Коментари - Москов обяви пълна промяна на ТЕЛК-овете | dnes.dir.bg
назад

Москов обяви пълна промяна на ТЕЛК-овете

Министерство на здравеопазването променя изцяло работата на ТЕЛК-овете и освидетелстването на хора с увреждания. От НОИ пък отчитат скок на инвалидните пенсии.

Обратно в новината

Коментари - Москов обяви пълна промяна на ТЕЛК-овете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съгласна сам, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума ГЕНОЦИД !!!

Хората с увреждания ще минават на трета социална комисия , съставена от социални работници в регионалните дирекции за социално подпомагане по местоживеене за решение , какви видове добавки и помощи да им бъдат отпускани.

Тази квази реформа в ТЕЛК на популиста Москов с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше добро. НО. Втората социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача. Министър Москов води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания.

След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ. Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания . Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите

Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една ТЕЛК комисия. Вместо да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може отново да ни разкарвате нас болните повторно да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в тази втора социална комисия по трудоспособността към НОИ ще ни връщате отново за още и още нови допълнителни медицински изследвания . Защо не ни принудите да минаваме на още три четири комисии ,че да не можем да излезем от омагьосания кръг на комисиите ,та хептен да ни направите на болни идиоти. Да ви пикам на реформата недоносче!

Като не ви достигат средствата в бюджета, моля уволнете държавните служители дето цели родове ги назначихте и спрете с тези бонуси за "клатене на краката роднински". Не са ви виновни инвалидите, че да посягате на тях. Ако ви е трудно да се справяте с бюджета, дайте, тук има хора грамотни, те ще ви направят разчетите и ще има пари за всичко. СТИГА ГЕНОЦИД спрямо обикновените хора!МАХНЕТЕ ЧИНОВНИЦИТЕ ТЪРТЕИ, А АКО НЕ МОЖЕТЕ, ЗАЩОТО СА ВИ РОДА, ВЪРВЕТЕ И ВИЕ ПО ДЯВОЛИТЕ!

МОЛЯ ВИ Г-ДА УПРАВНИЦИ, СЛЕЗТЕ ОТ ДЖИПОВЕТЕ И ЛУКСОЗНИТЕ КОЛИ И СЕ РАЗХОДЕТЕ СРЕД ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА! ВИЕ СЕ ЗАМОЗАБРАВИХТЕ И НЯМА НАЧИН НЕГАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ И КЛЕТВИТЕ НА ОМЕРЗЕНИТЕ ХОРА ДА НЕ ВИ ДОСТИГНАТ! ЩЕ УМРЕТЕ ОТ СЪЩИТЕ БОЛЕСТИ -НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАТЕ!!! ОФОРМЯ СЕ ОГРОМНА ВЪЛНА ОТ НЕДОВОЛСТВО, КОЯТО МОЖЕ ДА СМАЖЕ СПОКОЙНИЯ ВИ ЖИВОТ. МОЛЯ, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!

МОЛЯ ВИ Г-ДА УПРАВНИЦИ, СЛЕЗТЕ ОТ ДЖИПОВЕТЕ И ЛУКСОЗНИТЕ КОЛИ И СЕ РАЗХОДЕТЕ СРЕД ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА! ВИЕ СЕ ЗАМОЗАБРАВИХТЕ И НЯМА НАЧИН НЕГАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ И КЛЕТВИТЕ НА ОМЕРЗЕНИТЕ ХОРА ДА НЕ ВИ ДОСТИГНАТ! ЩЕ УМРЕТЕ ОТ СЪЩИТЕ БОЛЕСТИ -НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАТЕ!!! ОФОРМЯ СЕ ОГРОМНА ВЪЛНА ОТ НЕДОВОЛСТВО, КОЯТО МОЖЕ ДА СМАЖЕ СПОКОЙНИЯ ВИ ЖИВОТ. МОЛЯ, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!

Уважаема госпожо, Ако сте на пенсионна възраст имате право да избирате коя пенсия да получите, за прослужено време и старост или инвалидната пенсия. Разликата между двата вида пенсия е минимална. Примерно на майка ми се вдигна с 30 лв. при 100 процента загубена работоспособности с право на придружител. Тоест тези пенсии на хора в пенсионна възраст се отчитат като инвалидни пенсии.

ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Идеален начин за прочистване на терена за чуждоземци - законов геноцид над инвалидите. Нали огромните им пенсии стигат за всичко - и лекарства, и храна, и комунални сметки, и т.н., за какво ли работят и да забогатяват - да се разбира успяват да спечелят някой лев, за да купуват безумно скъпите лекарства и да продължават да живукат в пълна мизерия и да проклинат своята участ да са управлявани от такава "човечна" клика... Бог да поживи управляващите и да не се хаби за другите... ... и един мормот тунингова BMW-то на Москов...

"Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша."

Така е. Всички се правят на болни, а всъщност са здрави. Да пият повечко лекарства за мозъците си.

Москов, спри пенсиите на фалшивите инвалиди, не на работещите. Ние работим, макар и трудно, за да се чувстваме полезни, да бъдем между хората, да повишим, макар и с малко, процентът на пенсията си. Защо те дразним, че работим? Ние сме герои - макар и само пред себе си. Стоя пред компютъра в този ранен час не защото съм нощна птица, а защото от болки не мога да спя пълноценно и съм доволна, че след 2-3 часа ще бъда на работа. Не разбираш ли, че пенсията ми заради нещастието да се разболея, а и заради това, че съм си внасяла осигуровки. Като толкова ще те оправи - вземи я, но ти я подарявам заедно със заболяването, за което я получавам - дано да ти стигне за една вечеря и наздравица за нас - болните, които и от заплата, и от пенсия ще се откажем - ако можем да оздравеем. Наздраве!

Ако инвалидът се върне на работа със същото заплащане като преди травмата, помощите спират. Защо? Защото ще забогатее ли? По-добре се справете с мнимите инвалиди - точно те и не помислят да работят.

Прав е човекът, който пише"Имаме обществен договор! Залегнал е в Кодекса на труда и ред други нормативни документи.Всеки от нас е длъжен да се осигурява за пенсия, болест и ИНВАЛИДНОСТ!Ако, пази Боже попадна в положението на инвалидизиран индивид, аз ползвам правата си като инвалид, съгласно същият този обществен договор. И никой, ама никой няма право да ме пита или контролира, ако аз получавам пари срещу някакъв труд (заплатен от работодател), защо получавам и тези пари! Те са от друг източник, не са от осигуряването ми. Дори работейки, трябва да ме похвалят, че наново внасям осигуровки, а не да ми вземат инвалидната пенсия или да ме принудят да не работя...!!! "

абсолютно СЪГЛАСНА! какво падение в това министерство, а също и в социалното! България НЕ ИЗПЪЛНЯВА НИТО ЕДНА от практиките в Европа за интегриране и подмагане на инвалиди и техните семейства. Може ли някой да ми каже как е възможно да се живее със 150€/месец (1ва група в БГ), а за останалите групи е много по-малко?! Освен това познавам хора, които се хвалят, че са си платили група инвалидност на комисията и получават 1ва група без да са болни. Освен това тази година ми намалиха групата, при влошено здравословно положение, доказано в представените документи, съответно пенсията със 100 лв.,именно заради заповед да пестят пари от инвалидни пенсии. Това, което се прави в момента е единствено увеличаване на администрацията, намаляване на стойността на пенсията и влошаване още повече нещастието на инвалидите. Не съм спряла да работя през цялото време, като навсякъде работодателят ми напомня, че благоволява да ме държи на работа. Всички съюзи на инвалидите трябва незабавно да се обединят и да се справят със ситуацията, която граничи с нацизъм в момента!!

Не ни отнемайте пенсиите! Опомнете се! Не Ви ли е срам?! Вместо да поощрят работодателите, че вземат на работа инвалиди, вместо мъничко да помислят колко ни е труден животът, те седнали да умуват как да ни довършат... На моята инвалидна пенсия ли завидяхте, Москов...или на този, който след 2 операции за протезиране ме взе отново на работа, въпреки, че трудно вървя.?!...Обучавам и възпитавам младежи повече от 30 год. и съм успешени уважаван преподавател, но ако трябва да избирам дали да получавам пенсия и да не работя или да работя без пенсия - ще избера първото. Така ще си спестя всеки ден по 8 лв. от таксито отиване и връщане до университета. Принуждавайки ни да напуснем работа ние, малкото инвалиди, които работим, явно искате да ни скриете от хората, тъй като все пак ние сме различни - явно разваляме пейзажа, а може би сме и уродливи изроди?!...

