Еднаква възраст за пенсиониране - след кризата

В състояние на криза няма да се правят никакви реформи по отношение на пенсионната възраст. Както за тази, така и за следващата година приоритетите на правителството ще бъдат свързани с излизане от кризата и с антикризисни мерки.

Обратно в новината

Коментари - Еднаква възраст за пенсиониране - след кризата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нямам думи от малоумието на този,който ги измисля тези идеи

Изчетох разни глупости тука и се чудя някои от горе дали ги чете.Аз мисля че е по добре всеки да си се пенсионирва спрямо категирийте си които има.Просто да се удължава срока,които сега е до 2010г докато има такива дето си имат стажа и възраста.Т.е.до 2019г.

Само за тото младенков живота на хората не струва нищо.Браво,ти си за съд за престапление към човечеството.

Как е възможно да се помисли такова нещо?Болен народ като нас да работи до след 60 г.Тожа е убийство,гавра с нас които минахме през какви ли не гадости ,за да ни убиват по този начин.ПРОКЛЕТ ДА Е ТОЗИ КОЙТО ПОСМЕЕ ДА НАПРАВИ ТОВА.

правилно и до 100 години ще изкарам каквито и глупости да снеса никой не ми търси отговорност защото решенията са колективни,обаче ако ограничат възрастта за депутати ще е дискриминация но че някой над 50 години с години не може да си намери работа според квалификацията си това си е негов проблем.така че който се е уредил ще му трябват само памперси за другите прехода от битието в небитието ще бъде кратък ако искате спасение търсете си държава.

Не си играйте с хората които все още не са на пуснали държавата да им увеличавате годините эа работа до пенсия на женвите до 6о или 63,това са хора които са работили на върхова степен исъбота и неделя эа 2о0 лв.и дойдохте на влас да оправяте държавата и вместо това ще увеличавате годините на останалите эалитащи работници и служители,с тоэи подход ще седните при Симеон на скамейката сами и ще си говорите умно.

E koi shte pensionirate bre kato xorata izmirat kato muxi sled 50 godini...ludi

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДЛАГАМ ДА НИ ПЕНСИОНИРА НА 100 ГОДИНИ. ОСИГУРИТЕЛНИЯ МИНИМУМ ДА Е 500 ЛЕВА. ДЕРЗАЙ ГЛУПАКО ,МАЛКО ТИ ОСТАВА.

Podsigurete zivota na horata i sled tova mislete za podobni sadizmi!GRAZDANI na BG na PROTEST!

заплати и жестоки мерки срещу дискриминацията на женския труд, пък после може да се мисли за останалото!

Социалния министър да прегледа обявите в пресата за работа и да види ,че се слага възрастова граница /35-40г/което де факто противоречи на Конституцията.И вместо да вдига възраста за пенсиониране да разпореди на ИТ да си вършат работата защото ако проверят 100работодателя ще се окаже ,че 95 нарушават трудовото законодателство.Ако ИТ си вършеха работата нямаше да има обяви от рода търся мъже до 40г или да ти декларират ,работното време за опр.фирма 68часа седмично.Или да провери Бюрата по труда какви заявки получават от работодатели.

господин борисов започвате да губите много по рано отколкото се очакваше вече разочаровате хората ако искате да сте на власт месеци давайте комунягите това чакат идват избори пак не си правете експерименти с дългосрочни програми

Майките са принудени да ходят на работа и децата се превръщат в бесни и жестоки чудовища или в неграмотни зомбита, наркомани, алкохолици, крадци и проститутки. Че коя майка мечтае за такова дете? Ама като не стигат парите, блъска от тъмно до тъмно и на няколко места, тъкмо и стаж и пенсионни осигуровки да навърти. А детето ти като излезе калпаво - за какво си живял? Болни вече от тревоги и проблеми, гълтат хапове (то добре, ако само с тях се закрепят) и продължават - зер трябва стаж за пенсия. Работят 35-40 години, пенсионират се и какво? Пенсиите им често са съвсем малко по-високи от тези за старост, т.е. за хора, които въобще не са работили!!! А който не е работил дълги години без прекъсване и особено който няма деца, е много по-запазен и физически, и психически! ПРЕДЛАГАМ: 1. Всички - мъже и жени, да имат ПРАВО да се пенсионират на 60 г. с пълна пенсия. Който има сили и шефът му не може без него - да продължи до 65 г., което да води до увеличение на пенсията. 2. Разликата между пенсиите на работилите и на неработилите, т.е. не плащали пенсионни осигуровки - да бъде поне два пъти повече за работилите. 3. Работещите майки на деца до 18 г. да са с намалено работно време, примерно 5 часа, при същите заплати, те и сега са по-ниски от мъжките. 4. Работещите майки, които отглеждат децата си сами, да бъдат освободени от всякакви данъци и осигуровки. Разходите по едно дете са многократно по-високи и без това. Не че и тези мерки са достатъчни да направят живота ни малко по-сносен и поносим, но все отнякъде трябва да се почне!

