ДПА: Свалянето на Живков предотврати революция

Немислимото се случи, когато Берлинската стена падна на 9 ноември 1989 година. Нещо също толкова немислимо стана ден по-късно в България, когато комунистическият диктатор Тодор Живков се оттегли от властта след управление, продължило над три десетилетия, припомня в обширен материал ДПА, цитирана от БТА.

Обратно в новината

Коментари - ДПА: Свалянето на Живков предотврати революция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде скрихте статията за царя ? Велика цензура сте !

Живков още от 80- та разбра, че трябват промени и се опита да направи нещо (например Указ 56) но под натиска на Горбачов и петоколниците от ЦК (Луканов, Младенов, Джуров и пр. национални предатели) не успя. Какво можеше да направи под натиск от Изток, Запад и от вътре. Жалко, че при целенасочената масовата профанизация едва ли някой БЪЛГАРИН, че направи истинска оценка на събитята ои 20- ти век донесли толкова нещастия на страната ни.

мда на снимката зад Т.Живков е Б. Борисов и е малко тъпо да сложим точно тази снимка ... най малкото Чък Норис би се обидил а никой не иска да разсърди Бате Чък ..

стига си се правил на отворен.Точно с китайци си пиша в интернет и общувам всеки ден тук в Гърция. Знаеш ли ,че китайците са на светлинни години от нас като съзнание и невероятно трудолюбив и кадърен народ?

Доколкото си спомням, Живков не е харесвал Горбачов не защото се е страхувал за себе си, а защото е виждал, и е казвал, че той е един балон, празен агитатор, които води нещата към провал и трагедия. Което се оказа точно така. Перестройка- обаче накъде? към пропастта. Капитализъм по ленински- ама не става. Но всички бяхме въодушевени. И сега сме в тинята. Не защитавам Т.Ж., но той прозря това развитие на нешата.Беше започнал важни промени.Които мойе би щяха да ни ооведат до по-добра ситуация / отколкото сме сега, разбира се./

Говорите за Луканов, че се облагодетелствал. Ами някак си не си се представям примерно аз, да се облагодетелствам, да имам купища пари и да оставя семейството си в мизерия...нещо никак не ми се връзва. Какъвто и да си, айде жена си можеш да я смениш, но НЯМА как някой да ме убеди, че съществува такова същество, което ако ИМА, няма да даде на собствените си деца. Та това за Луканов...а гледаме днес Станишевци и Костовци...май май те са тези с купищата пари, а? Май те си живеят в разкош, псуват народа, а покрай избори се милват и си вадят част от кирливите ризи. НЕ на фалшивия капитализъм, НЕ на идеята, че парите са всичко, НЕ на изтърканите и подменени ценности, НЕ, аз няма да бъда като вас!!! Аз мразя парите!!!

тази снимка ме кара да мисля ,че Живков ни управлява и от отвъдното.....

Е какво толкова че от този момент на татака повечето млади Комунисти си заживаха в лукс за сметка на народа.Накои безумно богати а тези наще ленсионери безумно бедни.Каква ти демокрациа къде е тя я се огледайте хора .Не можети да си покриети разходите на месец.Тука е робство за обикновенния човечец.В една голяма черна дупка се намираме от давна и няма светлина в тунела.

Има много да ревете за бай Тошо....

До пенсионера от 13.13 ч. Наборе,очевидно е,че си взел пенсия за клатене на краката си и вдигане на ръцете си да гласуваш по събрания и конференции.За това ти е било добре при другаря ти Живков.

Смятам тезата за революция или гражданска война нереална.

ей тази снимка говори всичко за последните 20 г. и ТРЯБВА ДА СТОИ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ, това се случи в бг, стария отпред направи път на тия зад него, има оптимизъм в мен обаче робите намаляват с всяка изминала година

Революция-спонтанно или организирано вдигане на народните маси срещу...../ справка -Уикипедия /.Кога в България е имало революция.

Боже, колко простотия има в България, Боже!

