Третата гражданска война в Либия, световните интереси и дали Хафтар е новият Кадафи: Влaдимир Чуков пред Dir.bg

Трябва да бъде намерена формула, в която ясно да се усеща посредничеството и шапката на ООН, но и баланс между отделните племена и милиции

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

" В Джамахирията нямаше правителство в истинския смисъл на думата, нямаше парламент, нямаше политически партии, там практически всичко бе изравнено със земята и имаше един диктатор". То и в Сингапур е същото (или поне беше през по-голямата част от периода, през който държавата стана световен лидер). Сингапур стана най-напредналата държава в Азия, скоро и в света, Либия беше най-напредналата в Африка, ЮАР беше след нея. Имаше заводи, болници, училища, умните либийци учеха на държавни разноски по целия свят. Нивото на живот беше по-добро отколкото в редица членки на ЕС - Португалия, Чехия, Гърция, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, България. ПРИ ТАКЪВ ЖИВОТ РЕВОЛЮЦИЯ НИКОЙ НАРОД НЕ ПРАВИ! Либия беше разрушена заради интересите на разрушителите и.

В Либия има 600 племена и много петрол и газ, всички племена се бият за дял от петрола. Американските ветерани от veteranstoday .com започват коментарите за Либия с "Welcome to Neocolonialism in the 21st century."... Всъщност Франция и САЩ без обявяване на война бомбардираха и разрушиха Либия и убиха като куче Кадафи, защото Кадафи е давал подкупи за избирателната кампания на корумпирания Саркози. Няма го Кадафи, няма свидетели... Американците пък обявяват война на всеки, който спре да продава петрол за долари, а ползва друга валута... сега наред е май Иран... Колкото до полковника-превратаджия на ЦРУ в Либия - Хафтар е бил военачалник на армията на Кадафи от неговото идване на власт през 1969, но по време на войната на Кадафи с Чад, през 1986 полковник Хафтар е пленен със 700 свои войници и след освобождаването си бившия военопленник не се е върнал при Кадафи, а е участвал в превратаджийска група спонсорирана от САЩ. След няколко неуспешни опита за преврат Хафтар през 1990 заминава като "бежанец" за САЩ с още 300 свои войници. Хафтар има американски паспорт и 20 години е живял във Вирджиния, близко до главния офис на ЦРУ. Още от времето на Рейгън е готвил преврати на Кадафи... безуспешно. Рейгън го е наричал "бясното куче на Близкия Изток"... След последния неуспешен опит за преврат в Либия през 1996, Хафтар е получил смъртна присъда от Джамахирията... През 2014 той е получил задание от САЩ и се е върнал в Либия и през 2015, 72 годишния пенсионер полковник Хафтар е издигнат до "генерал-фелдмаршал" и военачалник на проамериканска военна групировка в Либия. Всъщност си плаща със саудитски пари на групировките за вземане под контрол на либийски територии. Американският наемник и професионален превратаджия на ЦРУ Хафтар сега вече на 75 години продължава със своите либийски преврати...

Еди кое си правителство не било признато от международната общност?!?! Какво е това международна общност, че да признава правителството? Правителството на Файез Сарадж избрано ли е на избори? На тези избори имаше ли наблюдатели от Китай, САЩ, Русия, Великобритания и Франция (постоянните членки на ООН наредени по брой на населението)? Ако да, имаше ли пълно единодушие, че изборите са свободни?

Тоя навремето "оправи" САР, "свали" Асад, занесе им "демокрация"на сирийците.... Сега тръгнал да оправя Либия! Когато четеше лекции навремето, беше добре! Но откакто се продаде за долари, такива тъпотии започна да приказва, че само за смях става....

Проф. Чуков, неудобно ми е да Ви го казвам, но "джамахирия" по значение е най-близо до думата "република", а не до неразбираемото словосъчетание, което употребявате. Турската заемка от арабски, със същото съвременно значение (република) е "джумхуриет". Второ, защо не си го кажете направо: САЩ и Англия стоят зад главорезите -сбирщина от "Ал Каида", ИДИЛ и пр. непризнати деца на Вашингтон. Трето - кажете откъде излитат и кои са пилотите на "международно признатата" американска марионетка. Ами, да Ви кажа аз - от американския самолетоносач в залива Сидра, където впрочем живее и "международно признатия". А пилотите са също така, разбира се - американски военни пилоти на действителна военна слжба. Без санкции от ООН и от собствения им американски Конгрес. Международни бандити!

