Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички

Министерският съвет прие допълнение на Наредбата за заплащане на такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Промяната засяга използването на найлонови торбички.

Обратно в новината

Коментари - Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да направят дрехите от плат, а не от найлон, автомобилите от метал, а не от пластмаса, саламите от месо, а не от пластмаса, доматите да не са пластмасови ... и тогава да мислят за няколко микрона найлон, който в крайна сметка не ни трови пряко. ЛОБИСТИ!

Решенията взимат тези, които не купуват торбички, а им носят в торби. Некадърници.

Богатите-мутрите пак ще изпорзват найлона... Забранете да се произвеждат....Стоките да се продават в книжни торби както в USA и др. нормални държави!!!

ВЪН НА ХУНТАТА ОТ БЪЛГАРИЯ

НОВО В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ОСТАНА НИЩО НЕ ЗАБРАНЕНО И ВЕЧЕ ЗАБРАНЕНОТО Е ЗАБРАНЕНО

Господа управляващи, сега вземате тези решения, но идат избори, тогава вие си стягайте дисагите! Можете да бъдете сигурни, че ще дойдат други, които няма да унищожават българската нация и малкото произиводство, което е останало и ви пълни хазната. ИМА И ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ И РАЗУМНИ ХОРА! МИНИСТЪРКАТА ДА НЕ СЕ МИСЛИ ЧЕ Е ВЕЧНА! ДО ИЗБОРИТЕ ГОСПОЖО!

Наблюдавах снощи по телевизията Министърката с каква злорадство, но в същото време с ирония и подигравка някак си, направи изявлението за торбичките, като че ли се самозадоволяваше с това нещо. БОЖЕ ГОСПОДИ СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА ДА СИ ПРИБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ! Пожелавам на г-жа Караджова - да си купи свещи с всичките пари, които ще спечели!

Поредната нашенска дивотия, която само ще донесе приходи от ДДС в хазната! Трябва да се опазва околната среда, но защо не се въведе депозит и на пластмасовите шишета, кутии и т.н., както например е в Германия? И след това депозите да ти се връща! Същото да стане и с торбичките!

Време е да си спомним за дисагите.

Вдигат, вдигат цените до небето - типично да едно слабо, случайно управление на неграмотни типове. Взети от кръстовища и среднощни запои... Дакорохо ни до просяща тояга, до непозната досега мизерия, до пълно отчаяние. Една пиклива торбичка - 1 лев - повече от цените в Европа на богатите нации! Примитивизъм, посредственост и тъпота лъхат от решенията на МС, пълен с кукли на конци и крадци на милионите от бюджета. И от нас с вас- от нашите пари, от нашите стотинки...

Не. Не е повече. Във Виена, плиетиленова торбичка с дръжки в хранителна верига е 50 цента. Това разбира се изобщо не означава, че тази цена е адекватна за България. НЕ Е!

След което ще бръкнат и в торбичките. След което ще въведат и такса, свързана с проспаното време.

Още една простотия на ошашавения ни т.н. "Български кабинет", който се чуди как да отвлече вниманието на хората от беднотията ,хаоса и престъпността

Ал

Поредната голяма глупост, с която управляващите ще си напълнят касичките. "Според асоциация 'Полимери' целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивните мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса" Въпроса е какво стана с онзи прословут ЗАВОД ЗА БОКЛУК, на който Борисов вече няколко пъти прави първи копки? Кой Му пречи сега? Единственият, който може да Му пречи е Той самият!

Пречи му, некомпетентността на него и големите уста

Айде стига мрънкахте всички че ставате смешни.. В Канада например има същия закон, разликата е обаче в това че цената на торбичките е 5 цента. И въпреки това голяма част от хората си носят текстилени или найлонови от вкъщи. Целта е да се намали потреблението на въпросните защото не се разграждат дълго време. Не мисля обаче че с този закон Българина ще се трогне много. Мързеливи сме и пак ще ги купуваме тъпите торбички защото не ни се занимава и не можем да се обременяваме с многократното използване на една и съща... А при бай Тошо беше друго.. Всеки си носеше текстилена торба и така се пазаруваше. Някои от вас може да го помнят онова време!!! Мисля че много спешно ни трябва фабрика за рециклиране на неорганичните отпадъци и много съвестно население. В момента и двете липсват

Абе то някога са ходили в дворни тоалетни и са си бърсали задниците с какалашки, ама днес не го правим нали. Освн това, при бай ти Тошо, пазарувахме в едни големи кафяви хартиени пликове, които не струваха левче, защото левче беше цената на кг. захар напр. Имаше и едни такива разтегливи мрежички, които всеки можеше да носи в джоба си - побираха голям обем и носеха до 10 кг. Тези платнени, които се предлагат сега, къде точно ще ги побера, а?!

