Секретни документи: Живков искал ”наши другари” във фирмите

При издаването на Указ 56 за стопанската дейност* Тодор Живков казва, че в ръководството на новообразуваните фирми трябва да бъдат назначени "наши, отговорни другари". Това е прелюдия, преход към времето след 1989 г. В крайна сметка "Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка.

Обратно в новината

Коментари - Секретни документи: Живков искал ”наши другари” във фирмите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма нищо страшно нещо да е страшно. Страшното е да не знаеш кое е страшно. ======== Ще Намерим колая на/за Всичко, не се кахърете. ... Те тез от кървища се не стряскат. От изчезването на парсата ще Се смряскат. За наносекунда.

Имаше тогава да речем ТНТМ, НТС и др. и се сформираха колективи по проекти - аз лично в някои месеци съм стигал до 2000 лева - като програмист но никога под 400-500 - без да съм никакъв

След 70-та година в България не имало никъде макадам а тесни бяха пътищата само по най-забутаните места но и това някъде 80-те се пооправи

Ха-ха, то бива партийно блюдолизачество и къса памет ... ама като твойто не би - надминаваш и комунистическите драскачи бе "приятел"!!! Що така удобно ти убягва факта, че тоя, който така благотвориш - "плебеят" - ми той никога не се е отказвал от политическата си принадлежност на ... БКП бе!!! Кого се опитваш да заблудиш се чудя! А кой ли ти пък и вярва де?!

Забелязвам една склонност, по-скоро последователност в тактиката на комунистите. Когато не могат да опровергаят или замажат фактите, те се връщат към темата за партийната книжка на някой си. Преди години дори изфабрикуваха фалшификат на партийна книжка за Ст. Софиянски. Доказа се, че никога дори не е помислял да членува в престъпната им партия. Сега спекулират с ББ. Нямаше офицер в БНА и МВР, който да не е партиен член. Или си такъв или за теб място в строя НЯМА! И това Мухаха -то прекрасно го знае, но такава е директивата отгоре.

Ами сегашното правителство всъщност кои са?

С-ъ-щ-и-т-е .

На теб случайно работната ти смяна да не започва в 17.00 часа? Ти щом имаш внучка значи си много наясно и навътре с "онова" време. Явно си някое фрустрирано закапече, дето не е могло да се облагодателства по времето на втория номенклатурен ешелон на БКП - СДС. И сега си търсиш някакъв отдушник за дълбоко стаената злоба.

И какво стана с тези милиарди от Ирак и Либия?

smirn0ff

каквото и да плюете по комунизма едно е ясно: - по времето на комунизма се строеше инфраструктура, заводи, предприятия - по времето на комунизма имаше селско стопанство - по времето на комунизма имаше работа и за кадърните и за некадърните - по времето на комунизма нямаше масова циганизация!

rado_7_6@

Ако ми позволите да допълня листа: - разглеждане на Мелник - открит лист - разглеждане на Франкфурт - само за отговорни 'наши' друари Както би казал Боко - при тая повсеместна ангария и насилствено задържане на умни, трудолюбиви хора - щях да ви асфалтирам и лунната пътека. Това, което на мен ми е тъжно е, че Хората гърбели на виадуктите на Витиня примерно и живеещи в момента зле, вярват във и гласуват за причинителите на техните страдания

Мелник никога не е бил открит лист - беше Петрич - аман от многознайковци

Ийесусе Христе ! Нека допълня (по Ваш ред): -строило се е ! От Предците-Ни !!; -селско стопанство е имало ! Ползващо безплатно Нашите-Собствени земи и животни !! работа за некадърните Е имало, Има и Ще Има у Нас ! Освен ако кадърните не Станат !! циганизация просто Е Нямало ! Изобщо !!

Ей ти ги нашите другари, Плевнелиев, Борисов във фирмите. ясно е като бял ден.

Ясно беше, че тая демокрация е планирана от Тато. Всички измекяри , включително СДС и ДПС, са част от неговите агенти. На Костов жена му, на оня баща му... Цялата пасмина са кукли на конци.

