Решението, с което храмът "Света София" е превърнат в музей, е незаконно. Това твърди турски историк Юсуф Халачоглу, бивш председател на Турския исторически институт, цитиран от в. "Тюркие".

Скандалът с църквата излезе наяве, след като преди дни в предизборна реч турският президент Реджеп Ердоган обеща да я направи джамия. В момента църквата "Света София" е музей.

Халачоглу в продължение на дълги години е правил проучване за "Света София", при което установил, че решението за прекратяване на функционирането на храма като джамия изобщо не е било публикувано в турския държавен вестник. Въпросното решение е било прието през 1934 г. от Министерския съвет на Турция и предадено на президента Мустафа Кемал Ататюрк. То така и обаче не било подписано от него, твърди историкът. По думите на Халачоглу подписът, "приписван на Ататюрк", е фалшифициран, предаде БТА.

Историкът напомни, че през 2015 г. е бил представен проект за отваряне на "Света София" за мюсюлмански богослужения.

"Функционирането (на "Света София") като музей не е законно", казва той.

Халачоглу отбелязва още, че международната общност няма да приеме лесно превръщането на музея отново в джамия. Той посочи, че по времето, когато проектът за това е бил представен, много институции, свързани с Ватикана, са му се обаждали, за да убедят турската страна да се откаже от тези намерения.

В. "Тюркие" отбелязва още, че изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може отново да превърне "Света София" в джамия, е предизвикало паника в Гърция, която "умолявала" ЕС да попречи на Анкара да стори това.

"Сабах" също посочва, че "радостната новина от президента Реджеп Тайип Ердоган, че "Света София" отново ще бъде превърната в джамия", е довела до паника в Гърция. Вестникът цитира публикации в гръцките медии, според които евентуална промяна на статута на Света София не може да бъде извършена без съгласието на ЮНЕСКО.

"Света София" ще бъде пробуждане" - това гласи заглавие по темата на турския в. "Йени шафак", който отбелязва, че изказването на Ердоган за връщането на статута на джамия на храма е получило пълна подкрепа от гражданите. Вестникът цитира мненията на турци, които приветстват идеята.

"Света София" трябва да бъде джамия. Намирам изказването на президента за много разумно и уместно", казва студентът Ефе Челик, анкетиран от вестника.

"Света София" е наша ценност. Когато, Дай Боже, отново бъде отворена като джамия, за нас това ще е пробуждане", смята археологът Олджай Каймакчъ.

"Когато започнем отново да използваме "Света София" като джамия, това ще е найголемият шамар за тях", казва държавният служител Мустафа Каймакчъ, без да посочва кого конкретно има предвид.

"Желаем го от сърце. Ще е облекчение и за турците, и за туристите," смята пенсионерът Кемал Кавралоглу.