Има една приказка от време оно:- Всичкта Мара втасала и гъза си сресала Нещо такова е у нас Чакам закон за фасула и пръднята,че вече не се трае -Боб,леща,грах,зелева чорба....

Това си е данък пазаруване - при всяко влизане в магазина те сурвакат с парички за торбички ... Такава такса никаде по света няма - или има пълна забрана на торбичките или таксата е до 5 цента :)

Драги Hayasko, не се ли сещаш, че не всеки пазарува с автомобил. Или и ти си като Мария Антоанета дето се беше изцепила - като нямате хляб - яжте торти. Е сле това и резнаха главицата...И коя е според теб алтернативата, за която споменаваш. За мен е само една - тия, Боковци и Цецовци, и Дянковци и т.н наречено правителство, съставено от алчни некъдарници, с безумните им решения, да бъдат ометени...Само се питам - де е сега Слави да запее "Стани, стани юнак балкански..."? То бива, бива, ама на маймуни ни направиха, додето си трупат милионите и крадат чужди бизнеси!

Само забрани, а алтернативи никакви. Всеки да се спасява по единично.

НЕ СЕ ПРЕДПЛАГА АЛТЕРНАТИВА КАТО В АМЕРИКА НАПРИМЕР ИМА ХАРТИЕНИ !!! УРОДИ МРЪСНИ

Що, да не би и хартиените да са забранени?

Явно Боко и мафията отново искат да бръкнат в джоба на обеднелите българи - не в собствените си и в тези на забогателите от тяхната банда. Какво ни остава - да се върнем към плетените торбички на бабите си!!!! Каква Европа бе мизерници, какви торбички, каква екология? На кой от вас му пука за екологията, след като на г-жата Цветелина не и стигнаха банките и сума ти заграбени имоти, та вече и хиляди декари изкупи, слонска трева за биогориво да сади. А след слонската трева нищо не расте в почвата!!! Срам нямате ли? Страх от възмездие нямате ли? Или мислите, че физкултурникът Цветанов и неговата жестока полицейска машина ви правят недосегаеми?

Не е Боко виновен, ами хунтата на Станишев! Нали те ни вкараха у еуропата, сега от там ни натискат за торбичките. Сърди се на тях!

хайде пак натискали ги ти въобще не си в ред. Няма изискване за такива такси, още повече пък толкова високи.

Била съм в Англия и там също имат торби в които хората пазаруват от магазините. По - скъпи са, но пък за сметка на това не са като нашите боклуци! Чантите за пазаруване са страхотни и можеш да ги ползваш многократно и са много здрави и издръжливи за разлика от нашите, с които не можеш да отнесеш покупките до колата си .Така че нека се замислят да произведат нещо по красиво и качествено, само така ще се забравят полиетиленовите боклуци, които не стават за нищо !!!Да се поучим от по развитите страни !!!

НАМАЛЕТЕ ДУПУТАТИТЕ НА 50БРОЯ ЗА СТРАНАТА НАПРАВЕТЕ КОПИ ПАСТЕ НА ЗАКОНИТЕ ВСИЧКИ НА ГЕРМАНИЯ НАПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ КАТО ТЕХНИТЕ И ВСИЧКО ЩЕ ЕОКЕЙ АКО ИМА АКТУАЛИЗАЦИИ ДА Е С ГЕРМАНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ТОГАВА БГ ЩЕ БЪДЕ 80МЛН НАСЕЛЕНИЕ И ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА ВСИЧКИ И НЯМА НИКОЙ ДА БЯГА НА ЗАРАД И ВЕСКИЩЕ НИ УВАЖАВА ЧЕ СМЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПО СВЕТА ЗАЩОТО СЖОБА НИ ЩЕ Е ПЪЛЕН АСЕГА НИ ГЛЕДАТ КАТО ПРОСТИ И ГЛАДНИ

