Таванът на пенсиите пада от 2012 г.

Таванът на пенсиите да отпадне от 1 януари 2012 г. е едно от предложенията на Консултативния съвет по пенсионната реформа към социалния министър, около което има консенсус.

Обратно в новината

Коментари - Таванът на пенсиите пада от 2012 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е-какви сме недоволни...! Кой ни е виновен че не сме работили за г-жа Е Костова... и да сме осигурявани на добри суми

кой ще понесе тежестта на обещетенията като Страстбург осъди държавата да изплати разликите от тавана до реалното ?

По указ 56 от 1990 /91г. доста представители на чужди фирми бяха коректни към непристанните проверки от страна на НОИ и данъчните. Тези хора работиха на ненормиран стресов работен ден и докараха реални инвестиции и коректни данъкоплатци, които вече са само на пръсти. Тези хора имаха повече от солидно образование, владееха по 2- ецика и отговаряха за материалния ефект от работата си. Защо след 15-20 години такъв труд да не вземат таван от поне 1000 лв. за който лъжеха с исказвания и Христосков и Нейков. Стига вече за червените, ксак не се разбра че таванът е въпрос на висококвалифицирани кадри , поемащи риск и често заболяващи от напрежението.Ако искат цял живот пдао се спокойни и непоемащи риск или са били мързеливи да учат повече сега да са доволни и на 200 лв.заплата, защото посредствеността, некомпетентността, мързела и най-вече елементалната злоба на средно статистическия ни народ прогони децата да са в чужбина и никога да не се върнат повече.Затова нека му мислим всички, че наистина циганите да почнат да се образоват, работят и осигуряват.А ни писхе студена вода и до 2012 ще сме МЪРТВИ, така че папайте нашия таван и бъдете Прасета по начин на мислене и съществуване!!!

И тая ИЗМЕТ е на държавната хранилка.Дума не обелват копелетата синдикални.ДА В ИГРАТА СМЕ еее.

Vra6tam se 60 g0d. nazad i si spomniam 4asa po politika y4itelia ni citira dymite na Lenin ili Marks ne pomnia koito zvy4axa taka :Vnimavaite da ne doide 4ervenata borgoazia na vlast tia e po -stra6na ot kapitalizma E bolgaria ne yspia da se opazi ot 4ervenata borgyazia i za tova sega e nai bednata dargava v Evropa POLY$AVA NAINISKITE DOXODI i PAZARYVA HRANATA SI NAISKAPO.

Аз скоро няма да се пенсионирам и изобщо не знам дали ще доживея при този начин на живот ,с тази мизерна заплата, до пенсиониране на 65г.,но като си погледна фиша,виждам в лявата приходна част само две графи-заплата и класове.Дясната част с удръжките обаче е толкова дълга,че даже не ми се чете.И ако се намери някой да ми обясни къде отиват тези пари и защо все са малко и не стигат на държавата-ще бъде добре.Със сигурност пак в общите бездънни ями,от които се правят скъпи ремонти,купуват се нови и скъпи служебни коли,пътува се в ненужни командировки още какво ли не.Кога здравните и пенсионните осигуровки ще станат лични,за да може да се ползват и от наследниците?Сигурно на кукуво лято.Че как ще се харчат парите,ако са лични вноските,а?И КНСБ и Подкрепа да заемат твърда позиция и ако трябва да организират хората за протести пред Народното събрание,където искат да ни забранят да стъпваме даже.

Е, може ли да си толкова глупав/а! Те гледат ние да не ги получаваме, а ти бълнуваш за децата ти. После ти може и да си съгласна да те жертват, но откъде накъде ще налагаш това на всички останали. Преди години хората работиха на ниски заплати, ходиха на безплатни бригади, строяха, търпяха лишения - все в името на светлото бъдеще на поколенията. После светлото бъдеще дойде, но само за няколко фамилии, а нас ограбиха, разпределиха си националното ни богатство, станаха богаташи, олигарси, капиталисти, а народа хвърлиха в мизерия и робство. Пак ли искаш това - да се лишаваме, за да има още повече за ТЯХ? Не си въобразявай, че на новите поколения ще се размине - отсега ги ограбват, та що ли в бъдеще. ОНЕЗИ само това знаят - да грабят, експлоатират и крадат - те са престъпници, затова са и олигарси. Стига им! Трябва да говорим не за нови жертви, а за конфискации и възмездие. Трабва ни нова икономическа стратегия и устойчиво развитие, трябва да има работа и работни места, включително държавни. Иначе сме обречени.

Пенсионерите заемащи държавни служби да избират или пенсия или заплата.Иначе отърваване от тях няма.

