Напрежение в отношенията между Турция и Ирак

Полемиката между Багдад и Анкара отново се разразява. След острия тон на иракския премиер, турският външен министър го обвини, че се опитва да нахалства.

Обратно в новината

Коментари - Напрежение в отношенията между Турция и Ирак | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако трябва турците и на влака гумите ще помпят. САЩ и Турция не са като преди - XX век...

Защо ли е ревът по темата на САЩ и производни клакьори? Ердоган започна да изпълнява записките, които си водеше в Петербург стриктно и стесни до минимум възможността за маневриране и снабдяване на Джихади - извергите и евентуалното им прехвърляне от Ирак в Сирия. Нечии нерви почнаха да не издържат, ако се съди по лая на койотите.

Русия е обкръжила Турция и само ги чака да направи грешна стъпка .На север Крим наизток Армения със силно руско воено присъствие на юг Сирия

Русия е обкръжила Турция и само ги чака да направи грешна стъпка .На север Крим наизток Армения със силно руско воено присъствие на юг Сирия

Господа, твърденията за близост между Русия и Турция са съмнителни. Най-голяма близост между тях е имало след Октомврийската революция на основата на противоречията между Турция и Великобритания, а и свързани с надеждите на Ленинистите, че големият и безусловно значителен турски водач Ататюрк, обявил република ще е съюзник на СССР. И до ден днешен до арката на републиката до в скулптурната група до това на Ататюрк са скулптурните изображения на Фрунзе и Ворошилов. От лявата му страна - тази на сърцето му... Това е израз на заслужена спрямо турската държава и народ признателност за военната помощ и финансова помощ и за взаимните териториални отстъпки. Символи - да, взаимна полза за историческия момент - да, ограничени по обхват договорености - да, но геополитиката не се определя от сделки, а от обективната действителност. Близост - съществена за сегашния исторически момент, засега не може да има. Възможно е разбирателство в отделни световни сблъсъци за разпределение на прилагането на сила. Не повече и нищо различно от това. Възможната близост, както и досега, се използва и от Турция и от Русия, за добиване на по-голяма тежест в договарянето със по-големите сили. Тази тежест е вероятна и е предпочитана от двете стани, но е възможна за Турция, а не за Русия - както исторически е доказано и се доказва многократно. Никакви илюзии не са ни нужни, господа...

Hяма място за съмнение между руско-турските отношения след 15 юли. Cега е ред план за ликвидиране на всичко антитурско ,антиправителсвено, проамериканската и протерористичната организация на псевдопроповедника гюлен. Bсичко което става в република турция е в интерес на турският народ и общество . Cпоред последните проучвания подкрепата на турския народ към тяхното правителство е над 80 %. Pуският и турският народ са източни народи и имат много близки характеристични черти , които ги сближават . Tи само завиждаш на добрите взаимоотношения между Tурция и Pусия , типичен балкански егоизъм.

Какви сходни характеристики можете да имате - не ни разсмивай. Колко руско-турски войни има последните 500г.? Човекът ти го е написал просто в момента геополитиката налага на Русия да търси съюзници по определени въпроси и сфери.

Турците /циганите/ ако решат да атакуват цели в Ирак ще получат зверски ритник в зурлите , и го заслужават защото са тъпи абдали.

Cамо илитерат - циганин като тебе може да напише такава глупости относно Tурция и Tурците. Bсeки Tурчин се ражда воин - и това го казват световно известни историци от франция и други развити западни държави.

Ако Ердоган заповяда навизане на танковете в Ирак, НАТО на чия страна ще застане?

На хамериканска, тоест иракска. Критики, медийни напъни, няколко атентата в Анкара и толкоз. Най-много санкции.

Наглостта на Турция ще обедини силите в Ирак, за защита на Родината. Не ми се мисли.

Абе какво става с тези самолети? Няма ли пак да пада някой, че тези много се сдушиха и догодина пак няма да има туризъм

Турция "няма териториални претенции", но от изявлението на турския министър на външните работи немога да кажа че турската страна зачита суверенитета и териториалната цялатост на Ирак като цяло. Дори селяните в дълбоката провинция имат повече уважение имота на съседите си. В това отношение дори САЩ са по-възпитани в борабата си с тероризма.

очевидно с тези думи за силния и слабия е диаметрално далеч от демократичните принципи.

Турция НИКОГА в съвременната си история не е имала териториални апетити към други държави и не е подкрепяла отцепнически бунтовнически движения. Кипър, Косово, Босна, Азърбейджан-Армения, Македония-Куманово, Сирия, Ирак, не се броят.

Да бе само дето падишаха Ердоган мечтае за егейска тракия и македония.

Настъпват съдбоносни дни за целия Близък Изток! Говорим за война. А на война няма правила. Въпросът е кой какво търси в тая война. Турция си търси белята, защото в този район нея никой за нищо не я бръсне и без външна помощ тя наистина ще се разпадне. Турция има да плаща грехове трупани със столетия към всички в региона.

Всъщност иракчанинът е казал че ако навлезе, Турция ще бъде "дисмантълд" - разглобена на части, разпарчотена. За Кърджали преглътнахме тихом-мълком.

Уважаеми, уважавам чувствата Ви, но логиката Ви е историческа неверна. Да, за греховете се плаща - скъпо платени са и затова са изгодни. И за грехове 2+2 не е пет, а много повече. Турция не си търси белята в района - както твърдите, а постига по-значително място в света. Пример на по-ниско ниво. Когато Евросъюзът отсъди глоби за Епъл в полза на Ирландия, Ердоган заяви - нека Епъл заповяда у нас. И ... Ирландия се отказа от бая милиарди. На по -високо ниво. Тъй като на остров Лезбос в момента има повече "бежанци", т.е нашественици - мюсюлмани отколкото гърци, Ердоган иска преразглеждане на договорите за териториално разпределение. Иска територия. И още. През 1925 г. България предава Одрин и Одринска Тракия на Турция. Учили сме за Одринска епопея в школо, но не ни учиха кога и защо Одрин е станал пак турски. А синът на договорилия това Борис Трети ( същият и съюзник на Хитлер), Симен Втори - бивш цар, стана премиер на Република България - спечели изборите поради невиновния за невежеството си български народ. Забелязвате ли приемствеността в плащането на греховете? Е, уважаеми, вярно е твърдението Ви, че греховете се плащат, но ги плащат народите на грешниците, а не грешниците на народите. Та като употребявате една аритметика, вижте и дали няма и други аритметики, а и дали няма други аритметици, но на власт да определят с коя аритметика да смята властта... И после искайте 2+2 да е 4, и непоносимо да е някому А и на мен!