твоя ник трябва да е МНОГО СЪМ ПРОСТ

"Веднъж направен и попаднал в природата, полиетиленът остава полиетилен и живите организми не могат да го трансформират в нищо друго. Полиетиленът е петролен продукт. Всяка година в света се произвеждат между 4 и 5 трилиона найлонови торбички. В България се използват приблизително 1,2 милиарда полиетиленови торбички за еднократна употреба. По-малко от 2% от тях се рециклират. Найлоновата торбичка, попаднала в природа се разгражда в продължение на повече от 500 г. (данните се базират на експериметални изчисления, тъй като найлоновите торбички се произвеждат от около 50г.) Найлоновите торбички създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките...." Който иска да чете, който иска може да плюе.

Ми да спрат да произвеждат найлонови торбички тогава и въпросът е решен. Ще тъпчем по джобовете или ще си ходим с пазарските чанти и ет' ти екологичност...

Що не вземе автора на тези умотворения да си сложи няколко торбички, от сегашните масови, на балкона и да види на какво ще станат след само два месеца. Лъжат ни, Хора, лъжат!

По-добре ти вземи да си направиш този експеримент! Ще разбереш че точбичките със времето може да се накъсат и раздробят но не се разграждат. А и на колкото по малки парченца стават толкова по зле защото миниатюрните късчета почват да навлизат в живите организми....

Ал

"По-малко от 2% от тях се рециклират" Това отговаря на всичките ти щения.

привет аз живея в Испания тук в една верига магазини е 2 цента а в Лидал е 5 цента не ми е ясно защо трябва да е 1.05 лева

Щото сме много ЕКО. Трее се компенсира подаряването на Витоша с нещо, уж. Вместо да преработват и рециклират, се занимават с глупости.

Щото ние сме по-католици от папата! Ти не знаеш ли? Ако ни кажат да пръднем ние ще се насерем!

Проблемът е в това, че отново го отнася беззащитния краен потребител. Няма паркинги - глобяват те, че си паркирал неправилно. Няма пешеходни пътеки - глобяват те, че пресичаш неправилно. Да, редно е да се опазва околната среда, ма защо все още нямаме завод за боклука? Като Тиквата беше кмет му пречеше Станишев, като стана премиер сега кой му е виновен, та толкова ГОДИНИ вече нямаме завод? Или не могат да се разберат за комисионните, а?

А безплатни хартиени пликове?

Умрете у кофите с тея торбички.

навсякъде са тези торбички и не е там проблемът само. Кога ще направите нещо за рециклиране на отпадъците,а? Боко,де ти е заводът ,бре? Ленторез смотан.

Да, наистина какво стана с тоя завод?!?!? Беше кмет има, няма за по малко и с такива лъжи стана и премиер. Нали откриха бактерия, хранеща се с пластмаса - да я пускат да гризе и да си приключат тея измислени пр акции.

Как да я пуснат тази бактерия като половината материал е пластмаса в нашия живот. В колата ти ще остане само двигателя след бактериите.

На мен торбички не ми трябват. Само, че не мога да влизам с пикапа в магазина. Бат Бойко да направи магистралки и в магазините, за да мога да си пазарувам по-лесно.

Аман от малоумници! И какво като станат 1,05 лева?Хората пак ще ги купуват защото нямат алтернатива.Торбичките са с много функционално приложение.Стават и за пазаруване за смет та дори и да си прибереш нещо в тях вкъщи.А аналозите им от плат или друга материоя струват от 7 лева нагоре!!Дай да се върнем към "комунизма" когато всеки позлваше каквото намери!Нищо чудно хората да почнат да пазаруват в чували или туристически чанти(тип сакове) ха ха.

И що не. В Германия е много шик с плетена кошница. И стига с тази свинщина-"пазаруване". Половината покупки са боклуци, а 1/3 опаковки.

Нали все пак трябва да ги прибереш в нещо зада сиги отнесеш у дома тия "боклуци" :).Освен ако не се пазарува ден за ден-тогава проблеми няма.

