Това обяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА. Според експертите на съвета, пенсионният модел трябва да се запази и усъвършенства, първият стълб да се укрепи и да се постигне оптимален баланс между трите стълба на пенсионната система.

От 2012 г. ще се изплаща само действителният размер на пенсията за трудова дейност. В случай, че размерът на пенсията е по-нисък от определен гарантиран минимален размер, разликата да се изплаща от държавния бюджет чрез фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност", но на базата на подоходен тест. Предвижда се гарантираният минимален размер да се определя по обективни критерии, свързани с жизнения стандарт и равнището на заетостта.

От консултативния съвет смятат, че трябва да се премахнат всички елементи на социално подпомагане от осигурителната система и да се заздрави връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия.
Експертите считат, че през 2012 г. рискът "старост" трябва да се допълни чрез създаване на целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ) за подкрепа на политики за дългосрочна грижа за възрастните хора. Фондът ще акумулира вноска, която да се плаща поравно от работодателя и осигурените лица. Част от приходите от нея ще се използват за построяване на домове за възрастни хора и за подпомагане на най-нуждаещите се пенсионери. За целта ще се проучат съществуващите практики, отбелязаха от социалното министерство.

Съветът предлага и точно определяне на необходимия размер на вноската за работещите в министерствата на отбраната, на вътрешните работи и другите специални ведомства, в зависимост от продължителността на участие в осигуряването и по-ранното им пенсиониране.

Около промени в нормативната уредба на т. нар. "сребърен фонд", с цел увеличаване на приходоизточниците му и оптимизиране на режима на инвестиране на средствата на фонда, са се обединили експертите. Те смятат за необходимо и прилагането на гъвкав механизъм за осъвременяване на пенсиите, при отчитане на инфлацията, динамиката на осигурителния доход и заетостта.

Предложение, около което експертите са се обединили, е и създаването на електронно осигурително досие на основата на персоналния регистър на НОИ от 2000 година.

Обсъждат се два варианта за нарастване на пенсионната възраст.