BG ТЕЦ-овете заплашени от новите еконорми на ЕС

Само отлагане на новите по-строги европейски екологични норми може да спаси от затваряне въглищните централи в Маришкия басейн.

Обратно в новината

Коментари - BG ТЕЦ-овете заплашени от новите еконорми на ЕС | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щом изтече договора с американците за централите от "марица изток" веднага ще ни натиснат с евродирективи и други средства да спрем производството, работата на АЕЦ зависи от руското гориво......само да се озъбим за нещо - току виж е сме останали и без него (както ни изиграха с газопроводите). Остават ФЕЦ, (но само за дните когато има слънце и не са затрупани от сняг), няколко вятърни , една биогазова и водните централи (когато има вода)....... Накрая ще ни принудят да купуваме електроенергия от други държави..... Сигурно отново НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИ, ДЪРЖАВНИЦИ....... и т н. и както сме най-бедната държава в Европа , с най-ниски заплати и пенсии ще се наложи да си плащаме тока по най-високата цена ......

Това е проблем за много милиарди, прекрасна възможност за предприемачи, химици, инженери и еколози. Който му намери решението на проблема веднага става мултимилиардер.

Тук това не може да се допусне от онези които вече от няколко десетилетия не допускат да ни е добре . Може да стане някъде на запад !

Той да намери решението, пък чужбината е на по-малко от 1 час растояние.

ТЕЦ-вете са пътници, научните ни капацитети от БАН, вместо да си клатят краката по цял ден на стола и да се бият за гърдите, че видиш ли са били на световно ниво, да се заемат с алтернативната чиста енергия, там възможности са бол. В нета е пълно с клипове на прототипи на такива установки.

В същото време, Москва има нужда от това Европа да запази разнообразието, за да съхрани необходимостта от нейния газ. Би било изключително недалновидно от страна на Русия да отклони доставките от Европа към Азия. Това може да доведе до зависимост от азиатските клиенти, които да определят цените. Това е причината, поради която Москва не само развива своите възможности да достигне до европейските клиенти, но също така подчертава своята готовност да изпълни изискванията на европейските регулатори. Какъвто и да е по-широкият геополитически контекст, Европа и Русия са склонни да достигнат до компромиси и решения, които ще позволят продължаването на сътрудничеството в областта на енергетиката.Ако Съединените щати влязат в този диалог, въоръжени със санкции и се опитат да отговорят на по-големите интереси на американските износители на втечнен природен газ, без икономическа политика, на която да се опрат, енергийната ситуация на Европа ще бъде дестабилизирана. Трудно такава дестабилизация, последвана от по-големи последици с отрицателен знак за европейските икономики, ще донесе ползи за Съединените щати. Поради тази причина американските санкции срещу руските енергийни доставки за Европа трябва да се разглеждат много внимателноЛошото е ,че в цялата тази картина ,Мястото на България май ще е на рамката.Всички възхваляват итерконекторите , ама те са за минимални количества газ, за лично консумация , но добре , че нямаме химическа промишленост ,добре ,че нямаме металургия ,добре ,че нямаме заводи за кристал и порцелан /добре ,че ги бастисахме/,добре че нямаме азотно-торови заводи ,защото нямаме и селско стопанство като хората ,абе може и да ни стигат минимални количества.Добре ,че дадохме на концесии всички находища на редки и полиметални руди.

Слънце и вятър има по цялото Земно кълбо. Обаче в България те са непостоянни. Постояннен и в изобилие е само урана.

Да направят нов модерен АЕЦ на мястото на ТЕЦ2, който да покрие нуждите на южна България. За новите безработни - Да създадат условия в региона на Стара Загора за няколко големи западни индустриални фирми, които бързо да открият производства по примера на Пловдив. Така за същите милиарди ще има и работа и енергетика и перспектива.

А бе ти си купи модерна кола и я зареждай с калпаво гориво.