Браво! Абсолютно прав си! Казваш самата истина в прав текст. Ще те допълня само с едно - управниците открито действат срещу народа ни. Не само, че по никакъв начин не защитават интересите на наемните работници, но и работят срещу тях - непрекъснато намаляват данъците на чорбаджиите, натоварвайки с все по-голямо данъчно бреме обикновените граждани. Да примним някои факти: данъкът десятък, с който намалиха облагаемата печалба на чорбаджиите на 10%, като в същото време обложиха с десякът минималните доходи; намаляване на осигуровките, плащани от чорбаджиите за работниците им, като в същото време предприемат мерки за вдигане на пенсионната възраст; непрекъснатото увеличаване на цените и акцизите на различни стоки, в т.ч. от първа необходимост. И то в период на тежка световна криза и масова безработица! Най-страшното е, че ние безропотно ги търпим цели 20 години. Превърнаха ни в безправни роби - най-бедните, с най-евтина работна ръка и ниски доходи в ЕС.

Нямам против само ако този закон за пенсиите ще се отнася и за великитедепутати и министри. За тях трябва да има не таван, а 3 тавана. Нека да видят как живеят обикновените хора. То май ние сме си виновни, че ги избираме въобще тези хрантутници. За какво са ни толкова много - 240 депутати на такава малка държава?!!! За да ги храниме, дундуркаме , докато ние умрем и други поемат щафетата ли? Достатъчни са 100 депутата, но хора, които наистина работят, а не се чешат по дебелите кълки! Аман от управници, които извършват геноцид над народа си!

работя 14-16часа наден ,осигоряват ме на 300лв и ми плащат толкова ,сега ми предлагат да ме осигоряват на 4 часа или ако е на 8 часа да получавам 250лв. не съм единствения ,много хора са на тоя хал, имам години работа без изобщо да съм осигоряван ,защо господа си затваряте очите и измисляте по голямо ограбване,за какъв стаж за каква пенсия да мисля,кой от двата варианта да избера

Имам идея как да се напълни ограбения пенсионен фонд.Да конфискуват заграбените или по-точно дадените милиони и милиарди на баневи ,гергови,ковачки,бож знайни и незнайни олигарси и страната ни няма да има никакви притеснения.Просто и лесно

Имам идея как да се напълни ограбения пенсионен фонд.Да конфискуват заграбените или по-точно дадените милиони и милиарди на баневи ,гергови,ковачки,бож знайни и незнайни олигарси и страната ни няма да има никакви притеснения.Просто и лесно

Имам идея как да се напълни ограбения пенсионен фонд.Да конфискуват заграбените или по-точно дадените милиони и милиарди на баневи ,гергови,ковачки,бож знайни и незнайни олигарси и страната ни няма да има никакви притеснения.Просто и лесно

Някои май ще питат за мене

ДОБРЕ, НЕКА НИ ПЕНСИОНИРАТ НА 65, НО КАТО ЗАГИНЕМ, ПАРИТЕ ДА ГИ ДАВАТ НА НАШИТЕ ДЕЦА......

Как таван щом няма пари във фондаи все помалко го пълнят ЕДНАКВИ ПЕНСИИза всички.И както в Полша партиините функционери с мин.Пенсии те докараха това дередже а искат ТАВАН.

Падане на тавана значи още по-голяма мизерия за хората с малки пенсии. Правилно е да се помисли за повишаване на малките пенсии. За какво му са повече от 700 лв на един пенсионер?

за КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ всички членове на Консултативния съвет по пенсионната реформа! Убедена съм, че те лично ще се възползват от премахването на тавана на пенсиите!

Какво плюеш само едната страна?Работодателят не е затвор.Никой не е с примка на врата да работи.Работодателя е този,който предлага дадени условия.Като не са ти изгодни не започваш при него отиваш при другия. Като отидеш в магазина да си купиш обувки и те са с дефект ще ги вземеш ли? Определено не си чувал за думите търсене и предлагане. Да не говоря,че голяма част от населението е невежо в много области. А и такива като теб дето много плюят стават с мисълта какво ще откраднат днес от работодателя.