ЕТО КАК БЕШЕ: ".... Всяко либийско семейство получава годишно общо хиляда долара от дотации. Помощта за безработица е 750 долара. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е 1000 долара. .......................Медицината там впрочем е безплатна. Помощта при раждане на дете е 7000 долара. Всяко ново семейство получава при сключването на брак 64 хиляди долара за покупка на жилище. ..."

stankow

"В Джамахирията нямаше правителство в истинския смисъл на думата, нямаше парламент, нямаше политически партии, там практически всичко бе изравнено със земята" Много, крайно интересна апологетика за разрушението на Либия. Която не беше по-ненормална държава от която и да било в Африка. Значи било изравнено със земята ? Какво тогава намериха за изравняване със земята бомбардировачите на НАТО през 2011 ?

За 40 години, може и повече, не си спомням, направих всичко, което можах за да дам на хората къщи, болници, училища, и когато бяха гладни им дадох храна. Дори направих от пустинята Бенгази земеделска земя. Изправих се пред атаките на този говедар Рейгън, когато уби моята осиновена дъщеря сираче. Опита се мен да убие, но вместо това уби това невинно бедно дете. Тогава помогнах на моите братя и сестри от Африка с пари за Африканския съюз. Направих всичко по силите си за да помогна на хората да разберат концепцията на реалната демокрация, където народните комитети управляваха нашата страна. Но това никога не беше достатъчно, както ми казаха някои, дори хора, които имаха 10 стайни жилища, нови костюми и мебели. Тези не се задоволиха никога, заради алчността си искаха повече. Те казаха на американците и на други посетители, че се нуждаят от „демокрация“ и „свобода“, но никога не осъзнаха, че тази система е за рязане на гърла, където голямото куче изяжда останалите. Те бяха очаровани от тези думи без да осъзнават, че в Америка няма безплатна медицина, няма безплатни болници, няма безплатни жилища, няма безплатно образование и няма безплатна храна, освен когато на хората им се налага да просят или да чакат на дългите опашки за да получат супа. Не, няма значение какво съм направил, никога не беше достатъчно за някои, но за другите – те знаеха, че съм син на Гамал Абдел Насър – единствения истински арабски и мюсюлмански лидер, който сме имали от времето на Салах-ал Дин, който доминира Суецкия канал за народа си, както аз доминирах Либия за моите хора. Опитах се да вървя по неговия път за да запазя моя народ от колониалното господство – от крадци, които ще крадат от нас. Сега съм под атаката на най-голямата сила във военната история и моят малък африкански син Обама иска да ме убие за да отнеме свободата на страната ни, за да отнеме нашите безплатни жилища, нашата безплатна медицина, нашето безплатно образование, нашата безплатна храна, и да ги замени с кражбите в американски стил наречен „капитализъм“. Но всички от нас в Третия свят знаем, какво означава това. Означава, че корпорациите управляват държавите, управляват света и хората страдат. Затова за мен няма алтернатива, трябва да се изправя и ако Аллах желае, ще умра следвайки неговия път, пътят който направи нашата страна богата със земеделски земи, храна и здраве, и дори ни позволи да помогнем на нашите африкански и арабски братя и сестри да работят тук с нас, в Либийската Джамахирия. Не желая да умра, но ако с това ще спася тази земя, моите хора, хилядите които са мои деца – тогава нека така да бъде.

Cezarbg

Владимире тиси пророк колкото аз тромпетист!!!!!! Да боклук си говедо рогато!!!!!!

Зад този човек стои както винаги САЩ, както и в Судан. Там където има богатства те са там. А другото което пишете няма значение.

Искат петрола на Либия. Не можаха да вземат златото и петрола на Венецуела. Нашето го вземаха и сега сме най- гладните е Европа.

Да не си златарка?