Инвалидите и пенсионерите са,, лош материял"от който Бате ви Бойко иска да се отърве! Какво очаквахте бе хора-цветя и рози! Пийте гинко билоба, че паметта ви я няма. Москов е пионка и изпълнява каквото нареди Султана!

Този лудия на снимката,да му счупят краката и ръцете и да не му дават болнични и пенсия и да разбере какво е да си инвалид.

Москов го хапе кучето.Всички сме плащали осигуровки за пенсия и инвалидност,договора е бил сключен.Сега този акт ще падне в съда.Или трябва да върнат парите на всички който са се осигурявали-застраховали срещу инвалидност.Този ухапания от кучето,сутринта каза,че и ваксините са били бартер и е нямало заплащане,пълни глупости,какво казва НАП?Да внесат в бюджета ДДС.

Отнемането на инвалидните пенции на хората, които работят е несправедливо и недостойно. Това показва неспособността на правителството да се справи с финансите в държавата. Крайно време е да си подадат оставката!!!!

Тази идиотска идея-да се спрат пенсиите на работещи инвалиди не е на Москов,а на КАЛФИН!!!

Не стига, че работя на предела на възможностите си за да мога да си плащам лекарствата, ами вие искате да ми вземете и мизерната пенсия? Кого наказвате - работещите и продължаващите да плащат осигуровки? Ами вземете я тая пуста пенсия, ама ми вземете и рака. А, да, ако може да ми върнете изрязаните лимфни възли на безчувствената ръка и останалата изрязана карантия... Нещастник!

Бойко, Да вземеш да го махаш вече този от поста министър, че само глупости мисли!!!!!!!!!!!

или и Бойко да си тръгва с него!?!?

Боклук такъв!! Г-н министър време е да си ходиш от поста министър на здравеопазването!!!!!!!!!!!

какъв наглец трябва да си, за да посегнеш на инвалидите?Лекар ли си ти или пълен идиот?Иди да провериш в психиатричен кабинет?Срам и позор за предците ти2

Г-н Министър, а не се ли притеснявате от обратния ефект. Аз имам Телк само за едно от заболяванията си, спуквам се от работа и нямам време за хоспитализация, пия си лекарствата и това е. Обаче би било чудесно и е крайно време да спрете да тормозите работещите болни хора и да се обърнете към групите, които точат държаанта и да живеят цял живот без нито един ден трудов стаж - документиран и винаги на чужд гръб с всички екстри.

Въпрос с понижена трудност: Кои са най-големите престъпници в държавата?

Първо трябва да проверят предишните "пенсионери" по болест - има цели *игански семейства, които са такива. Да не говорим, че и почти всички от махалата са "инвалиди". Там се точат парите!

давай Док, ама ако е с упойка е по-добре,нека се стряскат колегите ти и ако им изпратиш камери или тайни пациенти можеш да паднеш от мъка по родното ни здравеопазване, но не се отказвай, пътят ти е правилен и завоят е за сметка на завиващия....успех

има ли статистика, колко от инвалидите у нас са с професия "лекар" и помислено ли е,че и те трябва да не работят?....

Ай съпикясай се вече с твойте Идиотии !!! СЪВСЕМ СИ ИЗПУШИЛ ВЕЧЕ ! КАК ПЪК НЯМА НЯКОЙ ДА ТИ ИЗВАДИ ВАГАРЕЦА ОТЗАДИ ВЕЧЕ ! НЕ МИРЯСА С ПРОСТОТИИТЕ СИ !

ще се отразят ли тези реформи на ци$анетата с мними респираторни и родителите им с мними психични и какви ли не други хронични проблеми.

АЗ СЪМ ИНВАЛИД 100%, ПОСТРАДАХ ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА,И СЕГА СИ НАМЕРИХ РАБОТА КАТО ПОРТИЕР,И КАКВО ИЗЛИЗА,ЧЕ ЩЕ МИ СПРЕ И ИНВАЛИДНАТА ПЕНСИЯ И ПАК НА ДЪНОТО.БРАВО г.с МОСКОВ

Вижте кое е най характерно за България след 1989 год. - висока смъртност; висока имиграция; ниска раждаемост на българите; ниски доходи; липса на върховенство на закона; самозабравели се политици, поддържани от привилегировани полицай, военни, магистрати и прокурори.

Следващата стъпка ще бъде да направят газови камери за инвалиди и пенсионери. Щом парите за инвалидни пенсии са много да върнат старото положение което беше до 2000 год. Хора получаващи пенсия да не са инвалиди. Сравненията където ги правят са некоректни точно за това. Инак може издръжката на бежанец да е 800 лв. месечно, на затворник 1300 лв., на куче в кучкарник 300 лв.