Ти и другите от твоето поколение сте най-виновни за сегашното си положение! Вие създадохте /невъзпитахте/ днешните работещи хора. Вашите деца нямат никакво чувство за принадлежност към това общество /тази СКАПАНА държава/. Как искате да живеете добре, като вашето дете нарича Родината си скапана държава и само мисли как да я прецака! Като дори и през ум не му минава, че прецаква себе си, децата си, родителите си! Докато не се научим да уважаваме и ОБИЧАМЕ Родината си и да се ГРИЖИМ И БОРИМ за всичко българско, ще живеем в мизерия - най-вече духовна! И за това е виновно най-много поколението на днешните пенсионери! С неразумните си действия - избор на БСП за управляващи, многократно спирахте развитието ни! ИЗГОНИХТЕ умишлено много от децата си да слугуват на чужди държави, да работят за развитието им и да пълнят чужди пенсионни фондове! А сега искате от малкото останали тук работещи да ви плащат пенсиите. Налага се да платите за неразумните си действия!

От консултативния съвет смятат, че трябва да се премахнат всички елементи на социално подпомагане от осигурителната система и да се заздрави връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия. Експертите считат, че през 2012 г. рискът старост трябва да се допълни чрез създаване на целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ) за подкрепа на политики за дългосрочна грижа за възрастните хора. Фондът ще акумулира вноска, която да се плаща поравно от работодателя и осигурените лица. Част от приходите от нея ще се използват за построяване на домове за възрастни хора и за подпомагане на най-нуждаещите се пенсионери. За целта ще се проучат съществуващите практики, отбелязаха от социалното министерство. Е те тава последното е елемент на социално подпомагане. Ама на Тотьо (ю) май толкова му увира онова в главата, дето не е ясно има ли го....

Не, просто година след това се пенсионират тези които приемат закона/сегашните министри/. А що се отнася за червените, те и сега са в пенсионна възраст, така че спокойно, не се прави за тях.

Супер!На тези заплати в момента пенсията ми ще бъде 1100 -1200 лева!

Навремето пенсионния фонд е ликвидиран от комунистите! И понеже пенсионен фонд липсваше Нейков измисли точките!!! Или казано просто парите за пенсии не са събрани някаде и от там да се разпределят, както би-трябвало да е, а напротив - разпределя се онова което се събира в момента, доколкото ми е известно и бюджета помага, щото то само посебеси нестига!!! Реалност са, че работещите намаляват за сметка на пенсионерите които се увеличават... Решението на уравнението неми харесва, защото спасението е в намаляване броя на пенсионерите, а това става за сметка на пенсионната възраст, като се направи сметка колко средно живее един пенсионер, лошото е, че тази средна преживаемост почва да се доближава до онази на американските войници през виетнамската война! А, като се махне тавана на пенсиите, средния живот на пенсионерите като такива трябва да се намали още повече!!! Който още не ме е разбрал искам да му кажа следното, ако един пенсионер средно получава пенсия за 5 години /допускам ги произволно, надявам се да съм близко до истината/, от порядъка на 200 лева - това са по 2400 лв. на година или общо 12000 лв. За 40 години трудов стаж, годишната удръжка за пенсия вероятно е около 1000 лева, нека приемем че е 600 лв за година, което прави по 50 лв. на месец, но за 40 години това са 24 000 лв. или поне двойно!!! Ако тези пари човек си ги събира в банка, вместо държавата да му ги взима, ще получава и някаква лихва, която при 4% на година е 960 лв.!!! Въпросните 2400 лв. годишна пенсия, ако ги сметнем като 4% лихва от деозит, правят главница от 60 000 лв, която разхвърляна на 40 години труд, по 12 месеца прави вноска от 125 лв на месец, без да смятам никакви лихви, щото ако включа и тях става по-малко от 100 лв на месец, което реално държавата го прибира и сега от всеки законно работещ!!! Ей, тва уравнение неми харесва, защото когато ще съм много стар немощен и болен, вместо да имам 60 000 лв., от чиято лихва да живея, аз ще чакам милостиня от държавата, която пък ще се чуди какви ли нови правила и формули да измисли та да ми даде още по-малко. И аз имам възрастни родители, които бяха много разочаровани, че коледните добавки нестигнаха до тях и които се радват когато им вдигнат пенсиите с по 2-3 лева!!! Не си правя илизии, че като стана като тях положението ми ще е по-различно, по-скоро си мисля че ще е още по-зле!

Сключваш договор: 40 години законно си плащаш всичко, дето крадливата ни държава си е поискала, срещу задължението й при навършване на определена възраст да отидеш на пенсия. И тогава - кукиш, държавата те праща да доработваш (може и в Белене!) срещу задължението да не ти плаща цялото й задължение! Малка компенсация - хорът на пожарникарите ти припява под диригентството лично на д-р Борисов исо: за мошеника Станишев, за мутрите, дето са ги хванали, но някой ги е пуснал, за братя Галеви и Красьо Черничкия, дето така са взели страха на всички управляващи, че никой не ги закача, за комунизма, който най-сетне ще настъпи след като махнем валутния борд и спечелим справедливта война в Афганизтан... Иди и вярвай на цялата тая пасмина!