Благсдарение на българските турци имаме демокрация. Те бяха първите, които се осмелиха да надигнат глави срещу тоталетарния режим. Останалите се криехме като мишоци. Това е истината.

Стой си там. Не ни трябваш.

Това е една премислена история. Струва ми се в детайли - в политически и политически аспект. Мога да кажа лично, че още от септември 1989г. се започна тоталното финансиране на СДС . В тези неща бяха включени основно службите на ДС. Изведнъж се предоставиха страшно много пари. В един от начините съм участник. Легална работа. Тогава за пръв път разбрах, че с някой служби на ДС не може човек да си прави гаргара. Интелигентна работа. Ние сега нямаме такива кадри. А кадрите от онова време или си отидоха от този свят или минаха на друга страна. И там, на другата страна живеят много добре.Вие просто не знаете, какво е това. И в този ред на мисли трябва обезателно да пиша за Андрей. Много са децата на комунистическата номенклатура. И всички бяха обречени на успех. Не се случи общо взето тази работа. То слагалото им беше много просто. Е , при Андрей такова нещо нямаше. Луканов направи прехода към капитализъм в неговите първи крачки мирно и тихо. Това са неща извън обикновеното битово мислене на хората. Революция. Та ние да не сме поляци, унгарци или чехи. Ние и сега си оставаме едни посерковци. Та този човек поне направи така, че да не станем посерковци и пред света. За Тодор Живков мога да кажа само едно - това е един човек и българин, който е мислил само добро за държавата. С всички грешки, глупости,компромиси и идеологическа обремененост. Този човек е достоен за уважение. Тук няма емоция.

Прав си imigrant! Но не национализация трябва ,понеже национализацията изисква обезщетение. Защо ще обезщетяваме грабители, които по незаконни пътища са се сдобили с тази държавна преди собственост и са я изстисквали през цялото време? Трябва преразглеждане на всички приватизационни сделки , връщането им на държавата и със специална държавна политика за приоритети и стратегически отрасли с ясна визия за мястото на държавата в тях и въвеждане на принципите за ПРОЗРАЧНО УПРАВЛЕНИЕ на държава и икономика на западноевропейците къито като Канада имат голяма държавна собственост. Прозрачното управление е в основа на тяхната истинска демокрация, която те упражняват от 60 и разковничето на техния голам икономически и държавен просперитет( З.Европа и Канада се движат по един и същ икономически път и обществен модел, крайно различен от американския залегнал в същността на плана Ран Ът)! ideyazabulgaria.org

КАКВА РЕВОЛЮЦИЯ И КАКВА ГРАЖДАНСКА И КАКВА ЕТНИЧЕСКА ВОЙНА. АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ. ТОВА БЕШЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕН И ДОБРЕ КОНТРОЛИРАН И ИЗПЪЛНЕН ПЛАН. СЪЗДАВАНЕТО НА МУТРИТЕ ЗА ДА СЕ ПОДТИНЕ ИНИЦИАТИВАТА НА БЪЛГАРИНА БЕшЕ ЧАСТ ОТ ПЛАНА СЪЩО. КОСТОВ, ВЕНЦИ ДИМИТРОВ, ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВ ... БЯХА ЧАСТ ОТ ПЛАНА СЪЩО И ТЕ ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ. Моля ви не плюйте ДС. Те бяха само изпълнител. Промяна беше нужна. Тъжно че стана по много примитивен и мизерен начин. Резултата всеки го знае. Радвам се че живея дълеч от България и все още държа да живея далеч. Някога чуствах България като дом, сега е просто географско понятие. Приятна вечер на всички!