говори за едни или други, които неправомерно получават пенсия, но всеки изключва себе си от това число. Реформата ще стане под една или друга форма и тези които са с над 50% ще трябва да се яват на втора комисия за преценка на правото на пенсия. Няма да ства като сега - прокурори, съдии, директори, митничари, ЕТ-та, ООД-та ... всеки да получава "на калпак" без значение какви са му доходите и каква му е работата. Трябва малко справедливост.

Личи си, че здравословните проблеми са далеч от вас, инак не бихте написали горното. Ще се учудите колко болни хора има в България...

Сигурно няма да съм единствения който ще пожелае на министъра да стане инвалид със 130 лева пенсия и тогава да дава акъли и да кове закони. Мургавелите взимат телкови решения дават пълномощни на родителите си да им получават пенсиите тук а те заминават да работят в Португалия , Испания и Франция. И знае ли министъра какво му коства на един инвалид който работи макар и на 4 часа само за да може да си купува лекарствата и да не е в тежест на семейството си? Той никога няма как да знае това но има един отгоре който гледа и го връща.

Браво г-н Москов, да ви се връща тъпкано нашето положение. Слепеца да вижда го направих те. А на сакатия крак му израстна.

За какво цял живот плащаме на държавата ? Излиза че имаме само задължения и никакви права ? За какво е този фарс !!! Като искаш затегни контрола ! В закона е записано че който не участва чрез вноски в общественият живот на обществото--НЯМА ПРАВО НА НИКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ В ДЪРЖАВАТА !!!! ДА НЕ СМЕ ИСКАЛИ ДА СМЕ БОЛНИ ? До кога няма да имаме права а ще имаме само задължения ???????? Не може определена част от обществото да носи цялата тежаст в държавата а други шапка на тояга само да лапат !!!!!!!

ако имахме наистина действащо здравеопазване и индустрия,а заетостта и безработицата,отговарят на лъжливите данни който вече сто години ни предоставят разни "институти",едвали броят на инвалидите ще е същия като сегащния.има много начини да се намали инвалидизацията,била тя реална или фалшива,но" московеца",за съжаление е тръгнал по съвсем друг път.ех,как ми се иска на "москвича" и министрите около него да им помогна с мнение,но съм сигурен ,че преди да са ме видели,ще са ме изритали-все пак съм 1 от многото,обикновен гражданин

Проблема не е в това дали Драган получава пенсия и не си търси работа...или Петкан хем получава пенсия,хем работи....проблема са непълнолетните роми......почти всички са с ПСЕВДО асма или епилепсия....та драги ми "управници"......?????????

Sm3hurk0

Москов обяви пълна промяна.... Само налудничевия му поглед си е същия ! Да не би Москов да е ходил в гр. Костенец и да е злоупотребил с брашното ?

Герб сътворяват глупост след глупост и нищо хубово не може да се очаква от това неадекватно българоупииско управление.

То май цялата политика на българоубийците от герб е сбъркана и е против българския народ.

Освидетелствайте го, наденете му усмирителна риза, дайте му инвалидна пенсия и белким миряса тоя хуманоид недоклатен.

В момента има много неадекватни финансирания под формата на ТЕЛК на хора които по принцип са пенсионери и никога няма да се върнат на работа, както и деца инвалиди, които по-принцип не са стигнали до възраст за работа. Не казвам че трябва да се спре финансирането им, но за да е адекватно според нуждите, не трябва да се казва не трудоспособност....

Тази промяна е абсолютно неадекватна и показва неспособността на г-н Москов да се справя като министър на Здравеопазването. Да си подаде оставката!

Москов на снимката прилича на зомби. Нещо не е добре със здравето.

... жалка история! Наистина болните хора, макар и с усилие работят. И именно поради това, че работят с намалена работоспособност, им се полага нищожната сума пари+още по - срамно нищожната за интеграция)... Знаем, кои не работят, а получават помощи и пенсии! Не този е начина да се спре корупцията в ТЕЛК, ако изобщо има все още шанс за тази изгнила система! "Поздравления" за "блестящият" политически ход! Бъдете сигурни, че Страсбург ще е на съвсем друго мнение... Срамота, това решение е лишено от човещина, та какво остава за медицинска компетентност!