Аз не мога да разбера като сме такъв голям процент от населението на БГ Ии всичките недоволни и възмутени,кой от таван,кой от пода,че и под него,какво чакаме още, та не вземеме и да ги подпукаме,ама нека се стопли малко времето,защото на тоя студ голема част ще опънат /опънеме/жартиерите, а те това и чакат.Колкото повече пенсии дадат фира толкова по-добре за тях. Да ви даде Господ да не стигнете до пенсия,защото не искам да доживеете и с вас да се гаврят, както всички правителства от 20 години с нас.

Предлагам пенсиониране на 80г но формулярът за пенсионирането да бъде подписан от двамата родители на пенсионера/поне единият от тях да е работещ в момента на подписването

Светът може да падне, а те се закахърили за един нищо и никакъв таван... колко ПРОСТИ серсеми имало, та да не обърнат внимание на това - Колко може да носи /на години/ една КОМПАНЬОНКА радост на един господин, та тази същата ЗАКОННО да си получи полагащото и се възнаграждение за годините, през които НЯМА да работи... Или как ще отида на зъболекар? Аз само като видя седем диоптровите очила на специалиста, ще избягам през девет планини - та чак в десета! То бива гьонсуратлък, ама чак толкова... Вижте как е в анадолска Турция -прости, ама не чак толкова, за колкото си ги мислим! Там един даскал се пенсионира още на 40 и след това идва на българското черноморие да задиря нашите моми хубавелки. Такава реформа иска българина! Останалото са пълни и недодялани тъпотии!

Уважаеми дами и господа, време е да се напусне страната, ако не искате умирайки да се чувствате предадени в собствената си родина...

Проклети да сте- работете до 100 години, изроди

до истина... (25.01.2010 г. 19:55ч.) НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ. НО ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ГИ БЕСИМ ТЕЗИ гОЛЕМИ работодатели, нещата няма да се подобрят. Не плащането на заплати и осигуровки трябва да се разглежда като криминално престъпление и да бъде наказуемо със затвор и конфискация на имущество.

SEGA VE4E NAISTINA ZA NITO EDIN POLITIK POVE4E NIAMA SAS SIGURNOST DA SI DAM GLASA - OBE6TAVAT 4E NIAMALO DA SE SRAMUVAME OT TIAH - SPRAVEDLIVOST LI .... KAKVI LEKCII BE , KAKVI PET LEVA .....NIKOI NE MISLI ZA DRUGO OSVEN DA NI DOOGRABIAT , MAI SE 4AKA OTNOVO DA SE VDIGNEME NA REVOLIUCIA - AKO IMAT AKUL 6TE PRESTANAT DA SE TIKAT V TAKIVA KAPANI , 4E NARODA NI TARPI, TARPI , AMA KATO MU DOIDE DO GU6A ......

че работим, бившите партийни секретари да нямат таван

Пенсионирарах се с доста по-голяма пенсия от тавана,но не ми я даваха по някакъв си член.С реформата пенсията ми стана като на чистачката.Ще ми върнат ли окрадените суми?Смятам,че след като си се пенсионирал с максималната пенсия и сега следва тя да е максималната,ако говорим за справедливост,а не за геноцид на пенсионерите!

до истина... (25.01.2010 г. 19:55ч.) НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ. НО ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНЕМ ДА ГИ БЕСИМ ТЕЗИ гОЛЕМИ работодатели, нещата няма да се подобрят. Не плащането на заплати и осигуровки трябва да се разглежда като криминално престъпление и да бъде наказуемо със затвор и конфискация на имущество.

Най големи пенсии получават бившите ченгета от ДС, за тях пада тавана, а всички други няма да доживеят. Това е същноста на реформата. КАКВО ДРУГО ОЧАКВАХТЕ ОТ ГЕРБ?

Май неразбралият си ти!Няма реформа без пенсионен фонд на поне 15-20 г.

Таванът ще падне (на пенсиите) и ще ги смачка...

EH KOMUNIZM1T SI MENI KOZINATA,NO NRAVA NE,BULGARI DRUJTE SE CHE V KAKVA TURBOLENCIA POPADAME VI E BEDNA I FANTAZIQTA

Сам, нищо не си разбрал от реформата.

Дали ще имат още по-нагли варианти за пенсиониране? З такова няма да има за всички реално работещи хора.Няма дори да познаваш децата и внуците си..Наистина тавана пада на главите ни!!!

