Барозу: Стремежът на Турция към ЕС не се развива

Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че стремежът на Турция към членство в ЕС не се развива добре, но че и двете страни имат вина за липсата на прогрес.

Обратно в новината

Коментари - Барозу: Стремежът на Турция към ЕС не се развива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На Турция не и трябва разпадащата се пенсионерска общност на Европа. Турция си има своя стратегия за бъдещето си. 19 000 долара средно годишен доход на човек ,строеж на 3 атомни централи, откриване нови запаси от петрол и газ около Кипър т.е. нейнната морска икономическа зона .

Питам се . Какво значи нация дали си турчин или циганин. Ами българи Вие нямате толерантност към ближния а как сте в чужбина . Нали и Вие сте етност които не искат в Европа . Малко започнете да мислите , когато гласувате - да защитаваите родината , нацията , българското . Но не всяваите омраза на база етност - желаете ескалация , не мислите ли за Вас и особенно за Вашите деца . Огледаите се какви са политиците , каква е ценностната им... още система , събудете се а не да се маша в чужди ръце . Защото всеки идва на власт , обещава но за себе си мисли не за Вас .

БРАВО НА ТУРЦИТЕ! Не виждам какво им се дразнят хейтърите от форума.Просто хората са трудолюбиви, управляващите им имат идея калво правят и затова Турция ще бъде една от най-големите икономики на 21 век!

ГЛУПОСТИ!

Турците поне знаят защо демострират и имат алтернатива.Работеща ивдустрия стабилна икономика растящи доходи и падаща безработица.Куцат други неща при тях.А ние?Икономика срината държава пред фалит цени растящи доходи падащи галопираща безработица.....и алтернатива никаква!

Нова, млада република, с най младо население в региона, развиваща се стремглаво и отдавна надминала съседките си по всички направления, предизвикваща злоба, завист в околните затънали в непосилни дългове и ударени жестоко от демографската катастрофа гаснещи страни

. Тука до някоя година както се правим на интересни ще видите как вместо към запад много хора уж мразещи Турция ще се насочат към техните трудови пазари. Не ви ли прави впечетление ,че по медиите редовно има статии за Турция ,във повечето случаи със нападки но това не пречи за да им се вдига имиджа. Щом могат нека да правят,тръгнаха от нулата а сега вървят със страшна скорост напред ,защото имат политици които защитават националните си интереси,до като нашите се чудят на кого да на продадат за жълти стотинки .

Bие знаете ли къде се намира турция икономически. Знаете ли че произвежда четири марки коли сглобява камиони и автобуси мерцедес, Ф16 и т.н. Знаете ли че един работещ член от семейството осигурява всички за здраве, че държавата поема 60% от зъболекарските услуги на човек и т.н преди да пишете глупости помис9лете къде сме ние като член на европейския съюз

Bие знаете ли къде се намира турция икономически. Знаете ли че произвежда четири марки коли сглобява камиони и автобуси мерцедес, Ф16 и т.н. Знаете ли че един работещ член от семейството осигурява всички за здраве, че държавата поема 60% от зъболекарските услуги на човек и т.н преди да пишете глупости помис9лете къде сме ние като член на европейския съюз

Ако не бяха ни освободили (1878-1944) руснаците сега щяхме да сме просперираща държава, но понеже те ни освободиха сме най бедни в ЕС .

Просперитета на съседна Турция - ние внасяме от Китай боб и ориз/щото вече си нямаме наши/, те ще внасят ракети с далечен обсег... още на действие, ние си рушим АЕЦ /така както си нарязахме чинно ракети и танкове/, те ще си строят АЕЦ, ние една ограда на границата нямаме, ти си построиха тунел под Босфора....а ние, патриотарски се успокояваме, че турците са гадни поробители....а всъщност неуважението към нас самите, към всичко българско е тотално!Гледам тия дни, някакви "остроумни" боклуци

. Само късогледите злобари могат да отрекат зашеметяващото развитие на страната край Босфора. Брутният им продукт е далеч над този на всички Балкански страни взети заедно. Благодарение на младото жизнено население хората се пенсионират далеч преди 60 годишна възраст. Лекарствата на 80% се поемат от соц. осигуровките, много държави от злощастният ЕС могат само да мечтаят за такива достижения. Бюджетът отделя все повече средства за образование, медицина и инфраструктура, въпреки че поддържа една от най многобройните и ултрамодерни армии в света.