като предлагаш увеличение на възрастта за пенсиониране защо не остана да работиш като инженер, макар и В и К, ами се прехвърли на лекото? Поработи 15-20години като строителен инженер като мене вече 35години и ела тогава да ми кажеш, че е нормално да се пенсионирам на 63години.

и на какво да се надявам? От както се помня все уча или ралотя. От 25години не знам какво е почивка. Работа, работа и само работа. 8часа за заплата и поне още 4 като слугиня в къщи. Събота и неделя също. В неделя на обяд едва имам сили да хапна и до тук. После гледам в тавана. Събуждам се в 3 през нощта с мисълта, че нещо не съм довършила я в службата, я у дома. Изгледахме 2 прекрасни деца, изучихме ги. Сега и те повтарят нашия живот. Трябваше догодина да се пенсионирам, но уви и това отпада. Мечтаех да гледам внуци, но вместо тяхни памперси трябва да сменям моите на работа. И това ако е живот. Дали да продължавам?

по-голям цинизъм от подобни извратени приказки няма

извинявай, ама ти у ред ли си? Кой ти говори тук за номенклатури, Станишевци, маслрови и тям подобни. ХОрата ти казват в прав текст - никой не ме взима на работа след определена възраст. Демек те ИСКАТ ДА РАБОТЯТ! Ама ги третират като кварталния помияр. КАкво да прави човека - по казаните ли да рови. За съд и дума не може да става, защото съдът съди според финикийските знаци. Къде е прословутата ти защита на правото на труд. Всъщност хаберлия ли си какви са условията в европейските фабрики и тук. Защото аз съм влизала във фабрика на ИКЕА (и то в страна от бившия соц-блок) и ми увисна ченето. ВЕрвай ми, като се върнах тук все едно от ролс ройс се прехвърлих на трабант. И това при положение, че фабриката ни е от сравнително уредените. А как се трудят хората в разни работилнички, в които думата безопасни и здравословни условия на труд е забранена. КОлко хора трябва да измрат при трудови злополуки, за да стане ясно, че инвестицията в тия работи не е пари, хвърлени на вятъра. А знаеш ли в колко фирми на стратегически инвеститори хората работят нон-стоп. Като припаднат иде доктора бие им една инжекция и те продължават. Прибират се в къщи на трите дни веднъж. Така че стига си вадил клишетата за комунизъм и социализъм, ами ми кажи къде в ЕС има такова отношение към работещия (не говоря за нашенските черноработници по полето). Най-вероятно в ДАния - работят, рийш по 16 часа на ден в смрадливи дупки и се пенсионират на 70! Не казвам, че рано или късно няма да се вдигне възрастта, ама първо трябва да се помисли за други неща - подобряване условията на работа, липса на възрастова дискриминация и т. н. Не може да искаме с трици маймуни да ловим. ЗАщото това - вдигането на възрастта - е най-лесното. МАлко по-трудно е да поискаш от мутроподобните айдуци дето си купиха държавата да й спазват законите (примерно да накарат Банев вместо да брише по казината в ДУбай да плаща заплата всеки месец във фабриките си). Ама там не смеят - шубе ги е. Къде е по-лесно да острижат овците. И овците също минават по тънката лайсна - е..л съм ви данъците и осигуровките! Така се получава - те ме лъжат, че им пука за мен, пък аз ще ги лъжа, че ще им плащам данъците си. Така че не ми говори за Андрешко, защото и чичо Скрудж не е стока!