Добре. Нека да падне тавана на пенсиите. Но успоредно с това да се въведе забрана за работа на пенсионери които получават по-вече от 300лв. пенсия. В момента има мнооого такива ПЕНСИОНЕРИ които заемат работните места на младите хора, които са принудени да работят на две места за нищожни пари за да издържат своите семейства. ПРИ ТОВА дЪРЖАВАТА КАТО осигурител НА ВОЕННИ И МИЛИЦИОНЕРИ ( ПОЛИЦАИ ) НЕ ГИ ОСИГУРЯВА ВЪОБЩЕ ИЛИ КАКТО ЗДРАВНО оСИГУРЯВА ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ С 5% от минималната вноска.

Койтп доживее до тогава - да черпи. Иначе аз от 1991г. трябва да взимам суми нас тавана, но досега не ми ги даваха (временно). Дано да доживея да взема няколко години тавана. Иначе защо ми отдържаха като за над тавана, като моите набори 2/3 измряха и нищо не взеха.

Vsichki priviligerovani po vremeto na totalitarizma: chlenove na CK na BKP, Politbiuro, ministri, diplomati, partiini sekretrari, voenni, milicioneri, DS agenti, Aktivni Bopici protiv Kaputalizma i izobshto vsichki koito dokaraha balgarioa do proseshkata toyaga otnovo shte ziveyat mnogo po komfortno i bogato ot zertvite si. ANATEMA ZA VAS KAMUNASHKI IZRODI, DA PUKNETE DO DEVETO KOLIYANO VASHTA MAMA BOLSHEVICKA>

КОГАТО ЦИГАНИТЕ ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ И ЗДРАВНИ ВНОСКИ ТОГАВА НИ ГОВОРЕТЕ ЗА ПЕНСИИ И ТЕМ ПОДОБНИ. ПОЧНЕТЕ ОТ ТАМ, ЗАЩОТО ТЪРПЕНИЕТО Е НА ИЗЧЕРПВАНЕ!!!

Добре. Нека да падне тавана на пенсиите. Но успоредно с това да се въведе забрана за работа на пенсионери които получават по-вече от 300лв. пенсия. В момента има мнооого такива ПЕНСИОНЕРИ които заемат работните места на младите хора, които са принудени да работят на две места за нищожни пари за да издържат своите семейства. ПРИ ТОВА дЪРЖАВАТА КАТО осигурител НА ВОЕННИ И МИЛИЦИОНЕРИ ( ПОЛИЦАИ ) НЕ ГИ ОСИГУРЯВА ВЪОБЩЕ ИЛИ КАКТО ЗДРАВНО оСИГУРЯВА ДЕЦАТА И ПЕНСИОНЕРИТЕ С 5% от минималната вноска.

направо съм бясна - защо да си плащам за това че съм учила 5 години вшсше сега навсякъде махат хора над 50 г как ще направя тези години стаж и ако доживея до 65 тия просго искат да ни УМОРЯТ

Това с пенсиите е като бягани към хоризонта.... колкото и да отиваш към него, той се отдалечава: ПОСТОЯННО ВДИГАТ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ. ...60 - 63 - 65 .... После сигурно ще я вдигнат на 67 - 70 .... 99 .... ПО-ДОБРЕ ЧОВЕК ДА НЕ ВНАСЯ ПАРИ ЗА ПЕНСИЯ. НЕ ПЛАЩАЙТЕ ВНОСКИ!!!!!!!

Като чета тук, всички са с договори май.... Вие сте добре, хорица. А дали знаете, че има хора които работят по 11 часа в некви мизерни условия, без договори, за едната прехрана! Знаете ли колко работодатели укриват доходи и карат персонала си да лъже? Да не говорим, че от икономическа полиция предварително уведомяват работодателя за предстояща проверка и оня сопол казва на персонала да не идва на работа, за да не го глобят!!!! Тия хора дето цял живот работят за такива мизерници без договори, КОЙ ЩЕ ИМ ДАДЕ ПОСЛЕ ПЕНСИЯ? КАК ЩЕ ДОКАЖАТ ТЕ ПРЕД ДЪРЖАВАТА, ЧЕ СА РАБОТИЛИ И НЕ СА ЛЕЖАЛИ?????? Знаете ли плачевни са нещата и при тази криза и високи осигуровки с тия подкупни инспектори сивия сектор ще започне да расте. Работодателите нямат страх ни от държава, нито имат срам че усират бъдещето на маса народ и го обричат да мизерства и на старини! Затвор, за такива работодатели и предупреждаващи инспектори, които позволяват това! ЗАТВОР!