии?

ТХК е точно като циганите - силни са само когато дебелото на тоягата е далеч ;) Ердоган арестува половината държава - някакъв ТХК не би го спрял, че даже не би го и усетил.

Путин какво би го спряло?

Нато вече ще подкрепят ислямисти и диктатори? Ми те утре ще приемат и ид, бе тъпани алчни!

НАТО, и Путин, и Путин ...

е представителното лице на нато за България. Има да хленчите и да пишете писма на Путин...

Май ще имаме втора Люлка на Демокрацията съвсем близо до нас! Като резервен вариант за затъжилите се по САЩ ;))

вие какви познания имате за Турция?

че е държава на изроди.

Доскоро почти никакви - признавам! Но започнах да чета и да намирам обяснения за случващото се там. В Турция в момента тече класическа смяна на властта - взима се от ръцете на военните и народа и става еднолична в ръцете на Ердоган. Да арестуваш 15 000 учители, журналисти, университетски преподаватели..?!

Дано Божието просвещение, което Ви е осенило не е само заради юлските жеги!!

Ма правилно, султане - за к'во са ти разни журналя изобщо?! Или пък , ако искаш да има някой друг за цвят, да ти пратим наш'то прасе - даваш му над 90% от медиите и то те хвали в захлас от сутрин до мрак;))

'Човешки права ли!?Демокрация ли!? Дотук,задържани са около 60 хиляди.Затварят 1000 училища и 15 университета.Арести за журвалисти.Скоро ще ги последват и лекари,напр.А турският зам-премиер,изказал тезата,че жените не бива да се усмихват и смеят на публични места.Ислямски фашизъм е това.

А базата на НАТО в град Измир гори...

искаш, вода ли? Взимай кофата и иди да гасиш ...

Не позна.Търся бензин..

ислямистите май ще гонят американците щот не им дават бай Гюлен :))) Деликатно :))))

И тази държава отиде в Средновековието (тя само за кратко време се бе показала над повърхността на средновековното блато).

къде си?

че е някъде, където поне анонимен може да пише из форумите, за разлика от Турция

към форумците: Нека да оставим турските работи на турските граждани... Нашата работа е да гледаме ... нашатите работи .

Нека и турците да си гледат турските работи, но май поглеждат и насам, и не само поглеждат!!!

хем булка, хем жених ... не си измисляйте проблеми, нашите са ни достатъчни ...

туй дан ти е турция уе тука е демокрация кат не ти харесват мненията ай бегай у Анадола. Чуш от тука!

ли ти е основният довод? "Чуш от тука!"

Ама там има почти един милион български граждани. Тогава това не е ли част от нашите проблеми?

1 милион ... 6 са ...

Едно време така е било в Османската империя при султана - само да го погледнеш на криво и да не сведеш глава пред него отиваш директно на дръвника. Това и става в момента в Турция - от светска държава се превръща в султански халифат, какъвто е ИДИЛ. Не случайно в Япония е забранено изповядването на религията на омразата - исляма.

я кажи, кой ти каза това:))))

Двете главни японски религии са шинтоизмът и будизмът. Те са съжителствували в Япония от векове и са си оказвали взаимно влияние. Повечето японци се определят като будисти, шинтоисти или и двете. Религиозни учения, изиграли голяма роля в японската история при формирането на държавата и през периода Едо, са конфуцианството и даоизмът. Макар и малко в процентно отношение, в Япония днес има и над 3 милиона християни.

Всъщност преврата в Турция бе успешен. Край със светските свободи на гражданите. Ислямският ред вече официално ще се настани в държавните институции на Турция. Опозиционните партии ще се превърнат в религиозни течения и само след две три години няма да има светско-мислещ турчин. Те и без друго през последните 5 години турците доста се промениха. Говоря дори и за интелигенцията която през повечето време е извън Турция. Изглежда за турското население това е "добро". И след като е така освен да издигаме високи стени и да сме въоръжени до зъби...за всеки случай че може да им хрумне колко е хубаво да си имаш гяур под ръка...нищо друго не ни остава на нас европейците. А за българите си е направо от животоспасяващо значение. И още нещо...не си въобразявайте че ЕС и НАТО са манна небесна. Изобщо не е много ясно как по точно ще изпълнят съюзническите си задължения. А и какви са по точно тия задължения също не е ясно. Аз вяра на англосаксонци нямам.

точно колега, машалаа аферим

вах, вах ... човекът с един малък абзащ е пренаписал "стратегичестака дълбочина", ей много разбиращи бе, много бе ...:))))

То не останаха неарестувани журналисти. Така е, трябва държавен контрол върху медиите! Как така ще разследват корупция сред министрите! Ами утре народът може да възроптае, ако тази корупция се докаже. Пък ропот сред народа не води до нищо добро. До момента турските власти са арестували, уволнили или разследват близо 60 хил. души от полицията, армията, съдебната и образователната система и държавния апарат за съпричастност с опита за преврат. 3000 нови съдии и държавни прокурори ще бъдат назначени в Турция, за да запълнят овакантените работни места на хилядите служители, отстранени от постовете им. * Турция планира да назначи над 20 хиляди учители, които ще заменят колегите им, уволнени по подозрение в подкрепа за мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен... Ей тук е заровено кучето: да сложим наши хора, които играят по нашата свирка. Да се пишат само предварително одобрени статии, да се учат децата само на определени неща, други да им се спестяват, съдиите да колят и бесят по поръчка. Подозирам, че съвсем скоро ще се изгради система за доноси и всеки ще клепа всекиго като тук едно време. Това е то демокрация по турски.

Не разбирам световната прогресивна общественост. Не разбирам защитниците на човешките права. Не разбирам как е възможно за САЩ - Турция да е все още член на НАТО и техен пръв съюзник. Не разбирам как Путин толкова лесно се отдаде на султана. Изводът е един : Има световен заговор за изтребление на масите. Излизането на Англия от ЕС не е случайно и не е решение на народа, а подготвено мероприятие. Кукловодите на света започнаха пъкления си план вместо да регулират раждаемастта, изхранването, образоването и духовното развитие на нациите. По-лесно е да се избият ненужните като се спечелят при това огромни капитали от оръжие, наркотици, вредни лекарства и др. Скоро кукловодите ще разберат, че техния пъклен план няма да се състои. Жалко само за хората, които ще преминат в отвъдното.

murena

"Министърът на образованието Исмет Йълмаз съобщи, че Турция планира да назначи над 20 хиляди учители, които ще заменят колегите им, уволнени по подозрение в подкрепа" т.е. в момента имат 20 000 безработни учители или ще си внесат ислямски проповедници, някой знае ли?