Спомнети ли си бълг филм Матриархат.Там един ходеше с чанта и другите мъже бяха духнали.Гец мереше с пергела ,а жените копаеха на воля.Този филм и сега се върти в скапаната ни държава.Защо не съм по млада да и сложа шапката и никога няма да кажа,че съм от Б-я.Мисля,че тази държава заслужава само управницити си.Да останат само те.

НОМЕРА Е ОТ РАБОТНОТО МЯСТО НАПРАВО НА ГРОБИЩАТА. ДА НЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ПЕНСИЙ НА НИТО ЕДИН ЖИВ ПЕСИОНЕР. СТИГА ПРОСТОТИИ... АЗ НА 43 ГОДИНИ ОСТАНАХ БЕЗ РАБОТА , НА НАД 30 КОНКУРСА СЕ ЯВИХ, БЕЗ НИКАКЪВ ШАНС ДА УСПЕЯ НЯКЪДЕ. ИМАМ КАЧЕСТВА, ИМАМ ГОЛЯМ ОПИТ, ЛОГИЧЕСКА МИСЪЛ, ДОБРА ВИЗИЯ, НО ПЪК ТЕ НЕ ГИ ВЗЕМАЛИ ДА ИМ РАБОТЯТ , А ГИ ВЗЕМАЛИ ДА ГИ .......ШАНС НЯМА НАД 40 ГОДИНИ ДА УСПЕЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ КОНКУРС. УСПЯХ С 300 ЗОРА ДА СИ НАМЕРЯ НЕКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА, ТЕЖКА ФИЗИЧЕСКА, ЦЯЛАТА СЕ ИЗПОКОНТУЗИХ. СЕГА ПОЛУОСАКЪТЕНА СЕ МЪЧА ДА КРЕТАМ ЗА ДА СИ ИЗБУТАМ СТАЖА, НО УВИ ЕДВАЛИ ЩЕ ГО ДОЖИВЕЯ. СЪС СУМАТИ ТРАВМИ СЪМ И КАТО СИ ПОМИСЛЯ КОЛКО ГОДИНИ ДО ПЕНСИЯ МИ ОСТАВАТ ЛОШО МИ СТАВА. АПРОПО - ЗА ДА ИМА РАБОТА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ И КАДЪРНИТЕ В ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ПО-ДОБРЕ Е ТЕЗИ КОИТО СА В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪС ЗАКОН, А НЕ ДА ГИ ДЪРЖИТЕ ДО 100 ГОДИНИ НА ТЕЗИ СЛАДКИ СЛУЖБИЧКИ ЗАЩОТО СА ВАШИ ХОРА.КАТО ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ОЩЕ ДА ОТИДАТ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР И ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ И ДАЛИ ЩЕ ГИ ДЪРЖАТ. НЕКА СЕ ДОКАЗВАТ ТАМ, АКО ИСКАТ И 200 ГОДИНИ ДА РАБОТЯТ.

ДЕЦА НА МОИТЕ ГОДИНИ, НЕ СЕ РАЗСТРОЙВАЙТЕ ТОЛКОВА, НОВИНАТА Е ХУБАВА АКО СЕ ПОГЛЕДНЕ ОТ ДРУГ ЪГЪЛ ДА СИ НАПРАВИМ ПЪЛНА ПРОМЯНА! ЗЪБИ, СИЛИКОН, ЛИФТИНГИ, ЛИПОСУКЦИИ, МЛАДИ ЛЮБОВНИЦИ! ЖИВОТЪ СЕГА ЗАПОЧВА! АЗ СЕ ЗАПИСВАМ НА БАЛЕТ, ТАНЦИ - ДА КРЪШНА ТАЯ СНАГА! ДАЖЕ СИ Е СУПЕРРР. А ВИЕ ЗА КАКВО СИ МЕЧТАЕТЕ - ПЕНСИЯ 200 ЛЕВА, УЛЕЖАВАНЕ ВКЪЩИ, ОСЛУШВАНЕ КАКВО ВИ БОЛИ, ВДИГНАТ ХОЛЕСТЕРОЛ, ОБИКАЛЯНЕ ПО ДОКТОРИ, АПТЕКИ, ВТРЪПАНЧВАТ ВИ ВНУЦИТЕ, ВКЪЩИ СТИТЕ НА ТЪМНО И СТУДЕНО, КЛЮКАНЕ ПРЕД ПАНЕЛКАТА ИЛИ БЪХТАНЕ ПО ГРАДИНАТА, КОНСЕРВОПРОИЗВОДСТВО НА КВАДРАТ. И ЗА КАКВО Е ВСИЧКО? ЗА 200 ЛЕВА Я СЕ СТЕГНЕТЕ И ГОРЕ ГЛАВИТЕ