Вдигат заплатите, премахнат корупцията на най високо ниво, възстановят производство и селско стопанство , върнат поне 50%от емигрантите и тогава няма да ни събаря цената на тока и инвестициите

Влакът тръгна. Това,което се очакваше да стане ще се случи и ние няма да можем да му противодействаме по никакъв начин. Европейският съюз ще въведе такива екологични норми за ТЕЦ-овете,че за да ги изпълним ще трябва да се хвърлят огромни средства за очистващи съоръжения. Всичко това ще се калкулира в цената на електроенергията и тя ще достигне тази от ВЕИ. Дори да останат сегашните еконорми, до 2021 година пак ще трябва да се инвестира в очистващи съоръжения.Тоест цената пак ще расте. Какво правим? Ами, ще въртим очите, защото поради глупост, проклинахме и всячески не искахме и дума да се издума за АЕЦ"Белене". Скъпо било; опасно било; някой щял да си напълни гушата покрай проекта и какви ли още не простотии. Бойко Борисов, ГЕРБ и всички "десни" формации правеха всичко възможно проекта да не се състои. Една госпожа със звучната българска фамилия Капон носеше вода от девет кладенци, за да докаже,че проектът АЕЦ"Белене" е вреден за България. А народът продължаваше да си ги избира. Сега обаче ще трябва да се плаща. Сметката пристигна и е доста солена. Ако някой е тъп, то е за цял живот! Временно тъп няма! СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ"БЕЛЕНЕ" Е БЕЗНАДЕЖДНО ЗАКЪСНЯЛО! Ако и сега не го разберем; нищо не става от нас. Ако строителството беше започнало преди 10-15 години,сега щяхме да се намираме в далеч по-благоприятна ситуация. Вместо това; протакане, доказване, че такова нещо не ни трябва и какви ли не още глупости.Докога българино ще си избираш "супермени" и все ще бъдеш в неблагоприятна позиция?

Много хубав коментар !

""""Всичко това ще се калкулира в цената на електроенергията и тя ще достигне тази от ВЕИ"""Това не е вярно ,ще я надмине

Мен ток не ме интересува. Да затварят. Ако има банани и да няма визи, всичко е ОКЕЙ.

Май пак има мъка соросоидна ,а?Ако Вашингтон иска реално и устойчиво да намали търсенето на руски газ в Европа, най-добрият начин да постигне това е икономически да подкрепи диверсификацията, или да не се колебае да инвестира в нея. Последното ще бъде много скъпо. Освен огромни инвестиции в портове за втечнен природен газ и в инфраструктурата в Европа, американските политици трябва да намерят начин да гарантират доставките на втечнен природен газ за Европа, вместо за Азия, където той е по-скъп, а с това и по-доходоносен. Освен това, на европейците може да им е нужна помощ при заплащането за американския втечнен природен газ, който би могъл да бъде значително по-скъп от руския газ, доставен чрез газопровод. Тъй като са прекалено заети, хората, вземащи решения във Вашингтон нямат нужда такова политическо главоболие да бъде добавяно към техния дневен ред. И без мащабна икономическа намеса на САЩ, ситуацията няма да се промени твърде много руският природен газ ще остане атрактивен за големи части на Европа. Трябва да се подчертае, че когато е било подходящо, европейците винаги са купували природен газ от източници, различни от Русия. В интерес на истината, в момента Европа вече купува втечнен природен газ от Съединените щати. Има съществена пропаст между нарастващите доставки на американски втечнен природен газ и понижаващото се драстично потребление на руски газ. Но когато разглеждаме диверсификацията като основен компонент на европейската енергийна сигурност, е важно да разберем, че руският газ неизбежно ще остане част от цялото. В обозримо бъдеще договорите за руски газ гарантират, че енергийните нужди на Европа ще бъдат задоволени.

лошото е че модернизацията на американскитеТЕЦ по нови еко норми трбвало да бъде компенсирано от държавата,такъв казват бил договорът.Затова на срещата се говори че държават трябва да намери 3 милиарда лева --по милиард за всяка централа.И къде ни е файдата не мога да разбера,май всички ще страдаме заради тъпия Бойко

JMM®

Лигнитните въглища използвани от Мариците са с най-ниската калоричност. Съдържанието на въглерод е ниско, около 50-55%, а на кислород, азот, водород и сяра е високо. Поради голямото съдържание на сяра е задължително да се строят сероочистващи съоръжения. Централите в "Марица Изток" изхвърлят във въздуха 1 000 тона серен диоксид дневно или 365 000 t годишно. Ето това е проблема !

Закъсняваме с "БЕЛЕНЕ " Европа ще спре ТЕЦ , на кюмюр.!

Преди когато ги разпродаваха се мислеше със стратегия и за бъдещето, а не само моментните далаверки(както е навсякъде, политика, бизнес, спорт) този проблем сега нямаше да съществува или щеше да е минимален и лесно разрешим. Не се хабете с вулгарни епитети срещу русия или ес сами сме си виновни за мизерията в родината ни.