Ами на мене изобщо не ми трябва торбичка, обаче ми прави впечатление,че във всички магазини ми я набутва за щяло и нещяло, също така не пуша обаче сервитьорките зорна ми навират пепелник на масата дори да съм го хвърлил на другата маса или в тревата.

Браво, адмираций. От кога чакам такава тесла. Писна ми наоколо тези найлонки да се веят, кой кво прави, кво носи и хоп гнусната торбичка я на полянката, я в гората, абе където му скимне с една дума. Дръж сега тази тесла, кво им е лошото на платнените ? Аз имам една фантастико и една била торбички достатъчно големи са да си нося продуктите.

Подкрепям. НАЙ ми е удобно да ползвам еднократна наелонова торбичка, но ПО ми е хубаво да не гледам закачени от вятъра торбички по дърветата и да ги газя по пътеката. Защото така става в милата България.

Първо помисли, пък тогава пиши! Хората по-долу посочиха, че почти вскички хранителни опаковки са от пластмаса. Тях с какво ще заменим,а? "Умник"!

Вескооо Веско, тъп си беше и тъп си остана. Аз сиренето и кашкавалът си ги искам във хартийка увити. Саламчето си го купувам във естествено опаковка - черво. Яйцата - задължително във картонена кутийка. Зехтин си вземам във стъклена бутилка. Киселото мляко си го правя в нас в буркани от стъкло (едно време се продаваше само в стъклени бурканчета поминш ли). Хляба - правя си го вкъщи в пекарна, брашното си го вземам в хартиена торба - 5 кг. Прах за пране - също е в картонена опаковка. Малко мотивация и всички опаковки могат да бъдат от алтернативни материали, а не найлон. Биричката - в кенче... докато стигне до кофата и бай ром я е отнесал за рециклиране. Вземи малко да мислиш ти, преди да пишеш, а не да правиш опити ъкъл да сипват. На всяко гърне меродийка да сложиш!

Супер! баба още си пази едни такива мрежички от някаква изкуствена материя, които са много разтегливи и поемат много ! Помните ли ги? Пак ще се върнем към тях!

Аман от алчни министри-идиоти. Как може да приемат подобна идиотия в това състояние на държавата и народа ??? Тия на на принципа след нас и потоп - гледат да съсипят и ограбят и малкото останало производство и да откраднат всички пари на народа.

Някой беше казал: "Всички са маскари". Кой ли беше?!

СЕЧИ на дебело министре и който иска да купува.Аз си имам в багажника винаги 3,4 здрави торби и не копувам всеки път.

А да не би само торбичките да са от пластмаса. Ами всички продукти са опаковани в пластмасови опаковки, и те са много повече като колочество. Няма ли и опаковките да се забранят и тогава да минем като едно време бакалина реже и в торбата.

Миналата пролет Приятели ми оставиха торба . (По еко-технология, каквито торби получавали безплатно я от Общината дето живеят, я от Масовия Магазин където пазаруват. Събира най-различни продукти/стоки. До поне тридесет килограма общо тегло.) Ползваме я всички в къщи за всякакви покупки и досега. Не е мръднала.

Ами в какво си изхвърляте боклука? Ние като купим найлонова торбичка, я използваме да си изхвърлим боклука. Сега ще трябва и памучна торбичка да купуваме и найлонов чувал.

Много правилно ме нашамарихте. Благодаря Ви! -Хартията/картона гледаме да го правим на малък наръч и после в специфичния контейнер пред блока; -Стъклените опаковки -- в другия специфичен контейнер; -За останалото -- три пъти се препотявам да го изпонатъпча в някаква опаковка от продукт/стока ( Ама това едва-ли е наистина решение!) и -- в третия контейнер . ------- п.с. Благодарение на Вашия въпрос дръпнах едно скайпиране със същите Приятели -- оказа се, че за битовите/хранителните отпадъци -- имали веднъж на месец пет торби безплатно от Общината, а при нужда от други -- купували ги на крайна цена от 0,5 (половин) процент от минималната часова заплата (парчето)

Боже, още с колко милиона ще ти ограбват всеки ден?! Мръсни кожодери! Да им преседне на тях и на цялото им котило!