Ей, че новина след новина се сипят от лоялните на БоБо чиновници (хеле този хрисимият послушко от снимката). Отварят се архиви и досиета, голям праз! Май вече преиграха педизборно с любимата им стара тема "колко са лоши предишните и колко ни пречат". Сякаш имат предчувствие, че им се клати стола и идва краят на магистралата.

Добре е, човек да се поучи от историята, вместо веднага да си отвори плювалника.

екстра си беше при Бай Тошо, господ ходеше по земята дет се вика

Чувсвам се отвратително! 25 години съм вярвал и надявал че нещата ще тръгнат, а то какво излиза че собсвената ми държава ме е лъгала и манипулирала нагло и безочливо... Мога ли да се доверя на отново но сегашната...

Посрещнахме промяната с големи надежди. Не си дадохме сметка, че тя е дирижирана от същите хора, които бяха метнали в/у нас убийствената клопка. Сигурно съм наивен, но в момента мисля че сме си намерили приемлив човек, който не се блазни от материални придобивки, не урежда роднини, познати и пр. на удобни за него постове. Напротив реже до кокъл всеки опит за облагодотелстване. Към момента НЕ ВИЖДАМ АЛТЕРНАТИВА!

Всеки път има алтернатива, то не бяха Костовци, Кобурготовци, Станишевци, които ни убеждаваха пламенно, че след тах и потоп. Та сега ли, един слабо грамотен човек, но затова пък сладкодумен "човек от народа", без управленски опит, назначавайки/уволнявайки в движение когото му падне (стига да е от неговите партизани), дълбоко влюбен в себе си; та това ли е единствената алтернатива? Ако е така, "е'гати държавата щом ме е избрала за премиер".

Само наистина наивен човек, може да си помисли, че кръволоци като комунистите ще сдадат властта доброволно. Лозунгът им "с кръв сме я взели /има се предвид нашата кръв/ с кръв ще я дадем /пак нашата де/ си е абсолютното им верую и основно житейско правило. Ами ясно ми беше какво се случва, и въпреки това, първите 10 години след промяната бяха едни много щастливи години за мен лично. И какво от това, че само агенти /щатни и доносници/ на ДС са навсякъде в управлението на държавата. Пътници са. Ще си идат. И ние също естествено. Но за децата ще е много по-добре.

Трябва да Я Създадем ! Това Е.

Във всяко предприятие имаше платен партиен комитет!На всеки кораб имаше помполит!Какво ви учудва?!

Не говори в минало време! Сега е същото, но в дълбока конспирация. Те се крият от властта, понеже се опитва да ограничи единствената им способност: ДА КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО!

Сегашните управляващи трябва да се запознаят с "процесите и начините, с които са се случвали събитията и са се взимали решенията" през "онези 45 години", които бяха втори "Златен век" за България.

За мен нищо ново под слънцето. Нашите управници сега не се отличават много от ония преди. Сегашните даже мисля че отстъпват по интелект, но пък компенсират с цинизъм и умело празно говорене. Имам усещането че предишните са имали поне някакво усещане за мисия и като цяло им е пукало какво ще стане след тях, защото са очаквали че децата и внуците ще живеят и занапред като царчета в същата държава, докато на сегашните паразити капиталите и децата им отдавна са изнесени на Запад....

Уточнете, моля Ви как класифицирате в исторически план "тези" и "онези". Мисията на предишните е изпълнена 100% - и правнуците им, дори неродени, са милиардери. Докато за нашите деца продаваме неоткраднатите наследства за да ги изучим. Тук ми е надеждата - онези са заразени със СПИН-а на комунизма, докато нашите деца са бедни, но ЗДРАВИ!

