Турски историк: Музей в храма "Света София" е незаконен

Решението за прекратяване на функционирането на църквата като джамия изобщо не е било публикувано в турския държавен вестник, каза Юсуф Халачоглу

Обратно в новината

Коментари - Турски историк: Музей в храма "Света София" е незаконен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И без това R-доганя няма да царува дълго, то и Туркия и остана още малко. Ще останат само храмовете.

Всички джамии по света трябва да станат музеи или православни църкви!!

Вън турците от Константинопол. Над Света София отново трябва да има кръст

Не всички турци са съгласни на това..този глупак държи властта заедно с неговите прости избиратели..но въпрос на време е да го резнат..

Цялото присъствието на Турция в Европа и Зап.Мала Азия е незаконно. Тя трябва да е на изток от Анкара.

Хахаха, а от къде си дошъл ти бъгарино на тези земи , че се чувстваш толкова законно?

Време е руско-турската сган режеща лентички на джамии да бъде смачкана. писна ми от русо-туркофили. Оня идиот в Кремъл от 4 млн мюслита на прави над 30 млн в Русия. После ми се хвали с прираст на население. Малоумник. Другия идиот ще прави от църкви джамии. Радостно се прегръщат двамцата при откриването на всяка джамия. Време е изчезнат тези двама убийци на християнството !!!!!!!!!!!!!

Не е лошо поклонниците християни, да носят по една свинска глава и да крият където могат из храма!

Софииската джамия да бъде превърната в християнска църква.

Нека не падаме на нивото на Репчи Педроган.

Като са толкова неспособни " правоверните" да си построят самите те подобен храм за техният Бог, да помолят християните един ден да се използва храмът като църква , един ден да се използва като джамия. Иначе излиза че се тупат в гърдите колко обичат своя бог , а пък не могат един храм да му построят, все християни им ги правят или с пари събирани/обирани/крадени от християни.

Ако направят "Света София" джамия тази в центъра на София да бъде направена на СПА център - минералната вода е наблизо!

Дреме ми. И не се правете на светци - доста джамии в България са превърнати в черкви - например свети седмочисленици, на пъпа на София е построен като джамия още 15 век. Черната джамия, както е известна през 19-ти. Въобще в турско да си правят каквото искат, тук да не се навират.

в този храм преди да дойдат пришълците на талази от Анадола са се молели на друг бог и само неграмотно мюсли мое направи потурчване на храм!

КОгато османската империя пада,грешката на запада е че са оставили парче от Европейската част към тях.Трябвало е всичко да бъде изтикано зад Босфора и да се следва естествената граница на християнството.

не е грешка а е съзнателно наложено от англия като голяма сила по това време, за която главен враг е Русия ,затова и въоръжава турция във войните с русия, и да мачка въстанията по балканите), да пречи на русия за излаз на средиземно море и през суецкия канал ,червено море до арабските и азиатски държави.оставя верни другари да контролират босфора и суез се знае още тогава че ще се създава израел, който пък там да контролира.ай колко сте зле с историята си бре.

"Желаем го от сърце. Ще е облекчение и за турците, и за туристите," - казал някой си турски пенсионер. Всъщност, стар навик на доста турски "свръхпатриоти" е да се облекчават през нощите, на тъмно, до сградите на Вселенската Патриаршия. Сега, гледам, агитират и туристите за същото. мене лично не ме устройва нито джамия, нито църква - музей. Света София трябва да бъде това което е: Християнски храм. Всяко друго ползване е светотатство. А светотатствата са специалитет на ислямистите.

Какво ли няма да измислят, само и само да я върнат като джамия. Яд ги е че кято обукт на юнеско не могат да го кантролират. А дали ататюрк е подписал или.ну документи няма значение, доказателстмото е, че тя е музей 80г и е кандидатстваля кято тякявя в юнеско. Няма мърдане, юнеско е субсидирала музея. То тя реално не е тяхна а на гърците. А древната църква на Дева Мария защо я направиха на джамия преди няколко години. Дават ни пример, как можем всички джамии в бг да направим на църкви и въобще не ни интересува мнението на др държави или мюфтийството.

Превземането на Константинопол и провъзгласяването на Османската империя същои е незаконно.Веднага връщайте всичко обратно на законните им собственици земи, църкви и т.н.

Изчакаха немците да се запишат за почивките да не пропадне сезона и сега нали курназ го дават! Що не ги приказваше тия глупости ноември и декември, януари, а сега?

Играйте си с огъня, ама икономиката ви зависи от ЕС. Дори не държавите, ами хората настройке срещу себе си и сте до там, един бойкот на стоки от Турция и ето ви рецесия, в сравнение с която сегашната ще ви се види забавна.

То и превръщането на Света София от православна църква в джамия не е публикувано в държавен вестник

А Юстиниян I имал ли е строително разрешение през 6-ти век?

Можете да бъдете сигурен, цялата държава/империя застава зад този строеж.

Откакто в Ердоганско почнаха томболи с церемонии за заемане на 4 места за миньори от няколко хиляди кандидати , Вождът им взе да се окопава с религиозни истерии . В Доганско пък всички евродепутати и партии под строй гласуват транспортната фирма на Хифроинженера, да плаща и действа по български на шофьорите при живота им в Европа и дават отчет всеки ден за изпълнение за тази национална кауза . Балкани , Анадол , кьоролсун табела, гьонсурати.

СВЕТА СОФИЯ НЕ ПОДХОЖДА ЗА ДЖАМИЯ ! САМО ЧЕ, ДА СИ Я ПРЕКРЪСТЯТ ДУПЕНО АЙШЕ .

Турските историци по окумуш от македонските излезнаха, джанъм!

Я вземете я съборете най-после мангали прости. Не можете една ограда да направите. Хубаво Ви го н.......а българина КЕМАЛ АТАТЮРК, хак да ви е.

Супер !! Хайде след това събаряна на всички джамии в България.

И ние да превърнем джамиите в църкви. И без това имат дългове. ;) Тази поне не са я разрушили, както обикновенно действат турците. Гърците пък си приписват чужди неща, като на тракийците. Те са на друг принцип.

То е изпълнено . Джамиите в София преди Освобождението са били над 40, в Пловдив- 24 .

Нищо не е изпълнено! Тия джамии, за които говориш са били църкви и древни светилища хилядолетия преди това! Мангалята да си знаят мястото, а то не е в Европа!

Църква, джамия, баня, каквото си искахме можеше да е у нас ако питахме нашето ДНСК

А питаха ли Русия какво смята по въпроса..?

На кого ще ударите шамар?Преди две хиляди години евреите удариха шамар на Господ Иисус Христос и от 70-та година до 1944 държавата им изчезна и бяха пръснати по света като бездомници. Така, че внимавайте с удрянето на шамари на Господ Иисус Христос.

За съжаление мислите ми, че мюсюлманите са изостанали в интелектуален план се потвърждават. Тези вървят с толкова години назад от християните точно колкото е разликата в зараждането на тези две религии.

ами в България има много джамии трябва да ги намалим

Предлагам джамията в центъра на София да стане църква на реципрочна основа и в името на добросъседските отношения.

Заглавието противоречи на текста. Оправете се най-после!