Това заяви председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов, който представи нов сайт с непознати за масовия читател архиви на Политбюро на БКП за времето от 1944 до 1989 г., съобщи БГНЕС.

По думите му Тодор Живков е предвиждал някаква плавна еволюция, но едва ли е очаквал, че "ще бъде толкова рязко и бързо сменен във властта". Според д-р Иванов само на "стола на истината" може да се каже дали днес има живковисти в управлението на страната.

Председателят на ДА "Архиви" обясни, че в момента се сканират и публикуват документи, които са стояли в архивите в продължение на 20 г., като част от тях никога не са предвиждани да стигнат до масовия читател - те са с грифове "секретно" и "строго секретно".

Поради големия наплив да желаещи да видят секретните документи, сайтът се срина към 16 часа днес.

Целта е хората да се запознаят с процесите и начините, с които са се случвали събитията и са се вземали решенията в една тоталитарна страна като България", обобщи д-р Мартин Иванов. Сред документите са и решенията, свързани с Възродителния процес и АЕЦ "Белене".

Той допълни, че в протоколите от заседанията на Политбюро се забелязва и "огромно дребнотемие". "Любопитното е, че Политбюро се е занимавало и с неща, като цените на найлоновите дамски чорапогащи", каза Иванов.

В документите може да се прочете и за натрупването на външния дълг на България.
"Има информация за даването на кредити от 1 млрд. долара на Ирак и над 1 млрд. долара на Либия, гигантски суми за онова време, за помощите за Третия свят и др.", допълва председателят на ДА "Архиви".
По думите му вече е изпратено предложение от агенцията за създаване на Музей на Държавна сигурност, за който ще са необходими 1 750 000 лева.

*Указ 56 за стопанската дейност е издаден на 9 януари 1989 година. В него се определя, че “стопанската дейност се извършва на основата на всички форми на собственост” и “основна форма на осъществяване на стопанската дейност е фирмата”.