Подкрепям всички които изказват мнение че това беше преврат на ДС и ЦК на БКП с цел запазване ръководната роля на партийната буржоазия. Дано дочакам времето когато в учебниците по история ще пише за Преврата от 10 Ноември 1989

Най-после дедо Йоцо се изказа ясно. Горкия, той си мислеше, че ще се върне от дипломатическа мисия в загниващия капитализъм и като познавач, ще демокротизира. Дядка, изпревариха те твоите съпартийци

Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ. Фостър Дълес Следва Труд от 9 декември 2000 г. публикува коментара на Георги Тамбуев за програмата Ран-Ът, в съгласие с която започва българският Мирен преход към гробищата: Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Ностарадамус за Апокалипсиса... Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението - децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести Всички тези благини могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета - това прокобва поверителната част от плана Ран - Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, както ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака.

това беше преврат в БКП, който й позволи да продължи да ни управлява и до днес, след като запази икономическата си власт. А брътвежите за комунизъм, национализация и т.н. на някои лумпени тук, отдавам или на крехката им възраст, или на явно манипулаторство, ако са над 30-годишни. В България демокрацията все още не е факт, а в очите ни се навира едно просташко, мутренско, пост-социалистическо общество, което ни се представя като демокрация, заедно с ехидното подмятане: ето, виждате ли това е вашата западна демокрация. А някои дебили даже ни пишат от Канада или друга демократична страна и ни проповядват комунизъм. Ами пичове, пишете ни във форума от Северна Корея, например, какво правите в Канада, САЩ, Европа? Да видим дали въобще ще имате достъп до интернет

До преди 20 г имахме държава-тоталитарна полицейска и каквото друго ви дойде на ум но държава. С работещи институции с армия, с полиция, образование, селско стопанство, промишленост. Сега сме една крадлива психясала сбирщина изпълваща едно географско понятие.

Вижте кои се подава зад Т.Живков!?! Това не е ли наш Бойко Борисов,които сега иска да забрани БСП,е това ако не е пародия,Бог да пази България от такива като ББ!!!! Бойче,жалък си,нямаш капчица достойнсво,винаги ще си останеш МУТРА!!!!!!!!!!!!!!!

Някои тук съвсем се осраха!Каква революция,какви чудесии?Новините ни забавляваха с едни и същи дрогирани лица,които крещяха истерично на 2-3 места из центъра на София.Срещу КАФЕ!Тодор Живков беше изритан на пленум от собствената му партия,но политическите комплексари започнаха драскат за да се изкарат революционери или нещо като Активни борци?!Преди решението на БКП от 10.11.89 революционерите още не знаеха,че са такива.Грозно е събития да се коментират от манипулатори,които нито са свидетели,нито пък са участвали в тях.А може би,след 20 години,трябва вече да сме свикнали с вулгарните лъжи и с посредствената пропаганда? Демокрацията,от свобода на словото, повяхна до свобода на лъжата и гибел за истината!Не вярвам на революционери!

BOG NI OPAZI OT KRAVOPROLITIJA! A balgarina i na lunata da se kachi-NIKOGA njama da bade dovolen!

чичо - дефинирай ми понятието свобода. Иначе един от големите проблеми за бг е че свободата за едни е проблем за други. И пак казвам - не бъркайте понятието комунизъм(в бг социализъм) с диктатура. Просто двете се случили по едно и също време.

Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла Бла, бла, бла, бла, бла

Е, бива ли да пълните форума с празни приказки, като истината всички я знаем - просто българският народ толкова може! Точка!

Otnovo mediina manipulacia i zablujdenie, sega e nujna istinska REVOLIUCIA, sega kogato naroda e beden, gladen, lajen, ograbvan....Takiva banditi, koito biaha po zatvorite pri socializma, sega im dadoha vlast i pari i napraviha i firmi... i zapochnaha da ni eksploatirat i ograbvat. Bolno mi e za horata v BG, che prodaljavat da gi zablujdavat s niakakva demokracia - takova neshto ne sashtestvuva, ima neshto takova samo v bogatite strani. Tuk latinoamerikancite kazvat che gi lajat s tazi demokracia poveche ot 100 godini, v BG lajat samo ot 20g. Taka, che edinstvenoto spasenie e REVOLIUCIA i NACIANALIZACIA. Kak da sme dobre, kato prirodnite ni resursi gi ograbvat drugi, a tova prinadleji na darjavata i na naroda. Tuka v Canada e taka - ima golemi i moshtni darjavni kompanii i vapreki tova tuk mogat samo da si mechtaiat za takava obrazovatelna sistema i zdraveopazvane, kakvoto imashe v BG predi poveche ot 20g.

