Минималната заплата стана 380 лева

От днес е в сила новият размер на минималната заплата от 380 лева. Пенсиите се увеличават с почти 2%. В сила от днес са и нови, по-ниски цени на топлата вода.

Обратно в новината

Коментари - Минималната заплата стана 380 лева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мин.заплата в България е 2.5 пъти по-малка от мин.гръцка пенсия,за това и гърците се страхуват да не станат като българите!

Очевидно мързела в Гърция е по-производителен от послушанието в България! И като имаш предвид, че пенсията е част от заплатата, следва че поведението на гърците е поне 5 пъти по-продуктивно от нашето овче съгласие и вечно търпение, примесено със солидни дози глупост и простотия/неграмотност.

питам и отговор не искам: Днес като толкова много скочи минималната заплата в България, с колко хвръкнаха заплатите на депутатите и останалите паразити в държавата!??? ...щот са вързани към минималната, затуй питам..

Справедлива ли е пенсионната система?Най-големите пенсии получават все държавни търтеи и чиновници,и особенно ДС-доносниците!Освен,че се пенсионират с много-малък трудов стаж,но и получават и по 20 заплати на куп,докато трудещите се с двоен стаж ги осигуряват на мин.заплата,а държавата и власта си трае!И тия 2% са 3.8лв за пенсия от 200 лв,каквито са 85% пенсионери,докато на търтеите с 800лв.пенсии добавката е почти 16лв.Браво на манипулаторите за справедливите "%"!

Така просто, защото прелистихте календара на 1 юли и си го наумихте! Тези политически решения, помпещи мускули, нямат никаква връзка с реалната действителност. Нито се е подобрила бизнес средата у нас, нито сигурността, нито пък спазването на законите, производителността на труда и грамотността на населението! Напротив, всички тези показатели се влошават. С такива действия просто се създава инфлация, обезценяване на лева и нереални/неплатими цени. Прави са хората като наричат чудото у нас фасадна демокрация. Още по-верни пък са твърденията, че у нас още си живеят старите правила и реална пазарна икономика няма. Всичко са натресени отгоре решения! А времето си върви...

someone

дори да имаш собствено жилище с такава заплата ще си на ръба на оцеляването като платиш сметки за ток, храна, бензин/билети. нови дрехи и обувки веднъж на 3 години. по-добре да е 500 лева.

Тихо хора! Тихо да не чуят Гърците, че референдума им ще е 100% "НЕ"! P.S. Тъй де! Ша земем да прецакаме Евро-гейските крадци!

БРАВО БОЙКО !

Не разбирам какво коментирате цифрата 380 ? Това е само индекс за размера на осигуровки, такси и други показатели..Все едно да коментираш числото пи - 3,14....

ще забогатеем сега!

- Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години. - Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години. - Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

А с колко скачат осигуровките, заплатите на ДЕПУТАТИТЕ ? Все неща дето зависят от МРЗ.

Честита минимална чиста заплата от 150 евро на месец, драги "европейци"! Интересно колко е минималната заплата във "фалирала" Гърция и другите европейски държави и защо всеки, който може се изнася от България? Цитирайте ги и извикайте някой политик да ги сравнява, ако не го е срам.....

Абе, не е важно аз да съм добре,а комшията да е зле,те това е.

Ще ги анализират и ще се самозабравят, а бабите ще ги боготворят, защото нищо няма да са разбрали от анализа им. Политиците думата срам само са я чували, а чувството насрам им е напълно неизвестно.

всички министри и депутати, всички правителства еничарски ограбили старите хора да изгорят в ада с децата си. фашаги умрете в адови болки защото не сте хора и изроди, децата ви слепо да са от рак да пукнат внуците ви. ограбеното да ви погребе. амин. господ да ви разкости еничари.

Дрогарьо Калфин, не сме удолотворени, ОТ, Новите ни пенции, с тия, 910 лева само шльокаавица ли да пиеме, Милицията, хем са на "Работа", вратна телЖка прЖолка и чаша "Баджо ле"

Е излишна категория. Вдигането й е вредно и от него ще се възползват бюрократи с много по-големи доходи от "минималните". Освен това, МРЗ е просто един начин да се увеличи данъчната тежест върху бизнеса. Ай чиститу.