"Отговорни другари" има две значения в едно: "наши" момчета (не ваши) и "отговорни" т.е компетентни и съзнателни. След 20 години упражнения на гърба ми от всякаква порода "бизнесмени": ентусуасти, мутри, необразовани селяни, курви, пардон-бизнесдами, цигани, мамини олигофрени, таткови дупета ит.н.т в следващия живот предпочитам прехода да ми го проведат отговорни и компетентни "другари" ако ще и да са Маоисти

АБЕ ГЛУПАЦИ ЧЕ КОЙ НЕИСКА ДА РАБОТИ СЪС СВОИ ХОРА??? ПО-ВАЖНОТО Е ЧЕ ТЕЗИ НАШИ ХОРА СЕ ОКАЗАХА НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ И ТО НЕКАДЪРНИ А САМО МНОГО КРАДЛИВИ!!! И ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ КРИЕТЕ И ОПРАВДАВАТЕ С БАЙ ТОШО, САМО СЕ ОГЛЕДАЙТЕ КАКВИО Е СЕГА: ПРЕДИ ПОНЕ СЕ СТРАХУВА ДА КРАДАТ А СЕГА НОВИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ДЕМОКРАТИ ВЕЧЕ САМО КРАДАТ 22-23 ГОДИНИ И ОЩЕ ИМА ОТ НАПРАВЕНОТО ПО БАЙ-ТОШОВОТО ВРЕМЕ!!! СМЕШНИЦИ!! И ТОЗИ ПЛЪХ ОТ АРХИВА СИ МИСЛИ ЧЕ Е ОТКРИЛ АМЕРИКА...ГЛУПАЦИ!!САМО ДА СИ ЗАДАДЕ ВЪПРОСА: ТОЙ САМИЯТ КАКВО Е СЪЗДАЛ ДОСЕГА В ЖИВОТА СИ??/КАТО ГО ГЛЕДАМ ДОСЕГА САМО Е БЛИЗАЛ НАЧАЛНИЧЕСКИ ЗАДНИЦИ ЗАЩОТО ЯВНО САМО ТОВА МОЖЕ!!! НЕГОДНИЦИ И КРАДЦИ!!!

Писането с главни букви е равносилно на истерично крещене. Никой не го разбира, но се отвращава. Имате нужда от сериозно лечение.

от време оно хората по високите етажи се заобикалят с "близки" хора. интересно ми е обкръжението на коментиращия не включва ли същите "отговорни приятели"?

Не виждам защо след като ДС взеха цялата власт в българия да не си построят сега и музей.

До: дядо Динчо Ама как така да не те интересува? Та не ти ли стана ясно, че сега сме "бедни болни и гладни" именно поради този секретен комунистически, почти религиозно-сектантски Указ 56 по който простосмъртен българин не можеше да забогатее и стане капиталист след 1989 година??? Или може би ти самият си във "вътрешния кръг" - на "нашите другари" със червени партийни книжки? Ако аз тогава имах партийна книжка и аз сега щях да съм богат!

Ами до нас има един ресторант, който преди 20 години беше една барака бърза закуска. Хората имаха 8 деца и им разрешиха по Указ 56 да си направят един павилион и продаваха сандвичи. Хората не бяха наши отговорни другари просто не можеха да си издържат децата със 120 лв заплата. Хората работих много и упорито и изкарах пари и превърнаха павилиона в ресторант, който се пълни всяка вече с хората от квартала. Така че спрете да говорите наизуст глупости.

... има изключение. Разплаках се от сълзливата ви драма. По този начин, например другарката Нора Ананиева сътвори цяла верига магазини не в квартала а в цялата страна. Да не гледаме по-нависоко, че ще ни заболят главите, поне докато са на мястото си.

Не пиши глупости. Първо- Указ 56 не беше секретен. Второ-идеята беше да се даде възможност за частна дейност в определени сектори - най-вече на услугите, които държавата не можеше да покрие и осигури. Такава практика вече съществуваше с успех в Унгария например. Проблемът дойде по-късно, когато правилата на играта бяха заличени и се започна грабежът - но във всеки случай не по реда на Указ 56.