Турците ще поддържат Ердоган, докато турската икономика работи. Ако дойде кризата и при тях, ще му обърнат гръб. В момента благодарение на очевидно адекватната политика на правителството Турция е икономически хегемон на Балканите, да не кажа и в Югоизточна Европа въобще, а ние сме на дъното на мизерията.

... Турция никога не се натискала за ЕС. Да не са балъци като нас!!! Ще строя и пак ще са 1000г. пред нас!!!(за съжеление).

ЕС държи особено много на фашисти и ислямисти, и полага огромни усилия да ги интегрира в ЕС.

Мараба, Жозе! Що се месиш в нашите си работи? Аз казвам ли ти да се бориш с бедността в ЕС, я какви бедни райони имате, погледни само Северозападна България.

преди да издаде поста толкова глупости издрънка.

Ние ще оставим вратата отворена пред Турция за присъединяване. Европейският съюз би могъл само да спечели от здрави връзки с Турция! Нo: Турция Не би моглa да спечели от здрави връзки с Европейският съюз!

ти гледаи как се развива стремеja на европеискя саюз кам турция.....и локум ще и дадете да се присаедини,и чалми ще си сложите.....

ТУРСКАТА "ЦЪФТЯЩА" ИКОНОМИКА В края на IX. 2014 г. е отчетена безработица над 11 %, а при младежите - 19,5%, като 36,4% от работещите са без осигуровки. Спада на производството спрямо 2013 г. е над 2 %.Според данните третото тримесечие на 2014 г. не дава признаци за растеж. На този фон е евтиния труд на сирийци и емигранти от Бангладеш, чието заплащане е повече от мизерно. Огромен проблем в Турция е липсата на квалифицирана работна ръка. Много турци работят в сферата на услугите срещу мизерна заплата /моловете в Истанбул, където има хиляди неквалифицирани миячи на посуда и носачи на кашони. Ръстът на безработицата е ужас за турската икономика, чиито псевдорастеж през последните години беше движен от инвестициите и потреблението. Младежите масово напускат Турция и емигрират в Евросъюза. Освен това увеличаването на броя на безработните засилва натиска върху и без това крехкия социален мир. В същото време младите турци без препитание лесно стават жертва на кампаниите на ислямистки организации, включително и на тези за набиране на бойци, провеждани от ИДИЛ.

Това как се връзва с изключително ранното пенсиониране в Турци? Нали икономиката генерира пенсионните фондове?

Често ходя в Турция. В Одрин хранителните стоки (без месото) и дрехите са по-евтини и много по-качественни отколкото в България. Не забелязвам тези неща, за които пишеш. Дори 12 - 15 годишни хлапета разнасят чайове и кафета. Гледам лицата на хората - не ми изглеждат притеснени.

ти мого добре си описал бıлгарската икономика,много ми е интреесно как младите турци напускат турция?!!!преди 20 години турция беше шестдесет мильона,бıлгария -7,днес турция е 80,а бıлгария 5 милийона....ганйооо гола вода сте,аъде скриъ се в кенефа

А колко от тия нови "милиони" са кюрди бе Мурате, че моите наблюдения са турците с по 2-3 деца, кюрдите с по 5-6 ?

Ку. за чалмите!!!!!

си. за ганиовците

Турците са в Европа от 60-те години на 20 век, или поне тези от тях, които са искали да са в Западна Европа. Тук те си живеят отделно, по техните си правила, в затворена общност, която никога не се интегрира в обществото. Защо им е да стават член на ЕС и да трябва да се подчинят на правилата там? Напоследък и много български граждани използват паспорт от България, но когато дойдат в Западна Европа се присъединяват към групата на турците и забравят България.

това че българите в чужбина забравят за българия си го изсмука от пръстите....даже като се върнат виждат по дабре чара и красотата на родината.....

Следва референдум в турската част от Кипър и анексиране. Така е справедливо.