на пенсионерите-3лв на Юнкеровата пирамида-100 милиона , откраднати от парите на същите тези пенсионери.... И ние ти благодарим Бойче, не само Юнкер! На есен ще ти благодарим още по-осезателно! Обещаваме!

Специализант съм в "Пирогов". Работата е тежка и отговорна. Има нощи в които имам чувството че съм на фрота. До преди два дни чистата сума на заплата ми бе около 850 лв. Поради липса на средства от вчера съм с чиста сума месечна заплата с 400лв. по-малко. Лекарите специалисти , за отговорностите които поемат, също не получават адекватно заплащане. Последните разчитат на дадените пари на ръка от пациентите. Както аз, така и много от по-възрастните колеги усилено стягаме куфарите и прави всичко необходимо да напуснем страната. Много вече го направиха. Надеждата напълно ни напусна. Сега обмислям как да съобщя на родителите си решението, че единственото им дете ги напуска.

Не тъжи, момчето ми, заминавай! Много има като теб навън и се реализират успешно! Тук ще си останем да кукуваме и да се "радваме" на новите ни увеличени пенсии и да се надяваме, че един ден ще си дойдете - поне да ни погребете;о(((

януари

напротив! Нека да остане тук и да се бори! Оптимист съм, идва края на Хунтата! В късната есен предстоят интересни събития!

Моето единствено дете напусна преди 10 години. Свиква се, когато знаеш, че е добре и живее в нормална държава. Родителите все някак смогват да се оправят.

И моето едното е навън, другото предстои да замине... Направо ме "хвана за гърлото" това, което си написал, но вярвай, че твоите родители ще са добре щом ти си добре! Заминавай! Преди 25 г. бях млада и вярвах- сега не съм толкова млада и не вярвам, но не спирам да се надявам, че един ден и за вас ще има бъдеще тук!

Стегай куфарите и не мисли толкова как ще го кажеш...все пак става въпрос за твоят живот. и успех и късмет разбира се

Остани! Нуждаем се от теб!

Ако бях на твоите години, щях да се бавя в БГ само за времето, което ми е достатъчно да си стегна багажа... И не трябва да се обиждаме на коментара на гърците, че не щели да паднат на хала на българите. Това е истината... няма оправия просто...

Учене, бачкане и живот в чужбина. Това е истината! Всеки един ден прекаран в БГ е загубен на вятъра. Аз се пре*бах, но се надявам децата ми ДА НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ... :(

Кажи ги, по 100 лева пенция! Но кмета, викаме му бикО със зелените чорапи, лади свойте морните муди, в кола за 100 000, със джакози? баба Тодорка, от Долна грешница.

Подарява се!

не започнете с това че прага но големите пенсии пада и от днес стават 910 лева и коя прослойка е в тази категория? Май паразитите ,които са пенсионирани на 50 години,като тук не говорим за миньорите,нито пък за депутатите осигурили си лапането за поколения напред.

засегна верните на партията членове,за тях се мълчи,важнотое че има и за раята

Колкото повече години имаш стаж и КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМА Е БИЛА ВНОСКАТА ТИ ЗА ПЕНСИЯ ТОЛКОВА СЕГА ТЯ Е ПО-ВИСОКА. Направи си хубаво сметките. Управляващите се чудят как да противопоставят едни пенсионери на други, за да НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ КОЛКО ПОЛУЧАВАТ ТЕ И ДЕПУТАТИТЕ КАТО ЗАПЛАТА И КОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНО КАТО ЕКСТРИ.

другари и другарки,партията пак се погрижи да има и за народа

Такъв забележителен ръст в заплатите не се случва всеки ден. Следващата петилетка вожда пак ще демонстрира своето великодушие с чужди пари.

ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ОТ ТРЕТА КАТЕГОРИЯ ДА БЛАГОДАРИТЕ НА ГРОБ, ЧЕ ПО-БЪРЗО,ЧЕ ВИ ПРАТИ НА ОНЗИ СВЯТ!!!ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КРАДЦИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!

380 лева са джобните на депутат за ден и то без представителните, без секретарката, без лимузината, без безплатния хотел и командировъчните, без премиите и комисионните. Бедните да го духат!

Значи блъскаш цял месец - за да може да седиш около прага на бедност???

Мдам... Същото, като да блъскаш цял живот - и да получаваш пенсия два пъти под прага на бедност. Всъщност, някой знае ли - колко е най-ниската пенсия в България?

150

ама пък колко е тарикатско да намалиш "драстично" цената на парното сред лято.. А след изборите, спокойно можеш да я вдигнешс колкото си искаш, нали пак в теб ще е и ножа и хляба.. Неее, това не е никаква предизборна агитация, не! Сега Бойче намали и цената на тока, че на зима да можеш да я вдигнеш с предвидените от Хунтата ТИ 40% "Всеки народ си заслужава ИЗЕДНИЦИТЕ"

Бах тез 3 лева към пенсията какво ще ги правят пенсионерите? Какво ще си купят? Един хляб и пакетче лукчета или пък 300 грама сирене? Бойко храни, ей, да си знаете за кой да гласувате пак, оръфляци!

няма значение за кой се гласува,всичките едно и също правят

При това благосъстояние можем от понеделник да приемем и горките гърци да се пооблажат на високи заплати и пенсии. Щастливи сме и благодарни на Великия ни вожд.

а аз се чудех защо в цяла София, "кьорав" пенсионер няма, а те "хищниците" хукнали по круизи

Това е само в България.... Мин.заплата от 380 Заплата на един прост ,пиян кмет на една малка община от 13 000 души ....2 400 + всички екстри вкл. БМВ за 150 000.... Няма друга държава такава.... Ако я има въобще ...държавата!

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата от 1 януари до днес осигуряваше чист доход от 282 лева! Точно толкова е разрешено да теглят от банкомат гръцките пенсионери на ден! Некадърници и българомразци ни управляват и мамката ще ни .......!

Е, аз ще си купя 10 кила с моето увеличение и ще си направя компот!

Благодарим, на правителството за 3-те лева ще си купим поне по 1 кг. череши да ги опитаме!

А сега да ги видя всички критици на ГЕРБ, каква песен ще запеят?!Само едно малко сравнение, в БГ ни увеличиха доходите от 01.07, пенсиите с цели 2 до 20 лв., а Гърция фалира! Е, нищо, че във "фалирала" Гърция минималната пенсия е 2 пъти по-голяма от нашата максимална, че доходите им са 4 пъти по-големи от нашите, че ние им мием чиниите и им слугуваме, почиваме у тях, но ние трябва да сме горди, че нашият пръв партиен и държавен ръководител другарят Борисов, ежедневно го потупват по рамото, подпомогнахме господин Юнкер със 100 млн. евро, за което той ни благодари! Това е важното, а не някакви си доходи....Да живее ГЕРБ!!!!

По-голяма е днес. Утре може да е в драхми. А в други ден може да стане равна на $50. Има хора, които помним какво беше 97-а. Пенсиите бяха хиляди левове тогава, добре ли беше?

нема много разлика тогава имаше пари нямаше стоки сега има стоки нема пари И КОЛКО СМЕ МРЪДНАЛИ ?! за 30г ???? това е един млад живот

от 1 юли българина няма да изпада в дефолт, пълен просперитет - качествен живот, да ни е честито! "Елин" да се наричам, първа радост е за мене?

Вестник "Сирищник Дейли" информира хилядите си читатели, че в родното място на агента Гоце е започнал спонтанен митинг на "благодарноста"! Съселяни на Архаря са излезли с камъни и дървета да се отблагодарят на именития си съселянин и на неговия солташак евреина Калфин подобаващо!