Тъй де ! ... Ъ-ъъъъ ... Импас 56 (да речем) ... Ма то импас без замисъл не става я. ...Пък ако-ли Всичко е В Севера -- то ко да иглаеш зер ?! Чардаш, кан-кан, и-ииии ... `Дим да ме няма` (официалностно де)

Ние Сме Винаги Ние. И тук и там (където-и-да-е това `там`). И Ставаме .(все повече-и-повече)

Особено съм впечатлен от тази част на дребнотемието на на Политбюро и Т.Живков - 1млрд.$ за Ирак,1млрд.$ за Либия... и т.н.Ами тия хора са си играли с милиардите ,бе!Не мога да разбера ,ние в същата държава ли живеем или сме се преместили в т.н Трети свят!

Ами те са си играели с парите а ние днес ги изкарваме.И като са ги давали дали са ги върнали.И ако са ги върнали в кой джоб са.

Да ти напомня, че не много отдавна под "приятелски" натиск част от дълга на Ирак към нас беше опростен.

Еми ето - фактите най-накрая излизат наяве. Да не ми дрънкат после разни глупости че "демокрацията била виновна", че в последните 23 години ставали все лоши работи, понеже вече го нямало социализЪма а било "демокрация", че колко уж било хубаво едно време при социализЪма. Хубаво ама ... само за "отговорните другари". Те не се и крият: Всичките тия новоизлюпени бизнесмени като Георги Гергов, цялата фамилия Живкови, и прочие - все по техния Указ 56. А ние какво сме? Пролетариат? Работническата класа? Слугите на комунистите!!!

По принцип за тях ние сме: НЕДОУБИТИ ФАШИСТКИ ГАДОВЕ.

Бедната тогава българска държава отпускала заеми на Ирак и Либия милиарди долари ???? Помощи същата бедна държава отпускала и на страни от третия свят. Богата сега българска държава получава помощ от Брюксел 50 милиона евро за изхранване на гладуващите българи.??- Няма какво да коментирам !!!!

изобщо не е била нито толкова бедна нито толкова богата - ама краденето е било много в малки размери в сравнение със сегашното - чети историята ама подробно друже

Най-мразим да крадем от некадърници. Онези не можеха на две магарета сламата да разделят, камо ли да създадат нещо за крадене. Но имаше, изстрадано от мизерията ни, и сега с тези пари пак ни мачкат.

Онази държава, от която всички крадяха, която бълваше нискокачествена продукция, която забраняваше каквато и да е инициатива, стремеж и собствено мнение. Онази държава, която уби желанието на човек да се развива, а го научи да чака наготово и ако може отнякъде нещо да измъкне. Онази държава, която осакати цели отрасли от науката, изкуството, културата. Онази държава, която ни учеше да мразим и да се следим един друг, да се клепаме и да доносничим. Ай сиктир за онази държава, която ни превърна в закърнели полуавтоматични пружинки!

Най-смисленото и качествено нещо, написано тук, в този общо взето безсмислен форум.

Ей, Дочакахме Ви ! ...Така-и-така Сте Тук -- ха да Започваме ?!

Дреме ми какво е било преди 24 години! Важното е какво е днес и ПО-ВАЖНОТО Е, че днес е ПО-ЗЛЕ ОТ ПРЕДИ 24 ГОДИНИ!

Ми то и сега важните неща са за "нашите" хора и фирми... Това за ТЖ за какво ни го казват? Да правим алюзии с настоящето? И да си правим изводите? Тоя не го е обмислил нещо акцента...

Въобще не е необходимо да се подчертава фразата "да бъдат назначени наши другари".То до 1990 г. друг вариант за управленски длъжности- административни, политически или икономически просто няма. Всички са "другари- много наши и проверени" Указ 56 е начарото на разграбванено.

Докога бе "другари"ще размахвате това "плашило"ТодорЖивков.На кого му пука какво е било преди 25 год.Няма ли по актуални неща за коментиране?Например ,че сме най-бедни ,най-болни и най нещастни в Европа.В интерес на истината по "Живково "време пенсионирани учители не ровиха в кофите за боклук.Едни и същи сте!Живков ни лъжеше ,че когато победи социализма ,ще живеем като в рая.Вие"другари"ни лъжете да потърпим още 20-30год.да свърши кризата и тогава нещата ще се оправят.Ами аз откакто се помня ,все сме в криза и тази криза едва ли ще свърши някога!