Подобни инициативи винаги са предизвиквали в мен чувства, същите както когато си смопоня как преди години малкия ми син се опитваше да изгребе морето с една кофичка... 1900 1.2 имилиарда, днес 8 милиарда, скоро 10 милиарда: това е проблема. Колкото и да гребем с кофичката, няма ли редукция на популцията ни нищо няма да се получи

//З//богом газово хъбче , Сбогом мечти за комисиони ние сме вече краен потребител.Миналия месец самият Путин даде старт на полагането на тръбите от газопровода Турски поток. Интересът от другата страна на това сътрудничество не е по-малък: германският външен министър и австрийският канцлер излязоха с остро предупреждение срещу възможното налагане на американски санкции, свързани с газопровода Северен поток 2. Разбира се, съпротивата на САЩ срещу този газопровод, както и срещу други проекти, които доставят повече руски природен газ в Европа, е разбираема. Отвъд това, което стои на повърхността на геополитическата реторика, Вашингтон се стреми да изпрати повече американски втечнен природен газ в Европа. Въпреки това, човек би казал, че най-добрият начин да се разгърнат тези американски икономически интереси е да се използват икономически аргументи, вместо политическо всяване на паника и търсене на средства за натиск като налагането на санкции. Дали европейците купуват руски природен газ, защото са фенове на Русия или на нейния президент? По същия начин, обяснението за търсенето на руски газ, посочвайки липсата на възможности пред Европа, е прекалено елементарно. Европейците имаха на разположение няколко десетилетия, за да намерят и разработят алтернативи на руския газ. Не го направиха, защото Русия остава атрактивен източник на газ. Останалите варианти са или ненадеждни, или изискват инвестиции в размери, които правят тези източници твърде скъпи в сравнение с руския газ.

Ами да ги затварят ТЕЦ-овете, ... нали според Борисов България става газов хъб - ще разпределяме газ, дето го нямаме нищо от Южен поток, нито от Черното ни море, ... т.е. ще купуваме вече и ток и газ, ... евентуално и най-реално от Турция.

120 000 безработни. Голяма работа. Ще са безработни, ама ще дишат свеж въздух. Ще купуваме ток от румънската АЕЦ.

И ще плащаме по 0,32 лева за киловат час тока.

martin

Затваряйте,затваряйте-последният да дръпне шалтера!!!!

Последния ще открадне шалтера !!! :)

Подновената дискусия относно руската енергийна политика в Европа неотдавна стана част от дебата във Вашингтон за нови санкции срещу Москва. Струва си да има такава дискусия. От една страна, това показва, че не всички в Европа считат енергийното сътрудничество с Русия за вредно или опасно. От друга страна, спорът ни напомня, че енергийната експанзия на Русия в Европа до голяма степен се основава на икономическа преценка, а не толкова на политическа доктрина. Всеки, който е виждал тръбопровод, знае, че той има два края. Следователно, който и да било тръбопровод, изграден да доставя руски природен газ в Европа, има за цел да свърже двете страни в тази сделка Русия и нейните клиенти в Европа. Последователите на теорията за енергийното оръжие могат до откат да обсъждат прекъсването на доставките на руски природен газ за Европа заради спорове между Москва и Киев. Това не променя факта, че всяко такова прекъсване лишава не само Европа от руски газ, но и Москва от печалби от продажбата на газ. Досега никой не е изказал предположения какви са целите на Русия при използването на това предполагаемо енергийно оръжие. Да загуби милиарди рубли за националния бюджет? Да подкопае надеждността на Русия като износител на енергия, което да постави под въпрос бъдещите ѝ приходи?Но ние от енергиен център на балканите сръчно и бързо се превърнахме в краен потребител, при това слава богу незначителен

Стига сте се косили! Затваряйте, и да не ви пука. Даже, трябва да затворите АЕЦ, защото е най големия символ на комунизма.

тези дето ни управляват,затвориха четири блока в АЕЦ Козлодуй,за да може тецовете,да продължат да димят и да тровят хората.

ТЕЦ-овете са може би най-мръсния начин за производство на енергия. Крайно време е да се спрат или поне модернизират, за да можем, ние гражданите да дишаме един по-чист въздух.

ха ха ха! еко-енергия избори, а? обири, а? ха ха ха!

В Швеция имаме право да избираме каква енергия ще си купуваме. Нашата фирма доставя само екоенергия - водна, вятърна, слънчева, биогаз. Все повече къщи и даже промишлени предприятия ползват фотоволтаици. Имат и АЕЦ, въпреки че искаха да ги затварят по едно време. Но се оказаха по-чисти от тецовете. Нещата могат да се организират, ако има желание. НО! Борбата във вселената е изключително за егергия.

