Намерени са всички изгубили се туристи в Рила

Туристите, които са се загубили в Рила планина в събота, са били открити от спасителите.

Обратно в новината

Коментари - Намерени са всички изгубили се туристи в Рила | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

егати планинарите - в раниците имали 3 шишета водка, но нито едно с ВОДА!!! Как е възможно?

Въпрос - Какво са правили всички служби от 112 до ПСС от 20,00 часа на 7 август, когато е подаден сигнала до 112 ( новините на БНТ от 8 август цитираха дежурния на ПСС - Централа ) до 15,00 на 8 август. часа на вдигане на спасителния екип? Отговора ще е интересен, най - вече за "замразените" от Дупница, на които е "забранено" да участват!

Странно! Едно време нямаше мобилни комуникации, GPS и други подобни високотехнологични джаджи, но имаше истински туристи, които умееха да се ориентират и без гореспоменатите съоръжения. Имам чувството, че колкото повече напредват технологиите, токова повече мозъчно кастрирани хора се раждат на тази зея!

*зеМя, извинявам се за гафчeто :)

Душите на двама прекрасни приятели останаха завинаги на ледената стена на Пирин - Борката от Банско и Дянко от Хасково. Защото през 80-те бяха строго забранени радиостанциите за частни лица. Едно уоки-токи щеше да покрие 10 км права линия без промишлени смущения. В планината всички са равни и над 2000 м проличава кой-кой е.

Не са били на билото на над 2000 метра, а в някое дере по склона надолу по-ниско. Там е малко вероятно някой друг да ги чуе с обикновено половин ватово уоки-токи. Изключение ще е само ако някой не слуша СПЕЦИАЛНО за тях и ако те знаят как да си ползват радиостанциите.

Работех в БТС. Никъде не сме се губили. Може би защото разчитахме на ОПИТНИ ВОДАЧИ ,собствени знания и КАРТИ на района. Сега ,с настъпването на технологиите, всички си мислят ,че да ходиш по планините е като да отидеш до... хлебарницата . Разчитайки на техниката отидохме в Щутгарт ,и когато връзката на GPS-а се разпадна ,моят приятел каза:"Чакай да се оправи"!Е,да ,ама... Ако не знаех да се оправям "по шофьорски"/демек по слънцето, защото приятеля нарочно не взе карта!!!/ може би още щяхме да си чакаме"оправянето на връзката". Така ,че разчитайте на техниката ,но ... едно на ум! И най-вече С УМ! :-)))))

Руснаците явно са подпийнали...

Руснаците туристи носят само проблеми - ако не се загубят в планината, ще се удавят в морето... Сбъркан народ!

Не си прав! Носят и водка/много ,но не могат да "я" носят/. В интерес на истината обаче, ИСТИНСКИТЕ руски туристи са много по-съвестни от нашите такива. Бил съм и с много наши туристи ,и с доста руски ,и го знам със сигурност.

Простотията ходи по хората, не по животните! Руските туристи са си наели водач, и платили солено, който водач не е влизал в алпийските части на планина. Проблемът е на държавата : иди в Шамони и тръгни самосиндикално. Без да информираш спасителната служба и без да вземеш информация за времето, която е почасова. Да не говорим, че масовата практика е с лицензиран планински водач.

За тези, които се чудят как може човек да се загуби - в местност която не познава, се губи много лесно. Що се отнася до руските туристи, те нямат никаква вина. Чинно са си наели екскурзовод, но са попаднали на "калинка". Редно е да търсят компенсация за провалената екскурзия и неудобствата, които са претърпели. За юнаците от Варна - те са пример за това колко неадекватни хора има.

Слизането от хижата към Рилския манастир е доста сложно, понеже пътеките почти ги няма, и ако човек не познава пътя или е без gps с карта на района при малко облаци е дал фира веднага.

Добре де, как може да се изгубиш в българска гора/планина? И то през лятото? Накъдето и да тръгнеш (за предпочитане НАДОЛУ в планината), след няколко км все има някое село или махала, все ще се чуе куче или подрънкване на звънчета на стадата. У нас разстоянията изобщо не са чак такива огромни като по филмите в САЩ и т.н. - да се луташ дни наред из планината, далеч от цивилизацията.