Да де..... Ама ако гласуват само кореняците,без тези които са се изселили от Турция,резултатите няма да са много приятни за турската върхушка...... Видиш ли,те искат да живеят мирно както преди,и то-в една държава(която разбира се ще разчита правата на всички). Да оставим настрана факта,че с такъв референдум-дърпаш дявола за опашката и доколкото касае България!! За разлика от защитниците на тезата "Косово не е като Крим",аз-ако желаеш-мога да се аргументирам,защо Кипър не е като Крим,и защо както и при Косово(би трябвало),няма място за такава "теза".....

Относно свободното движение на хора, в ЕС трябваше да са наясно, че разликата в жизнения стандарт на Запада и най-новите приети държави непременно ще доведе до миграция от бедните към богатите страни. Естествено, най-силно засегнати са онези, които имат силни социални системи. Точно там отиват онези, които нямат образование, култура на бита и търсят не работа, а лек живот. Работещите едва ли са проблем, дори напротив - от тях има съществена полза, защото работят много, а не са претенциозни.

А по-скоро ЕС ще да иска да влезе в Турция ... Ерд ще си помисли ...

Шило

Що ли Барозу-то се е загрижил за бъдещето на Великобритания и Турция в ЕС? Вчера обясняваше как Обединеното Кралство ще се сгромоляса, ако излезе от ЕС, днес как чака Турция с широки обятия. Нещо май за територии и пазари става въпрос. А и агите нещо взеха доста да сближават търговските си отношения с РФ. Що ли се е загрижил Барозу?

Напишете -Нужен нам берег Турецкий-и ще разберете защо на Барозу му се стъжнява

искат да присуединят турция кум евросужъза защото е много силна...!?!?!?!? вярно, че е силна- поотделно в конвенционална воjна мозе да разгроми почти всяка dурзава от евросуюза.

И,как по-точно може да разгроми всяка държава?? Едно анализче да ни направиш,с бройки оръжие,възможности,обучение,резултатност,технология,подръжка...... Или мислиш,че като си събереш 3000 танка от които 2500 бракми-имаш силна армия а??

Шило

Добрине, ЕС не е военен блок

Турция,минава на рублата като разплащателна валута,но базите на САЩ остават там..... От друга страна,Крим стана руски,Русия със САЩ диктуват какво да стане в Украйна,и брюкселските клоуни-продължават да стоят като препарирани!! Едни батковци-известни с това,че не "пращят" от интелигентност,друг път да мълчат,и да пазят за себе си "остроумните"коментари,когато някой им пише,че Русия и САЩ,ще намерят начин да решат проблемите...И-когато им пишат,че САЩ,ще получат влияние в Украйна,за сметка на руско влияние в Турция!! Така че,млъкнете и сега,защото тия алчни гниди от Брюксел,дружно ни закопаха в небитието... Единственият изход е,излизане от ЕвроГОВЕДСКИЯ съюз,и правене на Балканска Федерация!! Защото-ако и това не сте разбрали-джихадистите,имат за първа цеил Балканите,от които да нахлуят в пространството,и да стигнат до Дюнкерг.... И дебилите Барозу и Ромбой-с интелект равен на мимии-нехаят,и гледат как да правят фелацио на определени олигарси!!Заедно с едни недоразумения-наречени Президенти-които сънуват превоз на газ в шепи,и анексирани апартаменти..... Русия и САЩ-ще се оправят...Едните защото ги дели морето,и другите защото са огромна държава с необятни необитаеми територии,и ще имат време за реакция!! За нас,оправия-няма!! Малки сме...Дори да избяга някой в Халкидики,при вилата си,пак е близо.....

"базите на САЩ остават там" За разлика от България, в Турция американците си плащат сериозен наем за базите. Плюс консумацията на огромно количество турски стоки. Какъв е проблемът? Защо да ги махат? Една причина кажи. Е всъщност има. Чат, пат някой терорист взривява някоя бомба в Истанбул, ама това е бял кахър.

Това,че САЩ плащат някъде наеми за базите е МИТ!! Те се водят НАТОвски,а не американски,така че,в държавите членове на НАТО,нищо не плащат!!В другите държави,се водят като "гаранти"..... Никъде не твърдя,че е добро или лошо,да останат в Турция базите!!Просто констатирам,според неоспоримите факти....