Имх добро мнение за КГБ, а той къкъв излезе? Изглежда живее във виртуалното пространство, не в мизерната държавица България, където заплатите са до 500лв, а осигуровките на минимална заплата, където безработицата в провинцията е фактически над 50%. Ако смята, че със 100лв пенсия може да има шапка на тояга нека опита. Стига с тия измишльотини.

Другарю, още ли защитаваш комунистическия ГЕРБ? По-добре фашизъм отколкото комунизъм. Я виж в окръг Македония, какъв фашизъм се вие със Спаска Митрова! ББ мълчи, Румяна Желева мълчи. Какво означава туй? Че нашите комунистически еничари подкрепят БЕЗРЕЗЕРВНО фашистката проява в Гевгелия! Обори ме, ако греша.

Боже, всички се побъркаха! Какво увеличение на годините за пенсия бе, хора?! Тръгнете по улиците и вижте некролозите, това е толкова показателно - болшинството са на починали между 40-55 г., тук-там на 70-80... Е, питам аз, това ли е правителството, което мисли за поданиците си? За болните си поданици... Наистина тези хора от върхушката тотално искат да доунищожат нацията ни. Извинявайте, но аз съм на 43 години и не съм се събудила една сутрин спокойна - за сигурността в работата си и тази на съпруга ми ли да мисля, за детето ми, което е студент в голям град и не знам как е, изобщо абсурдна държава с всекидневно раждащи се абсурди... Боже, чудя ти се, не виждаш ли...

Прав е министърът. Трябва така да направим, че и жените да умират като мъжете. Успоредно с това ще се реши и въпросът за вдовишките добавки към пенсиите.

ПРАВА СТЕ ГОСПОЖО,ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е ДА РАЖДАШ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА,ЗАЩО ЩЕ РАЖДАШ НЕЩАСТНИЦИ И ДА ИМ РАБОТЯТ НА ТЕЗИ ГЛАВОЦИ.БЕЗ РАЖДАНИЯ И БЕЗ ТОВА ТЕЗИ СЛАДКИ ДУШИЦИ НЕ ГИ ВИЖДАМЕ ВЕЧЕ.