Вие в Швеция, защо изобщо ползвате енергия? Нали знаете, че замърсява?

Сега вече го втасахме.Я по -добре бързо да залесяваме де що има площ ,че да има след няколко години ,от къде да сечем дървета за огрев и осветление.Няма ядрени централи ,водните произвеждат малък процент от ел.енергията , но добре ,че си съсипахме индустрията ,за да не я мислим.Метрото , тази гордост на Борисов ще е с конски впрягове

Наркоманските ТЕЦове не бяха ли някакви СВРЪХ ИЗВЪНЗЕМНИ?! НЕЩО НЕВИЖДАНО И НЕЧУВАНО!!!

Ами ще си ги затворим и това е. Ще платим неустойката на американските им собственици. Което ще бъде цената на тока плюс неизползвани ползи за още 10 години мин. До тогава я Турция, я Гърция, я Македония ще са си построили руски АЕЦ и ще има от къде да си купуваме тока. Затова пък има шанс да се превърнем в екостирилна територия с развит еко и фолк туризъм. Аз нямам нищо против.

Щом има еконорми на ЕС, а ние поставяме резерви, значи ще понесем неприятни последствия. Докато е време, трябва да започнем преобразуване на тецовете със системи, които ще ги направят по- малко замърсяващи околната среда. С всеки ден отлагане, ще ни излиза по- скъпо. Европейците ще започнат да ни режат до кокал и ще боли. Защо да им се набиваме в очите, като и без това е ясно кой замърсява няй- много? Накрая ще изпаднем в енергийна катастрофа и ще трябва да взимаме тежки решения на КСНС, както с КТБ и ще трябва да приложим закона/голяма мъка за политиците/. Иначе казано накарайте американците и всички други да инвестират в екология, ако искат да работят занапред, тъй като трябва да изпълняваме европейските директиви. Ако не искат трябва да спрат работа, но го кажете сега. Изрично ги поканете да платят за екологични и пречистващи системи. Един ден ще е много тежко да се говори за това. Резервите, които поставя Нено Димов всъщност са лобиране в интерес на тецовете и продажба на цялата кауза на еколозите. Това е повод за бъдещи основателни протести. За какво ни е да сеем бури?

то целите балкани са заплашени ! а тези за едни тецове говорят

Имаха 10 години тези да си оправят ТЕЦ-вето които купиха на безценица непрекъснато ни се набива как били инвестирали и затова тока бил скъп, е сега какво прави , а на нас кой ще плати че ни тровят ? Ковачки незнайно защо с всяка власт е гъст

Нали токът от американските ТЕЦ-ове е толкова скъп, точно защото са инвестирали много велики улавящи замърсяванията филтри. И сега въздухът излизащ от комините им може да се улав и използва за стерилна среда в производството на лекарства.

Тока от американските ТЕЦ е скъп защото когато ТЕЦ-а го взеха от руснаците изобщо не можаха да го запалят и се наложи да ги викат за помощ да кажат каква е технологията на огъня. Американците единствено което направиха е да тътрят каолин от село Каолиново дето е на другия край на България и да го горят в огъня, за да спаднат там някакви конкретни вредни емисии. Другия проблем са самите въглища. Имат много слюда. Заради слюдата руснаците се отказаха от ТЕЦ-а. Навремето са предложили да ни носят въглища от Сибир или Донбас ама нашите държали да ровят нашите въглища и така да запрашават Стара Загора и околията. Който не вярва да да огледа района от космоса. Разораната нива е с размери 20х10 км.

Това си е VW втора серия във всичко -- налагане на норми, които не могат да се изпълнят с цел санкции на конкуренцията. Като не щат Белене ето сега Боко ще яде обеления. И естествено не смее да гласува против. Е това е споразумението за климата в действие. Затваряне на централи и налагане на внос на ток. И ще дойде по-лошо.

Градиш мнение на 2 абсолютно лъжливи твърдения. 1. Нормите могат да бъдат спазвани. "Не могат" в случая означава "не искат", но казано някакси по-абстрактно. 2. Белене е един огромен разход отложен във времето. Виж в момента какво става в Германия - Концерните с атомните централи лека полека прокарват през правителството начини за финансиране на ликвидирането на радиоактивните отпадъци. Същата схема като у нас - парите изядени, сега дайте всички да платим, за да не мрете от радиацията.

затваряне!природата преди всичко.