руснаците викаш яко дерат

stankow

Много, много яко дерат руснаците. Когато бяха сайбии тука така ни грабиха, че на 1989 г. ни бяха останали само 142 големи язовира, 2000 малки язовира, 15 милиона декара поливни системи, 7 атомни реактора, 2200 завода, 2 рафинерии, 300 самолета и 3000 танка, всичките ни натрапени по руски проекти и руски кредити ! А да, и бяха ни тропосали още 2 милиона отгледани, образовани, здрави български деца, та да се чудим как да ги храним и тях ! За 45 страшни години населението нарасна от 7 на 9.05 милиона души ! Страшна, нечувана национална катастрофа ! Добре че дойде демокрацията, и набързо ги ликвидира тези 2 милиона души, закри 5 реактора, забрани строежа на още 2, та да се наредим и ние сред демократичните, развити държави !

Хиляди българи ходиха на гурбет за хиляди долари на месец. Тук бяхме бедняци в сравнение с либийците. Имаха стандарт и сигурност. Сега пътя на африканските бежанци минава през Либия. Сърдете се на Франция и НАТО. Арабите няма да бъдат спрени по пътя към Европа.

ами те либийците едвали са те викнали тебе там да те прават богата, не мислиш ли, така че не разбирам удивлението ти! те си имат петрол, искат си те да са си богати. а ти само да бачкаш , така че петрола да тече по тръбата! ако искаш ти да си богата от либийския петрол, не требва да ходиш да бачкаш там, а да им хвърляш бомби от ф-111 , ф-15 и прочие ф-та! гледай и се учи от американците!

Защо да се сърдим? Кадафи си беше ла*но. Спомняте ли си медицинските сестри? Либия си го заслужи, както и други такива мюсюлмански държави. Освен това заспалата Западна Европа се събужда и контрола за мюсюлманските мигранти се затяга. Южна и Източна са вече будни за тоя проблем а на САЩ не им пука.

От тия витевати изречения, някой разбра ли нещо!?

Не ми се чете цялото, но Халифа Хафтар бил живял в САЩ и имал американско гражданство. Счита се, че е работил за ЦРУ. И тези конфликти възникват, защото държави из Африка и част от Азия, са цепени от колониалистите. Те не са на национален принцип. Много от границите им са на прави линии. От тук до тук за теб, от тук до тук за нас. Така Сирия е била май колония на Франция, а Ирак на Великобритания. Затова са и тези "племенни различия". Западна Европа има огромна вина за това. А САЩ за съвременната "демократизация".

Я виж ти, Либия нали беше освободена от отбранителния съюз НАТО? Как така ще има война, пък и 3та? Нали в Бенгази им бастисаха амбасадора, още има щатски съветници и бизнес интереси. Няма ли пак да се постараят да въдворят атлантическите ценности?

Русия май ще има нова база в Либия ако халифчето смени режима!

Кога ще има справедливост и виновните за сегашното състояние на Либия ще бъдат съдени, обесени или просто убити с камъни ? Докога едни и същи ще разполагат с живота и съдбата на милиони по света ? Докога варварите на 21 век ще си разиграват коня и ще рекетират и мачкат по-слабите. А после защо имало ядрени държави, защо се въоръжавали...Ми, затова...Ако искаш мир, готви се за война...древна латинска сентенция !

А то изобщо някога било ли е иначе?

Докато се измамят на настъпят котарака по опашката и се получи ‘мау’. Те лупат страни с богатства, но иначе на ниско ниво в отбранително отношение. Нека пипнат Китай или Руската мечка и да видим какво се получава.

тая шапка на ООН е много съмнително доколко ще е ефективна. Ако либийските племена (.. щото няма арабска държава създадена на национален/етнически принцип) не могат да се дишат - по-добре да се отделят в различни държави и да турят една граница по средата. това е най-глупавото решение, щото обединени винаги ще са по-силни - ама ей го на арабите се делят на семейства, не на народи.

А кога ще бъдат съдени военнопрестъпниците от САЩ, които предизвикаха този конфликт и така убиха стотици хиляди либийци?

на кой му пука?

Диктатор глупости сега да не е по добре диктатор но ги държеше здраво а сега постоянно воина

Е, нали ФАЩ отидоха, свалиха Кадафи и после.... цветя и рози.

орките,ще останат само...бодилите!