Барозу все още не може да забележи че Турция се отдалечава с всеки изминал ден от визията за демокрация и като цяло приплита ислямският закон все повече с политиката което не само че е разминаване с демократичните ценности и свободата, а е и пряко отричане на същите което е недопустимо ако искаме да опазим свободните си общества от доминирането на влияние свързани с такъв вид разбирания.

411 евро най-ниската пенсия в Турция.Мъжете може да претендират за пълна пенсия на 40 г., а жените на 38 г. На практика 25 г. трудов стаж са достатъчни. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 г., а при жените 76 г.

а в Северен Кипър как са пенсиите?

И ние плащаме най-високите пенсии на съветските шумкари от които хиляди български семейства са жертви.Няма друга бивша соц държава да дава по една шапка пари заради верна служба към КГБ в разрез на националните интерес.А нашите родители които градиха руския социализъм с 42г стаж получават 100 евро пенсия.

Колко е най ниската пенсия в Турция??УУУУааахахахееееаааееееаааахахахахаааааа!!! Щерев,Щерев- за винаги смешник ще си останеш бе!! А на тази статистика-да пише колко от турците имат право на пенсия??Я кажи!! И за пенсъонирането защо се оплакваш бе льольо а??Изискване на ИИИИвропаТА е-или и това не си разбрал??-да се пенсьонират хората,възможно най късно!!!

Колкото и да завиждаш това е положението в "изостанала " Турция.Просто цитирах статия със заглавие"411 евро най-ниската пенсия в Турция" И нито моето ,нито твоето ще промени този факт и ще имат нашите пенсионери такива пенсии.

имаше статия в дир ,че 37 % от работещите са без осигуровки ...та пенсия ...ядец

ТУРЦИЯ Е ПОДАЛА МОЛБА ЗА ВЛИЗАНЕ В БРИКС. НЕ И ТРЯБВА ПОТЪВАЩА ЕВРОПА!

НЕ ВИ ТРЯБВА ТУРЦИЯ В Е.С.НИЕ СЕ ЧУДИМ, КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТУРЦИЯ,КОИТО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ НИ НАТРЕСАХА.

Руснаците ги прилапаха. Обаче ЕС сами си го направихме, то няма как хем да не искаш Турция в ЕС, хем да водиш враждебна политика с Русия. Турците само трябва да внимават да не се разчекнат, че започват да заемат много неприятна поза, тип шпагат между презокеанската и сруката империи.

След като 6 от единадесетте водещи икономики в света БРИКС плюс Аржентина (8 по БВП на планетата) декларираха, че преминават от доларови в разплащания със собствена валута и така само САЩ останаха да използват за резервен долара (Япония е на йени, Германия и Франция са в евро, а Великобритания е в паундове), още една мега икономика Турция използва уикенда, за да поднесе сензация. Тя декларира, че от 1 януари идната година минава на рубли и своите лири при износа и вноса на стоки и услуги с Русия. Още по-решаващата крачка е, че Анкара маха митата за държавите, които влизат в Евразийския съюз. Засега това са Русия, Беларус и Казахстан, но до Нова година Армения и Киргизстан също ще влязат в организацията за безмитна търговия с валута рубла със златно покритие, каквото доларът няма. Напомняме два факта. Първо, Турция бе основен изпълнител на олимпийските проекти в Сочи, а в момента е строител и на многобройните нови стадиони за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., както и на немалко други крупни проекти в необятната държава. Второ и по-важно Турция е неформален лидер на държавите от Средна Азия, където освен Киргизстан, са още Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан. А също така на Азербайджан. Това означава, че може да се очаква и тези бивши съветски републики да влязат в Евразийския съюз, за да търгуват безмитно с основните си партньори Русия и Турция. Така очакваният удар върху долара и американската икономика от $300 млрд. може да надмине половин трилион още от 1 януари 2015 г., изчисляват финансисти.

Турция не е тази държава, която започна тежки преговори с ЕС преди 17 години. Турция никога не е била толкова силна икономически, колкото в момента. Докато за ЕС нещата съвсем не стоят по този начин.