ами разходи се и ще видиш:-)

Няма никакъв начин, да се изгубиш в българска планина при ясно време. Невъзможно е, категорично. Ориентация може би може да бъде загубена, от типа да не знаеш къде ТОЧНО де намираш и дали ще излезеш ТОЧНО дето искаш. Но да не можеш да слезеш..... трябва да си се правил на алпинист на някоя много стръмна скала, та ни нагоре, ни надолу... случва се.... с деца понякога. И то това пак не е изгубване.

Предвижат????

Аз

Не я разбирам тая работа - губиш се в собствената си къща, а си повлякъл цялото семейство по горите... Купуваш 20 стр. брошура как се управлява яхта и решаваш, че понеже си забогатял достатъчно да си купиш яхта, можеш и да я управляваш. И да си изтрепеш семейството, разбира се... Нема по-голема работа от малката таквоз, баси...

Да имаш мобилен телефон за да се обадиш за помощ и да не знаеш как се ползва GPS карта за да се ориентираш и придвижиш сам... да разкарваш хеликоптери в тъмното за този който духа...

Аха, на картата му е указан и близкия магазин за цигари, ако закъсат докато чакат ;)

GPS-а е отделен от телефонната услуга.

GPS на телефона може да работи в режим връзка със сателит и в режим локация по телефонните клетки.

Да бях ги водил аз тия руски туристки - цяла седмица нямаше да ни намерят!

Загубените овце се намериха

Разгеле! Смях в залата.

И бурни аплодисменти...

Връх на малоумщината - тръгваш на някъде, ама маршрута е по спомени на очевидци. Глезльовци, които си мислят, че са върха, но планината не търпи самонадеяни л..на! Сега да платят операцията по издирването им!!!

Правилно, господине. Спасяването е високо рискова квалифицирана работа, която не може да се върши от когото и да е. Надниците на спасителния екип, примерно по тарифа 100 лева на човек на ден, хеликоптера по часовете за хеликоптер плюс печалба и ДДС за организацията ... доходен бизнес се очертава. Спокойно може да се продаде тази дейност, поне да не тежи на държавата

Възможно е човек да се загуби в планина, обаче да имаш мобилен телефон с GPS навигация и да не можеш да го ползваш за ориентация, освен за набиране на телефон 112, да това е слабоумие... да не вземеш за пътя евтина резервна USB батерия е също друга световна глупост...

С какво ще ти помогне в планината ГПСто? Като знаеш къде си, ама и в четирите посоки са урви, а пътечката се крие в петата посока.. Или мислиш, че там са нанесени и маршрутите в планината?

Чужденците, разбираемо, до някъде... Ама как се е загубила туроператорката!? И как изобщо се губиш, при положение, че GPS устройствата (пък вече има не малко и с ГлоНаС) са под 100лв!?

Туроператорката сигур е маце завършило специалност "туризъм" и това е достатъчно да си представите за какво става дума. Руснаците вероятно въобще не са и виждали планина, има много там дето и до Урал не са ходили, да не говоря по на изток, и разумно са решили да си вземат професионален екскурзовод, ама...... се случил български.

Урал съм. Може и да не съм орал в Урал, но съм планина, която никой не е преминал лесно. Затова аз съм на картата разделител между Европа и Азия. Колегите Пирин, Рила, Родопите, Витоша, Стара планина и др. може да не са "карта на света", но са готини, високи, стройни...,дълги. Не се е.авайте и с тях. Седете си в -100 м. морско равнище северно от мен и не се качвайте на + 700 м. -Противопоказно е за Вас! Туроператорите, Вие не ги ли съдите вече? Тъпо, ако е така. Трябва. Мобилните оператори /които ще Ви намерят, ако носите GSM при любовница в радиус от 2.14 инча/ съдите ли ги? Подарихте ли стар, ненужен, но летящ хеликоптер на авиобазата? Почерпихте ли по една "грозданка" летци и спасители? Човеци, ако не можете да бъдете планини, бъдете поне хора!

цялото това търсене и намиране при техническите възможнсти днес е като епизод в сапунка за и съответно с участието на полушимпанзета