Доста мързеливци има във форума. Интересна работа! Ако ги уволниш ще скочат до небето и ще си търсят правата от Страсбург до Москва. А когато не искап да ги уволняваш, а само им осигуряваш право на труд до по-всока възраст, пак реват. Абе, лош материал, това е. После се чудим защо толкова много гласуват за бСП, в сравнение с цивилизованите страни. А истината е простичка - т.н. хора на труда не искат да работят. искат да вземат пари, но не и да работят. А номенклатурчиците от БСП това и чакат - ще вземем парите на богатите и ще ви ги дадем. И ония малоумници ръкопляскат. Как ще вземат парите на богатите никой не казва - то богаташи има сред висшите кръгове на бСП, ама това деликатно се премълчава. Важното е народът да бъде лъган. Всеки иска да работо по-малко и да получюава повече. Това е естествено. Но не винаги е възможно. Ето например, другарат Станишев до преди 4 години не беше работил нищо, освен да е заемал партийни постове (някои му казвар ппартийна работа. Каква работа, бе ланкоолу!). И първата му длъжност беше на премиер. И винаги е живял нашироко. Първо тате го е подкрепял после Партията-ръководител Но до 40 години този мишок е лапал. Къде дават тъй?! Да, по-трудно е да се работи сед 60 г. Но аз не мога да разбера смисъла ан протеста. Защо мъжете, чиято средна продължитъелност на живота (в България) е 69 години да могат, а жените, чиято средна продължителност на живота е 74г. да не могат. Тежко е, знам, но защо да има неравенство. Или пораженията от милиционеро-социализ са са непшоправими, или страхът да не се минеш случайно е непреодолим. Защото в началото на т.н. демокрация доста хора искаха да се пенсионират на по 40 или 45 бгодини. Някои даже го постигнаха (мисля че шофьорите на градски автобуси, миньори и т.н.). Какво стана после? Като пенсионери имаха проблем да ги вземат на работа. И веднага поискаха да се измени закона и да могат хем да ползват благинките на пенсоинерството хем да поработват. Така не! Не може за едни да има за други да няма. Първо, трябва да се повиши ролята на годините трудов стаж (това са платените осигуровки). Второ, всеки да има индивидуална пенсионна партида и тя да се пълни от осигуровките, които плаща. Осигурява се върху голяма сума, взима по-висока пенсия. Трето, има минимална и максимална възраст за пенсиониране - например от 55 до 65 години. Първата е задължение за труд, втората осигурява правото на труд. Като тези в 10 години точките за пенсиониране се удвояват (примерно, може и по друга формула да се изчисляват), така че човек да има стимул да работи до по-висока възраст. Ама да работи и да се осигурява, ане като сега - пенсионира се, шапка ан тояга и хоп - в сивата икономика. Естествено е да иска да се пенсионира не на 60, не на 55, а ако може и още по-рано. Някои членове на материала ме нарекоха с обидни думи. Няма проблем, толкова им е интелектуалния капацитет. Както се казва, кажи му лош материал и не го обиждай повече. Социализмът е утопия. Поне за България. Социализъм тук няма да има в следващите 100 години. И ако някой много му се изка да живее в социализма има две възможности. Да слуша Гоце-Снайпериста о др. Дмитриевич и да гласува за бСП. След което да отиде да живеев Куба или Сев. Корея - страните на реалния социализъм. Другото е да помисли малко с главата си и да види как е в цивилизованите държави. Не само в ЕС. Насила хубост не става. Но и не може да се продължава с гяволъци тип Андрешко. Или ще я караме по правилата и ще си носим кръста, или ще се влачим на последно място в Европа. След Албания.

КАТО ЩЕ СЕ ИЗРАВНЯВАМЕ АЗ КАТО СЕ ВЪРНА ОТ РАБОТА ЛЯГАМ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА,А ТОЙ ПЕРЕ,ГЛАДИ ГОТВИ,ЧИСТИ КЪЩАТА ,СЕРВИРА,МИЕ СЪДОВЕ И ВСИЧКО.НАЙ-ПОСЛЕ РАВНИ.НЯМА НАИСТИНА ДА ПИПНА НИЩО В КЪЩИ,А НА НЕГО КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА Д СИ СЪБИРА КУФАРА И ПЪТЯ.....

За какво да плащам осигуровки като няма да ги ползвам аз, ако работя до 63 и пукна на 65

На 59 години съм и търся работа от 3 години.Ако ББ и С.Дянков си търсят секретарки аз съм свободна.Кафе и в нас правя,чаши мия и т.н Е липсват ми няколко зъба ама като взема голяма заплата ще инвистирам във фасадата.А и силикон мога да си позволя.Нали ще взимам голяма заплата.Чакам да ми се обадят.Защото на друго място не мога да си намеря работа.Нека Тотьо каже колко е средната възраст на неговото министерство и по точно на жените.Когато тя е на 68 год и аз съм съгласна да се увеличи възрастта за пенсия.

Вие правилно отбелязвате, че в другите страни имат право на труд до определена възраст. Това означава, че никой не може да откаже на една 65 г. жена дадена длъжност защото ще ги съдят за дискриминация. Ако случайно остане без работа й се плащат осигуровки, близки по размер до заплатата. Макар, че ние до вчера да бяхме социалистическа държава, страните в Западна Европа са с много по-развита социална защита. У нас се очаква, че ти до 55 години си работил едно и след това може и входове да миеш до 70 години. Никой работодател в България не го е грижа колко години си работил честно за него и колко от просперитета си го дължи на твоя труд, за да те закриля трудово след 60 години. Съветниците на Президента и на Б.Б. са главно работещи в научните среди или във ВУЗ, където условията на труд ги стимулират да искат до живот да могат срещу незначителна заетост да получават заплати. Най-голямата несправедливост обаче са социалните пенсии, без тези по болест. Ако човек не е работил и си е прекал живота на принципа пей сърце, или е работил без да му се отдържат осигуровки, защо другите трябва да работят до гроб, за да има и за него? Ние или сме социална държава или не сме. Хем така, хем иначе ....