да влезеш в ЕС не е важна икономиката а и манталитета ,законноста ,общите човешки ценности!! та кое от изброеното в турция си прилича с ЕС??? нито уважават другите религии нито уважават жените...ами при един референдум в ЕС за турция 50% от гласоподавателите са жени...как мислиш ще гласуват...току виж след време трябва и фереджета да слагат. освен това за 40 години турците не успяха да се интегрират нито в германия,австрия ит.н .. ЕС няма какво да спечели а само да загуби от членството и.

Едно си знаеш, едно си баеш. като развален грамофон си. Лейката ти казва следното: преди 17 години недолюбването беше от ЕС към Турция. За тези 17 години Турция върви нагоре, ЕС надолу. Сега вече недолюбването е в обратна посока.

ГЛУПОСТИ! КАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!? НИЕ ПРАВИХМЕ ЛИ РЕФЕРЕНДУМ-НЕ!!!!

Турция вече не се стреми към ЕС, Барозу наистина ги дрънка. Турция се стреми към Евразийския съюз, и преди около месец предложи на Русия да търгуват в рубли, не евро.

Турция не желае ЕС, защото в Европа има правила

Еднопосочни....

нека да си сключва "Трансатлантическият търговски договор". Халал да им е краварското тотално робство, на европейците. Аз Ердоган, съм се впечатлил от девиза: "Drang nach Osten!" и съм им бил шута на краварската империя. Предпочитам си, моята собствена империя, на която наскоро станах Падишах.

Тези от алчност и желание за разширяване на загиващите си пазари,ще вкарат и Камерут в ЕС.

Преди години ,турски управници се изцепиха в Европа: Турция е дала много ''КУЛТУРА'' ,на Европа... ЗАЛАТА ИЗБУХНА ВЪВ СМЯХ ,...ЗАЩОТО ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ САМО Е ЗАГРАБВАЛА И УНИЩОЖАВЛА ---КУЛТУРАТА В ЕВРОПА ...

Ами правилно са казали хората. Ренесанса в Европа започва като резултат от набезите и падането в крайна сметка на Константинопол и миграцията към Рим и Западна Европа на много учени, които по това време са живели във Византия (останките от Римската империя). Западна Европа е доста изостанала по това време и църквата е допринесла не малко за това. Та - да турците са помогнали, както и нашите политици допринесоха за това много умни хора да напуснат БГ.

Имам бизнес и често ходене до Турция. Обсъждал съм с десетки турци европейския съюз. Богати, бедни, стари, млади ( с жени не съм го обсъждал ) всички са повече от единодушни - ЕС не им трябва. Всички са много надъхани, че Турция е прекрасна и богата страна и е много по-добре без ЕС. Това е каквото знам от турците, свое мнение не споделям. Така, че Барозоту к'ви ги дрънка той си знае.

То като погледнеш и на българина бос ,с потури и чалми ,..не му трябва Европа ,искат си ---КОЧИНАТА ..

Нищо общо, нищо подобно. Българите сме раздвоени. Има -фили има и -фоби. Горе-долу по равно. В Турция - ЕДИНОДУШИЕ!!! 100% Досега мъж турчин да иска в ЕС не съм срещнал. С десетки съм разговарял. За жените не знам.

защо тези турци в ЕС не се върнат в турция като е толкова прекрасна а продължават да емигрират???ако западните фирми като мерцедес ,аеж и др . си изтеглят производствата от там не знам дали ще са толкова щастливи

Бива ли да си толкова наивен? "западните фирми" - хаха. Въпросните западни фирми ако си загубят пазара в Русия, Турци и Китай, ще последват съдбата на бившите западни фирми Ровър, Сааб, Волво. От хубав и богат пазар никой не бяга, даже и западните фирми. А за емигрантите - всеки си има различна лична причина. Факт е, че турците имат по много деца - и за износ и за вкъщи. Турция е една от държавите с най-младо население, за разлика от Германия. България да не споменаваме. И населението на Турция, въпреки емиграцията расте със стабилен темп. Никоя страна в ЕС не може да се похвали с такъв ръст на населението. Едва ли някой може да си представи какво би станало с германската икономика ако хипотетично турците си тръгнат от Германия. Просто споделям общоизвестни факти, нито съм про- нито съм анти-.

Барозу: Стремежът на Турция към ЕС не се развива Не мога да си представя, че Турция начело с Ердоган ще има каквито и да е "стремления" към Европейския съюз и неговите правила.