Вместо да благодари на БКП ,че го образоваха, Желев се изкарва най-големия десидент, а сега и революционер. Всичк настоящити дисиденти са пребоядисани във виолетово мършояди. На умряло куче нож вадят!!!

А ми да, улесни работата на американците.Те бяха вече на ход и после и до сега неща са тръгнали под тяхното ръководство. В Европа първата оранжева революция е била спретната в БГ от американците, когато вие като идиоти скачахте по площадите. Защо специално това клоунското скачане? Толкова карикатурно изглеждаше.От кого дошло, пак ли от американците, за да изглеждате по-смешно. И до къде довело това скачане? До дупка, от която не можете да мръднете. Скачете в нея сега, ако вие удобно.

още сме живи, за да ни лъжете какво точно било станало преди 20 години.

Samo realist moje da priznae , 4e negovoto vreme 6te ostane , kato ZLATNOTO vreme na Bulgaria ! Blagodarenie na tova vreme sega , kogato razkazvam na priatelite si 4yjdenci kak sme jiviali ... , te poglejdat po-blagosklonno na nas ! Ina4e ... sme sgan , mur6a za tiah ! I ima za6to ...

Пиянството на един народ не му позволи да види как от един ярем е прехвърлен на друг. ГОЛЕМИЯТ БРАТ се казваше СССР, до 1989 година, защото Студената война не беше свършила. Сега, след капитулацията на Варшавския договор, си имаме НАТО, американски тренировъни бази и САЩ за BIG BROTHER. Според един брадат виц, когато Никита Сергеевич ХРУШЧОВ е бил на официално посещение САЩ е имало и един фургон в кортежът му, с 4 български икономисти, обявени за тайно оръжие. С тях той бил шантажирал американците, защото са били достатъчни като брой за да им съсипят икономиката по него време. Сега обаче, след като Симеон Дянков се върна в България, се разбира че не е било само виц, а самата ИСТИНА. СССР вече го няма, а въпрос на време от няколко години е и СЪЕДИНЕНИТЕ да станат само ЩАТИ, 40-50 на брой.

Напушва ме смях като чета приказките ви за революция в България. Спомнете си само как за една нощ след съобщенията за бунтът (путч ) в Москва всички революционери си обръснаха брадите. Разбира се, младоците, които попиват помията, която се излива от страниците на свободната демократична преса, няма как да знаят истината за онова време.

ГОЛЕМИ ИДЕАЛИСТИ ГОЛЕМИ ХОРА ИМА ТУКА. ЗАЩО СИ ТРАЕХТЕ ПРЕЗ ТОВА ТОЛКОВА ВРЕМЕ ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ И ЕДИН ПЪТ НЕ ОТИДОХТЕ НА МИТИНГ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА А СЕГА ВЗЕХТЕ ДА СИ ПЛАКНИТЕ МЪКАТА ИЗ DIR.BG :) БЕЛКИМ НЯКОЙ ОТ СЕГАШНИЕ ПОЛИТИЦИ МОЖЕШЕ ДА ВЗЕМЕ АКЪЛ ОТ ВАС.