ЖЕНИ - НЕ РАЖДАЙТЕ ДЕЦА на тази държава !!! Ако вдигнат възрастта за пенсия на жените - всички мъже над 50 г. ще бъдат разведени и ще трябва сами да се грижат за себе си !!! НИКАКВИ СЕМЕЙСТВА няма да има - то не че сега има семейства, 50 % от децата се раждат от родители без Брак !!! ОГРАБЕНА ДЪРЖАВА - от Пенсионерите ли ще напълните празната каса ??? Пфуууууууу...

Като крякате Вие ,че работите повече от нас жените и искате с нас равноправие-да помислим.Колко жени има министри,ами началници по отдели не са ли само мъже.И в моето детство началниците по полето бяха само мъже,а женити копаха.Засрамете се.Защо не е станала една жена в Б-я президент,министър председател,главен прокурор и т.н.Цял живот работя и само мъже ме командват.Баста...До гуша ми дойде.Засрамете се.Мъжете май в Б-я гледат повече на изток от колкото на запад.

Господа управляващи, набийте си го в празните кратуни - НЯМА РАБОТА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА! Разбира се не мислите да карате инженери, икономисти, филолози да метат градинки и улици, нали! Мислете за работни места за младите хора!

Управляващият ББ/защото той еднолично управлява до сега и каквото каже това става и никой от неговите блюдолизци не смее да му противоречи/ бързо загря,че стъпи накриво ,зощото се надигна вой във форумите и негодование срещу безумните идеи на неговите обслужващи. затова Тотю побърза да замаже гафа ида каже ,че възрастта за пенсия ще се промени след кризата.Не знам само какво малоумно видяха в предложението за 1000лв минимален необлагаем доход ,като точно това ще помогне на 80% от българите и ще им увеличи дохода колкото и да е мизерна тази сума ,а пък богаташите с 10000 доход бълха ще ги ухапе ,ако платят 2000лв дънък,те така или иначе си пазаруват в Париж и Лондон и с нищо не допринасят за потреблението на произведеното в България!

Това е садизъм

Предлагам ВСИЧКИ ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ КАКВИТО И ДА СА ОСИГУРОВКИ И ВНОСКИ ЗА ПЕНСИИ В ДЪРЖАВНИТЕ ФОНДОВЕ, А САМО В ЛИЧНИ ПАРТИДИ И СМЕТКИ, ПА АКО ЩЕ И В БУРКАНБАНК ЩЕ СЕ ОСИГУРЯВАМЕ! НЕ МИ ПУКА ВЕЧЕ ЗА СКАПАНИТЕ ВИ ПЕНСИИ, САМИ СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯЙТЕ, САМИ СИ ГИ КРАДЕТЕ, ЗАВРЕТЕ СИ ГИ КЪДЕТО СЛЪНЦЕ НЕ ИЗГРЯВА! АЗ ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАМ КОГАТО СИ ПОИСКАМ!!!

спрете да се гаврите с нас, не забравяйте,че сме хора и искаме да живеем нормално!

На 53 години съм. Няма да имам пенсия, защото съм си гледала двете деца/ което тук не се счита за нищо/ имам само 15 г. стаж. Така се стек0ха обстоятелствата в моя живот. Половината ни приятели вече не са между живите. Отидоха си по на 40, 44,49, 54, 54, 58години. Какво да кажа повече. Поне ни оставете да си умрем на спокойствие. Със сигурност мога да кажа, че на работа вземат само млади хора до 35-40 години. Мъжът ми остана без работа на 54 години, беше ужасно, ходеше на интервюта и не му казваха в очите, че заради възрастта няма да го вземат, тази агония продължи 4 години, докато един приятел не го взе на работа. Правете си изводите сами. Само да спомена , че и двамата сме висшисти, ако въобще има някакво значение. А изказването на този кретен беше много грозно, добре, че въобще не гласувах, знаех си, че са такива. Жените живеели по-дълго и затова да работят повече Ей това, ако бяхме нормална държава бута правителство. По-голяма наглост и циничност не зная.