Pesh0

дали на някой му прави впечатление ,че точно 2021 изтичаше договора за изкупуване на скъп ток , от американските централи . И те трябваше да започнат да работят на пазарен принцип .

Ама гражданите могат да ги тормозят за катализатори, щото са единаци и е лесно да ги мачкат еди по един.

Доколкото знам, имаше един гратисен срок, в който всичко трябваше да се вкара в ред. Срокът изтече, никой не си мръдна пръста, вероятно защото: 1. аааа, има време още, 2.е..л съм му майката, аз се понсионирам, да му мисли следващия, 3. я, бе! няма как да затворят най-големите ТЕЦ-ове в България. Няма да даваме сега пари за глупости! Като дойде 2021 ще е същото.....

Българските проститутки , пардон политици са готови за сметка на народа , да направят от България модел на Еко държава ! САЩ и Китай , а и голямите европейски индустрии , им е през онази работа за екологията ако трябва да понесат загуби от ограниченията ! Още можеше да ползуваме почти безплатна ел. енергия от старите АЕЦ , ако не бяхме водени от шайка крадци !

ДОТОГАВА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЩЕШЕ ДА Е ПУСНАТА АКО НЕ БЕШЕ АМЕРИКАНСКАТА ШУВРАНТИЯ МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА ... СЕГА ЩЕКУПУВАТЕ ТОК ОТ ТУРСКАТА АЕЦ НА БРАТОВЧЕД МУ РЕДЖЕП :))

събра ли се правителство,парламент и синдикати да мислят,как да продължат,да тровят българите с тецове.

Ге*ския халифат пак се е разбеснял! Едиственият ни шанс за спасение ако напуснем евро лудницата!

затваряме ги и почваме да се топлим с кравешки фекалии ! братятя хамериканци ще ни пращат.

Значи не тецовете застрашават здравето ни , ами честия въздух застрашава тецовете. Машала за заглавието. Що не образувате една еко организация за защита на този застрашен и изстрадал вид тецовете. И що не си го ... , скотове балкански.

Това е прекрасно. Особено коментарите. Заслужихме си всичко. Айде, да затваряме, и по-бързо да ставаме истинска европейска държава - без българи.

Гърците от 30 години имат слънчеви батерии по покривите си, ама ние искаме да ни е по-скъпо и по-мръсно, щот сме най-интелигентните на света. И когато в цяла Европа никой вече няма да гори въглеводороди, ние ще продължаваме, щот сме най...

Колко е чисто производството на панелите и акумулаторите ?

Ама в Гърция имат тези батерии. Колко слънчеви дни има там, а колко у нас, например в София, Трън, Трявна, Велико Търново, Плевен, Враца, цяла Северна България? Знаеш ли колко е еднократната инвестиция в тия батерии и за окабеляване на цялата къща, и тя трябва да бъде еднофамилна - като в Гърция, за да бъде ефективно това нещо? Гърците го имат от времето на евтините кредити, и си го ползват, а тук как да стане? Как да се направи слънчева инсталация върху стара къща, с всичките му екстри, и тя да работи колко дни в годината? Май само на връх Снежанка в Родопите у нас има толкова дни слънчево греене ... (не става дума само да свети на небето, а да грее, за да дава енергия?! ...) В Австрия, Сърбия, Румъния имат ли? - На нашите горе - долу ширини?! ...

При нас( в Бургас ) има много слънчеви дни . Явно (като няма правилно управление )всеки ще се спасява сам !

Дано ЕС направят така, че да се принудят сами да затворят ТЕЦ-овете.

e, те ТЕЦовете отдавна не са български... само цапат в БГ - Мариците конкретно. Да ги затварят !

Всичко работещо в България е българско.

s_diankov@

не е съвсем вярно - тук остават стотнки за бачкатори и инженери, големие пари => директно навън

Pesh0

Е ако сега имахме тръба с газ , от русия , за колко време щяха да минат на газ ??????/ според вас

На газ е почти двойно по-скъпо. Освен ако не добиваме наша собствена

"Нашта" газ не струва ли колкото руската на международния пазар или е без пари?

Га затваряхте газовия ТЕЦ Варна къде бляхте.

Имаме толкова много уран, че и от чешмите тече. ТЕЦ-вете трябва да се затворят ако не ЕС да наложи жестоки санкции на Б-я. Изобщо употребата на въглища да се забрани.

Най - бързо развиващата се икономика Китай строи 30 нови ТЕЦа да затворете първо тях .... нашите са лесни. Предатели!