Това заяви днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод идеята 63 г. да бъдат определени за пенсионна възраст и за жените, и за мъжете. Вчера той изтъкна като аргумент за това, че жените живеят по-дълго от мъжете.
Днес министърът изнесе лекция в рамките на конференция, организирана от Европейския икономически и социален комитет и разясни повече за това кога и как ще започват промените, предаде БТА.
"Това не означава, че не трябва да мислим дългосрочно за повишаване на пенсионната възраст. Дискусията за следващите 20 години започва още сега, за да се направи пълен анализ какво е постигнато в пенсионната реформа, какви са натрупаните проблеми по отношение на финансирането й и обществото с диалог и в дискусия да вземе решение", каза още Младенов.
Той добави, че през следващата седмица състоянието на пенсионната реформа и нейното бъдеще ще бъдат обсъдени на Консултативния съвет към министерството. На съвета ще присъстват представители на синдикатите, работодателите, неправителствени и пенсионерски организации.
В отговор на журналистически въпрос той заяви: "В състояние на криза държавата ще финансира недостига на пари в държавното обществено осигуряване. В момента ние правим всичко възможно да запушим пробойните за неправомерно изтичане на пари от държавния бюджет, за да може да се натрупат достатъчно средства и от 1 юли 2010 г. да имаме нова политика по доходите и за пенсиите".
Междувременно финансовият министър Симеон Дянков коментира, че според него изравняването на възрастта за пенсиониране дава равна възможност за развитие между жените и мъжете.