Продължават днешните властимащи да се ровят тенденциозно в миналото на социалистическа България..... Не, господа, с евтини медийни трикове и лъжлива пропаганда сте безсилни да опровергаете народната власт. Ония години бяха връхната точка в Историята на българската нация. Като се има в предвид тоталната безисходица и свинщина при която живеем днес, опитите ви да компрометирате социалистическия строй са направо смешни!

Трябва да си изключително примитивен, за да симпатизираш на онова време!

...да си изключителен мафиот за да харесващ настоящето!!!!

Не нужно да е примитивен. Просто обективен. Имаше поминък във всеки град над 20 000 души и заетост в него дори за хората от околните села. Сега всичко в София, а в провинцията умира от безработица.

Твърде жалко е, че шефът на Държавна агенция "Архиви" прави този посредствен коментар на цитираните документи. Фразата "наши отговорни другари" да бъдат назначавани в ръководството на новообразуваните фирми се отнася до преобразуваните съществуващите държавни предприятия във фирми по Указ 56, а не до всички новорегистрирани фирми. Става дума за партийната номенклатура, от която се излъчваха управленските кадри. Такава номенклатура днес има всяка парламентарно представена партия. Самият Мартин Иванов е "наш отговорен другар", т.е. представител на партийната номенклатура на ГЕРБ

ама тоя наш човек явно не е в час - коментира дамските чорапогащници - ами да такива едно време нямаше имаше рипсени а тези днешните идваха по второ направление - арап дава чорап.....

иска проблема да вътрешнофирмен , ама няма да го огрее. а и няма общо с това 19;))

Е как беше при Тодор Живков?

Много, много зле! За "Жигули" чаках 10 год. Един цветен Бг. телевизор ви струваше 10 мес. заплати и 3 месеца денонощно бдение пред магазина. Имах влог за апартамент, но понеже живеех с родителите, в малък апартамент от преди 1944 год. не бях "крайно нуждаещ" се като пришълците от прованса, изоставили палати на по 3 етажа. Апартамент не ми "дадоха". Зад граница не "пускаха". И понеже съм "изучен" се стремяха да ме "отУчат". Тодоре, защо не си пасе говедата по Правешките ливади?

Извинявай но ти се описваш като пълен мухльо! Както и преди така и сега успяват находчивите, ти си кибичил и си чакал всичко да ти дойде на готово, да плащаш за кола по 50 стотинки на месец, чакал си да се сети някой , че имаш нужда от апартамент... чакалнята е на гарата ако не си разбрал. Бебе което не плаче никой не се сеща да го нахрани!

Допълвам: Когато си потърсих вноската за кола ми казаха,че Мототехника е фалирала,затворила ,и...да се оплаквам на Арменския поп. Почти същото стана със парите от застраховката живот на баща ми- 5 000 лв внесени ,ама то нали инфлация,дефлация... Ще вземеш 5 лв / с които да си купя три литра бензин,ако реша да си пална къщата/.

Супер беше! По 1 месец ходех на море, после на планина, 60 лева плащах и ток и парно и топла вода и наем на 3-стайния апратмент в София а взимах 600 лева! Храната евтина и качествена, транспорта също, 6 стотинки ми беше билета за трамвая, спокойствие и сигурност... Има доста да си спомняме за времето на Тодор Живков!

Боян Иванов

... и надявам се не си достатъчно прост да не се сетиш, че всички заедно изпапаха манджата, че се тегли и заем. Но не заем за инвестиране, а заем да покрие с кръпки изпокъсаните вече гащи на комунистическата икономика. Има ли много хора в България, които се заблуждават, че хайлашкият начин на живот по онова време, комбинирано с безобразията на управляващите и липсата на какъвто и да било интелект и конкурентоспособност не са причина за сегашното ни положение? Има ли още такива идиоти?! Няклко десетилетия се провеждаше селкция на нисък интелект в управлението и изобщо - ако това направиш с едно стадо свине, стадото също ще изпаднев глад и ще деградира. Искам да кажа, че деградиращата същност на комунизма го прави да е тумор за обществата и това се доказва с факта: няма комунистическа държава, в която днес народът да е богат и щастлив. Полша напредна много като изключение, но те обяввиха комунизма за противочовешка идеология и успяха да се оттърват по законов път от изродите, от които ние и днес не сме се оттървали. Чети из стенограмите на ЦК името Станишев и не питай за каквви хора говоря. Само външният им образ прилича на човешки. В главата е смрад и цинизъм...