Подкрепям!

Абе ей, хората искат да свинстват на воля, вие кои сте, че да им ограничавате това право?

Проблемите си ги създаваме ние самите.Погледнете по улици,по дървета,навсякъде сме се ,закичили, с пликчета от различни цветове .Поради факта,че хвърляме безогледно където ни падне.По реките е пълно с пластмасови бутилки от какво ли не.На места са се образували бентове от боклуци.Отпадъците от селските дворове са в коритата на реките.Правиш си ремонт на жилището и хоп-боклука в първото дере.Е,поради липсата на култура ще ни товарят с различни данъци във вид на еко такси.А пък тези от разградими материали също са скъпи.Някои са се намърдали и втази ниша.Нещо като с енергията от възобновяеми източници.Май трябва да започнем да си носим онези разтегателни мрежи,дето се носят в джоба.Абе изобщо вместо напред се връщаме назад.Забраняват се неща,които по света продължават да се ползват.Така е спарниковите газове,с озоно разрушаващи фреони.Онези икономики работят,а в Е.С само ограничения.За по здравословна среда.Само че онези си печелят,а ние лапаме мухите.И икономиките с наложени ограничения губят.И всички стоки стават я Китайски,я Турски и т.н.

Ама то май всичко идва от ВЕЛИКИЯ ВОЖД - Да се свети името МУ! Не трябва да има малък и среден бизнес. Тези големите вериги цакат доста МЪНИ!

Тези торбички ги има навсякъде по света и забележете БЕЗПЛАТНО! АМА НАЛИ НИЕ СМЕ НОВАТОРИ, АМА НИЕ СМЕ ПЪРВИ ВЪВ ВСИЧКО, НИЩО ЧЕ ГЛАДУВАМЕ, НИЩО ЧЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ Е ТВЪРДЕ ДА НЕ КАЖА ОТЧАЙВАЩО СКЪПО, НО ДАЙТЕ ДА СПРЕМ ЕДНО ПРОИЗВОДСТВО, ДА СМАЖЕМ ЕДНИ ФИРМИ, ДА ОСТАВИМ ХОРАТА БЕЗ РАБОТА то така и така нямат пари - НЕКА УМИРАТ! Ама госпожа министърката има ЗАПОВЕД ЗА СВАТБА! ЧЕСТИТО ДА Е НА ГОСПОЖА МИНИСТЪРКАТА - СЪС ЗАПОВЕД ДА СЕ ОЖЕНИ!

Аз пък си мисля, че от торбичките ще намаже една трибуквена групировка, която е свързана с химическата индустрия и чийто бивш служител е Караджова и която групировка е доста мила на Великия вожд.

Както са я подкарали, тук вдигане на цената по малко, там вдигане на отново по малко с цел напьлване на дьржавната хазна в скоро време дан им се наложи да увеличават заплати и пенсии по 2 да усмиряват народа

А също така питам: къде отиват батериите от всякакъв вид, минералната вода хартиени шишета ли ще бъде, киселото и прясно мляко в шепи ли ще се продава? ХОРА КЪДЕ НИ ОТИВА ХУБАВАТА ГОРА? ЗАЩОТО НЯКОЙ ПОЛИТИК Е КУПИЛ ЗАВОД ЗА ХАРТИЕНИ ПЛИКОВЕ И ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ ОЩЕ?

не знам къде на мериха 80% който подкрепяли тази идея това министерство лапа един много голям процент от глупави хора който се правят на еко активисти след това щели да забранят и къпането и ходенето до тоалетна много замърсяваме ще се стискаш и въздухомери щели да ни слагат щото дишаш въздуха на ГРОБ

Аз лично смятам да се оганизираме, да се откажем българското гражданство, и без това доста араби го търсят да им го дадем, а пък ние да отидем някъде в цивилизован свят, та ако щете и в Африка. Със сигурност там ще сме по-добре!

Прав ти път, успех в живота! Само провери къде отиваш, че в голяма част от цивилизования свят от десетина години има такси за полимерни (и дори на места хартиени) торбички.

а ? къде точно ?

ама в едната верига дето пазарувам е 0.01€,а в другата 0,03,има ли разлика от 1 лв.,смешнико