Учителите не сме съгласни с повишаването на пенсионната възраст на жените. Това е чиста подигравка. Учителите на 40 години едвам се справят с децата , камо ли тези след 55 години. Уважаеми министри помислете добре , ние още не сме достигнали европейският стандарт на живот,заплатите ни все още са ниски . Молим ВИ помислете още върху тези свои въздушни предложения. Не вярваме Бойко Борисов да допусне това!!!

Ми, казвайте ги тези неща преди изборите да реагираме своевременно!?!

Аз казвам, че хората трябва да имат право да се пенсионират колкото може по-рано. Ако имат желание да работят още - добре, но само в някои непривлекателни сектори. Целта да бъде не да се насърчават работещите пенсионери, а да намаляват...Във връзка с безработицата може да се намали повсеместно работното време да кажем на 7 часа и да се увеличат отпуските на 2-3 месеца. Така ще е добре за хората и ще се наложи на работодателите да назначават още хора поради ЗАКОНОВО определената непълноценност на трудовата сила. Крайно време е страната да почне да се управлява с референдуми, за да може да се обезсили влиянието на олигархията... И наистина не е имало референдум за присъединяване към ЕС. Това е организация, която с нищо не увеличава благосъстоянието на участващите в нея. Вместо това допуска лесно тарамбуки от всички страни за да разбие развитите общества....

ША БУТНЕМ И ТВА ПРАВИТЕЛСТВО! НЕМА ДА БАЧКАМ ДА ХРАНА ВОЕННИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!

иДЕЯТА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ , АКО СЕ ПО ГЛЕДНЕ В ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ Е НАД 60 Г НО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРОСТО НИТО ЛЕСНО ТОВА . ИМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ,ИМА ЧАСТЕН БИЗНЕС НО НЕЩАТА НЕ СА ТАКА КАКТО СЛЕДВА ДА СА .ПРОСТО Е ДА УВЕЛИЧИ ВЪЗРАСТТА НО СЛОЖНО Е АКО НЯМАШ ИНТЕРЕСТ ДА ЗАТЕГНЕШ КОЛАНА НА ФИРМИТЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ НА РЕАЛНА ЗАПЛАТА ХОРАТА, ТУК ИМА МНОГО РАБОТА А И ДОСТА СРЕДСТВА - ЗАЩО НЕ СЕ ПРАВИ .ДАЛИ НЯКОИ СИ МИСЛИ ЧЕ КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА ЩЕ ИМА РЕАЛНО ПЕНСИОНИРА - АМИ НЕ ГОСПОДА .ТУК Е ПРОБЛЕМЪТ.КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ , КАКВИ СА ОСИГУРОВКИТЕ И КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ. НА ЗАПАД ИМА НАД 60 Г НО ХОРАТА СИ ИМАТ СОБСТВЕН БИЗНЕС И Е ДОСТА ПО ЛЕСНО НЕ Е КАКТО В БЪЛГАРИЯ

Спирам да се осигурявам. От какъв зор да давам паре за евентуална бъдеща пенсия, която със сигурност няма да доживея, ако пък я доживея ще я получавам 3-4 години....Предпочита парите за пенсионно осигуряване да си внасям в банката, а като му дойде времето да си ги ползвам......

Sprete da plashtate danaci taka i taka 4 meseca ot godinata rabotite za tqh a sega se o4ertava da rabotim i do grob neka ima socialno pravitelstvo da gi pazqt gardove na po 60 godini i nagore da gi vozqt shofiori na po 60 godini i nagore 4e da imame kude da se pensionirame kakvo stana nqma pari za pensii li ami da kak da ima kato metodi4no se obira naroda i resursite na durjavata purvo s bankite pribraha parite sega sus zavishavaneto na cenite na imotite nakaraha horata da gi prodadat na drugi koito vzeha pari ot bankite i sega sa nesposobni da plashtat i bankite im pribirat vsi4ko tova edin obmislen vuv vremeto plan kak horata da ostanat bez nishto i zavisimi ot bankerite sega se o4akva da se optimizira i danu4nata sistema i da nalojat danuci za kakvi li ne neshta sprete da gi podkrepqte vsi4ki upravlqvashti obslujvat edni i sushti interesi poneje mnogo otdavna sa slojeni na kolene vkarvat se zakoni koito vi ograni4avat kato grajdani i kato 4oveshki sushtestva da budete pod postoqnen monitoring tova si e nasajdane na strah i sega vseki se strahuva da ne ostane bez rabota i e gotov na vsi4ko !!!