.........От 1 юли той ще е с 1ш лева по-голям и ще достигне 298 лева... ---- бг - заплата 298 лева = 150 евра гърция за пенсия 4х60 = 240 евра в дефолт ----

"Милите мамини управници"!!!!Нека Ги оставим да "живеят" с минималната заплата или пенсия САМО 3 месеца!!! Сигурен съм че ДРУГА песен ще запеят!!!

ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И ПРЕМАХНЕТЕ ТЕЗИ ЧЕТИРИ ЧАСА НАЙ НАКРАЯ!!!

А вие гледайте как ще си индексираме заплатките като се върнем от почивка!

Индексацията при тях е на база средната заплата.

Те плюскат кюфтета, народът картофи.Средно МУСАКА !

Много си прав 88, пълно е с лумпени във форума. Понякога се чудя откъде намират пари за компютър или кой ги е научил да работят с него. Но в злобата си са постоянни.

За теб и такива като теб, знаем откъде са парите Ви за компютър, нали сте платени гербаджийски подлоги!!Стой си в обора, животно, налягай си цървулите, нали си прост като Гуруто ти, той сам така се нарече....

Тъпо и безмислено! Освен пенсии, се увеличават държавни и общински такси, както и социалнистически помощи.

"...Правителството разчита с умерения ръст да стимулира вътрешното потребление..."Хвала, другарю Калфин, да сте жив и здрав, другарю Борисов, на моите 320 лв. пенсия, това са си почти 6 лв. увеличение, как няма стимулирам потреблението, за тези пари ще купя свещи и ще ви ги изпратя, дано скоро Ви потрябват...Аз се извинявам, че Ви нарекох"другарю",но по цял ден на къра с овчиците и от това, че другарят Борисов от сутрин до вечер обещава реки от мед и масло и толкова се грижи за нас, си помислих, че сме пак при социализъма, та затова Ви нарекох "другари", ама не съм много сбъркал, всички гербаджии,милиционери, мутри и бесепари нали сте от едно котило, това на БКП....

Биг Джо- лае морнинг, гзси лади, в студеното море, но то не е лай! Като вой е, на умрело! А нашите пияните свини, наоколо всичко одрискали, квичат ли квичат? баба Тодорка, на 99, чисто, месечно. Плаща данък за кочината на свинята? 200 дрогарю Калфин, 200 лв.!

А Който работи на четири часа не се спазва! НЯКОЙ ЩЕ ПРЕМАХНЕ ЛИ ТЕЗИ ЧЕТИРИ ЧАСА?

Не плюйте толкова много, а работете повече за да има по-големи увеличения.Много е лесно да лежиш ,да плюеш и да чакаш увеличение на заплати.Много сте във форума,малко сте на работа.Бизнесмени внасят шофьори от Сърбия,защото безработните българи ги мързи да работят ,но нищо не им пречи да плюят.

Не слагай под един знаменател всички хора. Сутрин и автобусите, и трамваите, и метрото са пълни с хора, които отиват на работа. А, за какви пари?..... ти знаеш! Колкото до бизнесмените, трябва да ти е ясно, че всеки гледа да плаща по-малко и по-малко на подчинените си. Е, аз приветствувам младите образовани хора, които тръгват към терминал 2.

Явно скоро не си ходил на лекар. Вече и най-малкият ром знае че с учение и работа се става гърбав и работата некраси човека а парите.Затова всеки ром иска да е сутеньор и да кара Мерцедес и БМВ.Тези приказки дето българите да работят все повече и повече,на три смени и събота и неделя , а малцинствата да получават от 7,8 места пари да лежат и драскат в нета , ги знаем вече 25 години.Акъл не ни давай, когато започнете да плащате като хората тогава ще ви работим.

Умньо, знаеш ли, че за да намериш работа като шофьор,освен книжка трябва да имаш професионална компитентност, психо и т.н. което струва над 1000 лв.

Пенсиите са ниски защото някои бюджетни лентяи не си заплащат осигуровките и народа ги хрантути. 730 000 бюджетници лапачи.

А те са с най-големи пенсии и се пенсионират най-рано. Да не говорим, какво получават при излизането си в пенсия. А другите ще трябва да ходят с памперси на работа.