Кристиян

Мойсеевата притча за изгнанието на евреите- "Трябва да умре и последния роден в робство, за да познае един народ истинската свобода." А твоето мислене "другарю" е точно робско А докато мислиш за доброто старо време, никога няма да си щастлив.

Да коментирам колко си умен е излишно. Не си имал 600 лв. или ако си имал, то си бил от властта и затова сега ревеш за нея. Билетът е бил 6 ст., ама за толкова работеше и баба ми цял ден на полето. Ходили сме да помагаме в ТКЗС-то, но не сме работили 1/10 от нейното. Затова имаше и вица, че Бай Тошо се хвалил, че е построил комунизЪМа, но Борис Трети го репликирал, че го строи с неговите хора. Като умряха тези, които бяха родени по времето на Борис Трети и дори на Фердинанд и вече нямаше кой да работи за 6 ст. на ден в ТКЗС-то и комунизЪМа сам се разпадна. Този паразитен строй ни научи само на кражби, лицемерие и мързел.

Да бе да. Чакаш 20 години да си купиш кола 30 апартамент, дънки 120 лв./на черно/ Как става така , че 0.48 ст. е брашното , а хляба беше 0.23 ст. и дълг 11 милиарда...

аззз

те и кравите в обора имат осветление, вода, храна, ветеринар, покрив над главите си, някакво ограничено пространство, където да се разхождат ама ние сме хора, не сме крави, искаме свобода и сами да определяме съдбите си , а не някой друг да определя порциона ни. Щом така разсъждаваш значи не си дорасъл за демокрация.

Защото разказа играта на шефа ти СерГей ли?

Аз ли бях охрана на Живков, или тиквата- я ме подсети?

Кога е бил охрана на Т.Ж.? Ако е бил по време на господството му - ПОЗОР! Ако обаче го е охранявал, когато беше низвергнат и от свойте - ХВАЛА!

Ами то и сега в стенограмите на МС е пълно с "дребнотемие"ама се намират хора дето ги величаят.А на заседанията на МС не се ли занимават кой с кого е почивал, кой кога да се ожени, и т,н,. И ако ще се прави такъв сайт е най добре всеки да може да прегледа архива който го интересува а не това което са ревшили "отново"да му предлагат. Твърде много "музеи"нароихте а насточщето го забравихте...С архиви не се живее ежедневно , от тях трябва да се поучим и да не вярваме сляпо на всяко казано нещо и да гледаме реално на случващото се около нас

Сега пак са т.нар. наши другари на ръководни длъжности. Нищо ново!

Те все още са си "наши хора". Нали и затова сме на това дередже

След 23 години всичко ще се изясни, след като страната е загубила 1 милион население и е по изостанала от всякога. А на писачите по тоя форум им пожелавам да продължават да гласуват за Сергей и Курнелия.

По ваша заръка ще продължаваме да "величаем"ББ и герб.....Такава е заръката на партията и сигурно ще я видим в някой ярхив "като му дойде времето"...

Викаш дай да гласуваме за тези за които знаем че са правили мизерии защото Герб може да прави мизерий за които да не знаем?!

Писача си ти, и не си ти човека който ще ми каже за кого да гласувам .

Ако имаш деца, и мислиш за тях: НЕ ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ! Мимикрията на комунистите е безгранична. Сега се опитват да изкарат на първа линия една снаха на ЦК на БКП. А иначе си гласувай пак за БСП, никой не ти пречи, дори съвестта, понеже ти липсва.