Да не се вдигат годините за пенсиониране, а да се освободят всички работещи пенсионери и ще има много работа и за младите, но всеки си има някакви връзки и си работят пенсионерите плюс заплата и получават двойно повече. До кога? Затова ще има и много безработица.

Хайде стига сте врякали, ще работите, даже за по 200 лв. и до 70 год.! Не че нямам натрупани вече 500 млн. евро, ама що пък да не си купя едно островче в Тихия океан? Айде, бачкайте сега, не се разсейвайте. Ще забраня форумете, ей!

до :KGB (18.09.2009 г. 13:37ч.) Хей, тъпак, мен не са ме питали дали искам да вляза в ЕС, теб питаха ли те? И ако искаш, пожелание се пенсионирай на 100 години

Браво Тотьо, браво Дянков! Най-после да чуем и думичката ПОВИШЕНИЕ. Омръзна ни да чуваме само ЗАМРАЗЯВАНЕ, СПИРАНЕ, ЗАКРИВАНЕ.

Има нещо гнило в Дания. Там пенсионната възраст е 67,5 години. И се каняха да я увеличат още. И кой знае защо тъпите датчани нито се обаждат нито протестират. А истината е че се бъркат понятията право на труд до 67,5 години със задължение за труд до 67,5 години. Възрастта от 67,5 години гарантира правото на труд до тази възраст. Или ианаче казано никой няма право да ви откаже работа до 67,5 години, ще ви плащат помощи за берзработни (които достигат до 80% от заплатата ви) и въобще ще имате всички права (и задължения) за работеш човек. Как е у нас? Стремежът е да се пенсионираме ако може ан 35 години, а после да работим до 100 ако може. И то за пенсия да се работи на някое благо местенце та после да може да работиш и след пенсиониране. В България имаме лошия навик да искаме да работим като араби, а да получаваме пари като швейцарци. Е, така не става. Акио искаме да сме в Европа ще трябва да изпитаме и жилото, след като сме опитали от меда. Защо се получава така че в богатите страни на Европа нямат против да работят до 67,5 години, а у нас имаме против да работим до 63 години? Има си причини. Първо, там данъците са такива, че като работиш вземаш от 25 до 39% - останалото отива за данъци и осигуровки. Второ, там пенсионниуте осигуровки се внасят на лична партида и то на 2 или повече места - фондове. С две думи има една задължителна пенсионна осигуровка и някоко доброволни. И от задължителната осигуровка се формират от 30 до 50% от пенсията. Освен това там масово се сключват затраховки Живот и специализирани пенсионни застраховки. Така че ако някой иска да не работи още на 50 години - няма проблем - той ще получава някакви пари от вноските си. Но никой не може да му откаже правото на труд - така, ако иска ще работи до пределната възраст. Как е у нас? Стремежът е да се осигуряваме на минимални нива, ако може въобще да не се осигуряваме. За втори и трети пенсионни осигуровки не говорим - това са по-скоро изключения. А после пенсиите били малки. Как да бъдат големи? Откъде? Няма смисъл да откриваме топлата вода. Хората са го измислили. И ако искаме пенсионерите да станат като германските или датските трябва да възприемем тяхната система. Иначе ни чака Сомалия или Занзибар. Или ниска възарст и ниски пенсии или нормална европейска пенсионна система. Другото просто нама как да стане. А ако някой иска да мързелува и да се пенсионира на 50 години, а младите да работят за по 500 лв за да може той да взема 1000 лв пенсия тази няма да стане. А, забравих, отвреме на време и ще поработва за някой лев. Без да се осигурява, разбира се. Просто никой от младите няма да внася осигуровки. И системата ще фалира. Тогава и 100 лв пенсия ще им се струват много на някои хора. Защото никой няма да е длъжен да ги взема на работа. И ще се радват дълги години на мизерните си пенсии.