Не е верно! Забравяш други лица от кръга на Луканов: Стоян Марков( със зет Милен Велчев), Огнян Дойнов, който беше дясната ръка на Луканов( и се скараха за икономически изгоди), А.Лилов-който наследи Луканов в идеологическата линия на БСП... в списъка има и други. Те бяха наследени от СВОИТЕ ДЕЦА, и имаха ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ и това е ОГРОМНО ОРЪЖИЕ, и след като безотговорно я предадоха в ръцете на престъпни елементи и най вече участваха в създаването на БСП партия- родила всички корупционни схеми през прехода, целия морал на прехода, всички останали партии, дори и собствената си опозиция-СДС, разруши икономика и държавността( Плана Ран Ът е в основата на това разрушаване ,а той бе създаден по искане ЛИЧНО на Луканов и БСП и той го приложи първи) в основата на целия престъпен преход НЕ МОЖЕ ДА НЕ КАЖЕШ, ЧЕ НЕ СА ВИНОВНИ?! Те всички носят ПЪРВО политическа и всякаква отговорност И НАЙ-ГОЛАМА КАТО РОДОНАЛАЧНИЦИ НА КРИМИНАЛНИЯ НИ ПРЕфОД-колективна и индивидуална отговорност и за докарване на България в третата си национална катастрофа и ОПИТ ЗА ГЕНОЦИД-по международното право. А то ОСЪЖДА посмъртно или пожизнено-без значение- ДАВНОСТ НЯМА! ideyazabulgaria.org

Господин Желев,защо ти беше предпочитан от БКП,вместо Петър Дертлиев?Защото ти позволи на БКП да се съвземе и да стъпи отново на краката си?Ти спря народния гняв и ако не беше ти нямаше да има Луканово,Виденово ,Станишево и пр. управление.След всяко такова управление страната ни се връщаше с години назад.Комунистите си избраха един шут за президент.

НЕ

Революцията бе предотвратена с този мъдър ход на ВС на БКП. Това сваляне на Живков от неговите съпартиици им позволи да останат на Власт достатъчно дълго след това за да направят така че 20 години по късно още да ни управляват хора от ДС. Да нямаше революция но дали сега щяхме да сме по зле ако Имаше революция и бхяме изчистили с нея всички кадри на ДС и БКП от властта.?

ТОДОР ЖИВКОВ БЕШЕ ЧОВЕК ОТ НАРОДА И ЗА НАРОДА

В БГ никога не е имало дисиденти. До 10 ноември 1989 в гражданите на НРБ имаше ОГРОМНИ ПАРИЧНИ МАСИ, с които нямаше какво да се купува. За това целта на преврата беше тези пари да се вземат от хората. Точно това стана през 1991-1994 г. по един перфектен начин, като куриозното беше, че тези, които направиха преврата с нищо не се облажиха. Жалко, че младите хора, нищо не знаят за тази трагикокомедия!!!

На 10 ноември 1989 година се проведе пленум на ЦК на БКП.На този пленум в Бояна /излъчен и по телевизията!/ показаха Т.Живков напълно сломен да си подава оставката.Сигурно е било под натиск,но това,което д-р Ж.Желев сега опитва отново да ни лъже е вече гнусна подигравка с истината.Тогава още не можех да знам,че неукият селянин Тодор Живков е имал талант на ръководител.Но вече 20 години констатирам,че демократичните ни политици са мръсна пяна,а мнозина от тях са дори и виновни престъпници!Обикнове българи сме стъпкани не само като най-бедни,но по същата причина вече и като най-глупави!В цяла Европа,а дали не и в целия свят?!

ahaha gledam koi e zad bai-Tosho Hahaha Bai-Boiko heheh goljama veselba

Тодор Живков беше свален от Добри Джуров, Петър Младенов, Йордан Йотов, Димитър Станишев и Луканов. Но никой от тях нямаше ясна представа какво ще стане след това. Като изключим Луканов никой друг от тези хора не се е облагодетелствал. Повечето не са и между живите. На гребена на вълната се качиха случайните минувачи - без акъл, образование и морал, нагли, алчни. Те обсебиха власта и най-страшното е, че ни разделиха, накараха ни да се мразим. А един разделен народ не може да гради бъдеще. 20 години в България няма партии, защото партията означава ясна идеология, има само скрита зад политическата маска олигархия. Народното събрание го направиха на акционерно дружество. И единствената цел е да ни разделят за да може по-лесно да ни ограбват. И го правят много добре... Но вината е в нас, а не в тях, защото се превърнахме на 7 милиона сиви мишлета...

Злопаметен, ти сигурно си плод на най -новото поколение ,които е задавено и с промито мозъче на Отвореното общество на финансовия спекулант Джордж Сорос, вършееш от 1989 г. в България и моделирал българското общество и новия политически елит по своя образ и подобие и който забранен в много източно европейски страни, а в страните на Западна Европа не дават кракът му да престъпи- абсолютно е непознат е там! Ти страдаш от общата болест на българското общество, че не може обективно да оцени своята най -нова история.. Знаеш ли, че социализма като обществена система по методиката на Маркс бе построен в Западна Европа след Втората световна война и най вече в развитите европейски демокрации от Северна и Средна Европа? А в Източната се провали? Задаваш ли се въпроса ЗАЩО СТАНА ТАКА? Сорос и неговото отворено общество, спуснаха нова Желязна завеса между Източна и Западна Европа след 1989 г с една цел, да продължат Първата студена война и пак Европа да живее разделено, източните нищо да не знаят за западните и техния най-развит в света икономически, обществен, политически модел и демократичен модел- РЕАЛНАТА/ИСТИНСКА демокрация, която е низ от железни обществени правила и механизми НА СЪЗНАНИЕТО, цяла НАУКА, което обаче е непозната за българското общество,нито се преподава. Българинът в 21 век остава с ниско обществено съзнание- за това НЕ разви своята демокрация и продължава да бъде без разбиране за демокрация и без умението да я ползва прилага, роди най порочното явление на прехода- ОЛИГАРХИЯ, което липсва в развитите западноевропейски демокрации и сега тя му пие кръвта а обществото ни НЕзнае как ад се отърве от нея. Роди по Сороски продажен, престъпен, корумпиран компрадорски работещ за чужди държави и своя джоб НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ, който през прехода започна да обслужва олигархията, да смучи кръвта на народа и да управляват едни и същи хора като пиявици вече 20 години и не можем да се отървем от тях. ideyazabulgaria.org

Само че това, което въз основа на трезвия анализ е влязло в главите на спецовете от комунистическите тайни служби, съвсем не може да влезе в главите на изкопаемите от Политбюра и по-точно: на разните Полтибюра в комунистическите страни. Финалът на Брежневата епоха бележи върха на комунистическата геронтофилия, както и на слабоумието и схоластичното вкопване в миналото, които доминират в съзнанието на тези тиранични старци, властвали десетилетия без каквито и да било проблеми. Те могат да си представят бъдещето само като запазване на статуквото; за тях трансформацията на социализма отново в капитализъм е немислимо, тъй като би било разчетено като капитулация на провежданата цял живот доктрина. Така овластената на най-високо ниво партокрация се превръща в пречка за спасяването на комунистическия властов ресурс чрез неговата мимикрия и политическа, и икономическа, и манталитетна и всякаква друга. Ченгетата обаче затова са ченгета за да кроят активни мероприятия и чрез тях да премахват пречките. Те се договарят с част от старата партийна номенклатура най-вече с тези, които са близо до партийния връх, но не и съвсем на него. Особено внимание обръщат на висшето оперативно ръководство на армията. КГБ и ГРУ разработват модели и ги спускат за изпълнение на своите резиденти в страните от Източния блок: идеята е те да бъдат реформаторите тези, които ще осъществяват вътрешнопартийните преврати по места: такъв в България е покойният Андрей Луканов, смятан за основен резидент на ГРУ. Кипи трескава дейност за прехфърляне на финансови ресурси от държавни в частни сметки както и на външнотърговски дружества, създадени пак от тайните служби: това са парите, които ще се върнат и превъртят в мътните води на първите години от прехода, за да послужат като първоначален капитал на новите капиталисти. В някои случаи проектите са съвместни, протичат с участието на няколко тайни служби едновременно.